Ο «πειρατής» Εν-Νεσίρι κλείνει το μάτι στους Μέσι-Σουάρες και τα σεβιγιάνικα… στόματα

Κωνσταντίνος Κωλαΐτης
Ο «πειρατής» Εν-Νεσίρι κλείνει το μάτι στους Μέσι-Σουάρες και τα σεβιγιάνικα… στόματα

bet365

Με 12 γκολ, στέκεται δίπλα στον Σουάρες και χαιρετά με τον «γάντζο» του τον Μέσι στην κορυφή των σκόρερ. Ο Γιουσέφ Εν-Νεσίρι έγραψε σεβιγιάνικη ιστορία με δύο σερί χατ-τρικ κι αποστομώνει όσους τον θεώρησαν υπερτιμημένο και «παικτικά» απερίσκεπτο. Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωλαΐτης.

Ο Αλάμπα κάνει το τσαφ κι ο Χεσούς Νάβας φεύγει στην κόντρα. Φαινομενικά είναι μόνος του, με τον Αυστριακό και τον Γκνάμπρι να τρέχουν για να τον προλάβουν έγκαιρα. Από πίσω, όμως, ανεβαίνει σαν «αστραπή» και δεύτερος Σεβιγιάνος. Ο κάπτεν των Ανδαλουσιάνων έχει τραβήξει πάνω του τους δύο Βαυαρούς και την κατάλληλη στιγμή τού μοιράζει τη μπάλα. Τετ-α-τετ. Εκείνος, απέναντι στον κορυφαίο τερματοφύλακα του κόσμου. Μπροστά στη μοναδική ευκαιρία να γίνει «ήρωας» και να υπογραμμίσει το όνομά του στο παγκόσμιο στερέωμα.

Στο 87ο λεπτό του τελικού του Σούπερ Καπ ανάμεσα σε Μπάγερν και Σεβίλλη, ο Γιουσέφ Εν-Νεσίρι νικήθηκε εμφατικά. Ο Μάνουελ Νόιερ επέβαλε τον νόμο του, διαβάζοντας τη φάση και χαρίζοντας μία από τις αποκρούσεις που δικαιολογούν ακόμη τον παραπάνω τιμητικό τίτλο. Το πλασέ, όμως, ήταν αντικειμενικά κακό. «Απερίσκεπτο». Εύκολη λεία για τον αντίπαλο κίπερ σε οποιονδήποτε ευρωπαϊκό τελικό. Για λίγη δύναμη παραπάνω ή για μερικά εκατοστά προς τα αριστερά, αντί να έρθει η εκτόξευση, η «μουρμούρα» γύρω από τον 23χρονο Μαροκινό φορ έγινε εντονότερη. Όπως και προς τον Μόντσι, αφού τα 18 εκατομμύρια ευρώ για έναν παίκτη από τη Λεγανές, που αποκτήθηκε μεσούσης της περιόδου (Ιανουάριος του 2020), έμοιαζαν ακατανόητη απόφαση τηρουμένων των «χλιαρών» εμφανίσεων/επιδόσεών του στο χορτάρι.

Πέρασαν τέσσερις μήνες από εκείνη τη βραδιά στην «Puskas Arena» της Βουδαπέστης. Κι όλα είναι διαφορετικά. Τα 6 γκολ σε 26 εμφανίσεις από το δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν, μετατράπηκαν σε 16 τέρματα σε 27 εμφανίσεις στο πρώτο μισό της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Ο αμφιβόλου ποιότητας θηριώδης φορ, που έπαιζε για τον εαυτό του και προκαλούσε την «οργή» του Λουκ Ντε Γιονγκ για κάθε πάσα που αγνοούσε, φιγουράρει στην κορυφή των σκόρερ της La Liga. Στα ίσα με τον Λουίς Σουάρες, πάνω από τον Λιονέλ Μέσι κι από τον Καρίμ Μπενζεμά. Είναι ο στράικερ που έχει ήδη κερδίσει μια θέση στο πάνθεον της Σεβίλλης, για τα κατορθώματά του τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Διαδοχικά χατ-τρικ και El… Pirata

