ΑΕΚ: Τα ατού για το 3/3 και τη 2η θέση στα πλέι οφ!

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Τα ατού για το 3/3 και τη 2η θέση στα πλέι οφ!

bet365

Η ΑΕΚ κρατάει την κατάσταση στα χέρια της για τη 2η θέση και την έξοδο στα προκριματικά του Champions League με τον Μάσιμο Καρέρα να θέλει να δει την ταυτότητα που ο ίδιος έχει δώσει στην ομάδα του σε αυτήν την κρίσιμη τελική ευθεία της σεζόν.

Η ΑΕΚ, μετά την επιστροφή των επτά βαθμών στον ΠΑΟΚ από το CAS που γύρισε την υπόθεσή του στην Επιτροπή Εφέσεων για επανεκδίκαση, έπεσε ξανά στην 3η θέση. Η διαφορά που χωρίζει πλέον την Ένωση από τη θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League είναι τρεις βαθμοί, ωστόσο παρά τη νέα αυτή εξέλιξη, οι κιτρινόμαυροι κρατούν την κατάσταση στα χέρια τους. Με τρεις νίκες στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές των πλέι οφ θα είναι αυτοί που θα τερματίσουν στη 2η θέση. Κάτι που μπορεί να συμβεί και με δύο νίκες κόντρα σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, αρκεί ο τελευταίος να ηττηθεί από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη.

Σε κάθε περίπτωση οι παίκτες του Καρέρα κοιτάνε αποκλειστικά και μόνο τη δική τους δουλειά. Ο Ιταλός τεχνικός στις δηλώσεις του στη NOVA ενόψει της αναμέτρησης με τον Παναθηναϊκό ξεκαθάρισε πως για την ΑΕΚ η τελευταία εξέλιξη με την επιστροφή των βαθμών στον ΠΑΟΚ δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Οι κιτρινόμαυροι θέλουν να μείνουν ανεπηρέαστοι από όλο αυτό και όπως τόνισε ο Καρέρα ο στόχος έτσι κι αλλιώς είναι νίκες σε όλα τα παιχνίδια που απομένουν. Ώστε οι ίδιοι να είναι σε θέση να κατακτήσουν τη 2η θέση ό,τι και να συμβεί με τον ΠΑΟΚ και έπειτα να πανηγυρίσουν και την κατάκτηση του Κυπέλλου.

Οι παίκτες της ΑΕΚ βλέπουν τα ματς που απομένουν σαν «τελικούς», γνωρίζοντας ότι μπορούν να κρίνουν τα πάντα από την απόδοσή τους μέσα στο γήπεδο. Και ο Μάσιμο Καρέρα, βλέποντας τους παίκτες του να προέρχονται από τρεις συνεχόμενες νίκες στα τελευταία παιχνίδια των πλέι οφ, είναι πεπεισμένος ότι και οι δύο στόχοι που έχουν τεθεί στην τελική ευθεία της σεζόν μπορούν να επιτευχθούν. Ο Ιταλός κόουτς θέλει να δει τη μαχητικότητα, τη νοοτροπία του νικητή, τη σωστή μετάβαση που γίνεται από το παιχνίδι αναμονής σε αυτό της κατοχής και του επιθετικού ποδοσφαίρου, την προσήλωση στον στόχο και την ομαδική δουλειά (στοιχεία που έχει περάσει στη νοοτροπία των παικτών του) να βγαίνουν στο γήπεδο στα παιχνίδια που απομένουν. Ποια, λοιπόν, θα είναι τα ατού της ΑΕΚ για νίκες σε όλα τα ματς;

