ΑΕΚ: Υποχρεωμένη να ψάξει παντού για βαθμούς

ΑΕΚ: Υποχρεωμένη να ψάξει παντού για βαθμούς

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Υποχρεωμένη να ψάξει παντού για βαθμούς

bet365

Η ΑΕΚ δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις πρώτες δύο αγωνιστικές των play offs και από εδώ και πέρα στα οκτώ ματς που απομένουν πρέπει να ψάξει για νίκες παντού για να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή της παρουσία την επόμενη σεζόν.

Τελικά το νόμισμα έδειξε την αρνητική του όψη για την ΑΕΚ στις δύο πρώτες αγωνιστικές των play offs. Όταν είχε γίνει η κλήρωση και είχε διαμορφωθεί το πρόγραμμα είχαμε τονίσει ότι τις δύο πρώτες αγωνιστικές η Ένωση μπορεί να ξεκινούσε με δύσκολα ματς, όπως αυτό εκτός έδρας με τον Παναθηναϊκό και εντός με τον ΠΑΟΚ, όμως είχε χρυσή ευκαιρία να εκμεταλλευτεί πιθανές απώλειες των συνδιεκδικητών του ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Τα αποτελέσματα των αντιπάλων ήρθαν για την ΑΕΚ όπως τη βόλευαν. Δηλαδή ήττα του Άρη από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη και ισοπαλία στο Κλεάνθης Βικελίδης μεταξύ του Άρη και του Παναθηναϊκού. Ωστόσο η ίδια φρόντισε να μαζέψει μόλις έναν βαθμό, με συνέπεια η βαθμολογία να μην διαφοροποιηθεί και να μην πάρει «αέρα» για την εξασφάλιση της 3ης θέσης.

Το πρόγραμμα και η πίεση του αποτελέσματος μέχρι το τέλος

Οι παίκτες της ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη

Η ΑΕΚ νιώθει «καυτή» την ανάσα του Άρη, ο οποίος βρίσκεται ένα βαθμό πίσω της, με τον Παναθηναϊκό να ακολουθεί στην 5η θέση με τρεις βαθμούς λιγότερους από την Ένωση. Οι «κιτρινόμαυροι» βαθμολογικά έχουν το πάνω χέρι, ωστόσο το προβάδισμα που έχουν είναι ισχνό ειδικά με οκτώ αγωνιστικές να απομένουν. Οκτώ ματς στα οποία πλέον η ΑΕΚ είναι υποχρεωμένη να ψάξει νίκες και βαθμούς παντού παίζοντας πάντα με ένα σημαντικό «πρέπει» μετά τη διακοπή για τους αγώνες των Εθνικών ομάδων. Και αυτό είναι πλέον που καλείται να διαχειριστεί, έτσι όπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να αντεπεξέλθει σε αυτήν την πίεση του αποτελέσματος, τη στιγμή που η δυσκολία της για να πάρει μεγάλα ματς παραμένει.

Με την επανέναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων η ΑΕΚ πηγαίνει στο Καραϊσκάκη για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό, έπειτα υποδέχεται τον Άρη στο ΟΑΚΑ και κλείνει τον πρώτο γύρο των play offs με τον ΠΑΣ Γιάννινα στους Ζωσιμάδες. Στη συνέχεια πάει στην Τούμπα για τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, ύστερα φιλοξενεί τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, μετά παίζει ξανά εντός με τον ΠΑΣ Γιάννινα, την προτελευταία αγωνιστική ανηφορίζει για τη Θεσσαλονίκη για το ματς με τον Άρη για να κλείσει τη σεζόν κόντρα στον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Αυτό είναι το πρόγραμμα που έχει μπροστά της η ΑΕΚ, η οποία δεν έχει πλέον περιθώρια για απώλειες πουθενά αν δεν θέλει να δει το καταστροφικό σενάριο της μη παρουσίας της στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν να παίρνει σάρκα και οστά...

Στην κανονική διάρκεια της σεζόν, η ΑΕΚ είχε μαζέψει από τα παιχνίδια που έχει μπροστά της 12 βαθμούς. Σε ένα τέτοιο σενάριο θα τελείωνε τη σεζόν με 59 πόντους, έναν λιγότερο δηλαδή από πέρυσι. Θα της αρκεί κάτι τέτοιο για να τερματίσει 3η και να πετύχει τη μίνιμουμ υποχρέωση που έχει σε αυτή την αποτυχημένη σεζόν; Κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά, συνεπώς είναι δεδομένο ότι μετά την ισοπαλία στη Λεωφόρο και τη νέα ήττα από τον ΠΑΟΚ, η Ένωση θα πρέπει από εδώ και πέρα να πετύχει αποτελέσματα που της λείπουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθώς και να πάρει τα ματς εξάποντα με Άρη και Παναθηναϊκό, πέρα από τους έξι βαθμούς που επιβάλλεται να κάνει απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος όμως αποδεικνύεται πάντα ένας σκληροτράχηλος αντίπαλος.

Η δουλειά σε ψυχολογία και τακτική και το «πρέπει» της Ευρώπης

Προπόνηση της ΑΕΚ στα Σπάτα

Σε αυτό θα παίξει ρόλο - κλειδί η ψυχολογία που θα έχει η ΑΕΚ στο διάστημα που ακολουθεί, αλλά και στο τι μπορεί να δουλέψει ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος στο τακτικό κομμάτι. Προφανώς δεν μπορεί να μεταμορφώσει ένα σύνολο που είναι αδούλευτο μεσοεπιθετικά και με τις γνωστές παθογένειες στο ανασταλτικό κομμάτι, αλλά έχει τη δυνατότητα να δει και έναν διαφορετικό σχηματισμό, όπως αυτόν του 4-3-3. Όσο για την ψυχολογία, είναι κάτι που επιβάλλεται να χτιστεί και αυτή έρχεται σε συνδυασμό με τα νικηφόρα αποτελέσματα σε μια ομάδα. Γι' αυτό και η ήττα από τον ΠΑΟΚ πριν τη διακοπή αποτέλεσε ακόμα έναν «σκόπελο» στην προσπάθεια που καταβάλλει η ΑΕΚ στο... φώτο - φίνις προκειμένου να μην συμβεί το μοιραίο. Ειδικά όταν ο Οφρυδόπουλος έχει σε αυτή τη διακοπή πολλές απουσίες λόγω των διεθνών που λείπουν από τα Σπάτα για να εργαστεί όπως θα το επιθυμούσε.

Πέρυσι, σε μια σεζόν... καρμπόν της φετινής, η ΑΕΚ είχε καταφέρει να διασφαλίσει το ευρωπαϊκό εισιτήριο δύο αγωνιστικές πριν τη λήξη της χρονιάς σε παιχνίδι – τελικό με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο. Φέτος; Διότι όπως έχουμε αναλύσει, θα είναι καταστροφικό για την ΑΕΚ σε μια σεζόν που μπαίνει στο γήπεδό της να μην έχει την ευρωπαϊκή προοπτική από πολλές απόψεις. Πρεστίζ, προσέλκυση στόχων, οικονομικά δεδομένα αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με τη βαθμολογία της στην UEFA για να μην γκρεμίσει ό,τι με κόπο έχτισε την προηγούμενη εξαετία. Διότι η ΑΕΚ όχι μόνο πρέπει να εξασφαλίσει το εισιτήριο για την Ευρώπη, αλλά στη συνέχεια να καταφέρει να πετύχει και τη συμμετοχή της στους ομίλους του Conference League, κάτι που φέτος χάθηκε εξ αρχής με τον αποκλεισμό – σοκ από τη Βελέζ τον Ιούλιο...

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα