Ο καλλωπισμός και η πρόοδος της Α.Ε.Κ. στο αγωνιστικό!

Ο καλλωπισμός και η πρόοδος της Α.Ε.Κ. στο αγωνιστικό!

Ο καλλωπισμός και η πρόοδος της Α.Ε.Κ. στο αγωνιστικό!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης εστιάζει στον Καρέρα και τη μετάβαση από το ποδόσφαιρο αναμονής σε αυτό της κατοχής, για την κυνική νίκη με τον ΟΦΗ και έχει υστερόγραφα για Ριζούπολη, Τούμπα και άλλα...

Το αυτονόητο και το αναμενόμενο έγινε πράξη στο ΟΑΚΑ και την αναμέτρηση της ΑΕΚ με αντίπαλο τον ΟΦΗ στη διαδικασία του μίνι πρωταθλήματος που διεξάγεται τούτη τη περίοδο και έχει φέρει την ομάδα του Μάσιμο Καρέρα (χάρη στη δική του δουλειά) στην 2η θέση και μάλιστα χτίζοντας διαφορά από τον ανταγωνιστή της. Φτάσαμε, λοιπόν, χάρη στο αποτέλεσμα της δουλειάς του Ιταλού τεχνικού στην ουσιαστική εξέλιξη του αγωνιστικού και του τρόπου παιχνιδιού των «κιτρινόμαυρων», γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι η Ένωση έχει κάνει εξαιρετική επιλογή στο θέμα του προπονητή!

Στην αναμέτρηση με την ομάδα της Κρήτης η ΑΕΚ δεν μας συγκλόνισε με την παρουσία της και την απόδοσή της. Η λέξη που ταιριάζει στην εικόνα της που συνδυάστηκε με νίκη είναι η εξής: κυνική! Ειδικά στο πρώτο 45λεπτο όπου έκανε τη δουλειά όπως έπρεπε χάρη σε μια σούπερ μεταβίβαση – ασίστ του ανεβασμένου Παουλίνιο και τη τεράστια κλάση του εκπληκτικού φορ Νέλσον Ολιβέιρα, αλλά και την ποιότητα του Μάρκο Λιβάια (μια ακόμη ασίστ αν και εμένα μου φάνηκε για δικό του γκολ) και τη σωστή αντίδραση του Σβάρνα.

Όμως ακόμη κι αυτό, να κατακτήσει δηλαδή η ΑΕΚ τη νίκη σε ένα ματς με τις... μηχανές της σβηστές, ή πιο σωστά στο ρελαντί την φετινή σεζόν, προφανώς και συνιστά είδηση και επιβεβαιώνει ότι υπάρχει εξέλιξη στο αγωνιστικό πρότζεκτ υπό τον Μάσιμο Καρέρα αλλά και πρόοδο τέτοια που επιτρέπει να της (σ.σ.: της ΑΕΚ ντε) συμβαίνει αυτό. Ειλικρινά έψαξα και προσπάθησα πολύ να βρω αν υπήρξε αντίστοιχα εύκολη επικράτηση της ομάδας χωρίς να πατηθεί γκάζι σε κανένα σημείο του αγώνα και δεν είχε αποτέλεσμα η αναζήτησή μου.

Στο δεύτερο μισό του αγώνα η Ένωση ανέβασε την απόδοσή της χάρη στο... ανέβασμα των γραμμών του αντιπάλου και την προσπάθεια της ομάδας του Σίμου και των συνεργατών του (οι οποίοι κάνουν καλή δουλειά) να βγάλουν κάποια αντίδραση. Η ΑΕΚ του Καρέρα τα περιμένει και τα εκμεταλλεύεται αυτά καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Διότι έχει δουλέψει αρκετά (και) σε αυτό το κομμάτι. Για τον λόγο αυτό η Ένωση θα μπορούσε να φτάσει το σκορ σε επίπεδα που δεν δικαιολογούσε η εικόνα του αγώνα αφού απώλεσε πολύ μεγάλες ευκαιρίες: τετ α τετ με Αραόυχο, Βέρντε και δυο φορές τον Παουλίνιο!

Από το ποδόσφαιρο αναμονής σε αυτό της κατοχής

Από τη διακοπή του πρωταθλήματος λόγω του COVID 19 και μετά, κοινώς το διάστημα που διανύουμε τώρα, τούτη την περίοδο, παρακολουθούμε επί της ουσίας την εξέλιξη και την πρόοδο του αγωνιστικού πρότζεκτ της ΑΕΚ του Μάσιμο Καρέρα. Γεγονός που πρέπει να σημειώσουμε, να υπογραμμίσουμε και να αναδείξουμε για να εξηγήσουμε αυτήν την αλλαγή προς το καλύτερο που δείχνουν οι «κιτρινόμαυροι» στο χορτάρι. Δεν έχει τύχει απλά να της συμβεί όπως αποδεικνύει τώρα η σειρά αγώνων που 'χει δώσει. Διότι μέχρι τα πρώτα δυο – τρία ματς μπορεί να ήταν τυχαίο και σύμπτωση.

