ΑΕΚ: Άμυνα και τραυματισμοί, εφιάλτες δίχως τέλος! (pics & vids)

ΑΕΚ: Άμυνα και τραυματισμοί, εφιάλτες δίχως τέλος! (pics & vids)

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Άμυνα και τραυματισμοί, εφιάλτες δίχως τέλος! (pics & vids)

bet365

Λεπτομερής ανάλυση της ανασταλτικής λειτουργίας της ΑΕΚ που... παραπαίει. Στατικές φάσεις και γεμίσματα απογυμνώνουν την ευάλωτη άμυνα της, με την Ένωση να ζει έναν εφιάλτη σε συνδυασμό με τους τραυματισμούς!

Το 2-2 με τον Αστέρα Τρίπολης ήταν ακόμα μια... φωτοτυπία των φετινών εμφανίσεων της ΑΕΚ. Μιας ομάδας που από τη μέση και μπροστά σχεδόν σε κάθε παιχνίδι βγάζει την ποιότητα που διαθέτει, αλλά από τη μέση και πίσω εμφανίζει τις τεράστιες αδυναμίες που την «πληγώνουν» σχεδόν σε κάθε παιχνίδι. Η επίθεση της ΑΕΚ είναι αναγκασμένη σε κάθε ματς να νικάει και την άμυνά της, ωστόσο παίζοντας με τη φωτιά αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει πάντα. Και απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης δεν ήρθε τελικά το τρίτο γκολ σε μια από τις αρκετές ευκαιρίες στο δεύτερο μέρος, για να δώσει τη νίκη - ανατροπή στην ΑΕΚ, η οποία βάζει συνεχώς σε κίνδυνο ακόμη και την ευρωπαϊκή της έξοδο μέσω του πρωταθλήματος...

Σοκάρουν οι αριθμοί στην άμυνα!

Η άμυνα και η συνολική ανασταλτική λειτουργία της ΑΕΚ παρουσιάζει μορφές διάλυσης με αριθμούς που σοκάρουν για το πόσο τρωτοί είναι οι κιτρινόμαυροι στα μετόπισθεν. Ο Μανόλο Χιμένεθ μπορεί στα πρώτα ματς να κατάφερε να περιορίσει τις τελικές των αντιπάλων και να δώσει μια συμπαγή εικόνα στην ομάδα του, ωστόσο λίγο αργότερα οι γνωστές παθογένειες της φετινής ΑΕΚ βγήκαν εκ νέου στην επιφάνεια. Στα τελευταία οκτώ παιχνίδια της για πρωτάθλημα και Κύπελλο, η ΑΕΚ δέχεται σταθερά δύο γκολ ανά ματς με εξαίρεση την εκτός έδρας νίκη επί του ΟΦΗ! Ο λογαριασμός γράφει 14 γκολ παθητικό σε αυτά τα τελευταία οκτώ παιχνίδια με την άμυνα να παραπαίει και την επίθεση να προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα...

Τα ίδια με Χιμένεθ όπως με Καρέρα!

Με εξαίρεση την εικόνα της ανασταλτικής λειτουργίας στις τέσσερις σερί νίκες με Παναιτωλικό, Λαμία, Άρη και Ατρόμητο, η ΑΕΚ στη μεγάλη εικόνα δεν έχει βελτιωθεί καθόλου στην ανασταλτική της λειτουργία με τον Χιμένεθ στον πάγκο σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε επί ημερών Καρέρα. Με τον Ιταλό τεχνικό στον πάγκο σε 12 ματς πρωταθλήματος η εστία της ΑΕΚ παραβιάστηκε 13 φορές, ενώ με τον Σεβιγιάνο τεχνικό σε 11 παιχνίδια πρωταθλήματος η ΑΕΚ έχει δεχθεί 14 τέρματα! Η ΑΕΚ οδεύει ολοταχώς να σημειώσει τη χειρότερή της επίδοση ανασταλτικά από την χρονιά της επιστροφής της. Ήδη μετράει 27 τέρματα παθητικό και δεν έχει ολοκληρωθεί η κανονική διάρκεια της σεζόν, ενώ υπάρχουν και τα πλέι οφ! Σε καμία από τις προηγούμενες χρονιές δεν είχε τόσο άσχημα ποσοστά στην άμυνα με την ΑΕΚ να... φλερτάρει με αρνητικό ρεκόρ από τη σεζόν που επέστρεψε!

