Το ταλέντο του Μπενζεμά νίκησε την γειτονιά του

Το ταλέντο του Μπενζεμά νίκησε την γειτονιά του

bet365

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο αναλύει την καθ’ όλα δίκαιη επιστροφή του Καρίμ Μπενζεμά στην Εθνική Γαλλίας και γιατί αυτή καθυστέρησε τόσο πολύ.

Αν δεν ήταν ένας χαρισματικός επιθετικός, άξιος να φοράει (και να τιμάει) επί δώδεκα συναπτά χρόνια την πιο βαριά φανέλα του κόσμου σε συλλογικό επίπεδο, αυτή της Ρεάλ Μαδρίτης, μπορεί και να μην ζούσε πια.

Μπορεί να είχε μπλέξει με όπλα, με ναρκωτικά, με ληστείες, να είχε πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών ή αντίπαλων συμμοριών. Στην… καλύτερη, θα είχε βρεθεί πίσω από τα κάγκελα της φυλακής ή θα ζούσε μονίμως κυνηγημένος, να κρύβεται για να μην τον κλείσουν στην «στενή».

Μέσα στο γήπεδο, ο Καρίμ Μπενζεμά είναι ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στον κόσμο τα τελευταία 15 χρόνια, ένα 9άρι στο σώμα ενός 10αριού, ικανός να «εκτελέσει» τον αντίπαλο τερματοφύλακα με χίλιους και ένα τρόπους ή να σερβίρει έτοιμο το γκολ σε συμπαίκτη του, επίσης με πλειάδα εναλλακτικών ενεργειών.

Έξω από αυτό, ο Καρίμ ήταν, είναι και θα είναι πάντα, ένα παιδί από το Μπρον Τερεγιόν. Την πιο κακόφημη γειτονιά της Λυών, αυτή με την μεγαλύτερη εγκληματικότητα στην πόλη, όπου απόγονοι μεταναστών προσπαθούν να επιβιώσουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Σε αυτή την γειτονιά, ο Μπενζεμά μεγάλωσε υπό την αυστηρή προστασία – φροντίδα των Αλγερινών γονιών του, οι οποίοι κατάφεραν να κρατήσουν τα εννέα παιδιά τους μακριά από τα επικίνδυνα μονοπάτια, αλλά και την (επίπλαστη) λάμψη των πανάκριβων αυτοκινήτων, των εντυπωσιακών γυναικών και των «φίλων» που μπορούσαν να (σου) βρουν τα πάντα.

Ο αμαρτωλός Καρίμ

Τέτοια περίπτωση είναι ο Καρίμ Ζενάτι (μαζί στη φωτό με τον Μπενζεμά), ο κύριος ύποπτος για το σκάνδαλο με το sextape του Ματιέ Βαλμπουενά, εξαιτίας του οποίου ο επιθετικός της Ρεάλ έμεινε εκτός Εθνικής Γαλλίας για έξι χρόνια. Παντελώς άδικα, με βάση μόνο τις επιδόσεις του μέσα στο γήπεδο.

Ο Ζενάτι, ο «μαύρος» (Le Karlouche), όπως τον φώναζαν στην γειτονιά, στο Μπρονξ του Λυών όπως είναι γνωστό το Μπρον, είναι τυνησιακής καταγωγής, πέντε χρόνια μεγαλύτερος από τον Μπενζεμά (38 ο ένας, 33 ο άλλος) και υπήρξε ο προστάτης του μικρότερου συνονόματού του, όσο μεγάλωναν.

Στο Μπρον υπάρχει ένας άγραφος νόμος που λέει ότι πάντα βοηθάς τον «αδελφό» σου, ότι και αν γίνει. Και, έκτοτε, ο Μπενζεμά το έχει κάνει δεκάδες φορές με τον Ζενάτι, ο οποίος άρχισε να έχει προβλήματα με την δικαιοσύνη, όταν ο Καρίμ έκανε το «μπαμ» στην Λυών.

Συνελήφθη για ένοπλες ληστείες σε σούπερ μάρκετ, για τις οποίες καταδικάστηκε σε οκταετή φυλάκιση. «Γεννηθήκαμε μέσα στην βία. Δεν κατανοούσαμε ότι η κλοπή ήταν κάτι σοβαρό» δικαιολογήθηκε ενώπιον του δικαστή ο Ζενάτι, ο οποίος δεν εξέτισε ούτε το 1/4 της ποινής του. Γι’ αυτό φρόντισε ο Μπενζεμά, ο οποίος του βρήκε – πλήρωσε έναν καλό δικηγόρο και τον επισκέπτονταν στην φυλακή.

