Αυτός ο Άρης ήταν ο καλύτερος και ο πιο “λογικός” σε ντέρμπι

Αυτός ο Άρης ήταν ο καλύτερος και ο πιο “λογικός” σε ντέρμπι

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Αυτός ο Άρης ήταν ο καλύτερος και ο πιο “λογικός” σε ντέρμπι

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τον τρόπο παιχνιδιού που έδειξε στον Άρη ο υπηρεσιακός Απόστολος Τερζής.

Στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ η αγωνιστική συμπεριφορά, η στρατηγική και η τακτική, και τελικά η απόδοση του Άρη ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για τον θεατή. Ένας υπηρεσιακός προπονητής, ο Απόστολος Τερζής είχε την ιδέα να αλλάξει την στρατηγική και την τακτική, και τελικά την αγωνιστική ταυτότητα του Άρη σε αυτό το παιχνίδι, και είχε την τόλμη για να το επιχειρήσει αλλά και την ικανότητα να αξιοποιήσει τον λίγο χρόνο που είχε στην διάθεσή του προκειμένου να συνεννοηθεί αποτελεσματικά με τους ποδοσφαιριστές του και να προσαρμόσει την ομάδα στις προδιαγραφές του αγωνιστικού σχεδίου.

Σε αυτό το ντέρμπι ο Άρης δημιούργησε τον μεγαλύτερο αριθμό κλασικών ευκαιριών που έχει δημιουργήσει σε ντέρμπι της σεζόν. Και το έκανε με έναν τρόπο εντελώς διαφορετικό, δηλαδή χωρίς την μεγάλη κατοχή της μπάλας. Τα xGoals του (1.52) ήταν η δεύτερη υψηλότερη τιμή από αυτές που είχε στα προηγούμενα ντέρμπι, μετά από το 1.87 στο ντέρμπι του α’ γύρου με την ΑΕΚ (0.63 με την ΑΕΚ στον β’ γύρο, 0.58 με τον Παναθηναϊκό, 0.12 με τον Ολυμπιακό, 0.48 στο ντέρμπι του α’ γύρου με τον ΠΑΟΚ, 1.16 στον α’ γύρο με τον Παναθηναϊκό). Και σε αυτές τις καλές ευκαιρίες ο Άρης έφτασε κρατώντας την μπάλα λιγότερο (44.6%) από το συνηθισμένο του (58%) ποσοστό κατοχής στην έδρα του.

Ποια ήταν η ιδέα του Τερζή; Να αφήσει την κατοχή στον ΠΑΟΚ και να επιχειρήσει να επιτεθεί σε κενούς χώρους με γρήγορες επιθέσεις όταν ανακτούσε την κατοχή της μπάλας. Ήταν ίσως η πρώτη φορά που είδα τον Άρη να παίζει με τον τρόπο που αξιοποιεί τα βασικότερα πλεονεκτήματα του κεντρικού επιθετικού του, του Αμπουμπακάρ Καμαρά. Δοκίμασε να το κάνει και στις οργανωμένες επιθέσεις του, με γρήγορη ανάπτυξη και άμεσο ποδόσφαιρο προκειμένου να βρει ψηλά τοποθετημένη την αμυντική γραμμή του ΠΑΟΚ και να σημαδέψει στην πλάτη της ώστε να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα του Καμαρά. Δεδομένων των συνθηκών, ο Άρης έδειξε καλά προετοιμασμένος για να υπηρετήσει την τακτική αυτής της στρατηγικής. Δηλαδή έβλεπες ομαδικές τακτικές ενέργειες στις 20 επιθέσεις που εκδήλωσε. Καταλάβαινες τι προσπαθούσε να κάνει και το έβλεπες να συμβαίνει. Για μια ομάδα που δεν είχε πολύ χρόνο να προετοιμάσει έναν άλλο τρόπο παιχνιδιού, και το δοκίμασε απέναντι σε έναν πολύ ποιοτικό αντίπαλο, ο Άρης δεν θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα.

Πώς έγινε αυτό; Από μακριά εικάζω ότι συνέβη επειδή ο Απόστολος Τερζής αφενός ζούσε εντός του Άρη, ως προπονητής της Κ19 ομάδας, και αφετέρου ήταν πολύ εξοικειωμένος με τη φύση μιας αποστολής που είχε αναλάβει άλλες τρεις φορές στο παρελθόν. Ο 50χρονος προπονητής γνώριζε αρκετά πρόσωπα, είχε εικόνα της ομάδας επειδή την παρακολουθούσε, και δεν κουβαλούσε τον εκνευρισμό του “πώς γίνεται τώρα η δουλειά;”, διότι την είχε ξανακάνει και μάλιστα με ένα πολύ καλό σερί - με τρεις νίκες στα πρώτα του παιχνίδια ως υπηρεσιακός.

Βλέποντας την απόδοση του Άρη σε αυτό το ντέρμπι, αναρωτιόμουν αν έκανε καλά η διοίκησή του που έσπευσε να δεσμευτεί, και μάλιστα με μεγάλο συμβόλαιο σε διάρκεια και οικονομικές απολαβές με έναν επόμενο μόνιμο προπονητή. Αν ο Χερμάν Μπούργος ήταν ήδη στο μυαλό της διοίκησης, δηλαδή ήταν αυτός που επρόκειτο να προσληφθεί στη λήξη της σεζόν για να διαδεχθεί τον Ακη Μάντζιο, τότε εύκολα αντιλαμβάνεσαι και κατανοείς τη λογική: ο Άρης δίνει αυτόν τον χρόνο στον Μπούργος για να γνωρίσει την ομάδα και να την αξιολογήσει προκειμένου να προετοιμαστεί όσο καλύτερα γίνεται για την επόμενη. Αν όμως ο πρώτος στρατηγικός στόχος του Άρη ήταν το να κάνει από την πλευρά του ότι μπορεί για να εξαντλήσει τις πιθανότητές του για να πάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο, τότε η επιλογή στην διαχείριση αυτής της κρίσης μοιάζει βιαστική.

Στα δικά μου μάτια ο Τερζής θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικός σε αυτό το κομμάτι συγκριτικά με τον Μπούργος. Διότι γνωρίζει τη χώρα, το πρωτάθλημα, αρκετούς από τους ποδοσφαιριστές, όλους τους αντιπάλους. Θα έκανε μια δουλειά που έχει ξανακάνει, σε αντίθεση με τον Μπούργος, ο οποίος δεν έχει σημαντική εμπειρία με την ευθύνη του πρώτου προπονητή και φυσικά δεν έχει ξαναδουλέψει στην Ελλάδα.

Ο Αμπουμπακάρ Καμαρά δεν ήταν ποτέ μέχρι τώρα ένας σέντερ φορ των 10+ γκολ ανά σεζόν. Θα είχε όμως λογική, και γι’ αυτό θα είχε και ενδιαφέρον, να βλέπαμε τον Άρη να παίζει με τρόπο που ευνοεί τα στοιχεία του κεντρικού επιθετικού του, δεδομένου ότι αυτός ο τρόπος, μιας ομάδας που ποντάρει στις άμεσες μεταβάσεις για να επιτεθεί στους κενούς χώρους, ή χτίζει με άμεσο τρόπο επιθέσεις για να εκμεταλλευτεί την ταχύτητά της, είναι συμβατός με τα χαρακτηριστικά αρκετών ποδοσφαιριστών του.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.