Τις πιο δύσκολες στιγμές βιώνει ο Πανιώνιος

Θοδωρής Βασίλης
Τις πιο δύσκολες στιγμές βιώνει ο Πανιώνιος

bet365

Ο Πανιώνιος υποβιβάστηκε και πλέον βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση με το μέλλον του να είναι αβέβαιο. Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης.

Ήταν αναμενόμενο, ήταν προδιαγεγραμμένο, ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Ο Πανιώνιος μετά από 24 χρόνια υποβιβάζεται. Ο Ιστορικός τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στην SL2 σε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του. Να πεις και να γράψεις τι; Το κακό φαινόταν από την αρχή της σεζόν. Χωρίς αδειοδότηση, με ποινή – 6 βαθμών στην βαθμολογία και περιορισμό στις μεταγραφές, θα έπρεπε να κάνει ένα θαύμα για να αποφύγει τον υποβιβασμό.

Και η αλήθεια είναι ότι παραλίγο να το κάνει, κι έφτασε κοντά αλλά στο τέλος λύγισε. Παράπονο από τα παιδιά που φόρεσαν την φανέλα του Πανιωνίου δεν υπάρχει κανένα. Και πως να υπάρχει όταν οι συνθήκες ήταν δύσκολες, μπορεί και οι χειρότερες σε όλη την Super League. Παρόλα αυτά η ομάδα έφτασε μέχρι το τελευταίο λεπτό του τελευταίου αγώνα της να διεκδικεί την παραμονή. Κάτι που άλλες ομάδες που θα βρίσκονταν στην ίδια ακριβώς κατάσταση θα είχαν αποχαιρετήσει από τα μέσα της σεζόν.


Για το ποιος ευθύνεται για το αποτέλεσμα αυτό είναι γνωστό. Εδώ δεν θα ψάξουμε αποδιοπομπαίο τράγο ούτε θα κάνουμε το άσπρο μαύρο. Την μεγαλύτερη ευθύνη – και το έχουμε γράψει και παλιότερα- την έχει η διοίκηση. Για τις επιλογές της που έφεραν όλα αυτά που αναφέραμε πιο πάνω, καθώς και για την επιλογή του Νίκι Παπαβασιλείου στον πάγκο της ομάδας. Μια επιλογή καταστροφική για την ομάδα αφού στο αγωνιστικό κομμάτι ο Πανιώνιος πήγαινε από το κακό στο χειρότερο με τον Κύπριο τεχνικό κι έπρεπε η κατάσταση να φτάσει στο αμήν για να αντικατασταθεί από τον Λεωνίδα Βόκολο (ο οποίος παρεμπιπτόντως αν είχε έρθει δύο αγωνιστικές νωρίτερα τώρα μπορεί η ομάδα να έκανε ξένοιαστη διακοπές).


Βέβαια, ακόμα κι έτσι θα μπορούσε η ομάδα να είχε σωθεί αν δεν αποφάσιζε εν μια νυκτί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη φοβούμενη νέο πολιτικό κόστος μετά το φιάσκο και την αλλαγή πολιτικής της για την συμφωνία των Πρεσπών, να αλλάξει τους νόμους που αφορούν θέματα πολυϊδιοκτησίας καλύπτοντας με τον τρόπο το γνωστό θέμα που είχε προκύψει με την Ξάνθη. Το γεγονός ότι ακόμα και η Κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει τους νόμους δεν αλλάζει ότι ο κύριος φταίχτης για τον υποβιβασμό του Πανιωνίου φταίει ο ίδιος του ο εαυτός, γιατί αν μείνει κάποιος στην απόφαση της Πολιτείας τότε βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος. Όπως και ο υποβιβασμός, που ήταν το φυσικό επακόλουθο μιας κατάστασης που έδειχνε μη αναστρέψιμη. Αυτής της κατάστασης που εδώ και δύο χρόνια οδηγούσε τον σύλλογο με αργά και βασανιστικά βήματα στον «θάνατο».

ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Το θέμα όμως είναι το γίνεται τώρα. Η επόμενη ημέρα για τον πολύπαθο Ιστορικό. Τα ερωτήματα πολλά. Υπάρχει λύση και αν ναι ποια είναι αυτή; Είναι βιώσιμη; Υπάρχει ελπίδα να σωθεί ο σύλλογος; Το χρέος αντέχεται; Η ομάδα θα δηλώσει συμμετοχή στην SL2 ή θα φτάσει στα τάρταρα όπως ο Ηρακλής; Θα ξεκινήσει από τα τοπικά για να έρθει η κάθαρση; Με νέο ΑΦΜ και απαλοιφή των χρεών (γιατί έχει ακουστεί και αυτή η φήμη); Με αυτούς τους ανθρώπους στο τιμόνι ή με άλλον; Αυτά είναι τα θέματα που απασχολούν τον φίλο του Πανιωνίου, αφού ουσιαστικά με την ιδέα του υποβιβασμού είχε αρχίσει να συμβιβάζεται από τις 18 Ιουλίου και το 0-0 στο Περιστέρι.


Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή κανένας επιχειρηματίας που να θέλει να πάρει τον σύλλογο. Και όταν λέμε επιχειρηματίας εννοούμε έναν άνθρωπο ο οποίος έχει το οικονομικό υπόβαθρο να τρέξει μια ομάδα, να είναι επιπέδου Τσακίρη, όπως ήταν παλιότερα ο άλλοτε ιδιοκτήτης των «κυανέρυθρων». Οπότε ο μπάρμπας από το Σικάγο με τα λεφτοδέντρα που θα έρθει και μέσα σε μία ημέρα θα καθαρίσει τον σύλλογο από τα χρέη δεν υπάρχει και καλό είναι οι φίλοι του Πανιωνίου να το έχουν αυτό στο μυαλό τους.


Επειδή πολλοί θα αναζητήσουν το όνομα του άλλοτε ιδιοκτήτη του συλλόγου θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει τώρα που μιλάμε καμία πιθανότητα ο Κωνσταντίνος Τσακίρης να εμπλακεί με τον Πανιώνιο. Και με το εμπλακεί εννοούμε να πάρει τις μετοχές και να αναλάβει τα ηνία του συλλόγου. Οπότε πάμε στο επόμενο σενάριο που έχει ακουστεί και θα πρέπει να το αποκλείσουμε.


Αυτό της αγοράς ΑΦΜ άλλης ομάδας. Στην Πλατεία κυκλοφορεί ως φήμη για σκέψεις πιθανής αγοράς του ΑΦΜ άλλης ομάδας εντός της Αττικής η οποία θα είχε την δυνατότητα να αγωνιστεί στην SL2. Σε ένα τέτοιο σενάριο θα έπρεπε ο Πανιώνιος να δηλώσει πτώχευση, να σβηστούν τα χρέη και να δημιουργήσει έναν νέο σύλλογο το οποίο όμως δεν θα είχε καμία σχέση με τον προηγούμενο ώστε να μην την πατήσει όπως ο Άρης. Τι σημαίνει καμία σχέση με τον προηγούμενο; Άλλο όνομα, άλλο σήμα, άλλα χρώματα και γενικά τίποτα να μην θυμίζει τον Πανιώνιο, ακόμα και σε απλά πράγματα όπως η μη αναφορά των δύο Κυπέλλων στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου. Θα πει κανείς και τι έγινε που δεν θα γράφεις στο site τα δύο Κύπελλα; Κάποια πράγματα είναι ιερά και η διάλυση του ιστορικότερου συλλόγου στην Ελλάδα θα προκαλούσε και δικαίως αντιδράσεις από τον κόσμο.


Το πλάνο της διοίκησης είναι η ομάδα να αγωνιστεί κανονικά στη Super League 2 και να δημιουργηθεί μία ομάδα που υπό προϋποθέσεις θα μπορέσει να διεκδικήσει την επιστροφή της στην μεγάλη κατηγορία. Για τον λόγο αυτό, ο Νίκος Ζαμάνης (δείχνει ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει) είχε επαφές τις τελευταίες ημέρες – από την στιγμή που φαινόταν που δεν θα άλλαζε η απόφαση για αναδιάρθρωση- για την δημιουργία ενός πλάνου, αντίστοιχου με αυτό του 2015 για να μπουν σε μια σειρά τα χρέη τα οποία είναι αυτή την στιγμή αγγίζουν τα επτά εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 5.5 είναι προς το δημόσιο και τα υπόλοιπα σε νυν και πρώην ποδοσφαιριστές, και να γίνει ένας προγραμματισμός για την αποπληρωμή τους. Περισσότερες λεπτομέρειες γι αυτό τις επόμενες ημέρες όταν και θα υπάρχει κάτι πιο επίσημο.


Την ίδια ώρα η ομάδα έχει μείνει ακέφαλη αφού ο Χρήστος Δάρας παραιτήθηκε από πρόεδρος ενώ από το Δ.Σ. αποχώρησαν και τα δικά του μέλη με συνέπεια τώρα να υπάρξει Διοίκηση Πρωτοδικείου, οι ποινές από τις προσφυγές πέφτουν η μία πίσω από την άλλη (-6 για την μη αποπληρωμή των Ανσαριφάρντ και Μπανανά), ενώ και οι παίκτες αρχίζουν σιγά σιγά να σκέφτονται το μέλλον τους που θα τους βρει μακριά από τη Νέα Σμύρνη.


Το σίγουρο είναι ότι η κατάσταση στον Πανιώνιο είναι το λιγότερο αντίξοη, και γι αυτό θα πρέπει να υπάρξει από όλες τις πλευρές συσπείρωση κι ενότητα για να φανεί αν υπάρχει επόμενη ημέρα για τον σύλλογο.


Αυτό που θα πρέπει να γίνει, και άμεσα κιόλας, είναι ένα ραντεβού όλων των εμπλεκόμενων πλευρών (οργανωμένοι-διοίκηση-Ερασιτέχνη και όποιου πιθανού ανθρώπου που μπορεί να ενδιαφέρεται για τον Πανιώνιο) και να υπάρξει μια ειλικρινή συζήτηση όπου θα πρέπει η διοίκηση να εξηγήσει σε τι κατάσταση βρίσκεται η ομάδα και ποια θα είναι η επόμενη ημέρα. Εδώ που έφτασε ο Πανιώνιος χρειάζονται ξεκάθαρες λύσεις και πειστικές απαντήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα