84 χρόνια από το άγαλμα του Ποπάι: Τα μυστικά που το συνοδεύουν (pics)

Gazzetta team
84 χρόνια από το άγαλμα του Ποπάι: Τα μυστικά που το συνοδεύουν (pics)
Ο Ποπάι δημιουργήθηκε δέκα χρόνια μετά την Όλιβ Όιλ με μικρό χρόνο συμμετοχής αρχικά. Η λατρεία του για το σπανάκι όμως τον οδήγησε σε πρωταγωνιστή και πρεσβευτή της Κρίσταλ Σίτι.

Σαν σήμερα το 1937 ανεγέρθηκε στην Κρίσταλ Σίτι το άγαλμα του Ποπάι, του διάσημου κόμικ ήρωα και άπαντες αναρωτιόντουσαν για ποιον λόγο... Δεν είχε καμία σχέση με την περιοχή, τι δουλειά θα είχε άλλωστε ένας ναυτικός στο... Τέξας, τη στιγμή κιόλας που είχε ξεκινήσει από... δεύτερο ρόλο και δεν ήταν πρωταγωνιστής.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1929, σε μία σειρά κόμικ της εφημερίδας της Νέας Υόρκης «Evening Journal». Πρωταγωνιστούσε ήδη σε αυτή επί μια δεκαετία η Όλιβ Όιλ (την οποία αραβωνιάστηκε στη συνέχεια), ο αδελφός της Κάστορ και ο αγαπημένος της (αρχικά) Χαμ Γκρέιβι. Ο Ποπάι είχε κάποιες δεύτερες εμφανίσεις και από τη στιγμή που άρεσε στο κοινό και ήθελε να τον βλέπει πιο τακτικά, μεγάλωνε ο ρόλος του.

Η δημοτικότητά του αυτή οφειλόταν κατά ένα μεγάλο ποσοστό- όχι στην περίεργη φωνή του και το σουλούπι του- αλλά στη λατρεία του για το σπανάκι, το οποίο του έδινε μια υπερφυσική δύναμη με αποτέλεσμα να κατατροπώνει όλους τους αντιπάλους του.

Ο Ποπάι συνέβαλε με αυτόν τον τρόπο στην αύξηση κατανάλωσης σπανακιού κατά 33% με τους παραγωγούς να μην μπορούν να πιστέψουν, πως αυτός ο ναυτικός των κόμικ, έπαιξε τον κυρίαρχο και μοναδικό ρόλο στην αύξηση του κέρδους τους.

Οι Αμερικανοί σπανακοπαραγωγοί λοιπόν τού το αναγνώρισαν και στις 26 Μαρτίου του 1937 ανέγειραν το άγαλμά του στην Κρίσταλ Σίτι. Την πόλη του Τέξας που ζει στο μεγαλύτερο ποσοστό της απ' το σπανάκι. Αποτέλεσμα είναι να αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο πολυ-φωτογραφισμένα αγάλματα στο Τέξας ενώ αποτελεί φυσικά τον (άτυπο) πρεσβευτή της Κρίσταλ Σίτι και του σπανακιού.

Βέβαια, το άγαλμα κρύβει τα... μυστικά του! Το πρώτο είναι πως το πραγματικό υπάρχει μέσα σε αίθουσα της City Hall και όχι εξωτερικά. Τα αγάλματα πέφτουν «θύματα» των βανδάλων και με αυτόν τον τρόπο ήθελαν να το προφυλάξουν. Αυτό που βρίσκεται λοιπόν εξωτερικά στη City Hall είναι ρέπλικα.

Το άλλο μυστικό είναι πως φυσικά οι σπανακοπαραγωγοί δεν ήθελαν να αποδώσουν φόρο τιμής στον Ποπάι, το ναύτη των κόμικ, αλλά στον δημιουργό του, τον Έλζι Κράισλερ Σίγκαρ, ο οποίος εισέπραττε το ποσό ρεκόρ για την εποχή των 400.000 δολαρίων ετησίως. Πέθανε μόλις 38 ετών εντελώς μυστηριωδώς. Είχε προλάβει όμως να δημιουργήσει αυτόν που πολλοί θεωρούν πρόδρομο των υπερηρών στα κόμικς.

Μετά το θάνατο του δημιουργού του, το 1938, άλλοι καλλιτέχνες ανέλαβαν το σχεδιασμό του και μάλιστα εκείνη τη χρονιά αναδείχθηκε ως ο πιο δημοφιλής χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας ακόμη και τον Μίκι Μάους.

Ο Ποπάι έγινε δημοφιλής γιατί κατάφερε να μεταδώσει το μήνυμα σε εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, ότι το σπανάκι -πλούσιο σε σίδηρο- θα μπορούσε να καταφέρει τα πάντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