Αρνητική απάντηση της Γερμανικής Βουλής σε πρόταση των Πράσινων για τις πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα

Gazzetta team
Αρνητική απάντηση της Γερμανικής Βουλής σε πρόταση των Πράσινων για τις πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα
Αρνητική ήταν η απάντηση της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής στην πρόταση των Πράσινων για έναρξη επαφών σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις.

Το θέμα με τις πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις αποτελεί μία... πονεμένη ιστορία για την χώρα μας. Αρκετές κυβερνήσεις το έχουν θέσει, όμως η απάντηση που συνεχώς λάμβαναν ήταν πως έχει λήξει τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο.

Στις 23 Μαρτίου ήρθε και πάλι στην επιφάνεια, όχι όμως από ελληνικής πλευράς, αλλά από το «Συμμαχία '90/Οι Πράσινοι» που κατέθεσε σχετική πρόταση στην Ομοσπονδιακή Βουλή της χώρας.

Στο έγγραφο που κατέθεσαν αναγνωρίζουν τα φρικτά εγκλήματα που έγιναν με την εισβολή της Βέρμαχτ στην Ελλάδα. «Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι, άνδρες και γυναίκες, μαζί με παιδιά και βρέφη, έπεσαν θύματα σφαγών, εκτελέσεων ομήρων και άλλων εγκλημάτων πολέμου, τα οποία τελέστηκαν υπό το πρόσχημα αντιποίνων για αντιστασιακές ενέργειες. Πόλεις και χωριά λεηλατήθηκαν, πυρπολήθηκαν ή καταστράφηκαν και η ελληνική οικονομία υπέστη ανηλεή εκμετάλλευση. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από πείνα ή από ασθένειες σχετιζόμενες με τον πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρότασή τους.

Σε αυτή λοιπόν ζητούσαν τα εξής...

«-ως χειρονομία καλής θέλησης και ως ανθρωπιστική χειρονομία της Γερμανίας στο πλαίσιο μια νέας πρωτοβουλίας για την «πολιτική της μνήμης», να υποβάλει στην ελληνική πλευρά συγκεκριμένες προτάσεις που να αφορούν μεταξύ άλλων:

  • νέα αντιμετώπιση του αιτήματος της Ελλάδας για εξόφληση του λεγομένου κατοχικού δανείου
  • περισσότερα προγράμματα αλληλεγγύης και μνήμης σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών, τα οποία θα εστιασθούν ακόμη περισσότερο στις ανάγκες και στα ενδιαφέροντα της ελληνικής πλευράς και θα συμπεριλάβουν και την νεότερη γενιά
  • αντισταθμιστική καταβολή χρημάτων καθώς και ατομικές χρηματικές αποζημιώσεις για τα θύματα των εθνικοσοσιαλιστικών εγκλημάτων και για τα παιδιά τους, σε περίπτωση που μέχρι τώρα δεν έχουν αποζημιωθεί ή έχουν αποζημιωθεί ανεπαρκώς
  • απαραίτητη (κοινωνικο-ιατρική) υποστήριξη για τα θύματα που βρίσκονται εν ζωή και για τα παιδιά τους
  • αποκατάσταση και ενεργή υποστήριξη των εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας
  • επενδύσεις για το μέλλον σε πόλεις, χωριά και περιοχές που ταλανίστηκαν από την γερμανική κατοχή και καταστράφηκαν ολοσχερώς ή εν μέρει, χωρίς ωστόσο να έχουν αποζημιωθεί ποτέ μέχρι τώρα.

-συγχρόνως και σε συνεργασία με την ελληνική πλευρά, να δρομολογήσει, αξιοποιώντας όλες τις διαθέσιμες πηγές, μια ευρεία πρωτοβουλία με στόχο να εντοπισθούν και να τύχουν ιστορικής, πολιτικής και νομικής επεξεργασίας τα εγκλήματα της γερμανικής κατοχής που δεν έχουν ακόμη αντιμετωπισθεί, και επιπλέον να αποκατασταθούν ατομικά τα θύματα».

Ωστόσο στην συζήτηση που έγινε με τις Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Φιλελευθέρων (FDP) και του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) απορρίφθηκε και η πρόταση των Πράσινων και αυτή της Αριστεράς.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως με εξαίρεση το εθνικιστικό κόμμα AfD, όλα τα υπόλοιπα συμφώνησαν ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή ή μνήμη για τα γερμανικά εγκλήματα στο διάστημα της κατοχής και ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν προς αυτή την κατεύθυνση ελληνογερμανικές πρωτοβουλίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