Γιατί δεν μιλά ακόμη ο Γιοβάνοβιτς για “χαρακτήρα πρωταθλητισμού”

Γιατί δεν μιλά ακόμη ο Γιοβάνοβιτς για “χαρακτήρα πρωταθλητισμού”

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Γιατί δεν μιλά ακόμη ο Γιοβάνοβιτς για “χαρακτήρα πρωταθλητισμού”

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος συγκρίνει τον “περσινό” με τον “φετινό” Παναθηναϊκό των πρώτων 5 αγωνιστικών.

Στη λήξη του αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα, με την Λεωφόρο να έχει στήσει γιορτή για το “5 στα 5” και να τραγουδά “πρωταθλητή σε θέλουμε Παναθηναϊκέ”, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στήθηκε μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα με το βλέμμα καρφωμένο στο χόρτο και το σύνηθες κρύο μυαλό για να εκφραστεί σχετικά με την δυναμική της ομάδας του. Το “πρακτικά δεν έχουμε πετύχει τίποτα” και το “μας ευνόησε το πρόγραμμα και δώσαμε τέσσερα ματς στην έδρα μας, που ξέρετε πώς είναι για εμάς” ήταν οι βασικές φράσεις για να εκφράσει τον ρεαλισμό του. Με αυτή την ειλικρίνεια - σήμα κατατεθέν, ο 60χρονος προπονητής έδωσε το στίγμα της νοοτροπίας του. “Ναι, μια χαρά είναι αυτό που έχουμε κάνει μέχρι εδώ και δεν είναι μικρό, αλλά είναι μια αρχή που ήταν ευνοϊκή για την ομάδα μου” ήταν, μέσες άκρες, το σκεπτικό του. Μάλιστα το ανέλυσε περισσότερο στην συνέντευξη Τύπου όταν αναφέρθηκε στο συγκριτικό πλεονέκτημα του Παναθηναϊκού έναντι των άλλων ομάδων (“το πλεονέκτημα που έχουμε είναι πως η ομάδα μας είναι συνέχεια της περσινής στον τρόπο παιχνιδιού. Αυτό μας βοηθάει σ' αυτό το στάδιο του πρωταθλήματος. Στηριζόμαστε προς το παρόν στους παίκτες που είχαμε πέρυσι”). Γι’ αυτό και έβαλε ανάμεσα στα μηνύματά του το “χαίρομαι που καταφέραμε το 5 στα 5, αλλά ας μην βιαζόμαστε να μιλήσουμε για χαρακτήρα πρωταθλητισμού”.

Ο Γιοβάνοβιτς δεν είναι κάποιος που αμφισβητεί τις δυνατότητες της ομάδας του ή απαξιώνει την δυναμική που έχει δημιουργήσει μετά από 5 νίκες. Έχει όμως επίγνωση. Την ίδια στιγμή που βλέπει την ομάδα του να διαχειρίζεται με μεγαλύτερη ωριμότητα, συγκριτικά με την περσινή αρχή της, τις καταστάσεις του παιχνιδιού σκέφτεται και το γεγονός ότι η φετινή ομάδα δεν έχει ακόμη ανεβάσει την απόδοσή της στο επίπεδο που αυτή βρέθηκε στο δεύτερο κομμάτι του περσινού πρωταθλήματος και ειδικά στα playoffs.

Μια σύγκριση ανάμεσα στα δεδομένα των πρώτων 5 αγωνιστικών του φετινού πρωταθλήματος με τα δεδομένα των πρώτων 5 αγωνιστικών του περσινού, μέσα από το Comparisonator, δημιουργεί την αίσθηση προόδου. Πέρσι όμως ο Παναθηναϊκός είχε δώσει 3 ματς εκτός έδρας και μάλιστα τα 2 ήταν στο “Βικελίδης” και το “Καραϊσκάκης”, ενώ φέτος έχει πάει μόνο στο Ηράκλειο. Κι αν κανείς ξεπεράσει την διαφορά των +7 βαθμών και μελετήσει τα στοιχεία απόδοσης θα φτάσει μπροστά στην διαπίστωση ότι κάνει πολύ καλά ο Γιοβάνοβιτς που “περιμένει” την ομάδα του και δεν εκφράζεται με μεγάλα λόγια.

