Έξι «Αίαντες» επιστρατεύει η ΕΛ.ΑΣ για την επέτειο Γρηγορόπουλου: Το σχέδιο «δύο τετραγώνων» (vid)

Gazzetta team
Έξι «Αίαντες» επιστρατεύει η ΕΛ.ΑΣ για την επέτειο Γρηγορόπουλου: Το σχέδιο «δύο τετραγώνων» (vid)
Πέρα από τους τουλάχιστον 4.000 αστυνομικούς, τα drones και τα ελικόπτερα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε να επιστρατευτούν και έξι «Αίαντες», για να χρησιμοποιηθούν εάν προκύψουν εστίες έντασης, στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ίσως και πιο αυστηρά από την επέτειο του Πολυτεχνείου είναι -και θα γίνουν ακόμη περισσότερο από το πρωί της Κυριακής, όπου τίθεται, να θυμίσουμε, σε ισχύ η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων- τα μέτρα της αστυνομίας για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, χαρακτηρίζοντάς το, μάλιστα, ως «ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο», πέρα από τους τουλάχιστον 4.000 αστυνομικούς, τα drones και τα ελικόπτερα, οι αρχές θα επιστρατεύσουν και 6 «Αίαντες», για να χρησιμοποιηθούν εάν προκύψουν εστίες έντασης!

Μιλάμε για τις «αύρες», φυσικά, (υδροβόλο καταστολής η επίσημη ονομασία του) της ΕΛ.ΑΣ., που χρησιμοποιούνται συχνά πυκνά τα τελευταία χρόνια στα Εξάρχεια, αλλά και ευρύτερα στο κέντρο της πόλης. Έξι «αύρες», ωστόσο, ταυτόχρονα στο κέντρο της πρωτεύουσας, είναι αν μη τι άλλο γεγονός που προκαλεί εντύπωση.

Οι «Αίαντες» αναμένεται να τοποθετηθούν σε «σημεία ενδιαφέροντος», ώστε να διαλύονται άμεσα πιθανά καλέσματα σε περιοχές, όπως το σημείο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, τα Χαυτεία, η πλατεία Κάνιγγος, αλλά και τα Προπύλαια.

Την ίδια στιγμή, υπό τον φόβο των εκτάκτων επεισοδίων έχουν τοποθετηθεί «παρατηρητές» σε αστυνομικά τμήματα, ενώ έχει δημιουργηθεί κλοιός ασφαλείας σε δικαστικούς στόχους και εκκλησίες.

Τα σημερινά «προεόρτια»

Από εκεί και πέρα, στο ίδιο ρεπορτάζ σημειώνεται πως υπάρχει ανησυχία στις ελληνικές αρχές στο ενδεχόμενο των αιφνιδιαστικών, περιμετρικών συγκεντρώσεων και επιθέσεων για την επέτειο της δολοφονίας Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όπως αυτή που συνέβη νωρίτερα σήμερα (5/12) στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού, την οποία, μάλιστα, χαρακτηρίζουν ως «προεόρτια» σε όσα ενδεχομένως εξελιχθούν αύριο.

Για αυτόν τον λόγο, λοιπόν, η ΕΛ.ΑΣ. έχει λάβει αυστηρότατα μέτρα, εκπονώντας το λεγόμενο σχέδιο «δύο τετραγώνων». Τι σημαίνει αυτό;

Το σχέδιο «δύο τετραγώνων»

Οι αρχές έχουν σχηματίσει δύο τετράγωνα ασφαλείας: Το πρώτο περικλείεται από τις οδούς Κωλέττη, Εμμανουήλ Μπενάκη, Ανδρέα Μεταξά και Ζωοδόχου Πηγής, ακριβώς στη μέση αυτού είναι σημείο της δολοφονίας και το δεύτερο τετράγωνο είναι ακόμα πιο ευρύ, περικλείοντας τις οδούς Θεμιστοκλέους, Σόλωνος, Χαριλάου Τρικούπης και Αραχώβης.

Σε αυτό, το δεύτερο τετράγωνο, μάλιστα, οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται θα είναι εντατικοί και θα αφορούν την άσκοπη μετακίνηση και το αν έχουν σταλεί SMS που να υποδεικνύουν σαφή αιτία για τον λόγο που βρίσκεται κανείς στο συγκεκριμένο σημείο της πόλης.