Το παθητικό της ΑΕΚ από τη χρονιά της επιστροφής:

Σεζόν 2015/16: 28 γκολ παθητικό

Σεζόν 2016/17: 26 γκολ παθητικό

Σεζόν 2017/18: 12 γκολ παθητικό

Σεζόν 2018/19: 19 γκολ παθητικό

Σεζόν 2019/20: 32 γκολ παθητικό

Σεζόν 2020/21: 27 γκολ παθητικό (και συνεχίζει)

Η ΑΕΚ στα μισά ματς της σεζόν (17/34) μένει πίσω στο σκορ!

Και σε προηγούμενη ανάλυση είχαμε αναφερθεί στο γεγονός ότι η προβληματική ανασταλτική λειτουργία της ΑΕΚ την αναγκάζει να κυνηγάει συνεχώς το σκορ. Ωστόσο, η ποιοτική επίθεση δεν μπορεί να νικάει συνεχώς την κάκιστη άμυνα και η ΑΕΚ το πληρώνει ακριβά. Και σε αυτήν την κατηγορία οι αριθμοί είναι σοκαριστικοί με την Ένωση να δίνει συνέχεια στην εξαιρετικά αρνητική της εικόνα αμυντικά, κυνηγώντας το σκορ στα μισά ματς της φετινής σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις! Συγκεκριμένα από τα 34 φετινά παιχνίδια η ΑΕΚ έχει μείνει πίσω στο σκορ στα 17 από αυτά! Τελευταίο το χθεσινό ματς με τον Αστέρα Τρίπολης όπου βρέθηκε να παλεύει μάλιστα με δύο γκολ στην πλάτη. Απολύτως λογικό λοιπόν η ΑΕΚ να «πετάει» αποτελέσματα δεξιά και αριστερά με απολογισμό τρεις νίκες - ανατροπές, τρεις ισοπαλίες και 11 ήττες στα 17 αυτά παιχνίδια!

Την «σκοτώνουν» οι σέντρες και τα γεμίσματα από στατικές φάσεις

Η μεγαλύτερη πληγή της φετινής ΑΕΚ είναι η αντιμετώπιση των στατικών φάσεων των αντιπάλων, αλλά και οι σέντρες που επιχειρούν αυτοί μέσα στην κιτρινόμαυρη περιοχή. Τα ποσοστά που διαμορφώνουν το παθητικό των τερμάτων της ΑΕΚ είναι συγκλονιστικά. Από τα 27 τέρματα που έχει δεχθεί στο πρωτάθλημα μέχρι στιγμής η Ένωση, τα 17 έχουν έρθει με αυτόν τον τρόπο, φανερώνοντας την ξεκάθαρη αδυναμία των κιτρινόμαυρων λόγω έλλειψης συγκέντρωσης να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις! Η εστία της ΑΕΚ έχει παραβιαστεί 10 φορές από στατικές φάσεις και άλλες επτά φορές από σέντρες μέσα στην περιοχή της!

Οι 10 στατικές φάσεις που έχουν πληγώσει την ΑΕΚ:

  • Ατρόμητος - ΑΕΚ 1-0 (Γούτας 24')

  • Απόλλων Σμύρνης - ΑΕΚ 3-4 (Τσαμπούρης 66', Μπαξεβανίδης 94')

  • Ολυμπιακός - ΑΕΚ 3-0 (Ελ Αραμπί 69')

  • ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 2-2 (Κρέσπο 40', Βιεϊρίνια 70')

  • ΑΕΚ - Άρης 0-2 (Ρόουζ 29', Σίλβα 91')

  • ΑΕΚ - Αστέρας Τρίπολης 2-2 (Φερνάντεθ 16', Σουάρεθ 18')

Οι επτά σέντρες στην περιοχή της ΑΕΚ που έφεραν γκολ:

  • ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 1-1 (Μουργκ 89')

  • ΑΕΚ - ΟΦΗ 2-1 (Στάρτζεον 6')

  • Αστέρας Τρίπολης - ΑΕΚ 1-2 (Μπαράλες 44')

  • Απόλλων Σμύρνης - ΑΕΚ 3-4 (Φερνάντεθ 8')

  • ΑΕΚ - Βόλος 2-2 (Φεράρι 16' Ουάρντα 34')

  • Ολυμπιακός - ΑΕΚ 3-0 (Ελ Αραμπί 13')

Γέμισε από τραυματίες με τα προβλήματα να γίνονται βουνό!