Ωστόσο από τη στιγμή που επαναλαμβάνεται κάτι, όπως γνωρίζουν όλοι, παύει να θεωρείται σύμπτωση... Είναι προϊόν σωστής δουλειάς, ικανότητας του προπονητή να περάσει τις αλλαγές που θέλει στους ποδοσφαιριστές του με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφορά και την ικανότητα αντίληψης και ανταπρόκρισης των ποδοσφαιριστών. Πράγματα που έως τώρα (έχοντας δώσει αρκετά σημαντικό αριθμό αγώνων η ΑΕΚ με την επανέναρξη των υποχρεώσεων) της συμβαίνουν της ομάδας, είναι τα δεδομένα πλέον και όχι τα ζητούμενα όπως σε κάθε περίπτωση ίσχυε στο πρόσφατο παρελθόν...

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι σχετικά με την ανάλυσή μας στην εξέλιξη του αγωνιστικού πρότζεκτ της ΑΕΚ (και χωρίς να θέλω να κουράσω), διανύουμε την εποχή της μετάβασης από το παιχνίδι αναμονής σε αυτό της κατοχής και μάλιστα με τρόπο απόλυτο επιτυχημένο. Έως τώρα αυτή (σ.σ.: η μετάβαση ντε) γίνεται (και) αποτελεσματικά (και) με απόλυτα σωστό και όμορφο ποδοσφαιρικά τρόπο. Ο καλλωπισμός της Ένωσης συνεχίζεται και στα υπόλοιπα κομμάτια με αξιοζήλευτη εξέλιξη χάρη στη δουλειά του Καρέρα.

Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν σε δύσκολα ματς με αντιπάλους όπου τα παιχνίδια θεωρούνταν (και ήταν) τελικοί, με τεράστιο βαθμό πίεσης για την κατάκτηση του αποτελέσματος για την ΑΕΚ. Κι έτσι έγινε... Στην αρχή έψαχνε διπλό στην Κρήτη για να μείνει ζωντανή και το έκανε με πολύ πειστικό τρόπο. Ακολούθησε η ανάγκη πρόκρισης στην Θεσσαλονίκη επί του Άρη και αυτή ήρθε με απόλυτο ποδόσφαιρο κατοχής και επιβολής (κόντρα και στη τύχη). Με το... μαχαίρι στο λαιμό καλούνταν να παίξουν (και) στην Τούμπα οι «κιτρινόμαυροι» για το πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ τον οποίο και γονάτισαν αγωνιστικά στην έδρα του έχοντας τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα.

Τα αποδυτήρια, το πριν και το μετά, το μεγάλο κέρδος

Δεν αρκεί όμως μόνο το αγωνιστικό σε μια ομάδα και η εξέλιξή του (πρόοδός του) για να επιτυγχάνει. Υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο και ειδικά σε club του μεγέθους της ΑΕΚ. Να 'χει αποτέλεσμα η δουλειά, εξέλιξη το αγωνιστικό και ουσιαστική πρόοδος του πρότζεκτ. Είναι πολύ σημαντικό θέμα ότι είδαμε αποτέλεσμα όταν ξεκίνησε ο Καρέρα να δουλεύει για να συμμαζέψει τα χάλια που βρήκε ξεκινώντας όπως κάθε σοβαρός προπονητής από την άμυνα και το τρόπο (συνολικά) ανασταλτικής λειτουργίας. Εξίσου σημαντικό ότι βλέπουμε και πάλι αποτέλεσμα τώρα που δουλεύει το υπόλοιπο κομμάτι που 'χει να κάνει με ομάδα που ξέρει να επιβάλλει τον ρυθμό της, να 'χει κατοχή και να παίζει επιθετικό και συνδυαστικό ποδόσφαιρο.

Ωστόσο παράλληλα με όσα βλέπουμε στο χορτάρι οφείλουμε να κοιτάμε και πιο βαθιά για να διαπιστώνουμε τι συμβαίνει στην ΑΕΚ και έξω από αυτό... Πιο συγκεκριμένα στα αποδυτήριά της και στη ζωή των παικτών εκτός προπονητικού κέντρου και φυσικά μακριά από την κιτρινόμαυρη δικής του καθημερινότητα. Η υγεία ξεκινά προτού έρθει η μπάλα στο χορτάρι, πολύ πριν ξεκινήσει το αγωνιστικό μέρος της επαγγελματικής υποχρέωσης των ποδοσφαιριστών, μέσα από τα αποδυτήρια και το πόσο υπάρχει σε αυτά η αγάπη, ο αλληλοσεβασμός και η αμοιβαία αναγνώριση και εκτίμηση.

