ΠΑΟΚ: Το κόστος της βιασύνης και η μαγική εικόνα

ΠΑΟΚ: Το κόστος της βιασύνης και η μαγική εικόνα

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης είδε την ορμή και την ταχύτητα με την οποία ξεκίνησε ο ΠΑΟΚ το ντέρμπι της Τούμπας να μετατρέπεται σε βιασύνη και τσαπατσουλιά, δίνοντας την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να πανηγυρίζει για το βαθμό της ισοπαλίας.

Στο ποδόσφαιρο, το εύκολο είναι να παίξεις καλά σε καλό παιγνίδι με καλό αντίπαλο. Σε κακό παιγνίδι με κακό αντίπαλο, πράγμα που είναι κι αυτό μεσ' «στο πρόγραμμα» του σπορ, παίζεις για να πάρεις ό,τι διακυβεύεται, τους πόντους για παράδειγμα και να φύγεις. Δεν το έκανε ο ΠΑΟΚ, αν και το άξιζε, απέναντι σ’ έναν Ολυμπιακό που είχε για ήρωα τον τερματοφύλακά του!

Στην Τούμπα τα δοκάρια ήταν στη θέση τους και στο σωστό ύψος, άλλωστε εκείνος που το γνώριζε καλύτερα απ’ τον καθένα μας ήταν ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης. Επί πέντε χρόνια καθόταν κάτω απ’ τις δύο συγκεκριμένες εστίες, αν είχε εντοπίσει κάτι το παράτυπο, πρώτος θα το έλεγε…

ΠΑΟΚ-Ολυπιακός-Πασχαλάκης

Μ’ αυτά και μ’ αυτά και αφού ξεπεράσαμε -ευτυχώς γρήγορα- νέες τάσεις φυγής από πλευράς Ολυμπιακού (για ένα πανό όχι υβριστικό κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη) παίχτηκε ποδόσφαιρο στην Τούμπα και δεν ζήσαμε σκηνικά του 2018, αν και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θυμίζει έντονα τις μέρες του 2018.

Σε δύο εβδομάδες η ΑΕΚ έρχεται στην Τούμπα (μετά από ένα Αστέρας – ΠΑΟΚ, όπως και τότε, κοίτα σύμπτωση…) και θα διαπιστώσουμε αν όντως το (ξανά) ζούμε στο πετσί μας.

Το βράδυ της Κυριακής ήταν σαν να ταίριαξαν (στα ελληνικά μέτρα) όλοι οι πλανήτες του συστήματος σ' ένα μοναδικό σχηματισμό. Μαγική εικόνα, μ' όλη τη σημασία. Το πρώτο ημίωρο του χτεσινού ντέρμπι, για τον ΠΑΟΚ των 20χρονων, ήταν ποδόσφαιρο ανώτερης παιδείας και θεαματικότητας. Έπαιξε μονότερμα τον Ολυμπιακό και στο 6ο λεπτό είχε παράξει τέσσερις μεγάλες ευκαιρίες. Αλλά δεν βρήκε το γκολ. Μετά το 30' αποδείχθηκε πως του ήταν αδύνατο να συνεχίσει μ' αυτή τη συγκρότηση και την προσήλωση. Κι έγινε σπάταλη με την ίδια την προσπάθειά του. Σαν να (αυτο)ακυρωνόταν.

ΠΑΟΚ 2023

Όχι πως η αγωνιστική συμπεριφορά των «ασπρόμαυρων» επέτρεψε στον Ολυμπιακό να τους απειλήσει, εξάλλου το πολυδιαφημισμένο ρόστερ των εκατομμυρίων πέρασε την σέντρα πέντε φορές, με τον Μίτσελ μετά το 70’ να παίζει αποκλειστικά και μόνο για την ισοπαλία. Δεν τον ενδιέφερε καν ότι ο Ολυμπιακός σε τέσσερα ντέρμπι με τις ομάδες που διεκδικεί το πρωτάθλημα δεν έχει σταυρώσει νίκη και μετά βίας έχει πετύχει δύο γκολ απέναντι σε ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Και η πραγματικότητα για τον Ισπανό τεχνικό και τους φίλους των «ερυθρόλευκων» είναι πως μέχρι στιγμής φέτος στα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, ο «Δικέφαλος» έχει πάρει 4 βαθμούς και οι Πειραιώτες μόλις έναν.

Οι γηπεδούχοι μπήκαν στο χορτάρι της Τούμπας για να παίξουν «ντιρέκτο ποδόσφαιρο», όχι να κρυφτούν, με το αυτονόητο ρίσκο της ήττας, όμως όσο περνούσε η ώρα, μετέτρεψαν σε βιασύνη την ορμή και την ταχύτητα. Η τάξη σε τσαπατσουλιά. Γι’ αυτό και ο Λουτσέσκου ήταν τόσο επικριτικός για τους παίκτες του. Σε υπερβολικό βαθμό, αλλά μια ο Ολιβέιρα και μία ο Κωνσταντέλιας θα μπορούσαν να πασάρουν αντί να κάνουν ένα ξεψυχισμένο σουτ για να καταγράψει ο Πασχαλάκης σαν σε προπόνηση 8 αποκρούσεις. Το ότι η κερκίδα, έστω ένα μέρος της, ασχολήθηκε μαζί του ήταν λάθος για έναν τερματοφύλακα που όταν παραμείνει χαλαρός, είναι ικανός για το καλύτερο και για το χειρότερο.

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός-Ντάντας

Σ’ ένα τέτοιο παιγνίδι οι παίκτες του Λουτσέσκου είχαν 17 τελικές προσπάθειες, ενώ πάτησαν πάνω από 25 φορές (μόνο 11 είχαν στο πρώτο μέρος) με προϋποθέσεις στην αντίπαλη περιοχή. Τόσες είχαν και με τον ΟΦΗ, όπου επίσης έμειναν στο 0-0, δύο περισσότερες είχαν με τον Αστέρα Τρίπολης, που πάλι δεν κέρδισαν (2-2), αλλά εδώ μιλάμε για ένα ντέρμπι υψηλής έντασης, που στο τέλος της βραδιάς είχε ήρωα τον αντίπαλο τερματοφύλακα.

Η στατιστική, ωστόσο, είναι ριψοκίνδυνο εργαλείο ανάγνωσης, αλλά πολλές φορές λέει και την αλήθεια. Εξ ου και το ζεστό χειροκρότημα της «ασπρόμαυρης» κερκίδας στο τέλος προς τους παίκτες του ΠΑΟΚ, παρά το πρώτο 0-0, μετά από οκτώ χρόνια, απέναντι στον Ολυμπιακό.

ΥΓ: Το ματς στην Τρίπολη είναι «must win» για τον «Δικέφαλο», αλλά προηγείται ο πρώτος ημιτελικός του Novibet Κυπέλλου Ελλάδας με τη Λαμία. Καμία ΑΕΚ δεν μπορεί και δεν πρέπει να απασχολεί από τώρα τον ΠΑΟΚ, έστω κι αν από χτες στην Τούμπα πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν λόγο για karma.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.