Στις 9 Ιανουαρίου οι Ανδαλουσιανοί υποδέχθηκαν τη Ρεάλ Σοσιεδάδ με μόνο στόχο το τρίποντο, με το οποίο θα έπιαναν τους Βάσκους στη βαθμολογία, έχοντας και τρία ματς λιγότερα. Ήταν το πρώτο απόγευμα του 2021 που ο 23χρονος Μαροκινός σκόραρε. Και δεν το έκανε μία φορά, αλλά τρεις (4’, 7’, 47’), οδηγώντας από το χέρι την ομάδα του για τη νίκη με 3-2 και την εκτέλεση της αποστολής. Δέκα ημέρες αργότερα, «χτύπησε» ξανά στο πρώτο πεντάλεπτο του αγώνα με την Αλαβές και άνοιξε το σκορ και τον δρόμο προς την επιστροφή στα θετικά αποτελέσματα. Είχε ήδη σκαρφαλώσει στην 5η θέση των σκόρερ, είχε ήδη προ(σ)καλέσει τον ήχο των «σειρήνων» της Premier League, με τη Γουέστ Χαμ να καταθέτει πρόταση 30 εκατ. ευρώ, η οποία, όμως, απορρίφθηκε. Ήταν, όμως, τα όσα έκανε στην αμέσως επόμενη αγωνιστική, ξανά στο «Σαντσέθ Πιθχουάν», που τον έβαλαν για τα καλά στο προσκήνιο. Με πανομοιότυπο backstage.

Νέο χατ-τρικ (35’, 39’, 62’), παρολίγον καρέ (ακυρωθέν γκολ στο 65’) και πάλι εντός έδρας, αυτή τη φορά χωρίς υψηλή αντίσταση από τον αντίπαλο, την Κάντιθ (3-0). Για να βρεθεί ο προηγούμενος παίκτης της Σεβίλλης που πέτυχε back-to-back χατ-τρικ σε επίπεδο πρωταθλήματος εντός έδρας, πρέπει να ανατρέξουμε στο 1940, τότε που το είχε κάνει πρώτος ο Γκιγιέρμο Καμπανιάλ. Το 2ο γκολ του, μάλιστα, προήλθε με… ένα μάτι. Ο Εν-Νεσίρι δέχθηκε άσχημο φάουλ στην προηγούμενη φάση, χρειάστηκε τη φροντίδα του ιατρικού επιτελείου όντας πεσμένος στο χορτάρι για μερικά λεπτά και η όρασή του από τη ζάλη του χτυπήματος δεν ήταν στο 100%. Αυτό δεν τον εμπόδισε από το να «καρφώσει» στα δίχτυα τον κίπερ της Κάντιθ με φοβερή κεφαλιά έπειτα από το φάουλ του Σούσο και να πανηγυρίσει χαρακτηριστικά, καλύπτοντας το ένα μάτι του, μαζί με τον Ιβάν Ράκιτιτς.

Ο Κροάτης μετά το ματς ήταν εκείνος που του «κόλλησε» και το παρατσούκλι «El Pirata», ο «πειρατής», με μία ανάρτηση συγχαρητηρίων στο twitter. Και δεν ήταν ο μόνος που έσπευσε να αποθεώσει τον 23χρονο «killer». Ένας από τους πιο εκλεκτούς προκατόχους του στη Σεβίλλη, ο Φρεντερίκ Κανουτέ άσκησε ειδική μνεία στο πρόσωπό του, κάνοντας ακόμη πιο «μαγική» αυτή τη σεκάνς των δύο εβδομάδων με τα επτά γκολ σε τρία παιχνίδια!