Η κίνηση του Νέλσον Ολιβέιρα να τρέξει να αφιερώσει το γκολ του σε ένα παιδί που στάθηκε άτυχο, τον Σαρδέλη, ήταν μια κίνηση επιβεβαίωσης της υγείας που διακρίνει τούτη την περίοδο το εσωτερικό της ΑΕΚ, τα αποδυτήριά της. Δεν περίμενα ωστόσο να δω αυτό για να το εμπεδώσω... Είχα δει τα stories στο instagram των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ στο ρεπό τους στη θάλασσα... Μαζί Πορτογάλοι, πρώην Γιουγκοσλάβοι με τις γυναίκες και τα παιδάκια τους μια μεγάλη, όμορφη και αληθινή παρέα. Και οι εργένηδες παρεάκι, Αραούχο με Βέρντε που 'χουν κολλήσει απίστευτα, Οικονόμου και άλλοι μη γράφω όλο το ρόστερ τώρα...

Αυτό κι αν είναι κέρδος που προκλήθηκε από την κοινή παρουσία των Ίλια Ίβιτς και Μάσιμο Καρέρα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που σημειώνω. Εννοείται πως παίζει πάντα ρόλο, καθοριστικό θα υπογράμμιζα, το αποτέλεσμα. Αλλά γυρίστε λίγο τον χρόνο πίσω... Θυμηθείτε την αρχή με Καρντόσο και τα αποδυτήρια στα δυο... κομμάτια: οι Πορτογάλοι και οι άλλοι! Αυτό το 'χαν διαπιστώσει και οι οργανωμένοι οπαδοί όταν πήγαν μετά τα στραπάτσα να πουν... δυο λογάκια στους ποδοσφαιριστές και μπήκαν στο πούλμαν της ομάδας και είδαν δυο γκρουπ, δυο παρέες και κάτι... άλλους, μόνους, στις θέσεις τους, λες και ήταν άσχετοι με την όλη φάση!

Πλέον η ΑΕΚ εξαρτάται από τα αποτελέσματά της και δύναται να φτάσει ακόμη και σε μεγαλύτερη διαφορά από τον ΠΑΟΚ. Κι αυτό πρέπει να έχουν στο μυαλό τους όλοι. Να ποτίσουν οι αρχηγοί της ομάδας τους υπόλοιπους ότι οφείλουν να κερδίζουν και να μην ασχολούνται με τίποτα και κανέναν άλλον. Η Κυριακή και η αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό είναι η δυσκολότερη της διαδικασίας αυτής, πάντα ήταν με τους «πράσινους», πάντα θα είναι, δεν θα αλλάξει αυτό...

Υγ: Αυτό το θέμα που 'χει σηκώσει ο Ολυμπιακός για τον τελικό και την έδρα, για την Ριζούπολη δηλαδή, για αγώνα που θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, πραγματικά με ξεπερνάει. Δεν χωράει σοβαρό μυαλό το μέγεθος της γελοιότητας των αντιδράσεων μιας ομάδας που αντιλαμβάνομαι ότι στερείται στελεχών και έχει πρόσωπα περιορισμένων δυνατοτήτων στο κομμάτι της επικοινωνίας (στο κεφάλι αυτής) αλλά θα έπρεπε να 'χει και πρόσωπα που να τους διακρίνει η σοβαρότητα. Έστω αυτή... Τέτοια κλάψα και τόσο πόνο για ένα ματς δίχως κόσμο επειδή το γήπεδο (που αποτελούσε για κάποια χρόνια έδρα του Ολυμπιακού) βρίσκεται κοντά στης Φιλαδέλφειας τα μέρη, δεν έχει προηγούμενο. Φωνάζουν δήθεν (κι αφού έβγαλαν τα εργαλεία τους στα media να λένε για το ότι βρίσκεται 100 μέτρα από τη γειτονιά της ΑΕΚ) τώρα για τον αγωνιστικό χώρο τη στιγμή που πρότειναν το Παγκρήτιο το οποίο είναι ένα χρέπι όλο του! Τα αυτογκόλ τους αμέτρητα αλλά δικαιολογημένα, τόσο μπορούν, τόσο κάνουν! Η εταιρία συντήρησης του αγωνιστικού χώρου της Ριζούπολης ξευτίλισε και τη τελευταία τους φοβία και δικαιολογία (και διέλυσε τα στημένα και υπό υπαγόρευση ρεπορτάζ). Άντε να δούμε τι θα ακούσουμε τώρα...

Υγ2: Στον ΠΑΟΚ παρά το γεγονός ότι είναι σε κακό αγωνιστικό φεγγάρι πρέπει να αισθάνονται ικανοποίηση για τις διαιτησίες που συνεχίζουν να έχουν. Όχι σκόπιμες αποφάσεις... Αυτό το σημειώνω και σε σφυρίγματα που 'χει πάρει ο Ολυμπιακός αλλά και ο ΠΑΟΚ και είναι αρκετά φέτος. Η περίπτωση του πέναλτι του Βαρέλα στο χέρι που υπάρχει πρέπει να καταλάβουμε από σοβαρούς (και όχι τους αστείους δικούς μας που κρίνουν στις τηλεοράσεις) διαιτητές και ανθρώπους τι ισχύει σε μια αντίστοιχη φάση. Στην Τούμπα δεν δόθηκε παράβαση το χέρι του Πορτογάλου αμυντικού τη στιγμή που σε ίδια απόλυτα φάση δόθηκε πέναλτι και κίτρινη στον Ντε Λιχτ στο πρόσφατο ντέρμπι της Γιουβέντους με την Τορίνο όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό βίντεο.

Υγ3: Άρχισε και η μπόλικη κουβέντα για τον Σέρχιο Αραούχο... Όταν μια ομάδα βγάζει υγεία σε όλα της, αρχίζεις και ψάχνεις το πρόβλημα, ή προσπαθείς να το δημιουργήσεις. Ο Αργεντινός φορ ήρθε στην ΑΕΚ τον Γενάρη με την ομάδα να 'χει ήδη φοράκλα στο ρόστερ της και προφανώς χωρίς προετοιμασία και συμμετοχές ο «Τσίνο» ερχόταν στην αγαπημένη του ομάδα για να αναγεννηθεί. Κι αυτό του συμβαίνει ξανά, σιγά – σιγά, όπως πρέπει, ομάλα... Η ΑΕΚ ξέρει τι έχει, τι μπορείνα δώσει και γι' αυτό ΣΩΣΤΑ θα επιδιώξει να τον διατηρήσει στο ρόστερ της και την επόμενη σεζόν... Μην αγχώνεστε για τον Αραούχο, μόνο για το αν θα μείνει, αν μετά κάνει και προετοιμασία με την Ένωση για πρώτη φορά μετά δυο χρόνια, τα λέμε...

Υγ4: Δεν συνηθίζω να γράφω για το μπάσκετ. Έχω σημειώσει άλλωστε ότι σ' αυτό το άθλημα λειτουργώ μόνο οπαδικά, μ' αρέσει να βρίσκομαι κοντά της, μου αρκεί, με γεμίζει... Όμως σαν φίλος της ΑΕΚ εδώ και ένα μήνα σχεδόν είχε κάτι που με ενόχλησε και δεν αφορά το αγωνιστικό. Διαχρονικά όταν η Ένωση είχε σοβαρούς ανθρώπους στις διοικήσεις της και πλαισιώνονταν αυτοί με ικανά και σοβαρά στελέχη (δεν της συμβαίνει της ΑΕΚ αυτό, να υπάρχουν ικανά και σοβαρά στελέχη στην ΚΑΕ) επιβεβαίωνε ότι γνωρίζει να σέβεται και να αναγνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις. Περίμενα ότι μετά την παραίτηση (στην οποία οδηγήθηκε και με άκομψο τρόπο) του Ηλία Μπόβαλη θα υπήρχε μια ανακοίνωση για χάρη του, ένα ευχαριστώ για ότι κι αν πρόσφερε, έστω στην ανακοίνωση του αντικαταστάτη του μια... αράδα «καλό δρόμο και καλή τύχη φίλε»! Διότι και αυτό για μένα είναι ΑΕΚ, είναι στη διαφορετικότητά της που πρέπει να εκφράζουν όσοι την υπηρετούν, αλλά πώς να συμβεί όταν στερείσαι ικανών και σοβαρών στελεχών;;; Απλά δεν θα γίνει... Και για να προλάβω τους «καλοθελητές» προφανώς και με πείραξε διότι συνιστά πολύ φίλο μου. Δεν αλλάζει ότι είναι ταυτόχρονα και πολύ ΑΕΚ, που έχει (και θα έχει) αγνή αγάπη για την ομάδα και όπου πήγε πρόσφερε και θα συνεχίσει να το κάνει πάλι, από αλλού, σε άλλο τμήμα, γιατί είναι αρρωστάκι...Δεν αλλάζει επίσης ότι εκτιμούμε, αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε Μάκη Αγγελόπουλο. Προφανώς!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...