To scouting report του Σεχ Νιάς

To scouting report του Σεχ Νιάς

Νίκος Αθανασίου
To scouting report του Σεχ Νιάς

bet365

Ο Γάλλος αμυντικός μέσος ήρθε ως δανεικός από την Λιλ στον Παναθηναϊκό και το gazzetta.gr καταγράφει την αγωνιστική ταυτότητα του 21χρονου ποδοσφαιριστή.

Ο Σεχ Νιάς αποτέλεσε το τρίτο και τελευταίο χρονικά μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού στην χειμερινή αγορά, μετά τον Γιουνούς Σανκαρέ και τον Γενί Νγκμπακοτό. Ο 21χρονος Σενεγαλέζος αμυντικός μέσος έρχεται σήμερα στην Αθήνα ως δανεικός από την Λιλ και από αύριο θα τεθεί στην διάθεση του Λάζλο Μπόλονι, προσφέροντας ακόμη μία λύση στην μεσαία και αμυντική γραμμή. Ο Νιάς έχει αγωνιστεί μόλις σε ένα παιχνίδι της πρώτης ομάδας της Λιλ, ως δεξιός μπακ στο Europa League σε αναμέτρηση με την Σέλτικ και είναι λογικό να μην υπάρχει εικόνα για την αγωνιστική του ταυτότητα, για εκείνα που κάνει καλά και για αυτά που θέλει βελτίωση.

Το gazzetta.gr, όμως, έχει στα χέρια του ένα σημαντικό εργαλείο, όπως το Wyscout και με την βοήθεια της κορυφαίας πλατφόρμας ανάλυσης ποδοσφαίρου, πάμε να δούμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά του Νιάς και ποιοι είναι οι λόγοι που ο Πιερ Ντρεοσί επέλεξε στο... 90᾽ των μεταγραφών να προσθέσει τον ποδοσφαιριστή στο έμψυχο δυναμικό του συλλόγου.

Απαραίτητη σημείωση: Τα στατιστικά και τα στοιχεία που έχει στο παιχνίδι του προέρχονται από αναμετρήσεις του Youth Champions League και της U19 της Λιλ στην National2 της Γαλλίας. Το αν θα καταφέρει να είναι το ίδιο αποτελεσματικός με την φανέλα του Παναθηναϊκού είναι κάτι που ουδείς μπορεί να το γνωρίζει και αποτελεί αποτέλεσμα αρκετών μεγάλων και μικρών λεπτομερειών. Φυσικά του λείπουν οι εμπειρίες και οι παραστάσεις από αναμετρήσεις πρώτων ομάδων ενώ θα πρέπει να βελτιωθεί στο τακτικό κομμάτι.

Η μπάλα στα σίγουρα

Εξάρι και κεντρικός αμυντικός. Αυτές είναι οι δύο θέσεις, στις οποίες έχει αγωνιστεί κατά κύριο λόγο ο Νιάς στην U19 της Λιλ. Ως αρχηγός, μάλιστα, της ομάδας. Ο Σενεγαλέζος μέσος είναι ένας κλασσικός αμυντικός μέσος. Ο άνθρωπος που μπροστά από τα δύο στόπερ θα θωρακίσει την αμυντική γραμμή με το aggressive μαρκάρισμά του και την κάλυψη χώρων και δημιουργικά θα κάνει κυρίως τα απαραίτητα στο δημιουργικό κομμάτι, διασφαλίζοντας την σωστή πρώτη πάσα μετά τα στόπερ κατά το χτίσιμο της επίθεσης.

Δεν είναι γρήγορος αλλά ούτε και αργός.

Ο Νιάς τόσο ως μέσος όσο και ως στόπερ παρουσιάζει σημαντική ευστοχία στις μεταβιβάσεις του. Η ποιότητα τους, δεν είναι κάτι τρομερό. Δηλαδή δεν έχει πολλά περάσματα προς την περιοχή(0.83 ανά ματς), δεν έχει ασίστ(μόλις 2) αλλά συμβάλλει με την σιγουριά στις πάσες του στην σωστή κυκλοφορία της μπάλας. Το 86.7% είναι ένα πολύ καλό, πολύ υψηλό ποσοστό. Οι περισσότερες, όμως, είναι στην λογική του σίγουρου περάσματος.

Αν κάτι κάνει πέρα από τα βασικά με την μπάλα στα πόδια, αυτό είναι οι μακρινές μεταβιβάσεις. Επιχειρεί περίπου 4 ανά παιχνίδι και βρίσκει στόχο σχεδόν στις μισές(48%).

Μεγάλη επίδραση στο ανασταλτικό κομμάτι

Ο Νιάς εκεί όπου πραγματικά έκανε διαφορά στην U19 της Λιλ ήταν στο ανασταλτικό κομμάτι. Στην συμπεριφορά του πίσω από την μπάλα. Ο θηριώδης(1.88) αμυντικός μέσος δεν περιμένει τον αντίπαλο, ᾽᾽βουτάει᾽᾽ για να κλέψει την μπάλα στον χώρο ευθύνης του.

Οι αριθμοί του σε κοψίματα και επανακτήσεις είναι αρκετά υψηλοί. 5.52 κοψίματα της μπάλας και 9.86 επανακτήσεις ανά παιχνίδι, δείχνουν, αποδεικνύουν πως αυτό που κάνει καλύτερα από κάθε τι άλλο πάνω στο χορτάρι, είναι να καταστρέφει το παιχνίδι του αντιπάλου. Μάλιστα, το 70% σε κερδισμένες αμυντικές μονομαχίες μας δείχνει το μέγεθος της αποτελεσματικότητας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Αθήνα για τον Παναθηναϊκό ο Νιάς (pics)

Νιάς: Η αρχηγία, το δεξί άκρο της άμυνας και η Γιουνάιτεντ

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα