Η φουριόζα Ισπανία της... αποκέντρωσης

Gazzetta team
Η φουριόζα Ισπανία της... αποκέντρωσης

bet365

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο ακτινογραφεί τη νέα Ισπανία που διέλυσε την Γερμανία και δεν εξαρτάται πλέον από το... τάισμα των Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα.

Η εθνική ομάδα της Ισπανίας που κατέκτησε τρεις διαδοχικούς τίτλους (Euro2008, Μουντιάλ 2010 και Euro2012) είχε ως ραχοκοκαλιά της την κορυφαία Μπαρτσελόνα όλων των εποχών (Πικέ, Πουγιόλ, Τσάβι, Αντρές Ινιέστα και πάει λέγοντας), διανθισμένη από το αφάν γκατέ της Ρεάλ Μαδρίτης (Κασίγιας, Σέρχιο Ράμος, Τσάμπι Αλόνσο...).

Η τωρινή, η οποία φώναξε βροντερό «παρών» το βράδυ της Τρίτης (17/11) με το ιστορικό 6-0 επί της Γερμανίας, είναι η εθνική ομάδα της... αποκέντρωσης από – Clasico – ποίησης αν προτιμάτε), παρ' ότι στην άκρη του πάγκου κάθεται ένας άνθρωπος που έχει παίξει σε Ρεάλ και Μπάρτσα, ενώ έχει προπονήσει και την δεύτερη.

Ο Λουίς Ενρίκε, περί ου ο λόγος, δεν νοιάζεται για δημόσιες σχέσεις, ούτε για «ονόματα» και... τζάκια. Καλεί και θα καλεί στην εθνική ομάδα τους ποδοσφαιριστές που θεωρεί πως βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση και μπορούν να αποδώσουν καλύτερα αυτό που θέλει να δει μέσα στο γήπεδο από τους Φούριας Ρόχας.

Είναι χαρακτηριστικό πως, στην τελευταία αποστολή, υπήρχαν μόλις τέσσερις παίκτες από τους δύο «Αιώνιους». Στον θρίαμβο επί της Γερμανίας, βασικοί ξεκίνησαν οι δύο (ο αρχηγός και ηγέτης Σέρχιο Ράμος και ο πολυθεσίτης Σέρτζι Ρομπέρτο), ο τρίτος ήταν τραυματίας (Σέρχιο Μπουσκέτς) και ο τέταρτος μπήκε ως αλλαγή, όταν όλα πλέον είχαν κριθεί (Μάρκο Ασένσιο).

ΟΙ 1+5 ΚΟΛΟΝΕΣ

Ο Φεράν Τόρες, ο μεγάλος πρωταγωνιστής με χατ – τρικ, είναι μόλις είκοσι ετών και εκπροσωπεί επάξια τη νέα γενιά των Ισπανών που διψούν για να δείξουν τι μπορούν να κάνουν και με την εθνική τους ομάδα: Ο (τραυματίας αυτή την εποχή) Ανσού Φατί (18 ετών), ο Ντάνι Όλμο (22), ο Ανταμά Τραορέ (24), ο Πάου Τόρες (23), ο Φαμπιάν Ρουίθ (24), ο Έρικ Γαρθία (19) και ο Ουνάι Σιμόν (23), βασικός ο τελευταίος κάτω από τα δοκάρια κόντρα σε ολόκληρη Γερμανία.

Σε μια από τις τελευταίες προπονήσεις πριν από το καθοριστικό ματς με την Γερμανία, ο Τόρες δεν τα πήγαινε καλά και ο Λουίς Ενρίκε τον πλησίασε και του είπε: «Ευτυχώς που στους μεγάλους αγώνες δείχνεις πάντα τα αρχ@@@@ σου»!

Αυτό θα επιδιώξουν να κάνουν οι νεαροί και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του επόμενου καλοκαιριού, ενόψει του οποίου ο 50χρονος «Λούτσο» δείχνει να έχει ήδη καταλήξει σε αρκετές από τις κολόνες του, με πρώτη και καλύτερη βεβαίως τον αρχηγό Σέρχιο Ράμος, παρ' ότι είναι πλέον 34 ετών.

Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχει μια πεντάδα που συνδυάζει νιάτα, δύναμη, δίψα και πείθει ότι μπορεί να αποτελέσει την ιδανική συνοδεία του «capitan», ώστε η Ισπανία να πάει πολύ μακριά στην συγκεκριμένη διοργάνωση.

