Η Ινδία σε συναγερμό: Ζητά από τους πολίτες να αφήνουν δοχεία με νερό έξω από σπίτια και μαγαζιά
Η Ινδία βρίσκεται αντιμέτωπη με ακραίο καύσωνα, με θερμοκρασίες που σε ορισμένες περιοχές πλησιάζουν τους 48 βαθμούς Κελσίου και εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητούν τρόπους να προστατευτούν.
Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι κάλεσε τους πολίτες να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, καθώς η ζέστη γίνεται όλο και πιο αφόρητη. Ζήτησε από τον κόσμο να πίνει συχνά νερό, να έχει πάντα μαζί του ένα μπουκάλι όταν βγαίνει από το σπίτι και να προσφέρει νερό σε όποιον το χρειάζεται. Η πιο χαρακτηριστική του έκκληση, όμως, ήταν να αφήνουν οι πολίτες μπολ και δοχεία με νερό έξω από σπίτια, μπαλκόνια, ταράτσες, καταστήματα και γραφεία, ώστε να μπορούν να δροσιστούν πουλιά και ζώα.
Όταν η ζέστη γίνεται απειλή
Οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν ότι οι κίνδυνοι δεν είναι θεωρητικοί. Η αφυδάτωση, η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία μπορούν να εμφανιστούν γρήγορα, ειδικά σε ηλικιωμένους, παιδιά, ανθρώπους με προβλήματα υγείας και όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους. Γι’ αυτό οι οδηγίες είναι ξεκάθαρες: λιγότερες μετακινήσεις τις μεσημεριανές ώρες, ελαφριά ρούχα, σκιά, ξεκούραση και διαρκής ενυδάτωση.
Το πρόβλημα, όμως, δεν σταματά στην υγεία. Η ακραία ζέστη έχει ανεβάσει στα ύψη και την κατανάλωση ρεύματος, καθώς εκατομμύρια νοικοκυριά χρησιμοποιούν ανεμιστήρες και κλιματιστικά για να αντέξουν. Σε μια χώρα με τεράστιες ανισότητες, αυτό δεν είναι αυτονόητο για όλους. Για πολλούς ανθρώπους, ειδικά για όσους δουλεύουν στον δρόμο ή ζουν σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε σταθερή ψύξη, ο καύσωνας είναι καθημερινή μάχη.
Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι τα κύματα ζέστης στην Ινδία γίνονται πιο συχνά, πιο έντονα και πιο παρατεταμένα. Αυτό που κάποτε έμοιαζε με ακραίο καιρικό επεισόδιο, πλέον εμφανίζεται όλο και πιο συχνά ως μέρος μιας νέας πραγματικότητας. Και μέσα σε αυτήν, ένα απλό δοχείο με νερό έξω από ένα σπίτι μοιάζει μικρή κίνηση. Αλλά σε μια μέρα 48 βαθμών, μπορεί να κάνει διαφορά.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- «Έχουμε μείνει άφωνοι»: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μυστηριώδη σήραγγα 50 μέτρων στην Ιερουσαλήμ
- Έλληνας συνελήφθη στη Βρετανία για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν – Στο επίκεντρο υπόθεση παρακολούθησης δημοσιογράφου
- Παιχνίδια εντυπώσεων από τουρκικά ΜΜΕ περί «παρενόχλησης» Τούρκου ψαρά – Η απάντηση του Λιμενικού