+slo-gun

ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE
Πακιστάν: Η στιγμή της πτώσης του μοιραίου Airbus (vids)

Πακιστάν: Η στιγμή της πτώσης του μοιραίου Airbus (vids)

Πακιστάν: Η στιγμή της πτώσης του μοιραίου Airbus (vids)

Στα βίντεο που δημοσιεύθηκαν φαίνεται το αεροπλάνο λίγο πριν την συντριβή του, αλλά και οι διάσωση του Πακιστανού CEO τράπεζας που σώθηκε. 

Τουλάχιστον ένας επιβάτης επέζησε μετά τη συντριβή του Airbus στο Πακιστάν όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο CEO τράπεζας, ονόματι Ζαφάρ Μαχμούντ, έχει επιβεβαιωθεί πως επέζησε, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της επαρχιακής κυβέρνησης Αμπντούρ Ρασίντ Κάνα.

Λίγες ώρες πριν, ο δήμαρχος του Καράτσι είχε δηλώσει πως «θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν επιζώντες», ωστόσο σύμφωνα με την  Daily Mail, εκτός από τον τραπεζίτη άλλα δύο άτομα φέρεται να έχουν ανασυρθεί ζωντανά.

 

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος του Πακιστάν, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ανέφερε δυο επιβεβαιωμένα άτομα έχουν ανασυρθεί: Ο CEO της τράπεζας και ένας ακόμη που ονομάζεται  Mohd Zubair.

Ανάμεσα στα θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος φέρεται να είναι και το μοντέλο, Ζάρα Αμπίντ.

Στο αεροπλάνο, τύπου Airbus A320, επέβαιναν 91 επιβάτες και οκταμελές πλήρωμα, σύμφωνα με την πακιστανική αρχή πολιτικής αεροπορίας. 

«Χάσαμε τις μηχανές»

Το δυστύχημα σημειώνεται παραμονές της μουσουλμανικής γιορτής του Αΐντ, όταν πολλοί Πακιστανοί ταξιδεύουν για να επισκεφθούν τις οικογένειές τους.

Το αεροσκάφος έκανε για δεύτερη φορά προσπάθεια να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Καράτσι. Ο πιλότος είπε στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ότι έχασε ισχύ και από τις δύο μηχανές, σύμφωνα με τον ηχογραφημένο διάλογο που μεταφορτώθηκε στον έγκυρο ιστότοπο παρακολούθησης της αεροπλοΐας liveatc.net.

«Γυρίζουμε πίσω, κύριε, χάσαμε τις μηχανές», ακούγεται να λέει μια ανδρική φωνή. Ο ελεγκτής ελευθερώνει και τους δύο διαδρόμους του αεροδρομίου για την προσγείωση, αλλά δευτερόλεπτα αργότερα ο ίδιος άνδρας φωνάζει: Mayday! Mayday! Mayday!. Ακολουθεί σιωπή…

«Το τελευταίο που ακούσαμε από τον πιλότο ήταν ότι είχε κάποιο τεχνικό πρόβλημα», είπε ένας εκπρόσωπος της κρατικής εταιρείας αερομεταφορών, ο Αμπντουλάχ Χαν. «Του είπαν από το αεροδρόμιο ότι και οι δύο διάδρομοι ήταν έτοιμοι και μπορούσε να προσγειωθεί αλλά εκείνος αποφάσισε να κάνει μια στροφή (…) Είναι ένα πολύ τραγικό συμβάν», πρόσθεσε.

Ένας άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι φαίνεται πως δεν κατάφερε να κατεβάσει το σύστημα προσγείωσης κατά την πρώτη απόπειρα, λόγω κάποιας τεχνικής βλάβης. Είναι ωστόσο ακόμη πολύ νωρίς για να εξακριβωθούν τα αίτια του δυστυχήματος, πρόσθεσε.

Στην πυκνοκατοικημένη περιοχή του δυστυχήματος έχουν σπεύσει σωστικά συνεργεία, στρατιώτες και ειδικοί της υπηρεσίας ασφάλειας των αερομεταφορών. Το επόμενο βήμα θα είναι η ανεύρεση των «μαύρων κουτιών» όπου καταγράφονται τα δεδομένα της πτήσης και οι διάλογοι μεταξύ πιλότων και ελεγκτών.

Τα στοιχεία αυτά θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για να καθοριστούν τα αίτια της συντριβής.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ήταν από τους πρώτους ηγέτες που εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην κυβέρνηση του Πακιστάν.

Η στιγμή της συντριβής του αεροσκάφους

Η Daily Mail αλλά και χρήστες του διαδικτύου δημοσίευσαν βίντεο που δείχνουν το αεροσκάφος λίγο πριν την συντριβή του.