Ο Ουνάι Σιμόν της Αθλέτικ Μπιλμπάο έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή για τη νευραλγική θέση του τερματοφύλακα, μπροστά από ολόκληρο Νταβίδ Ντε Χέα, αλλά και τον Κέπα.

Στο κέντρο της άμυνας, ο Πάου Τόρες της Βιγιαρεάλ έχει εξελιχθεί σε άξιο διάδοχο του Ζεράρ Πικέ και στον ιδανικό παρτενέρ του Ράμος. Φαντάζει θέμα χρόνου να πάρει μεταγραφή σε μεγαλύτερη ομάδα από το Κίτρινο Υποβρύχιο.

Στο αριστερό άκρο της άμυνας, ο Χοσέ Λουίς Γκαγιά της Βαλένθια έχει καταφέρει να επισκιάσει τον Τζόρντι Άλμπα (με τον οποίο εσχάτως ο Λουίς Ενρίκε δεν τα πηγαίνει πολύ καλά...) και κόντρα στην Γερμανία ήταν απολαυστικός, δίνοντας μεταξύ άλλων και δύο ασίστ.

Στην μεσαία γραμμή, μπροστά από την άμυνα, ο Ρόδρι της Μάντσεστερ Σίτι είναι άξιος διάδοχος του Σέρχιο Μπουσκέτς και, βεβαίως, είναι πιο δυναμικός και φρέσκος από τον μέσο της Μπαρτσελόνα.

Όσο για την επίθεση; Ο Φεράν Τόρες με... σόου όπως αυτό με τα Πάντσερ είναι δεδομένα ενδεκαδάτος, με τις άλλες θέσεις να είναι ανοιχτές, αν και αυτή του σέντερ φορ έχει πλέον ένα μεγάλο φαβορί: Τον Άλβαρο Μοράτα, ο οποίος δείχνει να ξανανιώνει όταν παίρνει μεταγραφή στην Γιουβέντους...

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ «ΛΟΥΤΣΟ»

Το ταλέντο και η προσωπικότητα δεν λείπουν. Όπως και ένας προπονητής που ξέρει τι θέλει και, το πιο σημαντικό, πώς να το μεταδίδει στους νεαρότερους, αλλά και στους πιο έμπειρους από τους ποδοσφαιριστές του.

Αυτοί, λοιπόν, είναι οι πέντε νόμοι του Λουίς Ενρίκε:

- Παίζουμε όπως προπονούμαστε: Οι ποδοσφαιριστές οφείλουν να δίνουν τα πάντα και στην προπόνηση, ώστε να κερδίζουν με το σπαθί τους την θέση στην βασική ενδεκάδα. Και, βεβαίως, να είναι και ανάλογα προετοιμασμένοι για τους αγώνες.

- Ίδιο μήνυμα μέσα και έξω από τα αποδυτήρια: Στις συνεντεύξεις Τύπου, ο Λουίς Ενρίκε λέει συνεχώς ότι «με... φτιάχνει αυτή η ομάδα». Το ίδιο ακριβώς, όμως, λέει και στους ποδοσφαιριστές του, με αποτέλεσμα να τους... εκτοξεύει ψυχολογικά.

- Η πίεση πάνω απ' όλα: Ο προπονητής θέλει από τους παίκτες να πιέζουν παντού και ασταμάτητα. Να βγάζουν το... λάδι στον αντίπαλο, όπως έκανε η κορυφαία Ισπανία όλων των εποχών. Τα νιάτα και η διάθεση των παικτών βοηθάει πάρα πολύ το συγκεκριμένο «θέλω».

- Ψυχραιμία, το γκολ θα έρθει: Το ζητούμενο είναι το γκολ, αλλά δεν υπάρχει βιασύνη. Ο κόουτς ζητάει από τους παίκτες του ψυχραιμία, σωστή κυκλοφορία και δημιουργία, ώστε να έρθουν οι ευκαιρίες που θα φέρουν και το γκολ.

- Άλλοι παίκτες, ίδια ιδέα: Ο Λουίς Ενρίκε θέλει να έχει όλους τους παίκτες στην... πρίζα και δεν τους επιτρέπει να επαναπαύονται. Ναι, υπάρχει ραχοκοκαλιά που εξυπηρετεί την ποδοσφαιρική του ιδέα, αλλά σε οποιαδήποτε ένδειξη χαλάρωσης, θα υπάρξει αλλαγή. Τελεία και παύλα.

 

Τελευταία Νέα