Όταν ο «μεγάλος αδελφός» αποφυλακίστηκε, ο Καρίμ του βρήκε δουλειά, για να τον βάλει στον ίσιο δρόμο. Ε και; Το 2009, ο «μαύρος» συνελήφθη ενώ διέσχισε τα σύνορα με 210 κιλά μαριχουάνας στο αυτοκίνητό του. Ο Μπενζεμά, ο οποίος εκείνη την χρονιά πήρε την μεταγραφή – όνειρο ζωής στην Ρεάλ, είχε μοναδική ευκαιρία να διακόψει κάθε σχέση. Αλλά, βεβαίως, δεν το έκανε.

Όταν αποφυλακίστηκε (πρόωρα ξανά), τον εγκατέστησε στην βίλα του στη Μαδρίτη, μαζί με διάφορους Γάλλους ράπερ, τον μικρό αδελφό του Γκρεσί και τον μάνατζερ του, Καρίμ Τζαζίρι, ο οποίος κάποτε πλάκωσε στο ξύλο δημοσιογράφους της εφημερίδας «Equipe», επειδή δεν του άρεσαν αυτά που έγραφαν για τον πελάτη του!

Ο Ζενάτι ανέλαβε να ξεψαχνίζει τις πιο πολυτελείς ντισκοτέκ της Μαδρίτης και να εξασφαλίζει τηλέφωνα εντυπωσιακών γυναικών που θα ενδιαφέρονταν να γνωρίσουν τον Μπενζεμά, ο οποίος δεν ήθελε ούτε να ακούσει για ιερόδουλες, μετά το περιβόητο σκάνδαλο με την ανήλικη Ζαΐα Ντεάρ, στο οποίο ενεπλάκησαν και τα ονόματα των Φρανκ Ριμπερί, Σίντνεϊ Γκοβού και Χατέμ Μπεν Αρφά.

Η συγκεκριμένη υπόθεση δεν κατέληξε σε δίκη, κάτι που θα γίνει όμως τον Οκτώβριο για την υπόθεση με το sextape του νυν άσου του Ολυμπιακού, Ματιέ Βαλμπουενά, για την οποία ο Μπενζεμά κινδυνεύει με έως και πέντε χρόνια φυλακή για συνέργεια σε εκβιασμό. Και αυτό επειδή μεσολάβησε για τρεις φίλους του Ζενάτι, θεωρώντας ότι έπραττε σωστά, ζητώντας από τον Βαλμπουενά να δώσει τα 150.000 ευρώ που του ζητούσαν οι εκβιαστές για να τελειώσει «αναίμακτα» η υπόθεση.

«Φαίνονται τα τατουάζ μου;» ρώτησε ένας νευρικός Βαλμπουενά. «Ναι, φαίνονται όλα. Αν ο κόσμος βγάλει μια φωτογραφία, ένα τέτοιο βίντεο, δεν σε νοιάζει για την μητέρα σου, τον πατέρα σου, να το δει η γυναίκα σου ή ξέρω και γω ποιος; Αν μου δώσεις τον αριθμό σου, θα το περάσω στον φίλο μου. Εκείνος θα έρθει στη Λυών, το συζητάς μαζί του, το βλέπεις μαζί του… Δεν θέλεις; Όπως και να’ χει, κάνε την ζωή σου, αλλά εγώ σε προειδοποίησα» του απάντησε ο «μεσάζοντας» Μπενζεμά.

Ο νόμος του Μπρον και η αιώνια στήριξη στα «αδέλφια» (μέχρι και οκτώ διαφορετικές φορές τον Ζενάτι!) στοίχισε στον Μπενζεμά 5,5 χρόνια απουσίας από την Εθνική Γαλλίας, στην πιο παραγωγική ηλικία της καριέρας του, αλλά ενδέχεται να του στοιχίσει πολύ, πολύ περισσότερο…

Οι 2049 ημέρες και το «Καρτ»

Από την τελευταία φορά που ο Καρίμ Μπενζεμά φόρεσε την φανέλα της Εθνικής Γαλλίας και, μάλιστα, σκόραρε δις και έδωσε μια ασίστ (σε φιλική νίκη με 4-0 επί της Αρμενίας, στις 8 Οκτωβρίου του 2015), πέρασαν συνολικά 2.049 ημέρες, ήτοι πάνω από 5,5 χρόνια.

Από εκείνη την ημέρα, μέχρι και σήμερα, η σύγκριση του Μπενζεμά με τον ποδοσφαιριστή που επί της ουσίας τον αντικατέστησε στην κορυφή της επίθεσης των Τρικολόρ (Ολιβιέ Ζιρού), εκθέτει βάσει στατιστικών των δύο τον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Νοέλ Λε Γκραέ, και τον ομοσπονδιακό προπονητή, Ντιντιέ Ντεσάν.

Σε αυτό το (διόλου ευκαταφρόνητο) διάστημα, λοιπόν, ο Μπενζεμά κατέγραψε 140 γκολ και 58 ασίστ σε 269 παιχνίδια, όντας καθοριστικός στην κατάκτηση, μεταξύ άλλων, τριών Champions League και δύο πρωταθλημάτων.

Στο ίδιο διάστημα, ο σαφώς λιγότερο ταλαντούχος, αλλά εξαιρετικά φιλότιμος και αποτελεσματικός επιθετικός των Άρσεναλ και Τσέλσι, είχε 81 γκολ και 27 ασίστ σε 216 παιχνίδια, όντας πραγματικά πολύτιμος στην κατάκτηση του Europa League από τους Μπλε το 2019 και στη φετινή πορεία μέχρι τον τελικό του Champions League.

Από τους παραπάνω αριθμούς, αλλά και από το γεγονός ότι ο Ζιρού είχε τρία γκολ – τρεις ασίστ σε 13 παιχνίδια στις τελικές φάσεις του Euro2016 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, προέκυψε πιθανότατα και η (πολύ άκοψη και ατυχής) σύγκριση του Μπενζεμά σε Instagram livestream με τον YouTuber Μοχαμέντ Ενί, όταν αποκάλεσε «Καρτ» τον Ζιρού και «Φόρμουλα Ένα» τον εαυτό του.

Επειδή, βεβαίως, οι αριθμοί μόνοι τους δεν παίζουν μπάλα, ο Ζιρού αποδείχθηκε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τον Ντεσάν. Ταλαιπωρούσε (και κούραζε) τους αντίπαλους στόπερ, άνοιγε διαδρόμους στους ταχύτατους συμπαίκτες του και φέρει σημαντικό μερίδιο στην πρόκριση στον τελικό του Euro2016 και, κυρίως, στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δύο χρόνια αργότερα.

Με τον Μπενζεμά πλέον στην κορυφή, μπορεί (στα χαρτιά) να δημιουργηθεί μια τρομακτική τριάδα, η οποία ήδη βαφτίστηκε ως «MGΒ» (Μπαπέ, Γκριεζμάν και Μπενζεμά). Μιλάμε, άλλωστε, για τον δέκατο σκόρερ όλων των εποχών με την Γαλλία (27 γκολ σε 81 ματς). Ο Ζιρού, βεβαίως, είναι πλέον δεύτερος, με 44, αλλά σε 107 παιχνίδια.

«Η Γαλλία ήταν πάνω απ’ όλους και πλέον είναι ακόμα καλύτερη με τον Μπενζεμά» παραδέχθηκε ο Ντιντιέ Ντεσάν, ο οποίος έκανε την «έκπληξη του σεφ» (όπως έγραψε στο πρωτοσέλιδό της η «Equipe»), άφησε στην άκρη τις όποιες διαφορές του με τον Καρίμ, συζήτησε και τα βρήκε μαζί του, με τις ευλογίες βεβαίως του Λε Γκαρέ και της γαλλικής κυβέρνησης, οι οποίοι έκριναν ότι εξέτισε την «ποινή» για το «έγκλημα» που διέπραξε.

Στο μήνυμά του στα social media για την ιστορική επιστροφή του, ο Μπενζεμά ευχαρίστησε την οικογένειά του, τον σύλλογό του, τους φιλάθλους και, βεβαίως, «τους φίλους μου». Αυτοί εξαιτίας των οποίων πιθανότατα στερήθηκε το τρόπαιο του παγκόσμιου πρωταθλητή στην μυθική συλλογή του…

Το 2016, λίγο καιρό αφότου άρχισε η εξορία του από την εθνική ομάδα, ο Καρίμ Μπενζεμά εμφανίστηκε, για μόλις δύο δευτερόλεπτα (στο 03:14 του παρακάτω βίντεο), σε βίντεο-κλιπ του φίλου του ράπερ Booba για το τραγούδι «Walabok» (μια έκφραση των γκέτο), το οποίο δείχνει ναρκωτικά, όπλα και πάκους από βρώμικα χρήματα. Όλα πέρασαν από σπόντα από την ζωή του Γάλλου σταρ, αλλά θα τον στοιχειώνουν για πάντα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπενζεμά - Εθνική Γαλλίας: Επίσημη η επιστροφή στην αποστολή για το Euro (pic & vid)

Ο Μπενζεμά ανακοίνωσε την επιστροφή του στην εθνική Γαλλίας (pic)

Μπενζεμά: Οι Γάλλοι φίλαθλοι τον θέλουν στην αποστολή για το Euro

Η... απόγνωση του Ντεσάν όταν τον ρωτούν (ξανά) για τον Μπενζεμά: «Θεέ μου, και εδώ;»

Ο Μπενζεμά ξεσπά κατά του Ντεσάν...

 

Τελευταία Νέα