Wyscout analysis: Η «δήλωση» του Ιβάν, ο αλάνθαστος Μπρινιόλι, η «ασπίδα» Σάρλια και το κακό δεύτερο ημίχρονο

Wyscout analysis: Η «δήλωση» του Ιβάν, ο αλάνθαστος Μπρινιόλι, η «ασπίδα» Σάρλια και το κακό δεύτερο ημίχρονο

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Wyscout analysis: Η «δήλωση» του Ιβάν, ο αλάνθαστος Μπρινιόλι, η «ασπίδα» Σάρλια και το κακό δεύτερο ημίχρονο

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout γράφει για την τακτική προσέγγιση του πρώτου ημιχρόνου του Παναθηναϊκού στο Φάληρο, τις εξόδους του Ιταλού κίπερ, το... ρεκόρ του Κροάτη στόπερ και τις αιτίες της οπισθοχώρησης στο δεύτερο μέρος.

Ο Παναθηναϊκός παρά τις τεράστιες απουσίες του, έμεινε όρθιος στο Φάληρο, πήρε τον βαθμό της ισοπαλίας και πλέον σε ένα κομμάτι του προγράμματος όπου είναι πιο «στρωτό» είναι υποχρεωμένος να κάνει το 3Χ3 και να «χτίσει» πάνω στην πεντάρα επί του Βόλου και στο αποτέλεσμα του ντέρμπι. Με Ιωνικό εντός, Αστέρα Τρίπολης εκτός, ΟΦΗ εντός, οι εννιά βαθμοί είναι «μονόδρομος» πριν το ντέρμπι της 9ης αγωνιστικής με τον ΠΑΟΚ στην Λεωφόρο.

Το «τριφύλλι» δεν έχασε στο «Καραϊσκάκη» και η εικόνα του στο «αιώνιο» ντέρμπι παράγει σημαντικά συμπεράσματα, τόσο σε ομαδικό όσο και ατομικό επίπεδο. Με την δεύτερη παρακολούθηση της αναμέτρησης και την βοήθεια της κορυφαίας πλατφόρμας ανάλυσης ποδοσφαίρου, Wyscout, πάμε να τα δούμε.

Το «είμαστε ο Παναθηναϊκός» πλάνο του Ιβάν

Στις συσκέψεις με τους άμεσους συνεργάτες του αλλά και στις συζητήσεις με τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού πριν το ντέρμπι στο Φάληρο, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήταν ξεκάθαρος. Μόνο για τους δημοσιογράφους και τον κόσμο, αποτελούσε ερωτηματικό η τακτική προσέγγιση του Σέρβου τεχνικού για το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Όπως αναφέραμε και στο σημείωμα της Κυριακής, ο 60χρονος τεχνικός έδωσε θάρρος στην ομάδα του από τον τρόπο που αντιμετώπισε τον αντίπαλο, κάτι που είδαμε στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα. Είναι σημαντικό για τους ποδοσφαιριστές να βλέπουν στο πρόσωπο και τις επιλογές του προπονητή, την πίστη και την εμπιστοσύνη στο πλάνο. Ο Γιοβάνοβιτς με την ενδεκάδα που παρέταξε και τις τακτικές εντολές προς το σύνολο ήθελε να κάνει ξεκάθαρο εντός και εκτός ομάδας πως «είμαστε ο Παναθηναϊκός και μπαίνουμε για να κυριαρχήσουμε σε κάθε γήπεδο, σε κάθε παιχνίδι». Και ας μην βοήθησε ο Παλάσιος σε ρόλο ελεύθερου πίσω από τον Καρλίτος.

Στο πρώτο μέρος, λοιπόν, οι «πράσινοι» πίεσαν σε high block, στο αμυντικό τρίτο του Ολυμπιακού και όταν έχαναν την μπάλα η εντολή για το αμυντικό transition, έλεγε για προσπάθεια άμεσης ανάκτησης της κατοχής. Καρλίτος και Παλάσιος ήταν μπροστά από τα στόπερ του Ολυμπιακού στο build up χωρίς να αναζητούν το κλέψιμο, κάτι που έκανε η δεύτερη ζώνη άμυνας, με τον Αλεξανδρόπουλο να «πέφτει» πάνω στον Καμαρά για να βγάλει εκτός παιχνιδιού τον πιο σημαντικό μέσο του αντιπάλου στο «χτίσιμο» των επιθέσεων». Όταν ο Παναθηναϊκός έχανε την μπάλα στο επιθετικό ή το μεσαίο τρίτο, 2 και 3 παίκτες έπεφταν πάνω στον κάτοχο της μπάλας για να ξαναπάρουν την κατοχή.

Ας δούμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

ax

qaz

Σε φάση κατοχής οι «πράσινοι» προσπάθησαν να κυκλοφορήσουν την μπάλα, να αξιοποιήσουν την μεγάλη τους φετινή δύναμη στο επιθετικό transition και σε γενικές γραμμές τα πήγαν καλά, αν και θα μπορούσαν να έχουν πολύ καλύτερες επιλογές στην τελική πάσα, στις επαφές στο επιθετικό τρίτο, στις επιλογές. Το καλύτερο διάστημα στο ματς για τον Παναθηναϊκό ήταν το δεκάλεπτο 25'-35', όταν απείλησε τρεις φορές την εστία του Ολυμπιακού. Με το σουτ του Βιτάλ εντός περιοχής μετά από πάσα του Καρλίτος, το μακρινό σουτ του Ρούμπεν που απέκρουσε ο Βατσλίκ και την κεφαλιά του Χατζηγιοβάνη από το ύψος του πέναλτι μετά από υπέροχη σέντρα του Χουάνκαρ. Πάντως, οι συγκεκριμένες τελικές μαζί με εκείνη του Αλεξανδρόπουλου στο δεύτερο μέρος, δεν ξεπέρασαν τα 0.14 xGoals, αριθμός που είναι και ο μικρότερος για την φετινή σεζόν του «τριφυλλιού».

Ο Γιοβάνοβιτς, πάντως, από τις προγραμματικές του δηλώσεις είχε ξεκαθαρίσει πως θα προσπαθήσει να φτιάξει έναν κανονικό Παναθηναϊκό, μια ομάδα που θα νικά με το ποδόσφαιρό της και μέχρι τώρα είναι απόλυτα συνεπής στην μοναδική «υπόσχεση» που έδωσε στον κόσμο της ομάδας.

Οι 9 καθοριστικές επεμβάσεις του Σάρλια

Ήταν το πρόσωπο του ντέρμπι πριν το ντέρμπι. Σβόνιμιρ Σάρλια. Η επιστροφή του στην βασική ενδεκάδα προκάλεσε προβληματισμό στον κόσμο του Παναθηναϊκού. Μια μικρή παρένθεση: Είναι άλλο πράγμα να λέμε πως μία νέα μεταγραφή δεν έχει ξεκινήσει καλά και άλλο να λέμε πως είναι για τα... σκουπίδια. Επειδή έκανε ντεμπούτο με γκάφα κόντρα στην Λοκομοτίβα, προερχόταν από την άσημη, υποβιβασμένη Ανκαραγκουτσού και επειδή σε κάθε μάτς έχει ένα-δύο «χοντρά» τσαφ μπήκε στο στόχαστρο της κριτικής. Μάλλον στο στόχαστρο του ισοπεδώματος. Η κριτική είναι νορμάλ.

Ο Κροάτης στόπερ που επαναλαμβάνουμε πως ήρθε για εναλλακτική λύση και όχι για βασικός, κατάφερε να είναι κάτι παραπάνω από αξιοπρεπής κόντρα στον Ολυμπιακό. Η μεγάλη εικόνα λέει πως ήταν καλός, όμως, υπάρχει μία αψυχολόγητη ενέργεια στο 78' όταν διορθώνει το αρχικό του λάθος κοντρόλ που δίνει την δυνατότητα στον Ελ Αραμπί να απειλήσει. Στο πρώτο εικοσάλεπτο έχει 2-3 λάθος μεταβιβάσεις σε καίρια σημεία, όμως, στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα και δεχόμενος αρκετή πίεση, ήταν αξιόπιστος.

ωεδ

Ο Σάρλια, μάλιστα, έκανε ρεκόρ κοψιμάτων για στόπερ του Παναθηναϊκού στο φετινό πρωτάθλημα. Ολοκλήρωσε το ματς με 13 παρεμβάσεις, 11 εκ των οποίων στο αμυντικό τρίτο και 9 από αυτές απόλυτα σημαντικές, μιας και ήταν εντός περιοχής. Το πρόσημο της παρουσίας του ήταν ξεκάθαρο θετικό αλλά για να μπορέσει να διεκδικήσει θέση βασικού όταν επιστρέψουν οι Σένκεφελντ και Κουρμπέλης, θα πρέπει να ωριμάσει και να «κόψει» μια και καλή αυτά τα αστεία λάθη που χαλάνε όλη την καλή εικόνα που μπορεί να έχει «χτίσει» κατά την διάρκεια ενός ματς.

Ο «χάρτης» με τα 13 κοψίματα του Σάρλια

qaxzz

Το 8/8 του Μπρινιόλι και το «διάβασμα» του παιχνιδιού

Ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι ήταν ο mvp του ντέρμπι. Όχι δεν έκανε εμφάνιση επιπέδου... Ντασάεφ, όχι δεν ολοκλήρωσε το ματς με ένα φοβερό και τρομερό αριθμό XconcededGoals που γλίτωσε. Ο Ιταλός είπε «όχι» στις τρεις τελικές στον στόχο που είχε ο Ολυμπιακός. Στο σουτ του Ρέαμπτσουκ(η μπάλα έχει πορεία προς το πλεκτό, δεν κάνει σέντρα ο Μολδαβός), στην ενέργεια του Αγκιμπού Καμαρά εντός περιοχής και σε ένα μακρινό, «σκοτωμένο» σουτ του Κουντέ στο φινάλε.

Στις δύο πιο σημαντικές on target ευκαιρίες των «ερυθρολεύκων» οι τοποθετήσεις του 30χρονου άσου είναι εξαιρετικές. Αυτό το στοιχείο δηλαδή το «διάβασμα» του παιχνιδιού σε συνδυασμό με το 100% στις εξόδους(8/8) του όταν ο αντίπαλος πίεζε με συνεχόμενες σέντρες, έδωσαν στην άμυνα των «πρασίνων» την εμπιστοσύνη που πρέπει να δίνει ένας πορτιέρε. Η εμφάνιση του Μπρινιόλι στο «αιώνιο» ντέρμπι φωτίζεται παραπάνω γιατί ήταν το ντεμπούτο του κάτω από τα δοκάρια και γιατί η άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν ειδικών συνθηκών, λόγω των γνωστών απουσιών, στην πιο δύσκολη έδρα του πρωταθλήματος.

hg

Η ικανότητα του Ιταλού κίπερ να αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν και η προδιάθεσή του παίξει και μακριά από την γραμμή, έδωσε στον Παναθηναϊκό και 3 καίρια μπλοκαρίσματα της μπάλας σε συρτές σέντρες των παικτών του Μαρτίνς. Εξαιρετικός.

Τα αίτια του κακού δευτέρου ημιχρόνου

Αν μιλούσαμε για τον Παναθηναϊκό του Μπόλονι, εκείνο το ποδοσφαιρικό έκτρωμα, η εικόνα του δευτέρου ημιχρόνου και ειδικά του τελευταίου ημιώρου, θα ήταν κάτι φυσιολογικό. Επειδή, όμως, μιλάμε για μια κανονική ομάδα, το «τριφύλλι» στο δεύτερο ημίχρονο δεν έκανε ένα καλό παιχνίδι. Ήταν κακός ο Παναθηναϊκός, ειδικά στο κομμάτι του κρατήματος της μπάλας, της δημιουργίας, της αξιοποίησης των χώρων. Ανασταλτικά ήταν αυτός που έπρεπε, με συγκέντρωση, με μεγάλη γενναιότητα και αυτοθυσία αλλά «κλεισμένος» για μεγάλο διάστημα στο αμυντικό του τρίτο, έδινε στον Ολυμπιακό αρκετά καλές προϋποθέσεις στο επιθετικό του τρίτο για να φτιάξει αξιόλογες φάσεις.

Τα κύρια αίτια αυτής της εικόνας, που προφανώς αποτελεί μάθημα και αντικείμενο δουλειάς και βελτίωσης ήταν τα εξής:

  • Ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να κρατήσει την μπάλα γιατί πολύ απλά οι ποδοσφαιριστές του δεν είχαν την υπομονή, το καθαρό μυαλό να κυκλοφορήσουν, να έχουν σωστές επιλογές, να «παγώσουν» τον ρυθμό και να βγουν από την περιοχή τους. Οι «πράσινοι» δεν ήταν καλά τακτοποιημένοι πάνω στο χορτάρι στο τελευταίο ημίωρο και ως εκ τούτου οι επιλογές μειώνονταν. Είναι χαρακτηριστικό πως στο τελευταίο μισάωρο της αναμέτρησης, οι «πράσινοι» είχαν 1.76 πάσες ανά κατοχή! Δηλαδή δεν μπορούσαν να αλλάξουν δεύτερη πάσα και είχαν «πνιγεί» από την πίεση του Ολυμπιακού. Η είσοδος του Λούντκβιστ και του Μακέντα δεν βοήθησε ενώ και ο Μαουρίσιο που μπήκε στις καθυστερήσεις, προερχόταν από μία εβδομάδα που έκανε μόλις μία προπόνηση και δεν ήταν σε καλή αγωνιστική κατάσταση, ώστε να μπει πιο γρήγορα στο ματς. Υπήρχε μεγάλη βιασύνη στις επιλογές και παρά τις «φωνές» του Γιοβάνοβιτς, η εικόνα δεν άλλαξε μέχρι και το τέλος του παιχνιδιού.
  • Ο Ολυμπιακός δεν επέτρεψε στους «πράσινους» να... ξεμυτίσουν. Ακόμη και στις φάσεις, όπου το «τριφύλλι» είχε υπεραριθμία στην μεσαία γραμμή και χώρους προς εκμετάλλευση, οι «ερυθρόλευκοι» έπεφταν με δύο και τρεις παίκτες πάνω στην μπάλα για το άμεσο κλέψιμο. Οι γηπεδούχοι κυριάρχησαν στην μεσαία γραμμή. Αν δεν μπορούσαν να κλέψουν τότε έκαναν φάουλ και «έκοβαν» κάθε περίπτωση γρήγορης επίθεσης του Παναθηναϊκού.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.