Η πρώτη φορά χωρίς κόσμο, η ηλεκτροδότηση και η βροχή κερμάτων! (pics & vids)

Η πρώτη φορά χωρίς κόσμο, η ηλεκτροδότηση και η βροχή κερμάτων! (pics & vids)

Γιώργος Κούβαρης
Η πρώτη φορά χωρίς κόσμο, η ηλεκτροδότηση και η βροχή κερμάτων! (pics & vids)
Πέρασαν ήδη 30 χρόνια από το πρώτο παιχνίδι ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη που έγινε κεκλεισμένων των θυρών! Λόγω συσκότισης και επεισοδίων στο παιχνίδι που είχε προηγηθεί με την Μπαρτσελόνα, ο Άρης είχε φιλοξενήσει τη Λεβερκούζεν στο «άδειο» Αλεξάνδρειο. Οι «Μασονικές» Ρετρό Ιστορίες θυμούνται...

Σεζόν 1990-91. Ο Άρης έχει περάσει στην μετά-Ιωαννίδη εποχή, με τον Λάζαρο Λέσιτς να βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας και να προσπαθεί να την οδηγήσει στο Final Four του Παρισιού. Στις 14 Φεβρουαρίου 1991, οι «κίτρινοι» υποδέχονταν στο «Αλεξάνδρειο» τη Μπαρτσελόνα για την 9η αγωνιστική του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και ήθελαν πάση θυσία τη νίκη για να διατηρήσουν «ζωντανές» τις ελπίδες για πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης για 4η σερί χρονιά.

Το ματς στραβώνει από την αρχή. Οι «μπλαουγκράνα» των Σαν Επιφάνιο, Σολοθάμπαλ και Νόρις πήραν από νωρίς διαφορά στο σκορ, την οποία και μπόρεσαν να διατηρήσουν μέχρι το τέλος. Ο εκνευρισμός στις εξέδρες ήταν μεγάλος. Οι περισσότεροι τα είχαν με τον Λέσιτς, ενώ στο τελευταίο πεντάλεπτο είχαν αρχίσει να πέφτουν μερικά αντικείμενα στον πάγκο της Μπαρτσελόνα όπου προπονητής ήταν ο Μπόζινταρ Μαλκοβιτς.

Οι φίλοι του Άρη άρχισαν να αποθεώνουν τον... Γιάννη Ιωαννίδη, να επευφημούν τον Στόγιαν Βράνκοβιτς θέλοντας να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους για τον Γκόραν Σόμπιν ενώ ενάμιση λεπτό πριν από το τέλος «έπεσε» τελείως το ρεύμα στο «Παλαί ντε Σπορ!» Έκτοτε ξεκίνησε μια βροχή κερμάτων στην ισπανική αποστολή με αποτέλεσμα να αποσυρθεί στα αποδυτήρια! Ο παρατηρητής του αγώνα Μισέλ Γκολέ θέλησε να διακόψει το ματς και να κατοχυρωθεί η νίκη στην Μπαρτσελόνα, ωστόσο πείστηκε να συνεχιστεί κανονικά!

Η ήττα και ο... άρρωστος ηλεκτρολόγος

Άλλωστε οι Ισπανοί είχαν πάρει μεγάλη διαφορά και δεν υπήρχε αμφιβολία ως προς τον τελικό νικητή. Το τελικό 110-93 μαρτυράει από μόνο του την εικόνα του αγώνα, ενώ οι εκπρόσωποι της FIBA ήταν σε έξαλλη κατάσταση βλέποντας να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Από τη μία η διακοπή, το πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση του γηπέδου και από την άλλη τα κέρματα και τα... χαλασμένα χρονόμετρα.

Μάλιστα έκαναν λόγο για μεγάλη τιμωρία στον Άρη! Ο αστικός μύθος από εκείνο το βράδυ λέει ότι ο ηλεκτρολόγος του «Αλεξάνδρειου» αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας και ήταν στο... ιατρείο! Και γι' αυτόν λόγο καθυστέρησε πολύ να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση του γηπέδου με αποτέλεσμα να οξυνθούν τα πνεύματα και να δεχθούν οι Ισπανοί τη βροχή των κερμάτων. Αποτέλεσμα; Η FIBA αποφάσισε ποινή τριών αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών και ο Άρης θα έδινε το ματς της 28ης Φεβρουαρίου 1991 με αντίπαλο τη Λεβερκούζεν, χωρίς τη βοήθεια του κόσμου του!

Μέσα στο «Αλεξάνδρειο» 105 άνθρωποι και άλλοι 3.000 απ' έξω!

Αν μη τι άλλο ήταν κάτι το πρωτόγνωρο για τους φίλους του Άρη, οι οποίοι είχαν κατακλύσει το «Αλεξάνδρειο» και έκαναν τα... πάντα προκειμένου να μπουν μέσα στο γήπεδο. Κάτι που -φυσικά- δεν έγινε ποτέ. Μάλιστα οι οργανωμένοι είχαν εκδώσει δικά τους εισιτήρια, μόνο και μόνο για να ενισχύσουν την ομάδα για την οικονομική ζημιά που της είχαν κάνει ύστερα από την τιμωρία των κεκλεισμένων των θυρών. Ακόμα και έτσι δεν την άφησαν... μόνη της, αφού με τις φωνές τους έξω από το «Παλαί» προσπαθούσαν να ενισχύσουν τις προσπάθειες των παικτών στο ματς με τη Λεβερκούζεν.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIBA τον αγώνα παρακολούθησαν 105 άνθρωποι που είχαν ονομαστικές προσκλήσεις, όπως επίσης οι εκπρόσωποι του Τύπου και η στατιστική υπηρεσία. Ακόμα και έτσι ο Άρης πήρε... φωτιά στην επίθεση και επικράτησαν με το εντυπωσιακό 133-117 της γερμανικής ομάδας! Αυτή ήταν η 6η νίκη του στον όμιλο και χρειαζόταν άλλες δύο στις τέσσερις εναπομείνασες αγωνιστικές μακριά από την έδρα του για να πάρει το εισιτήριο για το final four. Τελικά κατάφερε να περάσει μόνο από τη Γαλλία κερδίζοντας τη Λιμόζ με 106-98, αφού γνώρισε τρεις ήττες από την ΠΟΠ '84 (93-63), την Μακάμπι (101-89) και την Σκαβολίνι (93-89). Ουσιαστικά στο τελευταίο ματς με τους Ιταλούς χάθηκε και η μεγάλη ευκαιρία για την 4η συνεχόμενη παρουσία του Άρη στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

ΤΟ... ΠΡΩΤΟ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ ΜΑΤΣ

Αρης – Μπάγερ Λεβερκούζεν 133-117

Ημίχρονο: 70-56

Διαιτητές: Σαντσίς (Ισπανία), Στιλ (Γαλλία)

ΑΡΗΣ (Λέσιτς): Γκάλης 41 (1), Γιαννάκης 28 (3), Σέλερς 34 (2), Σόμπιν 25, Λυπηρίδης 5, Αγγελίδης 8, Βουρτζούμης 2, Δοξάκης.

ΜΠΑΓΕΡ ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ (Μπάουερμαν): Ουίλερ 19 (1), Τ. Τζόνσον 19 (1), Χάρνις 27 (1), Μπένκε 2, Κ. Τζόνσον 28 (2), Βελπ 14, Μπεκ 8, Ντόιστερ.