To βεληνεκές και το στοίχημα του Πάμπλο

To βεληνεκές και το στοίχημα του Πάμπλο

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης ξεθάβει ιστορίες από το παρελθόν και ιχνηλατεί τα επόμενα βήματα στον ΠΑΟΚ, μετά την αποχώρηση του Αμπέλ Φερέιρα και την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Πάμπλο Γκαρσία.

Είναι τέτοιο το βεληνεκές του Πάμπλο Γκαρσία, ώστε δικαιολογημένα μονοπωλεί την επικαιρότητα, όχι μονάχα στα πέριξ του «ασπρόμαυρου» οργανισμού, αλλά και τους υπόλοιπους ακόμη και όταν δεν κάνει τίποτε!

Με εξαίρεση την συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών του ΠΑΟΚ, είναι προφανές, δεν έχει και πολλές συμπάθειες, αφού όταν πάει η κουβέντα στον Ουρουγουανό όλοι θυμούνται την μπουνιά στον Ντιόγκο! Είναι άδικο για όσα μικρά ή μεγάλα έχει πετύχει, εδώ και τρεις δεκαετίες που γυροφέρνει στα γήπεδα πρώτα ως ποδοσφαιριστής και ακολούθως ως προπονητής, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

Πάντως το θέμα μας δεν είναι η προ δωδεκαετίας φασαρία στο «Γ. Καραϊσκάκης», θα αδικήσουμε την σημερινή μέρα που για τον 43χρονο τεχνικό είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερη, καθώς θα κάνει ντεμπούτο στον «ηλεκτρικό πάγκο» του «Δικεφάλου» και ελπίζει να… μην καεί!

Για όσα έγιναν στο ντέρμπι του 2008 και άλλες πολλές ιστορίες εδώ…

Δεν άφησε καμένη γη

Σήμερα ο Αμπέλ Φερέιρα θα συμπλήρωνε 16 μήνες στον πάγκο του ΠΑΟΚ, πιθανότατα θα ετοιμάζει τις βαλίτσες του για το μακρινό ταξίδι στο Σάο Πάολο. Στη Βραζιλία τον περιμένει μια νέα πρόκληση αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της Παλμέιρας.

Μια από τις πιο ιστορικές ομάδες της Βραζιλίας χτύπησε την πόρτα του και η πρόταση των «πράσινων», όπως είναι το παρατσούκλι της Παλμέιρας, ήταν δύσκολο να αγνοηθεί. Και για τον Πορτογάλο και για τον ΠΑΟΚ έμοιαζε να έχει έρθει στην πιο κατάλληλη στιγμή.

Από τη βραδιά που πετούσε εκτός Champions League την πανίσχυρη Μπενφίκα μέχρι σήμερα, ο «Δικέφαλος» μετράει μόλις μία νίκη. Αυτή επί του ΟΦΗ στις 4 Οκτωβρίου. Στο πρωτάθλημα τρεις ισοπαλίες (Βόλος, Ατρόμητος, ΑΕΚ), άλλες δύο στους ομίλους του Europa League (Ομόνοια, Γρανάδα) και ηττήθηκε (δύο φορές) από την Κρασνοντάρ.

Ο Φερέιρα δεν κόλλησε με τον ΠΑΟΚ, αλλά το έργο του θα κριθεί σε βάθος χρόνου. Φεύγει σαν φίλος από την Τούμπα, όχι πως οι ΠΑΟΚτσήδες θα τα βάψουν μαύρα, ωστόσο κατάφερε με την συμπεριφορά του να κερδίσει ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου. Θα ήταν σκληρό και άδικο να υποστηρίξει κάποιος πως ο Αμπέλ φεύγει κι αφήνει πίσω του καμένη γη, απλά δε θα μάθουμε ποτέ τι θα κατάφερνε με μικρότερο προϋπολογισμό, χωρίς όλους τους πρωτοκλασάτους παίκτες, ενώ δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι του αθλητισμού που αποχωρούν από μια ομάδα και δακρύζουν…

Η αλλαγή σκυτάλης στο τιμόνι του ασπρόμαυρου καραβιού δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, όπως και οι… μεταγραφές προπονητών. Πέρσι, μετά τον αποκλεισμό από την Σλόβαν Μπρατισλάβας, είχε προκύψει το ενδιαφέρον από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας, τότε ο Πορτογάλος δήλωνε πιστός στο πρότζεκτ του ΠΑΟΚ, ούτε η διοίκηση το συζήτησε, συνέχισε να τον στηρίζει, όμως μετά από 12 μήνες το σκηνικό διαφοροποιήθηκε αρκετά γι’ αυτό τώρα διαπραγματεύτηκε με την Παλμέιρας. Οι δύο ομάδες συμφώνησαν σ’ ένα ποσό κοντά στις 600.000 ευρώ για να γίνει ο Φερέιρα ο δεύτερος προπονητής στην ιστορία του «Δικεφάλου» που μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου παίρνει μεταγραφή. Πρώτος ήταν ο Ολλανδός, Τάις Λίμπρεχτς, τον Δεκέμβριο του 1987, όταν άφησε την ομάδα της Θεσσαλονίκης για τον Ολυμπιακό.

Οι… μεταγραφές προπονητών

Οι παλιότεροι θυμούνται πως η «πώληση-πακέτο» των Λίμπρεχτς και Μπανιώτη αποτέλεσε την αρχή του τέλους του συγχωρεμένου Χάρη Σαββίδη στην προεδρία της ΠΑΕ. Το καλοκαίρι του 1987 ο «Δικέφαλος» ήταν σε μια φάση αναδημιουργίας εξ ου και η συμφωνία του με τον Ολλανδό προπονητή, ο οποίος είχε τη φήμη, ότι επενδύει στους μικρούς ποδοσφαιριστές και δεν δίσταζε να τους «ρίξει στα βαθιά» απέναντι σε οποιαδήποτε ομάδα. Το έκανε αβίαστα απέναντι στον Ολυμπιακό του Κοσκωτά. Ένα βροχερό μεσημέρι, 6 Δεκεμβρίου του 1987, έριξε στο λασπωμένο τερέν του δημοτικού σταδίου των Σερρών, κάποιους ποδοσφαιριστές, που ούτε οι ΠΑΟΚτσήδες καλά-καλά δεν γνώριζαν και σίγουρα δεν είχαν ξαναδεί να αγωνίζονται!

Η παρουσία του Σταύρου Κοσκωτά στο γήπεδο, συνοδευόμενος από δύο μέλη ασφαλείας της Προεδρικής Φρουράς (!), δεν ήταν αυτή που εξόργισε τόσο εκείνο το απόγευμα τους ΠΑΟΚτσήδες, όσο η εικόνα του Γιάννη Γούναρη στον πάγκο του Ολυμπιακού. Ο ξανθομάλλης πρώην διεθνής (και του ΠΑΟΚ) αμυντικός δεν είχε πάρει επισήμως το χρίσμα του πρώτου προπονητή, ο Παύλος Γρηγοριάδης είναι αυτός που «στα χαρτιά» χρεώνεται μέχρι σήμερα την συντριβή με το απίστευτο 6-1.

Πάντως, ο Γούναρης λίγους μήνες μετά θα αναλάμβανε την τεχνική ηγεσία των «ερυθρόλευκων». Βλέπετε, η συνεργασία τους με τον Τάις Λίμπρεχτς, για τον οποίο τα αδέρφια Κοσκωτά έδωσαν 20 εκατομμύρια δραχμές (σάμπως δικά τους ήταν…) για να τον πάρουν από τον «Δικέφαλο», κράτησε μόλις οκτώ αγώνες και συνολικά 49 ημέρες!

Πάμπλο ο 75ος προπονητής του ΠΑΟΚ

O Αμπέλ Φερέιρα, μετά από 488 ημέρες (1 Ιουλίου 2019 – 31 Οκτωβρίου 2020) και 57 παιχνίδια (31 νίκες, 16 ισοπαλίες, 10 ήττες) αποτελεί παρελθόν από την τεχνική ηγεσία του «Δικεφάλου» και ο Πάμπλο Γκαρσία θα είναι ο νέος προπονητής του.

Στα 94 χρόνια ζωής του ΠΑΟΚ, η σκυτάλη στον πάγκο του έχει αλλάξει 94 φορές χέρια και πλέον ο Ουρουγουανός θα γίνει ο 75ος τεχνικός, ο δεύτερος ξένος που υπηρέτησε τον σύλλογο τόσο ως παίκτης όσο κι ως προπονητής, που θα έχει καθίσει στον πάγκο του. Ο πρώτος που το έκανε ήταν ο Βλάνταν Ίβιτς, κατά σύμπτωση κι ο Σέρβος είχε κάνει ντεμπούτο σ’ ένα παιχνίδι κόντρα στον Παναιτωλικό στις 12 Μαρτίου του 2016, με τους «ασπρόμαυρους» να επικρατούν με 3-0.

Για την ιστορία και μόνο, ο Γκαρσία διεύρυνε το προβάδισμα των ξένων προπονητών έναντι των Ελλήνων (44-31), έστω κι αν ο ίδιος αισθάνεται, πλέον, μισός Έλληνας, μετά από δώδεκα χρόνια στη χώρα μας.

Ο Πάμπλο είναι μια ισχυρή προσωπικότητα, άνθρωπος του κλαμπ, ξέρει πολύ καλά το περιβάλλον και τον περίγυρο του, ωστόσο για να πετύχει θα πρέπει το κλαμπ να τον στηρίξει με πράξεις και το απαιτητικό κοινό της Τούμπας να κάνει υπομονή. Στην περίπτωση του είμαστε σίγουροι πως θα συμβεί, άλλωστε από την εποχή που φορούσε την «ασπρόμαυρη» φανέλα» ο «Τσε» έκανε «γκελ» στον κόσμο της ομάδας.

«Το ποδόσφαιρο είναι πόλεμος»

Ο προπονητής είναι ο ηγέτης του ποδοσφαιρικού τμήματος, αυτός που γνωρίζει τις πραγματικές αξίες του συλλόγου και δε διστάζει να βγει μπροστά. Τέτοιο ζήτημα με τον Πάμπλο δεν τίθεται. Αποτελεί τρόπο ζωής. Το έκανε και θα το κάνει, όποτε κρίνει ότι είναι αναγκαίο. Και μάλιστα σε μιλώντας στη γλώσσα μας, αφού φρόντισε και έμαθε τα ελληνικά για να μπορεί να επικοινωνεί απευθείας με τους μικρούς κατά τη διάρκεια των αγώνων και των προπονήσεων.

«Δεν με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα αλλά η προσπάθεια και η μάχη κάθε λεπτό κάθε στιγμή ενός αγώνα. Το ποδόσφαιρο δεν είναι διασκέδαση. Το ποδόσφαιρο είναι πόλεμος», έχει πει σε ανύποπτο χρόνο και αυτό θα επιδιώξει να περάσει άμεσα στους σιτεμένους και μπαροκαπνισμενους παίκτες της πρώτης ομάδας, όχι πως τους πιτσιρικάδες έλεγε άλλα πράγματα.

Ακούγονται ολίγον τι ηρωικά όλα αυτά, αλλά αποτελούν μια πραγματικότητα, την εγκυρότητα της οποίας μπορούν να μαρτυρήσουν όσοι γνωρίζουν τη δουλειά του 43χρονου προπονητή στις ακαδημίες.

Τα τελευταία χρόνια είχε βρει σημείο επαφής με την οικογένεια Σαββίδη που γνώριζαν πολύ καλά για το έργο του στην πρωταθλήτρια ομάδα της Κ19. Φρόντισε να το κάνει με το που ήρθε στη Θεσσαλονίκη κι ο Όλαφ Ρέμπε με τον οποίο έχει εξαιρετικές σχέσεις. Έχει μάθει πολλά δίπλα σε μεγάλους προπονητές, ο Χαβιέ Αγκίρε και ο Λουίς Αραγονιές είναι οι δύο αγαπημένοι του, κι αυτό τον βοηθάει στην καθημερινή προσπάθεια του να αναδείξει παίκτες με σωστή νοοτροπία και «μενταλιτέ» νικητή.

Αν κρίνουμε από τους Μιχαηλίδη, Τζόλη, αλλά και τον Κούτσια, παίκτες που τους είδαμε και επί Φερέιρα, φαίνεται να παίρνει άριστα σ’ αυτό το κομμάτι, διότι οι μικροί που «ανέβηκαν» στην πρώτη ομάδα φαίνονται έτοιμοι, κυρίως, ξέρουν να κερδίζουν.

Τι παίζει ο Γκαρσία;

Στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ οι ομάδες του Γκαρσία κατά κόρον έπαιζαν «4-3-3», με ένα καθαρό εξάρι (αμυντικό χαφ) και δύο «οκτάρια». Αναλαμβάνοντας τους μεγάλους γνωρίζει πως δεν μπορεί, ούτε προλαβαίνει, να αλλάξει πολλά πράγματα. Δεν είναι στις προθέσεις του, δεν έχει διάθεση να μηδενίσει τη δουλειά του προκατόχου του.

Αυτό που ξέρει πως θα πρέπει να κάνει είναι η διαχείριση του έμψυχου υλικού, θα το κάνει ακόμα κι αν χρειαστεί να πάει βαθιά στο ρόστερ, με προφανή στόχο να δώσει ανάσες σε κάποιους επιβαρυμένους ποδοσφαιριστές από τα συνεχόμενα παιχνίδια.

Οι αλλαγές προπονητών την τελευταία 10ετία

Μετά την τριετία (Σεπτέμβριος 2007 – Μάιος 2010) του Φερνάντο Σάντος μόνον ο Ραζβάν Λουτσέσκου κάθισε για δύο σεζόν (2017-18, 2018-19) στον πάγκο του ΠΑΟΚ, με συνολικά 16 αλλαγές προπονητών από το 2010 μέχρι σήμερα.

Ο Πάμπλο Γκαρσία θα γίνει ο 10ος προπονητής στον οποίο ο Ιβάν Σαββίδης δίνει τα κλειδιά της ομάδας.

ΥΓ: Πλανώνται πλάνην οικτράν, όλοι όσοι πιστεύουν ότι θα δούνε μια εικόνα του προπονητήΠάμπλο Γκαρσία,παρόμοια με την εικόνα που είχε ως ποδοσφαιριστής στα γήπεδα

Τα υπόλοιπα ας αφήσουμε να τα δούμε από τους τηλεοπτικούς δέκτες μιας και δεν επιτρέπεται η παρουσία στα γήπεδα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.