Ο γεννημένος στη Φες, τη 2η μεγαλύτερη πόλη του Μαρόκου, Εν-Νεσίρι σίγουρα δεν είναι ο πιο συνεργατικός επιθετικός, εκείνος που μπορεί να ικανοποιήσει πολλά «θέλω» του προπονητή ταυτόχρονα στο τακτικό πλάνο. Σε τεσσεράμισι χρόνια καριέρας στη La Liga με Μάλαγα, Λεγανές και Σεβίλλη, έχει μοιράσει… πέντε ασίστ. Ανταποκρίνεται, όμως, στο βασικό «θέλω» του Ζουλιέν Λοπετέγκι, ο οποίς αντιλαμβάνεται τι «killer» έχει στα χέρια του και η αμέριστη, αδιάκοπη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, ακόμη και στο πρώτο διάστημα της αμφισβήτησης υπήρξε καταλυτικός παράγοντας για την «άνθισή» του τη φετινή σεζόν.

Έχοντας μπει ως αλλαγή στα 14 από τα 26 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί, ο απολογισμός των 16 γκολ αποκτά ακόμη ανώτερη αξία. Ποιος θα ξεχάσει, άλλωστε, τη βραδιά της 24ης Νοεμβρίου, στο ματς Champions League κόντρα στην Κράσνονταρ, όταν πέρασε ως αλλαγή στο 60’ και μέσα σε ένα τρίλεπτο σφράγισε την «κοχονάτη» ανατροπή (3-2), την πρώτη στην ιστορία του θεσμού για μια ομάδα που παίζει από το πρώτο ημίχρονο με παίκτη λιγότερο. Αυτό ακριβώς επιζητά και ο Λοπετέγκι, τη «δολοφονική» στόφα ενός γνήσιου game-changer, είτε αγωνίζεται βασικός, είτε έρχεται από τον πάγκο. Του σκόρερ που μπορεί να συνδέεται με τα δίχτυα ανά 95 αγωνιστικά λεπτά (τρέχουσα επίδοση). Όσα, δηλαδή, κρατάει συνήθως ένα ματς μαζί με τις καθυστερήσεις.

  • Ο Εν-Νεσίρι μετράει ήδη 11 γκολ σε 35 συμμετοχές με την εθνική Μαρόκου, σχεδόν το 1/3 από την επίδοση του γηγενή ρέκορντμαν, Αχμέντ Φαράς (36)!

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά αν η πρόσφατη περίοδος είναι προϊόν ρέντας, ή μια ένοχη απόδειξη ενός υποψήφιου νικητή του «Πιτσίτσι». Εκεί, όμως, που τελειώνουν οι (εντυπωσιακοί) αριθμοί, αρχίζει το πάθος και ο περίγυρος των ανθρώπων που διαθέτει στην ποδοσφαιρική ζωή του. Ο Λοπετέγκι, οι συμπαίκτες του, που τον στηρίζουν και τον «μυούν» ισότιμα στην ομάδα, όπως και ο μάνατζέρ του, Ανάς Ουζιφί, που τον έχει σαν γιο του και τον συμβουλεύει να «κλείσει» τα αυτιά του προσωρινά στις μεγαλεπίβολες προτάσεις του εξωτερικού και να επικεντρωθεί στη ζωή του στη γειτονιά του Νέρβιον. Άπαντες έχουν επωμιστεί την ευθύνη να «προστατέψουν» το διαμάντι από το Μαρόκο.

Άλλωστε, έχει άπλετο χρόνο για να σταθεροποιήσει την απόδοσή του και να κυνηγήσει το βήμα παραπάνω (συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2025), δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον Μόντσι να καρπωθεί ακόμη μια ιδιοφυή επένδυση και να φέρει στα ταμεία πολλαπλά χρήματα παραπάνω από τα 18 εκατ. που ξόδεψε για να τον κάνει κάτοικο Ανδαλουσίας. Μα έτι περισσότερο, να δώσει τους έξτρα λόγους για να «κλείσει» τα στόματα όσων κούνησαν το δάκτυλο τους πρώτους μήνες μετά τη μεταγραφή του.

 

Τελευταία Νέα