Κάθε κερδισμένο πέναλτι του Παναθηναϊκού έχει προκύψει από τις ποδοσφαιρικές του αρετές

Κάθε κερδισμένο πέναλτι του Παναθηναϊκού έχει προκύψει από τις ποδοσφαιρικές του αρετές

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Κάθε κερδισμένο πέναλτι του Παναθηναϊκού έχει προκύψει από τις ποδοσφαιρικές του αρετές

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τα πέντε πέναλτι του Παναθηναϊκού, τα οποία αποτελούν προϊόν της δουλειάς του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και των ποδοσφαιριστών του και τα όσα θα γίνονταν χωρίς το VAR.

Όσο ο Παναθηναϊκός συνεχίζει σαν τρένο δίχως φρένα, όσο δεν σταματά να νικά και παραμένει στη πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τους διώκτες του, τόσο περισσότερο θα πληθαίνουν οι ''φωνές'', ποδοσφαιρικές και μη που θα προσπαθούν να μειώσουν το τρομερό ξεκίνημα της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Για το δήθεν σπρώξιμο από την διαιτησία, απλά να υπενθυμίσουμε πως αν δεν υπήρχε το VAR(όπως δεν υπήρχε τις δύο δεκαετίες που έπιναν το αίμα του ''τριφυλλιού'' και όχι μόνο και ζήσαμε απίθανα πράγματα) οι ''πράσινοι'' δεν θα νικούσαν την ΑΕΚ στη Λεωφόρο, δεν θα έκαναν ''διπλό'' στη Τούμπα και ίσως να γκέλαραν και το βράδυ της Κυριακής με τον Αστέρα Τρίπολης. Για αυτό ήρθε η τεχνολογία στη ζωή του ποδοσφαίρου, για να διορθώνει τα λάθη των διαιτητών, τα οποία μόνο λίγα δεν είναι εις βάρος του ''τριφυλλιού'' στις πρώτες επτά αγωνιστικές.

Το VAR είναι εδώ για να απονεμηθεί όσο το δυνατόν περισσότερη δικαιοσύνη, για να μην μπορεί ο κάθε διαιτητής να κρίνει ένα παιχνίδι. Τώρα αν κάποιοι είχαν συνηθίσει έναν Παναθηναϊκό κομπάρσο, έναν Παναθηναϊκό να παλεύει να βγει τρίτος και τέταρτος, έναν Παναθηναϊκό να τον... σφάζουν οι Κύζες και οι Καλόπουλοι, υπομονή. Τα πρώτα χρόνια είναι δύσκολα, μετά θα συνηθίσουν στην κανονικότητα. Δεν έχει υπάρξει ούτε ένα πέναλτι, το οποίο να μπορεί να αμφισβητηθεί σοβαρά για έναν σύλλογο που όλα αυτά τα χρόνια είναι εκτός κέντρων αποφάσεων και μακριά από οποιαδήποτε ''επιρροή'' σε αυτό που έχουμε μάθει στην Ελλάδα να ονομάζουμε ''σύστημα''.

Δεν θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε και όσο ''επίπεδο'' προσπαθούμε να κρατήσουμε σε τούτη την γωνιά, έχει και η προπαγάνδα τα όρια της. Πέρσι ο Αστέρας πήρε δύο ΟΛΟΙΔΙΑ πέναλτι στα ματς με τον Παναθηναϊκό. Τότε γράφαμε για τις γκέλες του Πούγγουρα και του Σάντσες. Ακριβώς την ίδια γκάφα έκανε ο Άλβαρες. Δεν είδε τον Αϊτόρ, τον κλώτσησε, πέναλτι. Χωρίς VAR, θα ήταν... επιθετικό φάουλ. Ήταν πέναλτι, όμως. Τι να κάνουμε τώρα; Να σταματήσει να παίρνει πέναλτι ο Παναθηναϊκός; Το θέμα είναι πόσα παίρνει κάθε ομάδα ή αν ήταν; Ο Ολυμπιακός για παράδειγμα έχει τέσσερα, ένα λιγότερο. Νομίζουμε πως ήταν και τα τέσσερα και καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει.

Είπαμε και παραπάνω. Το VAR αυτό είναι. Και σε όποιον αρέσει. Εδώ θα είμαστε να σχολιάσουμε και να πούμε αν όντως σε κάποιο ματς ευνοηθεί το Τριφύλλι. Πιστέψτε με, τέτοια προβλήματα δεν είχαμε ποτέ και όποιος έχει αντίθετη άποψη, να τον γυρίσουμε πίσω στο 2018 και σε όσα γράφαμε όταν ο σύλλογος παρέμεινε στη κατηγορία με την αλλαγή των κανονισμών της Σούπερ Λιγκ. Αν βρείτε παρόμοιο κείμενο από ρεπόρτερ ομάδας, σας κάνω δώρο μια φανέλα του Αϊτόρ. Με υπογραφή. Όπως και να'χει, αυτά που κοροιδεύουμε επί σειρά ετών, δεν θα τα κάνουμε ποτέ. Νόμος. Τελεία και παύλα και μετά από τόσα χρόνια καλώς ή κακώς, γνωριζόμαστε.

Οι αρετές του οδηγούν στα πέναλτι

Πάμε παρακάτω. Το Τριφύλλι έχει 7 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, 12 γκολ υπέρ και 2 κατά. Από τα 12 τέρματα τα 5 έχουν προέλθει από την άσπρη βούλα, από το σημείο του πέναλτι. Προσπαθούμε να καταλάβουμε το γιατί αναφέρεται υποτιμητικά ή ως κάτι αρνητικό, πως τα 5 από τα 12 είναι πέναλτι. Δείχνει κάποιου είδους ανικανότητα; Κάποιο πρόβλημα της ομάδας; Πραγματικά. Τα πέναλτι που έχει κερδίσει ο Παναθηναϊκός τα κάνουν μόνοι τους οι αντίπαλοι; Παίρνουν την μπάλα στο build up και την αλλάζουν με τα χέρια μέσα στην περιοχή; Το πέναλτι δεν είναι μέσα στο άθλημα του ποδοσφαίρου;

Αν τα δούμε προσεκτικά ένα προς ένα και με την ματιά που οφείλει να έχει κανείς προς το ποδόσφαιρο, θα δούμε πως ΟΛΑ μα ΟΛΑ αποτελούν προϊόν της δουλειάς του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και των παικτών του. Με λίγα λόγια και απλά, σε όλες τις περιπτώσεις ο Παναθηναϊκός έχει αναγκάσει τον αντίπαλό του, με τις ποδοσφαιρικές του αρετές, να υποπέσει στην εσχάτη των ποινών.

  • Στο παιχνίδι με τον Ιωνικό, οι ''πράσινοι'' αποθεώνουν το επιθετικό τρανζίσιον και με τέσσερις πάσες φτάνουν στο τετ α τετ με τον Σπόραρ. Ο Σλοβένος περνάει σαν σταματημένο τον αντίπαλό του και ο Χουτεσιώτης τον ανατρέπει. Τυχαίο;
  • Στο ματς με την ΑΕΚ, το πρώτο πέναλτι, είναι αποτέλεσμα της κομπίνας που είχαν εφαρμόσει οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς στα κόρνερ. Υπενθυμίζουμε εδώ τα όσα είχαμε αναφέρει για εκείνη την ρουτίνα που έφερε μια μοναδική εκτέλεση(η ευκαιρία του Κουρμπέλη) και ένα κερδισμένο πέναλτι από το πεντακάθαρο χέρι του Χατζισαφί.
  • Στο δεύτερο πέναλτι με την Ένωση, από την φορτωμένη δεξιά πλευρά, ο Παναθηναϊκός πατάει στο επιθετικό τρίτο από την αδύναμη πλευρά της ΑΕΚ, ο Αϊτόρ βγάζει στη πλάτη τον Γκάνεα και ο Λιβάι τον γκρεμίζει.Τυχαία και τα δύο.
  • Πάμε στην Τούμπα. Ο Παναθηναϊκός ενεργεί ιδανικά στο αμυντικό τρανζίσιον, κλέβει ψηλά με τον Χουάνκαρ και με μια πάσα ο Σπόραρ βγαίνει απέναντι από τον Κοτάρσκι που κάνει πεντακάθαρο πέναλτι.
  • Το βράδυ της Κυριακής στη Λεωφόρο, για όσους δεν θυμούνται την φάση. Ο Παναθηναϊκός έχει φτάσει να πιέζει μέχρι τον Παπαδόπουλο, στήνει μια υπέροχη παγίδα ψηλά με 3vs2 έξω από την περιοχή του Αστέρα και αριστερά. Ο Αϊτόρ κλέβει και στην εξέλιξη της φάσης κερδίζει το πέναλτι.

φφφ

Σε όλες τις φάσεις, σε όλα τα πέναλτι, πιστοποιούνται οι αρετές αυτής της ομάδας, τα δυνατά ατού αυτού του συνόλου. Για αυτό και είναι αστείο να αναφέρεται με οποιαδήποτε αρνητική χροιά το ''μα έχει κερδίσει πέντε πέναλτι''. Όλα αυτά για να συμβούν πάνω στο χορτάρι έχουν προκύψει από εκατοντάδες ώρες δουλειάς στο Κορωπί και κανείς δεν μπορεί να υποτιμά την έως και τώρα καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος σε διάρκεια και αποτελεσματικότητα.

Mέχρι την Τούμπα είχαμε το ''μα παίζει μόνο στην Λεωφόρο'', μετά πήγαμε στο ''τα βάζει μόνο ο Αϊτόρ'' και γενικά υπάρχει μια προσπάθεια υποτίμησης. Καλύτερα έτσι. Δεν πειράζει. Απλά όταν μιλάμε για ποδόσφαιρο, να μιλάμε για ποδόσφαιρο. Σκεφτείτε να υπάρξει κάποια στιγμή αρνητική συζήτηση για την ΑΕΚ του Αλμέιδα και όχι μια τίμια παραδοχή πως το ελκυστικό πρότζεκτ του Αργεντινού αρχίζει να λειτουργεί πάνω στο χορτάρι. Δεν θα ήταν άδικο; Όπως και να το κάνουμε και με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή η Ένωση αποτελεί τον μεγαλύτερο αντίπαλο των ''πρασίνων'' για την πρωτιά, μέχρι και το φινάλε του πρώτου γύρου.

Έπειτα και με την διακοπή για το Μουντιάλ, μιλάμε για μια άλλη υπόθεση...

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.