Ο έλεγχος 10 Έλληνων γκολκίπερ στο εξωτερικό: Από τον Βλαχοδήμο στον Γκέλιο!

Ο έλεγχος 10 Έλληνων γκολκίπερ στο εξωτερικό: Από τον Βλαχοδήμο στον Γκέλιο!

bet365

Το gazzetta.gr καταγράφει τις φετινές επιδόσεις των 10 Έλλήνων τερματοφυλάκων που αγωνίζονται στο εξωτερικό. Από τους διαφημισμένους Βλαχοδήμο, Μπάρκα, Ανέστη στους Γκέλιο, Ταμπάκη και Στεργιάκη.

Ο Ουρουγουανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Εδουάρδο Γκαλεάνο είχε περιγράψει με γλαφυρό τρόπο τον ρόλο του του τερματοφύλακα στο ποδόσφαιρο χαρακτηρίζοντας τον ως οσιομάρτυρα και αποδιοπομπαίο!

«Λένε πως όπου πατάει δεν ξαναφυτρώνει χορτάρι. Είναι ολομόναχος, καταδικασμένος να παρακολουθεί τον αγώνα από μακριά. Το γκολ είναι η γιορτή του ποδοσφαίρου: ο σκόρερ φέρνει χαρά, ο τερματοφύλακας κάνει χαλάστρα. Φοράει το νούμερο ένα στην πλάτη του. Ο πρώτος που θα πληρωθεί; Όχι, ο πρώτος που θα πληρώσει τα σπασμένα».

Νευραλγική θέση και παρεξηγημένη. Εξαίρεση από τον κανόνα δεν θα μπορούσαν ασφαλώς να αποτελέσουν οι Έλληνες γκολκίπερ. Διαχρονικό το ερώτημα εάν η Ελλάδα βγάζει καλούς τερματοφύλακες. Ελάχιστοι ήταν ωστόσο εκείνοι που με την καριέρα τους κατάφεραν να γιγαντώσουν την υστεροφημία τους.

Στην τρέχουσα σεζόν τουλάχιστον 10 Έλληνες τερματοφύλακες αγωνίζονται σε συλλόγους του εξωτερικού (εξαιρείται η Κύπρος) με τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο να έχει την υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία, αλλά και την πλέον αξιοθαύμαστη αγωνιστική συνέπεια τα τελευταία χρόνια στη Μπενφίκα.

Καπίνο, Καρνέζης ανήκουν σε συλλόγους που μετέχουν σε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ωστόσο λογίζονται ως «ρεζέρβες», ενώ ο Βασίλης Μπάρκας έχασε το τελευταίο διάστημα την θέση του στη Σέλτικ. Ο Γιάννης Ανέστης παραμένει πρώτη επιλογή στη Γκέτεμποργκ και ο Κωνσταντίνος Λάμπρου στη Βάαλβαϊκ την στιγμή που η Ελλάδα απέκτησε εκπρόσωπο και στην Αγγλία (Στεργιάκη).

Δύο ακόμη Έλληνες γκολκίπερ, οι Γκέλιος (Β΄ Γερμανίας) και Ταμπάκης (ΗΠΑ) υπολογίζονται ως βασικοί με τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο να βρίσκεται στη δύση της καριέρας του....

Αναλυτικά οι 10 Έλληνες τερματοφύλακες που αγωνίζονται σε συλλόγους του εξωτερικού:

1. Οδυσσέας Βλαχοδήμος (Μπενφίκα, λήξη συμβολαίου 30/6/2024 )

Το καλοκαίρι του 2018 αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό με προορισμό την Μπενφίκα. Καθιερώθηκε άμεσα στη ομάδα στην ομάδα της Λισαβόνας έχοντας συμπληρώσει 106 συμμετοχές. Φέτος σε 7 ματς πρωταθλήματος έχει δεχθεί 9 γκολ κρατώντας το μηδέν σε τρία παιχνίδια. Στην περυσινή κατέγραψε 16 clean sheets σε 33 εμφανίσεις στην Primeira Liga!

2. Βασίλης Μπάρκας (Σέλτικ, λήξη συμβολαίου 31/5/20024)

Ανακοινώθηκε το περασμένο καλοκαίρι από την Σέλτικ. Σε 9 ματς πρωταθλήματος ο 26χρονος γκολκίπερ, δέχθηκε 6 γκολ, ενώ σε 5 αγώνες διατήρησε απαραβίαστη την εστία. Στις 25 Οκτωβρίου απουσίασε λόγω τραυματισμού από το ματς με την Αμπερντίν και μολονότι αποθεραπεύθηκε έχασε την θέση του από τον Σκοτ Μπέιν.

3. Στέφανος Καπίνο (Βέρντερ Βρέμης, λήξη συμβολαίου 30/6/2022)

Στα 21 του είχε προλάβει να αγωνιστεί σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, ενώ έχει περάσει από Μάιντς και Νότιγχαμ Φόρεστ. Από το καλοκαίρι του 2018 ανήκει στη Βέρνερ Βρέμης δίχως να έχει πάρει πολλές ευκαιρίες. Δεν έχει ξεκινήσει φέτος σε κανένα ματς της γερμανικής ομάδας, ενώ συνολικά μετρά 2 συμμετοχές στη Bundesliga και 4 στην αγγλική Championship.

4. Γιάννης Ανέστης (Γκέτεμποργκ, λήξη συμβολαίου 31/12/2021)

Το καλοκαίρι του 2018 έπειτα από τέσσερα χρόνια στην ΑΕΚ ο 29χρονος τερματοφύλακας υπέγραψε στη Χάποελ Μπερ Σέβα. Στο Ισραήλ δεν έμελλε να μακροημερεύσει ωστόσο δεν άργησε να βρει ομάδα. Ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2019 από την Γκέτεμποργκ και στην πρώτη του σεζόν αγωνίστηκε σε 30 ματς κρατώντας σε 10 εξ αυτών το μηδέν. Τον περασμένο Ιούλιο κατέκτησε το Κύπελλο Σουηδίας. Στην τρέχουσα σεζόν σε 27 παιχνίδια έχει δεχθεί 40 γκολ, ενώ έχει στο ενεργητικό του 6 cleen sheets.

5. Κωνσταντίνος Λάμπρου (Βάαλβαϊκ, λήξη συμβολαίου 30/6/2021)

O 29χρονος γκολκίπερ από τα 13 του βρίσκεται στην Ολλανδία έχοντας αγωνιστεί σε Φέγενορντ, Εξέλσιορ, Βίλεμ, Άγιαξ και Φίτεσε. Από τον περασμένο Ιούνιο ανήκει στην Βάαλβαϊκ στην Eredivisie. Σε 9 ματς πρωταθλήματος έχει δει 16 φορές την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα, ενώ κράτησε μια φορά το μηδέν.

6. Ορέστης Καρνέζης (Λιλ, λήξη συμβολαίου 30/6/2023)

O 35χρονος τερματοφύλακας εδώ και 7 χρόνια βγάζει το ψωμί του στο εξωτερικό. Αξιοσημείωτη η παρουσία του στην Ουντινέζε όπου ξεκίνησε στην ενδεκάδα σε περισσότερα από 100 ματς. Ακολούθησαν Γρανάδα, Γουότφορντ, Νάπολι, ενώ από τον περασμένο Ιούλιο στο πλαίσιο της μεταγραφής του Οσιμέν στη Νάπολι βρέθηκε στη Λιλ. Δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής στον γαλλικό σύλλογο.

7. Γιάννης Γκέλιος (Χόλσταϊν Κίελ, λήξη συμβολαίου 30/6/2022)

O 28χρονος γκολκίπερ, ο οποίος έχει καταγράψει συμμετοχές και με την εθνική Ελπίδων μέχρι το 2018 αγωνιζόταν στην Β΄ ομάδα της Άουγκσμπουργκ. Ακολούθησε η Χάνσα Ρόστοκ στη Γ΄ Γερμανίας, ενώ από το καλοκαίρι του 2019 ανήκει στο ρόστερ της Χόλσταϊν Κίελ. Με τον σύλλογο της 2. Bundesliga έχει ξεκινήσει στην ενδεκάδα σε 6 ματς, έχοντας δεχθεί 7 τέρματα. Σε 2 αναμετρήσεις κράτησε απαραβίαστη την εστία του.

8. Αντώνης Στεργιάκης (Μπλάκμπερν Ρόβερς, λήξη συμβολαίου 30/6/2023)

Έχοντας κάνει ντεμπούτο σε ηλικία μόλις 17 ετών στη Σλάβια Σόφιας και 66 συμμετοχές έκανε τον περασμένο μήνα το μεγάλο άλμα στην καριέρα του για την Μπλάκμπερν (Championship). Ήδη έχει συμπεριληφθεί στην αποστολή της αγγλικής ομάδας, ενώ έχει καταγράψει 2 συμμετοχές στην Premier League 2.

9. Αλέξανδρος Ταμπάκης (Νορθ Καρολάινα, λήξη συμβολαίου 30/11/2020)

Ο άλλοτε γκολκίπερ του Παναθηναϊκού και της Νίκη Βόλου από το 2016 αγωνίζεται στις ΗΠΑ. Μάλιστα έγινε ο πρώτος Έλληνας που υπέγραψε στην Ατλάντα Γιουνάιτεντ παίζοντας μια φορά στο MLS. Στα 27 του είναι βασικός τερματοφύλακας του Nορθ Καρολάινα FC. Στο φετινό πρωτάθλημα έχει παρουσία σε 14 ματς, έχοντας δεχθεί 20 γκολ και 3 clean sheets.

10. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (Θόρσνμπι, λήξη συμβολαίου 30/6/2021)

Στα 42 του βρίσκεται στη δύση της καριέρας του. Αγωνίστηκε σε 277 ματς στην Αγγλία με τα χρώματα των Χάρτλπουλ, Κόβεντρι, Σουόνσι, Μίντλεσμπρο, Κάρντιφ, ενώ πλέον κάνει το κέφι του στην 7η κατηγορία με την Θόρναμπι.

 

Τελευταία Νέα