σύγκριση Παναθηναϊκός

Στην πρώτη ματιά η φετινή ομάδα υπερέχει σε όλα έναντι της περσινής με εξαίρεση τις επιδόσεις της σε όλες τις παραμέτρους των μονομαχιών. Στην βαθύτερη ανάγνωση όμως κανείς διαπιστώνει ότι στο επιθετικό κομμάτι η φετινή ομάδα σουτάρει περισσότερο αλλά με χαμηλότερο ποσοστό ευστοχίας, με άλλα λόγια δεν βρίσκει συχνότερα την εστία. Και οι φετινές επιθετικές τακτικές ενέργειές της είναι λιγότερες ανά παιχνίδι συγκριτικά με πέρσι (44-53), όπως και οι ντρίμπλες (26-33).

η σύγκριση του Παναθηναϊκού

η σύγκριση του Παναθηναϊκού

Ο φετινός Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που κρατά περισσότερο την μπάλα, αλλά με λιγότερες ολοκληρωμένες πάσες στο επιθετικό τρίτο του τερέν και λιγότερες σέντρες. Κάνει περισσότερες “ποιοτικές πάσες” ή “key passes”, αλλά στις επιτυχημένες ποιοτικές πάσες η διαφορά είναι μικρή - μία πάσα ανά ματς. Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν την αίσθηση που δημιούργησε ο Παναθηναϊκός στην φετινή αρχή του, ότι δεν έχει βρει ακόμη τον τρόπο να ανεβάσει τον ρυθμό ανάπτυξης των επιθέσεων ώστε να διασπά τις άμυνες και να γίνεται περισσότερο απειλητικός.

Στη φάση άμυνας η φετινή ομάδα δείχνει βελτιωμένη. Δέχεται λιγότερα γκολ και δίνει χαμηλότερης αξίας ευκαιρίες συγκριτικά με πέρσι (xShot against: 0.49 - 1.12). Η φετινή είναι μια ομάδα που κάνει λιγότερες αμυντικές ενέργειες ανά παιχνίδι, αλλά έχει περιορίσει πολύ τα λάθη της. Η διαφορά στην απώλεια κατοχής της μπάλας που οδήγησε σε σουτ του αντιπάλου είναι μεγάλη (1.4 - 5.2) ανά ματς. Και εμφανής είναι η βελτίωση και στην παράμετρο της επανάκτησης της κατοχής της μπάλας στο αντίπαλο μισό του τερέν (11.4 - 8.2).

Στο κομμάτι των μονομαχιών, η φετινή ομάδα μειονεκτεί γενικά, αλλά “χάνει” σημαντικά έναντι της περσινής στις επιθετικές μονομαχίες (34 - 40) και στις εναέριες μονομαχίες (13.2 - 19.8).

Στην υπεραπλούστευση αυτής της συζήτησης ο φετινός Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που σκοράρει μέχρι εδώ όσο και πέρσι αλλά με τα ίδια γκολ έχει συγκεντρώσει +7 βαθμούς συγκριτικά με τις πρώτες 5 αγωνιστικές του περσινού πρωταθλήματος. Και αυτό, αν κανείς αφαιρέσει από τη συζήτηση τα ονόματα των αντιπάλων, έχει συμβεί επειδή έχει αμυνθεί πιο αποτελεσματικά και έχει δεχθεί 2 γκολ λιγότερα. Αν κανείς αναλογιστεί ότι 2 περσινά γκολ που είχε δεχθεί του είχαν κοστίσει 6 βαθμούς, αντιλαμβάνεται τη διαφορά.

Στην διάρκεια της περσινής σεζόν ο Γιοβάνοβιτς περίμενε τα playoffs για να κρίνει αν η ομάδα του έχει ή όχι καταφέρει να χτίσει χαρακτήρα νικητή. Δηλαδή περίμενε, και το δήλωνε δημοσίως, να τη δει σε μεγάλα παιχνίδια και έβαζε τους ποδοσφαιριστές του μπροστά σε αυτή την πρόκληση - να απαντήσουν αν μπορούν να νικούν στα μεγάλα ματς. Σήμερα, που βλέπει την ομάδα του να αμύνεται πιο αποτελεσματικά και να διαχειρίζεται τους αγώνες με μεγαλύτερη ωριμότητα, περιμένει να δει την βελτίωση της απόδοσής της στο επιθετικό κομμάτι και να δει τα στοιχεία που θα βάλουν στο παιχνίδι της οι νέοι παίκτες. Αν δει όσα σχεδιάζει, τότε με την ίδια ειλικρίνεια θα μιλήσει για τον χαρακτήρα πρωταθλητισμού.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.