ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE
Τα καλύτερα ο Ιβάν τα κρατάει για το μέλλον

Τα καλύτερα ο Ιβάν τα κρατάει για το μέλλον

Τα καλύτερα ο Ιβάν τα κρατάει για το μέλλον

Ο Έλληνας στην καταγωγή «ισχυρός άνδρας» του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, κλείνει σήμερα το 61ο έτος της ζωής του και ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για τη μέχρι τώρα διαδρομή του στην Ελλάδα και το ποδόσφαιρο.

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

«Θα νιώσω αρχηγός της οικογένειας του ΠΑΟΚ, όταν δε θα με αγαπούν μόνο για τα χρήματά μου».

Λόγια βγαλμένα μέσα από την καρδιά του πριν από οκτώ χρόνια όταν μπήκε στις ζωές μας, αγοράζοντας το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της, λόγια που αποτελούν το αποτύπωμα της διαδρομής του Ιβάν Σαββίδη στα μέρη μας.

Ο ηγέτης της «ασπρόμαυρης» οικογένειας είναι μεν γέννημα θρέμμα του χωριού Σάντα της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας, εκεί όπου γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1959, αλλά δηλώνει και καμαρώνει γι’ αυτό Έλληνας!

Το όγδοο παιδί από μια οικογένεια εργατών ελληνικής καταγωγής, που αποφοίτησε από το σχολείο μέσης εκπαίδευσης στην περιοχή Μαρτίνοβσκι της επαρχίας του Ροστόφ, αποστρατεύθηκε με το βαθμό του λοχία και το 1980 προσλήφθηκε ως εργάτης στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ντον.

Παράλληλα με την εργασία ολοκλήρωσε τις σπουδές του αποφοιτώντας το 1988 από την οικονομική σχολή του Πανεπιστημίου Δημόσιας Οικονομίας του Ροστόφ, έγινε διδάκτωρ οικονομικών επιστήμων και το 1993 εκλέχτηκε γενικός διευθυντής της εταιρίας «Ντονσκόι Ταμπάκ».

Πολύ πριν έρθει στα μέρη των προγόνων του διετέλεσε βουλευτής (δύο φορές) στη ρωσική Δούμα, γιγάντωσε τις επιχειρήσεις του σ’ όλον τον κόσμο και το 2012 αποφασίζει να μπει δυναμικά στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου και των επιχειρήσεων. «Σκέφτομαι τι πρέπει να κάνω για να φτιάξω των ΠΑΟΚ, όπως τον επιθυμείτε. Και θέλω να σας ακούσω για να κάνω τα λιγότερα δυνατά λάθη. Ήρθα εδώ και ήρθα για να μείνω καιρό» ήταν από τις πρώτες του δηλώσεις.

Οκτώ χρόνια μετά είναι φανερό και αποδεδειγμένο ότι ΠΑΟΚ και Σαββίδης είναι πια «ταυτόσημες» έννοιες.

Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ένας εργασιομανής άνθρωπος, που έχει μάθει να υλοποιεί τις υποσχέσεις του και τα λόγια του να γίνονται στο ακέραιο πράξεις, όπως περίτρανα αποδείχθηκε στη μέχρι τώρα ενεργή παρουσία του στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και στις υπόλοιπες επενδύσεις, επιχειρηματικού χαρακτήρα, στη χώρα μας.

«Ήθελα να διαβεβαιώσω τον κόσμο ότι τηρώ τους λόγους που έχω δώσει», είχε πει τη μέρα που ένα ποτήρι τσάι στη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης του κόστισε 10.886.000 ευρώ» προκειμένου από εκείνο το σημείο ο ΠΑΟΚ να είναι ένας «καθαρός» σύλλογος χωρίς χρέη. Ήταν Μάιος του 2015 όταν έβαλε τον σύλλογο στο δρόμο που θα τον οδηγούσε στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Από εκείνη την ημέρα έφερε παικταράδες στην ομάδα, δημιούργησε ένα πανίσχυρο σύνολο, που κατέκτησε τρία κύπελλα, είδε να του παίρνουν ένα πρωτάθλημα, μέσω δικαστικών αποφάσεων, αλλά πέρσι έφτασε στη Γη της Επαγγελίας.

«Είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε το τι έχει συμβεί. Να υποκλιθούμε σε όσους αγαπούν τα ασπρόμαυρα χρώματα. Να έχουμε ψυχραιμία, υπομονή και όλα είναι μπροστά μας», υποσχέθηκε τη βραδιά της φιέστας για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Απαντες εντός κι εκτός ΠΑΟΚ είναι σίγουροι ότι τα καλύτερα τα κρατάει για το μέλλον!

Το μεγάλο όνειρο του Πόντιου επιχειρηματία παραμένει η κατασκευή του νέου γηπέδου στην Τούμπα. Αυτός είναι ο βασικός μακροπρόθεσμος στόχος του, μπορεί η εξάπλωση του κορονοϊού να βάζει κάποια εμπόδια, αλλά αν κρίνουμε απ’ όλες τις κινήσεις του στο χώρο του ποδοσφαίρου και των επενδύσεων, αργά ή γρήγορα θα γίνει κι αυτό πραγματικότητα.