Πρόεδρος Λιλ στο Gazzetta: «Ο Αγκιμπού Καμαρά μάς είχε δώσει το λόγο του ότι θα μείνει»

Δημήτρης Σαμόλης
Πρόεδρος Λιλ στο Gazzetta: «Ο Αγκιμπού Καμαρά μάς είχε δώσει το λόγο του ότι θα μείνει»

bet365

Ο Ολιβιέ Λετάνγκ της Λιλ, που ψηφίστηκε ο καλύτερος πρόεδρος στην Ευρώπη για το 2021, μίλησε στο Gazzetta για την απώλεια του Αγκιμπού Καμαρά, για την εκθρόνιση της Παρί και για τον Καρνέζη.

Αποστολή στο Τορίνο: Δημήτρης Σαμόλης

Η σεζόν 2020-2021 ήταν ιστορική για τη Λιλ. Η ολοκλήρωση του γαλλικού πρωταθλήματος τη βρήκε στην κορυφή μετά την ολοκλήρωση 38 αγωνιστικών, στο +1 από το μεγαθήριο που ακούει στο όνομα Παρί. Τα εκατοντάδες εκατομμύρια που χωρίζουν τις δύο ομάδες δεν αποτυπώθηκαν στο γήπεδο και το υπέροχο σύνολο του Κριστόφ Γκαλτιέ με παίκτες όπως ο Μπουράκ Γιλμάζ, ο Τζόναθαν Ντέιβιντ, ο Ρενάτο Σάντσες, ο Γιουσούφ Γιαζίτσι, ο Τζόναθαν Ικονέ, ο Σβεν Μπότμαν, ο Ζοζέ Φόντε και ο Μάικ Μενιάν οδήγησαν τους Λιλουά στην κατάκτηση του τίτλου, του τέταρτου στην ιστορία του κλαμπ και πρώτου μετά τη σεζόν 2010-2011. Κερασάκι στην τούρτα ήταν η νίκη στο Super Cup απέναντι στην Παρί, ο πρώτος τέτοιος τίτλος για την ομάδα στον προεδρικό θώκο της οποίας βρίσκεται ο Ολιβιέ Λετάνγκ. Ο 49χρονος τέθηκε στην κεφαλή του συλλόγου από την ημέρα που η ομάδα πέρασε στα χέρια της Merlyn Partners. Ενα επενδυτικό fund-κολοσσός με έδρα το Λουξεμβούργο. Έχοντας θητεύσει στην προεδρία της Ρεμς και της Ρεν, έχοντας περάσει από τη θέση του αθλητικού διευθυντή στην Παρί για μια πενταετία (2012-2017), ο Λετάνγκ οδήγησε τη Λιλ στην τεράστια έκπληξη. «Ακύρωσε» τα πλούτη των Παριζιάνων και τη βοήθησε να κόψει πρώτη το νήμα, διαθέτοντας το τέταρτο μεγαλύτερο μπάτζετ (147 εκατ. ευρώ) πίσω από την Παρί (600 εκατ. ευρώ), τη Λιόν (285 εκατ. ευρώ) και τη Μονακό (215 εκατ. ευρώ). Η τεράστια επιτυχία που σημείωσε η Λιλ είχε ως αποτέλεσμα να ψηφιστεί ο Λετάνγκ ως ο καλύτερος πρόεδρος στην Ευρώπη για το 2021, με βάση τον διαγωνισμό «Golden Boy 2021», που διοργανώνεται ετησίως εδώ και πολλά χρόνια από την ιταλική εφημερίδα «Tuttosport». Η επιτροπή απαρτιζόταν από λαμπρά ονόματα του ποδοσφαίρου, όπως οι Λόταρ Ματέους, Αντρέι Σεβτσένκο, Σεμπάστιαν Βερόν, Πάβελ Νέντβεντ, Στεφάν Σαπουϊζά, Έντουιν Φαν ντερ Σαρ, Λούκα Τόνι, Σαμουέλ Ετό, Αλεσάντρο Κοστακούρτα, Εμίλιο Μπουτραγκένιο, Χρίστο Στόιτσκοφ και Ρούι Κόστα, με πρόεδρο της επιτροπής τη Λίνα Σουλούκου.

«Εύχομαι στον Αγκιμπού όλα τα καλά, αν και δεν τήρησε ό,τι μας είπε»

Το Gazzetta ταξίδεψε στο Τορίνο, έδωσε το παρών στην αίθουσα της «Nuvola Lavazza», στο gala που διοργάνωσε η «Tuttosport», και συζήτησε με τον Ολιβιέ Λετάνγκ για τη χρονιά όνειρο της ομάδας του, στο ρόστερ της οποίας βρέθηκε ο Αγκιμπού Καμαρά, η καλύτερη από τις εννέα μεταγραφές που πραγματοποίησε το περασμένο καλοκαίρι ο Ολυμπιακός. Είναι η πρώτη φορά που στέλεχος της Λιλ μιλά για την απώλεια του νεαρού Αφρικανού ποδοσφαιριστή, για την οποία έχει χυθεί μπόλικο μελάνι. Για τα λάθη που οδήγησαν το γαλλικό κλαμπ στο να χάσουν τον 20χρονο μεσοεπιθετικό, ο οποίος πλέον διαπρέπει με τους πρωταθλητές Ελλάδας και έχει στρέψει επάνω του την προσοχή κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων. Τι γνωρίζαμε έως σήμερα; Ότι ο Ολυμπιακός κατάφερε να «κλέψει» τον Αγκιμπού μέσα από τα χέρια της Λιλ, έχοντας ως σύμμαχο φυσικά την επιθυμία του ποδοσφαιριστή, αλλά και το γεγονός ότι το καλοκαίρι μπορούσε να υπογράψει όπου ήθελε ως ελεύθερος, αρκεί να δινόταν στη Λιλ ένα ποσό που αντιστοιχούσε στα τροφεία. Ρωτήσαμε λοιπόν τον πρόεδρο της Λιλ για τον Αγκιμπού, για το γεγονός ότι τον έχασε η ομάδα του και τώρα εκείνος αποτελεί το πιο «καυτό» όνομα του «ερυθρόλευκου» ρόστερ. Η απάντησή του δείχνει ξεκάθαρα πως η Λιλ δεν ήθελε να τον χάσει τον Αγκιμπού: «Πρώτα από όλα θέλω να πω ότι είμαι χαρούμενος που πηγαίνει καλά στον Ολυμπιακό. Δεύτερον, είχε δώσει τον λόγο του ότι θα μείνει στη Λιλ, αλλά δεν τήρησε αυτό που μας είχε πει. Εντάξει, αυτό μπορεί να συμβεί στη ζωή. Τώρα αγωνίζεται στον Ολυμπιακό, χαίρομαι που έχει αυτή την εξέλιξη και του εύχομαι όλα τα καλά στη ζωή του και στην καριέρα του».

Αγκιμπού

Την περασμένη αγωνιστική περίοδο ο Αγκιμπού Καμαρά ανήκε στη δεύτερη ομάδα της Λιλ και η μία και μοναδική του συμμετοχή με τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Γαλλίας καταγράφηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2021, στο νικηφόρο (0-1) παιχνίδι απέναντι στη Ντιζόν, στο Coupe de France. Ήταν μάλιστα εκείνος που σημείωσε το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης.

Εφέτος, με 25 συμμετοχές στον Ολυμπιακό, με πέντε γκολ και τέσσερις ασίστ, έτοιμος να παίξει με τη Γουινέα στο Κόπα Άφρικα, ανεβάζει διαρκώς τη χρηματιστηριακή του αξία και είναι θέμα χρόνου να φτάσουν οι «ερυθρόλευκοι» σε μια ακόμα υπερήφανη πώληση για έναν ποδοσφαιριστή που έκαναν δικό τους αντί μερικών χιλιάδων ευρώ.

«Εντυπωσιακό ότι αφήσαμε δεύτερη την Παρί»

Πώς αισθάνεται όμως ο Λετάνγκ ως ο κορυφαίος πρόεδρος στην Ευρώπη; «Μπορώ να πω ότι ένιωσα έκπληξη γι' αυτό το βραβείο. Δεν είμαι άνθρωπος που του αρέσουν οι ατομικές βραβεύσεις, γιατί θεωρώ ότι ειδικά σ' αυτήν την περίπτωση είναι κάτι που πετύχαμε συλλογικά. Θα ήθελα να πω ένα ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους του κλαμπ που βρίσκονται πίσω από τις κάμερες, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί. Συνηθίζω να λέω ότι υπάρχει μια ομάδα πίσω από την ομάδα. Τους ευχαριστώ λοιπόν γι' αυτό το βραβείο» απάντησε ο κουμανταδόρος της Λιλ και έσπευσε να εξηγήσει πώς κατέστη δυνατή η εκθρόνιση της Παρί:

Ντι Μαρία

«Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε πετύχαμε κάτι απίστευτο. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι κατακτήσαμε το πρωτάθλημα απέναντι στην Παρί. Μπορείς να νικήσεις σε ένα παιχνίδι, αλλά εδώ μιλάμε για ένα πρωτάθλημα με 38 παιχνίδια. Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικό είναι. Ο λόγος που καταφέραμε να τερματίσουμε πρώτοι οφείλεται στο πνεύμα που είχε η ομάδα, στη συλλογική δύναμη. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη σεζόν 2020-2021. Δεν ήταν μόνο το πρωτάθλημα, ήταν και η κατάκτηση του Super Cup. Ήταν η πρώτη φορά που έχασε αυτό το τρόπαιο η Παρί από τότε που την ανέλαβε το ιδιοκτησιακό καθεστώς από το Κατάρ. Είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό, καθώς για εμάς ήταν η πρώτη κατάκτηση Super Cup στην ιστορία του κλαμπ. Είμαστε υπερήφανοι και διότι τερματίσαμε εφέτος πρώτοι στον όμιλο του εφετινού Champions League με έντεκα βαθμούς, επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας».

«Δεν μου προκαλεί εντύπωση η εφετινή μας πτώση»

Σε αντίθεση με την περσινή «τρελή» πορεία, εφέτος η Λιλ δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο. Μετά από 19 παιχνίδια βρίσκεται στη 10η θέση, με απολογισμό επτά νίκες, επτά ισοπαλίες και πέντε ήττες, την ίδια ώρα που στο περασμένο πρωτάθλημα είχε φύγει ηττημένη από το γήπεδο όλες κι όλες τρεις φορές. Αυτήν την πτώση, πάντως, την καταλαβαίνει ο Λετάνγκ: «Δεν είμαστε ακριβώς απογοητευμένοι εφέτος, απλά θα έλεγα ότι δεν βρισκόμαστε εκεί που θα έπρεπε να βρισκόμαστε στο πρωτάθλημα. Τώρα όμως αποκτάμε και πάλι τον πραγματικό μας εαυτό, το πνεύμα που θέλουμε έχει επανέλθει και είμαστε πολύ καλύτερα. Για να είμαι ειλικρινής δεν μου προκαλεί έκπληξη αυτό που συμβαίνει. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ομάδων που κατέκτησαν πρωταθλήματα και τίτλους και την επόμενη σεζόν δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο, σαν να υπάρχει μια αποσυμπίεση. Δεν είναι πάντα εύκολο. Τώρα όμως ξαναλέω ότι έχουμε βρει και πάλι το πνεύμα μας και όπως βλέπετε από τα αποτελέσματα της ομάδας, πάει καιρός από τότε που ηττηθήκαμε τελευταία φορά. Κόντρα στην Τσέλσι στα νοκ άουτ παιχνίδια του Champions League θέλουμε να δείξουμε τη δυναμική μας και μέχρι τότε θέλουμε να κερδίσουμε σε όσα περισσότερα παιχνίδια μπορούμε».

«Η νίκη είναι σαν το ναρκωτικό»

Ρωτήσαμε τον ισχυρό άνδρα της Λιλ πόσο δύσκολος μπορεί να είναι ένας ρόλος όπως ο δικός του. Ο ρόλος ενός προέδρου σε μια ομάδα που οφείλει να νικά. Πόσες ώρες τη μέρα μπορεί να αφιερώνει δουλεύοντας για έναν οργανισμό όπως η πρωταθλήτρια της πατρίδας του; Μας απάντησε: «Στην πορεία μου έχω κατακτήσει 18 τίτλους, οπότε θεωρώ ότι βρίσκεται στο DNA μου η νίκη. Ως πρόεδρος οφείλω να δημιουργώ το κατάλληλο περιβάλλον και να τους σπρώχνω όλους σε αυτήν την κατεύθυνση, στο να φτάνουμε σε νίκες που θα μας οδηγήσουν και σε άλλους τίτλους. Η νίκη είναι σαν το ναρκωτικό. Όσο κερδίζεις, τόσο περισσότερο διψάς για τις επόμενες κατακτήσεις. Για να βρίσκεσαι σε αυτό το επίπεδο, είσαι υποχρεωμένος να προσέχεις και την παραμικρή λεπτομέρεια. Έτσι ακριβώς δουλεύουμε εμείς. Στη δική μου ομάδα θεωρώ ότι υπάρχει ταπεινότητα. Δεν έχουμε σταρ, αλλά αποτελούμε ένα σύνολο που διακατέχεται από αυτό που σου είπα πριν, δηλαδή από συλλογική δύναμη».

«Ο Καρνέζης δεν ήθελε να γυρίσει στην Ελλάδα»

Εκτός από τον Αγκιμπού, όμως, η Λιλ είχε πέρυσι στο ρόστερ της έναν άλλο δικό μας, τον Ορέστη Καρνέζη, ο οποίος κι εκείνος κατέγραψε μία συμμετοχή, στο Coupe de France απέναντι στη GFC Ajaccio. Το συμβόλαιό του 36χρονου τερματοφύλακα στην πρωταθλήτρια Γαλλίας εκπνέει το 2023 και λίγο πριν ολοκληρώσουμε την κουβέντα μας με τον Ολιβιέ Λετάνγκ, τον ρωτήσαμε για το μέλλον του Καρνέζη στο κλαμπ. Και απάντησε: «Ο Καρνέζης έχει μεγάλη εμπειρία. Η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Το καλοκαίρι είχαμε μιλήσει μαζί του. Είχε κάποιες ευκαιρίες στη Λιλ. Δεν ήθελε να φύγει από την ομάδα και δεν ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα».

Καρνέζης

Στη συνέντευξη που είχε δώσει στο Gazzetta ο άλλοτε διεθνής κίπερ με αφορμή την κατάκτηση του τίτλου από τη Λιλ, είχε δηλώσει: «Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να μπορέσεις να διαχειριστείς τη δική σου απραξία και θυμό, να τον μετατρέψεις σε θετική ενέργεια και αυτήν, σε συνδυασμό με τον επαγγελματισμό σου, να τα μεταδώσεις κάθε μέρα στις προπονήσεις, ώστε αυτός που παίζει να νιώθει την καλή σου ενέργεια και τη συνεργασία. Αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι για κάποιον που δεν παίζει, αυτό προσπαθώ να κάνω κι εγώ για να κρατηθεί ισορροπία μέσα στην ομάδα. Επομένως όσοι δεν έχουν τον ίδιο χρόνο συμμετοχής είναι εξίσου σημαντικοί με αυτούς που παίζουν, για την ισορροπία και την καλή λειτουργία της ομάδας».

@Photo credits: eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα