Μπάχαλο με την απαγόρευση της ΕΛ.ΑΣ: «Τέτοια απόφαση δεν ξαναείχαμε» (vid)

Gazzetta team
Μπάχαλο με την απαγόρευση της ΕΛ.ΑΣ: «Τέτοια απόφαση δεν ξαναείχαμε» (vid)
Χάθηκε η... μπάλα με την απαγόρευση συναθροίσεων που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ, καθώς όλοι ψάχνουν να την ερμηνεύσουν.

Η αιφνιδιαστική απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας περί απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, δεν έχει προκαλέσει μόνο ερωτηματικά, αλλά και ένα άνευ προηγουμένου μπάχαλο.

Μπορεί μέσα στο 2020 να υπήρχαν και άλλες παρόμοιες αποφάσεις, όπως έγινε για παράδειγμα την 17 Νοέμβρη ή στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αλλά καμία δεν ήταν τόσο γενική όπως αυτή που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί.

Και αυτό γιατί δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο γεγονός, το οποίο να είναι γνωστό και να ελλοχεύει τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού, ενώ ο όρος «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο.

«Δεν ξαναείχαμε τέτοια απόφαση»

Για την απόφαση αυτή, κλήθηκε να μιλήσει στο Open και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλιακμάνης, ο οποίος και αυτός φάνηκε έκπληκτος.

Είναι ενδεικτικό πως ούτε και αυτός μπορούσε να ερμηνεύσει την απόφαση και τον λόγο που λήφθηκε, λέγοντας πως ήταν εισήγηση της επιτροπής.

Αν και αρχικά εξέφρασε την εκτίμησή του πως δεν αφορά μόνο τις οργανωμένες συγκεντρώσεις που μπορεί να γίνουν για κάποιο συγκεκριμένο λόγο, αλλά και τον κόσμο που συνωστίζεται σε δρόμους και πλατείες, στη συνέχεια είπε οτι επειδή η ανακοίνωση μιλάει για πρόστιμα σε διοργανωτές, μπορεί να αναφέρεται μόνο σε κάποιο κάλεσμα.

Όπως και να΄χει πάντως, μέσα στη μέρα αναμένεται να δοθούν διευκρινήσεις επί του θέματος.

Αναλυτικά η απόφαση

«Με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται από την 06:00 ώρα σήμερα (26 Ιανουαρίου 2021) έως και την 06:00 ώρα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από (100) άτομα.

Για την έκδοση της Απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:

  • η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,
  • ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,
  • η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