Η σωστή ανασταλτική λειτουργία με τις γραμμές κοντά

Η σωστή ανασταλτική λειτουργία με τις γραμμές κοντά

Ο άξονας με Σιμόες, Κρίστιτσιτς και Μάνταλο

Ο άξονας με Σιμόες, Κρίστιτσιτς και Μάνταλο

Η ένταση που βγάζει ως το φινάλε και η συγκέντρωση στην τελική προσπάθεια

Η ένταση που βγάζει ως το φινάλε και η συγκέντρωση στην τελική προσπάθεια

Ο φορμαρισμένος Λιβάια και το... θωρηκτό Ολιβέιρα

Ο φορμαρισμένος Λιβάια και το... θωρηκτό Ολιβέιρα
Ο Καρέρα από την πρώτη στιγμή που πήγε στην ΑΕΚ φρόντισε να... σουλουπώσει την αμυντική της γραμμή και τα κατάφερε σε εντυπωσιακό βαθμό. Κατά τη διάρκεια των πλέι οφ είναι αλήθεια πως η κιτρινόμαυρη άμυνα «πληγώθηκε» παρά τις λίγες φάσεις που δέχθηκε, με εξαίρεση το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, και δέχθηκε γκολ που ξεκίνησαν από τα πλάγια της άμυνας. Τα λάθη, ωστόσο, διορθώθηκαν και η συμπαγής ανασταλτική λειτουργία επέστρεψε για να αποτελέσει «κλειδί» της ΑΕΚ για το σερί κόντρα σε ΠΑΟΚ, Άρη και ΟΦΗ. Η αμυντική γραμμή της Ένωσης δεν απειλήθηκε, με τον Καρέρα να ζητάει συνεχώς τις γραμμές του να παίζουν κοντά ώστε να «σβήνουν» επιθετικά τον αντίπαλο.
Ο σχηματισμός 4-3-3 έχει αποδειχθεί ότι δουλεύει... ρολόι και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Καρέρα επιμένει σε αυτόν συνεχώς στα τελευταία ματς. Πάντα φυσικά έχει τη δυνατότητα να το μετατρέψει στη φιλοσοφία «χαμαιλέοντα» που του αρέσει, ωστόσο αυτός ο σχηματισμός αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ατού για τους κιτρινόμαυρους. Ο άξονας σε αυτό το 4-3-3 είναι το «όπλο» του Καρέρα με τον Αντρέ Σιμόες να αναγεννιέται στη φυσική του θέση, αυτή του αμυντικού χαφ, που ξέρει να την κάνει καλύτερα από τον καθένα, με τον Νέναντ Κρίστιτσιτς επίσης να ανεβαίνει παίρνοντας βοήθειες από την παρουσία και τα τρεξίματα του Σιμόες, συνεισφέροντας τόσο ανασταλτικά όσο και δημιουργικά, και με τον αρχηγό Πέτρο Μάνταλο να αποδεικνύεται ο καθοριστικός συνδετικός κρίκος μεταξύ κέντρου και επίθεσης, παίζοντας κάθετα και καθορίζοντας τον ρυθμό.
Φυσικά, άλλο ένα μεγάλο «όπλο» για την ΑΕΚ αποτελεί και η ένταση που βγάζει σε μια ιδιαίτερη χρονική περίοδο και αυτό οφείλεται στη δουλειά που γίνεται στα Σπάτα υπό τις οδηγίες του γυμναστή, Τζόρτζιο Ντ' Ουρμπάνο. Η φυσική κατάσταση των κιτρινόμαυρων δείχνει εξαιρετική για αυτό το διάστημα που διανύουμε και ειδικά στο σημείο που οι άλλοι... σβήνουν τις μηχανές, οι παίκτες του Καρέρα είναι σε θέση να συνεχίζουν. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή είναι η τελική προσπάθεια. Η ΑΕΚ δημιουργεί πολλές τελικές, δείγμα της βελτίωσής της στο επιθετικό παιχνίδι, ωστόσο τα γκολ θα έπρεπε να είναι περισσότερα βάσει των ευκαιριών που παράγει. Η συγκέντρωση σε αυτό το κομμάτι και ειδικά στα ντέρμπι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα.
Εκτός από τον Μάνταλο, οι άλλοι δύο που κάνουν τη διαφορά στα πλέι οφ για την ΑΕΚ και βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση είναι ο Μάρκο Λιβάια και ο Νέλσον Ολιβέιρα. Κανείς δεν είχε αμφιβολίες φυσικά για το επίπεδό τους. Αμφότεροι βρίσκονται σε πραγματικά πολύ καλό... φεγγάρι, με τον Λιβάια να αποτελεί τον ηγέτη της ΑΕΚ παίζοντας μάλιστα και στα άκρα της επίθεσης και τον Ολιβέιρα να αφήνει πίσω τον τραυματισμό του και να αποδεικνύει γιατί είναι το... βαρύ πυροβολικό της κιτρινόμαυρης επίθεσης. Άλλωστε και οι δύο (όπως και ο Μάνταλος) πραγματοποιούν φέτος την πιο παραγωγική σεζόν στην καριέρα τους. Σε αυτήν την κατηγορία δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την παρουσία του Σέρχιο Αραούχο, ο οποίος συνηθίζει να «μιλάει» στα ντέρμπι, ωστόσο οι εμφανίσεις του Ολιβέιρα και η αξία του Πορτογάλου φορ δεν αφήνουν τη δεδομένη στιγμή και μεγάλο περιθώριο αμφιβολιών στον Καρέρα για το ποιος πρέπει να ξεκινάει στην κορυφή της επίθεσης.