Έλληνες προπονητές στο εξωτερικό: Από τον Πετρόπουλο στον Δώνη!

Έλληνες προπονητές στο εξωτερικό: Από τον Πετρόπουλο στον Δώνη!

bet365

Το gazzetta.gr καταγράφει τις φετινές επιδόσεις 10 Ελλήνων προπονητών σε συλλόγους του εξωτερικού. Από την Ιαπωνία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέχρι τον Καναδά η ελληνική σχολή προπονητών ψάχνει την ταυτότητα της προκειμένου να μπει στον χάρτη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Η εξαγωγή Έλληνων προπονητών ποδοσφαίρου μπορεί να βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο (εν αντιθέσει με το ελληνικό μπάσκετ) και η φράση «ελληνική σχολή προπονητών» να αντιμετωπίζεται θυμηδία, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί αξιοσημείωτη πρόοδος με την παρουσία Ελλήνων τεχνικών σχεδόν σε όλες τις ηπείρους!

Ο κατά πολλούς, κορυφαίος Έλληνας προπονητής όλων των εποχών, Λάκης Πετρόπουλος, ο οποίος εργάστηκε μεταξύ άλλων σε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ έγραψε ιστορία την σεζόν 1977/78 καθώς έγινε ο πρώτος Έλληνας τεχνικός με καριέρα στο εξωτερικό αναλαμβάνοντας την βελγική Σερκλ Μπριζ.

Για τουλάχιστον για μια διετία (1983/85) ο Αλκέτας Παναγούλιας αποτέλεσε τον ομοσπονδιακό τεχνικό της εθνικής αλλά και της ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ, οδηγώντας σχεδόν μια δεκαετία αργότερα (1994) την Ελλάδα στην παρθενική της συμμετοχή σε τελική φάση Μουντιάλ.

Ο Γιάννης Αναστασίου, κατάφερε να κοουτσάρει τόσο στην Ολλανδία (Ρόντα), όσο και στο Βέλγιο (Κόρτραϊκ), ενώ είχε φτάσει κοντά στον πάγκο της νορβηγικής Ρόζενμποργκ.

Η χάρη του Τάκη Λεμονή έφτασε μέχρι την Σαουδική Αραβία και την Αλ Ραέντ, ενώ ο άλλοτε βοηθός του Ότο Ρεχάγκελ, Γιάννης Τοπαλίδης θήτευσε στο Ιράν και συγκεκριμένα στη Ρα Αχάν.

Στην τρέχουσα σεζόν τουλάχιστον 10 Έλληνες προπονητές ή με καταγωγή από την Ελλάδα εργάζονται σε συλλόγους του εξωτερικού. Ιδού τα πεπραγμένα τους...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΩΝΗΣ

Ανέλαβε την Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισράηλ) στις 12 Αυγούστου και ο μέχρι στιγμής απολογισμός του είναι 6 νίκες, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες. Πιστώνεται την πρόκριση μέχρι τα πλέι-οφ του Champions League αποκλείοντας Ρίγα, Σούντουβα και Ντιναμό Μπρεστ, αλλά και το εξαιρετικό ξεκίνημα στους ομίλους του Europa League (2-0-0). Τα πολλαπλά κρούσματα κορονοϊού στη Μακάμπ στοίχισαν τον αποκλεισμό στη συνέχεια από την Σάλτσμπουργκ. Ο 51χρονος τεχνικός εργάστηκε μεταξύ άλλων σε Αλ Χιλάλ, Αλ Σάρτζα και ΑΠΟΕΛ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Προσελήφθη στον πάγκο της Ακρόπολις (Σουηδία) στις 15 Ιανουαρίου, διαδεχόμενος τον Κωνσταντίνο Παναγόπουλο, ο οποίος οδήγησε για πρώτη φορά στην ιστορία του, τον σύλλογο στη Β΄ κατηγορία (Superettan). Ο μέχρι στιγμής απολογισμός του είναι 9 νίκες, 13 ισοπαλίες και 5 ήττες. Είναι η τρίτη φορά που ο Γιάννης Χριστόπουλος καθοδηγεί ομάδα στο εξωτερικό καθώς τη σεζόν 2013-14 είχε βρεθεί στην Ουκρανία και τον πάγκο της Ταβρίγια και εν συνεχεία στην Κύπρο και τον Άρη Λεμεσού.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ

Ο Γιάννης Πετράκης περίμενε σχεδόν 30 χρόνια στην προπονητική για να εργαστεί εκτός Ελλάδας. Στα 61 του ανέλαβε τον περασμένο Ιούνιο τον Ολυμπιακό Λευκωσίας με τον μέχρι στιγμής απολογισμό του να είναι 6 νίκες και 4 ήττες.

ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης, ο οποίος οδήγησε το 2007 τον ΑΠΟΕΛ στην κατάκτηση του κυπριακού πρωταθλήματος επέστρεψε τον περασμένο Φεβρουάριο στην ομάδα της Λευκωσίας, ωστόσο δεν έμελλε να μακροημερεύσει, αφού μετά την ήττα από την Ανόρθωση (2-0, 25/10) απομακρύνθηκε από το πόστο του. Ο απολογισμός του ήταν 5 νίκες, 2 ισοπαλίες και 4 ήττες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ

Ο Γιώργος Πετράκης στις 30 Ιουνίου έγινε ο νεότερος προπονητής που κάθεται στον πάγκο ομάδας της Super League, καθώς σε ηλικία μόλις 32 ετών, τεσσάρων μηνών και 21 ημερών καθοδήγησε την Λαμία στο εκτός έδρας ματς με τον Βόλο. Ο νεαρός προπονητής πριν από 10 μέρες ανέλαβε τον πάγκο της Ζενές Ες από το Λουξεμβούργο. Mέχρι στιγμής μετρά μια νίκη και μια ήττα.

ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ

Ο τέως βοηθός του Μίχαελ Σκίμπε στην Εθνική, Ηρακλής Μεταξάς, κλήθηκε να καθοδηγήσει ως πρώτος προπονητής την Άουγκσμπουργκ και δεν τα πήγε άσχημα, καθώς ο σύλλογος της Bundesliga απέσπασε εκτός έδρας ισοπαλία από την Βόλφσμπουργκ. Ο 53χρονος τεχνικός είχε θητεύσει και στην εθνική ομάδα ως ασίσταντ του Μίχαελ Σκίμπε, ενώ πέρυσι εργάστηκε στο ίδιο πόστο στην Ντάρμσταντ (Β΄ Γερμανίας) κατέχοντας τον ρόλο του άμεσου συνεργάτη του Δημήτρη Γραμμόζη. Από τον περασμένο Ιούλιο ο Μεταξάς προβιβάσθηκε στην Bundesliga και συγκεκριμένα στην Άουγκσμπουργκ, στο πλευρό του Χάικο Χέρλιχ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΝΤΗΣ

Ο Χρήστος Κόντης έχοντας κάνει το «αγροτικό» του ως ασίσταντ σε ΑΠΟΕΛ, Αλ Νασρ και Ολυμπιακό προσελήφθη στις 17 Μαϊου 2019 ως πρώτος προπονητής στην Χάτα Club από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο απολογισμός του είναι 3 νίκες, 5 ισοπαλίες και 13 ήττες.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΣΤΕΚΟΓΛΟΥ

O Ελληνοαυστραλός τεχνικός έχει γράψει την δική του ιστορία κατακτώντας πρωταθλήματα σε Αυστραλία και Ιαπωνία, ενώ βρισκόταν στον πάγκο της Αυστραλίας στο Μουντιάλ του 2014. Στις 2 Ιανουαρίου 2018 προσελήφθη από την Γιοκοχάμα καταφέρνοντας με ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ να κατακτήσει το περυσινό πρωτάθλημα. Μέχρι στιγμής έχει καθοδηγήσει τον γιαπωνέζικο σύλλογο σε 125 παιχνίδια.

ΝΙΚΚΙ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ο Ελληνοκύπριος Νίκκι Παπαβασιλείου βρίσκεται στον πάγκο της αιγυπτιακής Γουάντι Ντέγκλα από τις 21 Φεβρουαρίου διαδεχόμενος τον Τάκη Γκώνια. Μέχρι στιγμής μετρά 5 νίκες, 6 ισοπαλίες και 6 ήττες. Την σεζόν 2015/16 διετέλεσε προπονητής της Σλόβαν Μπρατισλάβας.

ΜΠΟΜΠΙ ΣΜΥΡΝΙΩΤΗΣ

Ο Μπόμπι Σμυρνιώτης, ο οποίος την σεζόν 2003/04 εργάστηκε στις ακαδημίες του Ολυμπιακού έχει καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία του στον Καναδά, οδηγώντας την Φοργκ στην κατάκτηση δύο διαδοχικών πρωταθλημάτων. Επίσης πιστώνεται την ανάδειξη, αλλά και καθιέρωση ουκ ολίγων Καναδών ποδοσφαιριστών που κάνουν καριέρα στην Ευρώπη και το MLS. Ο Σμυρνιώτης ανέλαβε την Φοργκ την 1η Οκτωβρίου 2018 και έχει απολογισμό 28 νίκες, 12 ισοπαλίες και 8 ήττες.

* Αξίζει να σημειωθεί πως μια δεύτερη ευκαιρία ψάχνουν ο Δημήτρης Γραμμόζης, ο οποίος ως head coach της Ντάρμσταντ την οδήγησε πέρυσι στην κατάκτηση της 5ης θέσης της 2. Βundesliga, ο Τάκης Γκώνιας, ο οποίος εργάστηκε στη Γουάντι Ντέγκλα, αλλά και ο Σάββας Πουρσαϊτίδης με παρουσία σχεδόν για τρεις σεζόν στη Νέα Σαλαμίνα.

 

Τελευταία Νέα