Την ίδια στιγμή εκτός από τον εφιάλτη της ανασταλτικής λειτουργίας, η ΑΕΚ υποφέρει και από τον εφιάλτη των τραυματισμών που εμφανίζονται ο ένας μετά το άλλο δημιουργώντας ένα βουνό προβλημάτων! Σχεδόν μετά από κάθε ματς η ΑΕΚ χάνει τουλάχιστον έναν παίκτη και μπαίνοντας στην τελική ευθεία της σεζόν με τις βαθμολογικές διαφορές των ανταγωνιστών για την έξοδο στην Ευρώπη να είναι στο ελάχιστο αλλά και τη συμμετοχή της Ένωσης στο Κύπελλο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κατάσταση είναι οριακή! Από το ματς Κυπέλλου με τον Απόλλωνα Σμύρνης στη Ριζούπολη, σε μια τυπική ρεβάνς εκείνο το απόγευμα, η ΑΕΚ δεν σταματάει να μετράει απώλειες. Το αποκορύφωμα ήρθε αυτή τη βδομάδα όταν οι Μπακάκης και Σιμόες τέθηκαν νοκ-άουτ μετά το ματς στη Λάρισα. Στην τελευταία προπόνηση πριν τον Αστέρα Τρίπολης έμεινε εκτός και ο Τσιγκρίνσκι, ενώ έπειτα από το χθεσινό ματς με τον Αστέρα αποχώρησε τραυματίας και ο Ολιβέιρα. Την ίδια στιγμή Σάκχοφ, Γαλανόπουλος και Μαχαίρας είναι στα... πιτς, με τον Χιμένεθ να στερείται επιλογών!

Οι τραυματισμοί «μπλόκαραν» τον Χιμένεθ στην άμυνα

Επιστρέφοντας για λίγο στην άμυνα, αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από την έλλειψη συγκέντρωσης που επανήλθε, ο Χιμένεθ προσπάθησε να βρει σταθερότητα στα αμυντικά δίδυμα, κάτι που δεν υπήρχε επί των ημερών του Καρέρα, ωστόσο και οι τραυματισμοί εδώ έβαλαν εμπόδια. Οι όποιες αλλαγές στο κέντρο της άμυνας γίνονταν σταδιακά καθώς από το Τσιγκρίνσκι – Νεντελτσιάρου που πήραν δύο σερί ματς στην αρχή, ακολούθησε το Σβάρνας – Νεντελτσιάρου για άλλα δύο, για να το διαδεχθεί το δίδυμο των Σβάρνα – Λάτσι το οποίο πήρε μαζί σειρά αγώνων και έδειξε μια σταθερότητα. Από εκεί και έπειτα όταν οι τραυματισμοί αυξάνονταν, η ΑΕΚ κατέρρευσε ξανά ανασταλτικά καθώς εκτός από την άμυνα η Ένωση έχασε παίκτες και στον άξονα που βοηθούσαν στην αμυντική λειτουργία. Ο Χιμένεθ μη έχοντας κι άλλες λύσεις πορεύτηκε στα τρία τελευταία ματς πρωταθλήματος με το δίδυμο των Νεντελτσιάρου – Λάτσι, ωστόσο τα συνεχόμενα λάθη δεν άφησαν σε ησυχία την ΑΕΚ, με την εστία της να παραβιάζεται σταθερά δύο φορές ανά παιχνίδι...

«Νοσοκομείο» ενόψει του σημαντικού ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό

Ενόψει του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό την ερχόμενη Κυριακή, σε ένα ματς-τελικό για τη μάχη που γίνεται στην πρώτη εξάδα και την έξοδο στην Ευρώπη (ασχέτως αν ακολουθούν και τα πλέι οφ αργότερα), ο Χιμένεθ κινδυνεύει να πάει με πολλά ονόματα παικτών στο ιατρικό δελτίο. Τσιγκρίνσκι, Μπακάκης, Σιμόες, Γαλανόπουλος είναι δεδομένα εκτός. Ο Σάκχοφ παλεύει και δίνει μάχη με τον χρόνο για να προλάβει, έχοντας ωστόσο χάσει σημαντικό έδαφος το τελευταίο διάστημα, ο Μαχαίρας λογικά θα μπει από βδομάδα, ενώ για τον Ολιβέιρα αναμένονται νεότερα όταν επανεκτιμηθεί η κατάστασή του μετά τη μαγνητική που θα υποβληθεί τη Δευτέρα με την ευχή το πρόβλημα που αντιμετωπίζει να μην έχει σχέση με αυτό που τον ταλαιπώρησε στους κοιλιακούς προσαγωγούς πέρυσι. Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο εφιαλτική διαμορφώνεται η κατάσταση με τους τραυματισμούς στην ΑΕΚ, τη στιγμή που μέχρι το τέλος της σεζόν την περιμένουν ματς «αίμα και άμμος» αν θέλει να πετύχει τους μίνιμουμ στόχους τους της και να αποφύγει το πλέον καταστροφικό σενάριο...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα