ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 6-1: «Έλεος» και… «θάνατος» μαζί! (pics-vid)

Σταύρος Σουντουλίδης
ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 6-1: «Έλεος» και… «θάνατος» μαζί! (pics-vid)

bet365

Το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 6-1 στις Σέρρες, σαν σήμερα πριν από 32 χρόνια, αποτελεί σημείο αναφοράς. Για τους «ερυθρόλευκους» η ξεγυρισμένη εξάρα παραμένει η μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία τους.

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός με Live Streaming* & σούπερ προσφορά* (21+) | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Για το επιβλητικό, ιστορικό, βαρύ κι ασήκωτο, αν μη τι άλλο, 6-1 των Σερρών, ανήμερα του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου του 1987, έχει «χυθεί πολύ μελάνι», έχουν ειπωθεί αμέτρητες ιστορίες, αλλά όσα χρόνια κι αν περάσουν θα συνεχίσει να αποτελεί το «Άγιο Δισκοπότηρο» των απανταχού ΠΑΟΚτσήδων.

Βρισκόμαστε στα τέλη Νοεμβρίου 1987. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός, μόλις πριν μια εβδομάδα, είχε περάσει από τα χέρια του Σταύρου Νταϊφά σ’ αυτά του Γιώργου Κοσκωτά. Ο νέος ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, μαζί με τον αδερφό του Σταύρο, σαρώνουν τα πάντα και αγοράζουν ότι καλύτερο θεωρούν ότι υπάρχει στην αγορά. Αποδείχθηκε όμως ότι μόνο με τα λεφτά δε φτιάχνεις ομάδα, όσα κι αν σκορπίσεις, είτε είναι, είτε δεν είναι δικά σου τα χρήματα…

Το κόκκινο «ευαγγέλιο» της ενημέρωσης, το «ΦΩΣ» του αείμνηστου Θόδωρου Νικολαΐδη, έγραφε στα πρωτοσέλιδα της εποχής με τα τεράστια ξύλινα γράμματα: «Ο Κοσκωτάς ετοιμάζει τον Ολυμπιακό του 2000»!

Ο ιστορικός εκδότης του «Φωτός» αδιαφορούσε, προφανώς, για το ότι μετά το τέλος της 9ης αγωνιστικής η ομάδα του Πειραιά είχε μαζέψει μόλις 5 βαθμούς, παρέμενε δίχως νίκη και ισοβαθμούσε στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα μαζί με την Παναχαϊκή και τον Διαγόρα!

Οι «ερυθρόλευκοι» μια εβδομάδα πριν από τη βαριά ήττα τους από τον ΠΑΟΚ στις Σέρρες, γνώριζαν την ήττα με 2-1 στο ΟΑΚΑ από τον Ηρακλή του Χατζηπαναγή, του Κωφίδη και του εορτάζοντα σήμερα Νίκου Αλέφαντου. Οι αδερφοί Κοσκωτά συνέχιζαν το… βιολί τους.

Στο περιθώριο εκείνης της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό έκλεινε αντί 55 εκατομμυρίων δραχμών το Μουστακίδη από τη Δόξα Δράμας, αποκτούσε τον Κριεζή από την Ξάνθη, έπαιρνε τον Πλίτση από τη Λάρισα, ενώ είχε ήδη συμφωνήσει με Νεντίδη και Τσαλουχίδη: 5 μεταγραφές σε 10 μέρες! Ακολούθησε, αντί 120 εκατομμυρίων δραχμών ο Σάββας Κωφίδης από τον Ηρακλή.

Το απίστευτο είναι πως μέχρι και ο Χάρης Σαββίδης, τότε πρόεδρος του «Δικεφάλου», μετά την «εξάρα των Σερρών», «έψησε» τον παρόντα στο γήπεδο, Σταύρο Κοσκωτά, και του πούλησε «πακέτο», αντί 100 εκατομμυρίων δραχμών, τον προπονητή της ομάδας Τάις Λίμπρεχτς και εκ των ηγετών της, Χάρη Μπανιώτη! Ο Κοσκωτάς ήθελε να πάρει στον Πειραιά και τον Γιώργο Σκαρτάδο, για τον οποίο όμως ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ απαίτησε το ιλιγγιώδες-για την εποχή-ποσό των 150 εκ. δραχμών. Το δρομολόγιο «Θεσσαλονίκη-Πειραιάς» είχε ακολουθήσει μέχρι κι ο γυμναστής της ομάδας, Σάκης Δόκας.

Οι παλιότεροι ΠΑΟΚτσήδες θυμούνται πως η «πώληση-πακέτο» των Λίμπρεχτς και Μπανιώτη αποτέλεσε την αρχή του τέλους του Χάρη Σαββίδη στην προεδρία της ΠΑΕ.

Ο ΠΑΟΚ ήταν σε μια φάση αναδημιουργίας εξ ου και η καλοκαιρινή συμφωνία του Σαββίδη με τον Ολλανδό προπονητή, ο οποίος είχε τη φήμη, ότι επενδύει στους μικρούς ποδοσφαιριστές και δεν δίσταζε να τους ρίξει στα βαθιά απέναντι σε οποιαδήποτε ομάδα. Όπερ και εγένετο...

Ο Λίμπρεχτς εκείνο το βροχερό μεσημέρι της 6ης Δεκεμβρίου του 1987 έριξε στο λασπωμένο τερέν του δημοτικού σταδίου των Σερρών, κάποιους ποδοσφαιριστές, που ούτε οι ΠΑΟΚτσήδες καλά καλά δεν γνώριζαν και σίγουρα δεν είχαν ξαναδεί να αγωνίζονται!

Ο Μιχάλης Λεοντιάδης, ένας εξ αυτών έκανε ονειρεμένο ντεμπούτο με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, από δίπλα ο συμπαίκτης του στον Πανδραμαϊκό, Γιάννης Τσιπλάκης και ο Πασχάλης Σερέτης παρατάσσονται μαζί με τους εμπειρότερους Σίγγα, Μπορμπόκη, Μπάνον, Γκιτσιούδη, Σκαρτάδο, Αλεξανδρίδη απέναντι στον Ολυμπιακό των 5-6 μεταγραφών, που εκείνη την εποχή είχαν δικαίωμα συμμετοχής με τη νέα ομάδα τους από την 1η Δεκεμβρίου.

Η παρουσία του Σταύρου Κοσκωτά στο γήπεδο συνοδευόμενος από δύο μέλη ασφαλείας της Προεδρικής Φρουράς, ναι καλά διαβάσατε, δεν ήταν αυτή που εξόργισε τόσο εκείνο το απόγευμα τους ΠΑΟΚτσήδες, όσο η εικόνα του Γιάννη Γούναρη στον πάγκο του Ολυμπιακού. Ο ξανθομάλλης πρώην διεθνής (και του ΠΑΟΚ) αμυντικός δεν είχε πάρει επισήμως το χρίσμα του πρώτου προπονητή, ο Παύλος Γρηγοριάδης ήταν αυτός που «στα χαρτιά» χρεώνεται μέχρι σήμερα την συντριβή με 6-1.

Πάντως, ο Γούναρης λίγους μήνες μετά θα αναλάμβανε την τεχνική ηγεσία των «ερυθρόλευκων». Βλέπετε, η συνεργασία τους με τον Τάις Λίμπρεχτς, για τον οποίο ο Κοσκωτάς έδωσε στον ΠΑΟΚ 20 εκατομμύρια δραχμές (δικά του ήταν…) κράτησε μόλις οκτώ αγώνες και συνολικά 49 ημέρες!

Επιστρέφοντας στο γήπεδο των Σερρών το «ασπρόμαυρο» τελετουργικό για τους 15.000 εκστασιασμένους ΠΑΟΚτσήδες ολοκληρώθηκε με το άναμμα κεριών και αναπτήρων, αλλά και φωνάζοντας το ιστορικό «έλεος, έλεος», πριν η ευρηματική ασπρόμαυρη κερκίδα εμπνευστεί και αποφασίσει, μετά το 5-1 από τον Στέφανο Μπορμπόκη, να φωνάζει διαρκώς και ασταμάτητα ως το τέλος της αναμέτρησης: «Εκατό εκατό κατοστάρα εκατό, κατοστάρα εκατό»! Λες και έπαιζαν μπάσκετ μέσα στη βροχή…

Στο «τρίτο ημίχρονο» του βαρύ κι ασήκωτου 6-1 ο Λίμπρεχτς ρίχνει τα καρφιά του για τον Κοσκωτά: «Οι ομάδες δεν αγοράζονται, γίνονται με δουλειά και με νέα παιδιά, όπως κάνουμε τώρα εμείς στον ΠΑΟΚ». Λόγια του… αέρα! Που να ήξερε ότι λίγες μέρες αργότερα θα κατηφορίσει από τη Θεσσαλονίκη στον Πειραιά για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού.

Για την ιστορία:

Οι σκόρερ: 7' Μπάνον (1-0), 14' Μαυρομμάτης (2-0), 18' Σίγγας (3-0), 41' Μπανιώτης (4-0), 49' Τσαλουχίδης (4-1), 74' Μπορμπόκης (5-1), , 89' Μπορμπόκης (6-1).

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ (Τάις Λίμπρεχτς): Γκιτσιούδης, Καραγεωργίου, Μπανιώτης, Σίγγας, Μαυρομάτης, Σκαρτάδος, Σερέτης (64' Τσιπλάκης), Μπάνον (60' Ιορδανίδης), Μπορμπόκης, Λεοντιάδης, Αλεξανδρίδης.

Ολυμπιακός (Παύλος Γρηγοριάδης): Πλίτσης, Ξανθόπουλος, Αποστολάκης, Αλεξίου, Μίχος (46' Ψεύτης), Τόγιας, Μπονόβας, Νεντίδης, Μητρόπουλος, Τσαλουχίδης, Μουστακίδης (46' Καπουράνης).

Εισιτήρια: 10.827, εισπράξεις: 7.373.450 δρχ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα