Ολυμπιακός: Τα δέκα πρότζεκτ της πενταετίας

Δημήτρης Σαμόλης
Ολυμπιακός: Τα δέκα πρότζεκτ της πενταετίας

bet365

Από το καλοκαίρι που μας πέρασε μέχρι και τη μεταγραφική περίοδο που ολοκληρώθηκε, οι πρωταθλητές προχώρησαν σε έξι τέτοιου τύπου deals. Το Gazzetta καταγράφει τα δέκα «ερυθρόλευκα» πρότζεκτ της 5ετίας...

Από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι σήμερα ο Ολυμπιακός επιλέγει να προχωρά σε κινήσεις με φόντο το μέλλον. Σπεύδει δηλαδή να ντύνει στα «ερυθρόλευκα» νεαρούς ποδοσφαιριστές ορμώμενους εξ' Αφρικής, στους οποίους βλέπει προοπτική, με στόχο κάποια στιγμή να μπορέσουν να γίνουν βασικά στελέχη της πρώτης ομάδας. Απλώνει τα δίχτυα του στη γαλλική κυρίως αγορά, καθώς μεταγραφές τύπου Μαντί Καμαρά, Παπ Σισέ και Ουσεϊνού Μπα έχουν αποδειχθεί επιτυχημένες. Από το καλοκαίρι που μας πέρασε μέχρι και τη μεταγραφική περίοδο που ολοκληρώθηκε, οι πρωταθλητές προχώρησαν σε έξι τέτοιου τύπου deals.

Το Gazzetta καταγράφει τα δέκα «ερυθρόλευκα» πρότζεκτ της 5ετίας...

Παπ Αμπού Σισέ

Παπ Αμπού Σισέ

Μαντί Καμαρά

Μαντί Καμαρά

Ουσεϊνού Μπα

Ουσεϊνού Μπα

Φοντέ Καμαρά

Φοντέ Καμαρά

Αγκιμπού Καμαρά

Αγκιμπού Καμαρά

Μπαντιουγκού Φαντιγκά

Μπαντιουγκού Φαντιγκά

Ετιέν Γιουτέ Κινκουέ

Ετιέν Γιουτέ Κινκουέ

Αλγκασίμ Μπα

Αλγκασίμ Μπα

Ντιμπί Κεϊτά

Ντιμπί Κεϊτά

Αμπντουλαγιέ Νταμπό

Αμπντουλαγιέ Νταμπό

Τον Ιανουάριο του 2017 ο Ολυμπιακός δίνει 700.000 ευρώ στην Αζαξιό και αποκτά τον Παπ Σισέ. Ο 22χρονος τότε Σενεγαλέζος έρχεται τελικά στο Λιμάνι το καλοκαίρι του ίδιου έτους και παιχνίδι με παιχνίδι γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός. Χρίζεται διεθνής, εκτοξεύει την αξία του (7.000.000€), δίνεται δανεικός στη Σαμπιονά (Σεντ Ετιέν) και αυτή τη στιγμή αποτελεί κολόνα του «ερυθρόλευκου» ρόστερ. Μετρά 119 συμμετοχές με τους Πειραιώτες, ενώ παρότι στόπερ μετρά 15 γκολ.

Τον ιούλιο του 2018 τον αγοράζει ο Ολυμπιακός από την Αζαξιό. Στα 21 του, ο χαφ από τη Γουινέα έρχεται στο Λιμάνι και στην πρώτη του κιόλας σεζόν κάνει 36 συμμετοχές (6 γκολ). Οι καταπληκτικές εμφανίσεις με τους «ερυθρόλευκους» ανεβάζουν κατακόρυφα τις μετοχές του και φτάνει να αποτελεί τον ακριβότερο ποδοσφαιριστή του ρόστερ (15.000.000€ βάσει transfermarkt). Το όνομά του παρελαύνει από τα ρεπορτάζ κορυφαίων ομάδων, αλλά μέχρι σήμερα μένει στον Ολυμπιακό. Εφέτος διανύει περίοδο ντεφορμαρίσματος, με τα «ερυθρόλευκα» μετρά 162 ματς και 19 γκολ.

Τον Ιανουάριο του 2019 ο Ολυμπιακός προσφέρει 500.000€ στη Γκαζελέξ Αζαξιό και κάνει δικό του τον Ουσεϊνού Μπα. Χωρίς μεγάλη εμπειρία, παρότι σε όχι μικρή ηλικία (24), εκείνος από την πρώτη του χρονιά κάνει γεμάτη σεζόν (29 παιχνίδια). Την επομένη κάνει 31 συμμετοχές κι εφέτος 19. Χρίστηκε διεθνής με τη Σενεγάλη. Έχει δώσει σημαντικές λύσεις στον Πέδρο Μαρτίνς, αλλά το κακό συνήθειο να δέχεται κάρτες πανεύκολα δεν το έχει κόψει.

Έναν ακόμη παίκτη της Γκαζελέξ Αζαξιό, συμπαίκτη του Ουσεϊνού, σπεύδει να κλείσει το καλοκαίρι του 2019 ο Ολυμπιακός. Τον 21 ετών αριστερό μπακ από τη Γουινέα, Φοντέ Καμαρά. Ο ύψους 1.65 ποδοσφαιριστής δεν μένει παρά ελάχιστα στο προπονητικό κέντρο του Ρέντη και παραχωρείται δανεικός στην ομάδα από την οποία αποκτήθηκε. Δεν πείθει ποτέ πως έχει τη δυνατότητα να μείνει στο ρόστερ του Ολυμπιακού και παραχωρείται εκ νέου δανεικός, αυτή τη φορά στα Χανιά. Το περασμένο καλοκαίρι έμεινε ελεύθερος και έως σήμερα εξακολουθεί να παίζει στα Χανιά, στη Super League 2.

Η Λιλ κατάφερε να χάσει έναν ποδοσφαιριστή που για τον Ολυμπιακό εξελίσσεται σε φλέβα χρυσού. Προ ημερών ο πρόεδρος του γαλλικού κλαμπ, Ολιβιέ Λετάνγκ, δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την απώλειά του, μέσω του Gazzetta. Ο 20χρονος μεσοεπιθετικός από τη Γουινέα έχει παίξει εφέτος σε 27 παιχνίδια, με απολογισμό πέντε γκολ και τέσσερις ασίστ. Ήταν τόσο επιδραστικός στο παιχνίδι των «ερυθρόλευκων», που η απουσία του στο Κόπα Άφρικα είχε αρνητικό αντίκτυπο στα ματς των πρωταθλητών. Με συμβόλαιο έως το 2025, αν συνεχίσει έτσι θα καταστεί ως η επόμενη υπερήφανη πώληση του κλαμπ.

Στις 14 Ιανουαρίου 2022 ο Ολυμπιακός ανακοινώνει τον Μπαντιουγκού Φαντινγκά. Τέσσερις ημέρες νωρίτερα ο 20χρονος μεσοεπιθετικός (καταγωγή από το Μάλι) έχει έρθει στην Αθήνα, ξεναγείται στις εγκαταστάσεις και πείθεται από το πρότζεκτ που του παρουσιάζεται. Η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ συμφωνεί με την Παρί, στην οποία ο παίκτης είχε συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2022, και ο Γάλλος μένει για να αποτελέσει από τώρα παίκτη του Ολυμπιακού. Ο Πέδρο Μαρτίνς του δίνει χρόνο συμμετοχής στο προ ημερών παιχνίδι εναντίον του Παναιτωλικού και ακολούθως τον δηλώνει στην ευρωπαϊκή λίστα για τους αγώνες κόντρα στην Αταλάντα.

Την τελευταία ημέρα του Αυγούστου (31/8/21) ο Ολυμπιακός ανακοινώνει τον θηριώδη Γάλλο στόπερ (με καταγωγή από το Καμερούν), Ετιέν Γιουτέ Κινκουέ. Οι «ερυθρόλευκοι» δίνουν τα χέρια με την Ίντερ και προσφέρουν συμβόλαιο μέχρι το 2025 στον ύψους 1.96 κεντρικό αμυντικό. Καθώς δεν είναι έτοιμος να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα, αποτελεί μόνιμο μέλος της Β' ομάδας, που συμμετέχει στη Super League 2. Έχει ήδη κάνει επτά συμμετοχές υπό την καθοδήγηση του Αριέλ Ιμπαγάσα.

Τον Μάρτιο του 2021 ο Αλγκασίμ Μπα δηλώνει ότι έχει υπογράψει για πέντε χρόνια στον Ολυμπιακό. Το καλοκαίρι συμμετέχει στην προετοιμασία των «ερυθρόλευκων». Ο επιθετικός από τη Γουινέα κάνει δύο συμμετοχές με την πρώτη ομάδα, αλλά περισσότερο χρόνο συμμμετοχής παίρνει με τη δεύτερη. Έχει αγωνιστεί σε οκτώ ματς του Ολυμπιακού Β' και έχει βάλει ένα γκολ. Ο 19χρονος δηλώνει στο Gazzetta: «Δεν ξέρω αν γίνω ο νέος Αραμπί, αλλά θέλω να γράψω ιστορία με τον Ολυμπιακό».

Ο Ολυμπιακός έχει συμφωνήσει με τον Ντιμπί Κεϊτά, αλλά πρέπει να κάνει το ίδιο και με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Όταν γίνεται αυτό, ο 18χρονος Ισπανός εξτρέμ (με καταγωγή από το Μάλι) ανακοινώνεται από τους «ερυθρόλευκους» και υπογράφει μέχρι το 2026. Οι Μερένγκες διατηρούν ποσοστό μεταπώλησης για τον ποδοσφαιριστή που γεννήθηκε στο Τολέδο, ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην ακαδημία της Ράγιο Βαγιεκάνο και έφτασε μέχρι την U19 της Βασίλισσας.

Ο Ολυμπιακός δίνει τα χέρια με τη Ναντ και φέρνει στην Ελλάδα τον 20χρονο μεσοεπιθετικό από τη Γαλλία (καταγωγή από τη Γουινέα). Την Κυριακή (30/1/22) υπογράφει τετραετές συμβόλαιο. Η Ναντ διατηρεί ποσοστό μεταπώλησης για τον ποδοσφαιριστή, ο οποίος έχει περάσει και από την U23 της Γιουβέντους, ενώ αποτελεί τον νεότερο παίκτη στην ιστορία της γαλλικής ομάδας που υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο (το έκανε στα 16 του).

@Photo credits: INTIME