Λουτσέσκου-ΑΕΚ: «Για μένα… έχω πάρει δύο πρωταθλήματα» (infographics)

Λουτσέσκου-ΑΕΚ: «Για μένα… έχω πάρει δύο πρωταθλήματα» (infographics)

bet365

Το πολυσυζητημένο ντέρμπι του… Κομίνη, το Μάρτιο του 2018, οι ατάκες του Ρουμάνου και το περσινό «φλερτ» ΑΕΚ-Λουτσέσκου πριν την επιστροφή του στον ΠΑΟΚ. Ο Σταύρος Σουντουλίδης (περι)γράφει γι’ αυτή την ταραχώδης σχέση.

Στην ποδοσφαιρική Ελλάδα του 2021 και σ’ ένα άκρως τοξικό περιβάλλον, οι συμπεριφορές, οι αντιπαραθέσεις, οι παρασκηνιακές δράσεις, οι συμμαχίες, οι ψυχώσεις και οι ιντριγκαδόρικες δηλώσεις εξακολουθούν να ξεπερνούν σε δημοτικότητα το ίδιο το άθλημα, τις ομάδες και ό,τι παραπέμπει στις ιστορικές καταβολές τους.

Σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο αναπτύχθηκε η σχέση (στ)όργης μεταξύ ΑΕΚ και Λουτσέσκου ή Λουτσέσκου και ΑΕΚ, όπως θέλετε βάλτε τη σειρά, παραλίγο δε να εξελιχθεί σε μια διαχρονική βεντέτα που φαίνεται, ευτυχώς, να μην υπάρχει ενεργή στο προσκήνιο, ενδεχομένως, να σιγοκαίει στο βάθος των ψυχών τους, αλλά ως εκεί.

Το αν ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι καλός ή κακός προπονητής, επιμένω όπως έχω γράφει πολλάκις, ότι θα το κρίνει η ιστορία, κατά βάση παραμένει να είναι θέμα υποκειμενικό. Πολλοί θα παραδεχθούν ότι είναι καλός προπονητής, διότι επί των ημερών του ο ΠΑΟΚ κατέκτησε ένα αήττητο πρωτάθλημα, δύο κύπελλα, πήρε στο χορτάρι ένα ακόμα πρωτάθλημα το οποίο έχασε για λόγους εξωαγωνιστικούς, είναι ο πιο πετυχημένος προπονητής που έχει περάσει ποτέ από τον «ασπρόμαυρο» πάγκο.

lucescu

Το προηγούμενο εντυπωσιακό πέρασμα του, αλλά και η μέχρι τώρα πορεία του σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, αν μη τι άλλο αποδεικνύουν και στους επικριτές του, ότι πρόκειται για έναν πραγματικά καλό προπονητή. Το απέδειξε όχι μόνο με την κατάκτηση εγχώριων τίτλων, συγκομιδή βαθμών και πολλών ρεκόρ, αλλά κυρίως με τον τρόπο που ξέρει να διαχειρίζεται το έμψυχο δυναμικό της ομάδας, με τον τρόπο που ξεπερνάει τα όποια σοβαρά εμπόδια βρίσκονται στο δρόμο του.

Ο Ραζβάν δεν έχει και πολλές συμπάθειες εκτός των τειχών της Μικράς Ασίας. Το είδαμε στην Τρίπολη και στο Αγρίνιο. Εκεί, απ' όπου φορώντας τη γούρικη γκρι ζακέτα έφυγε με το τρίποντο! Αποδοκιμασίες άνευ λόγου και αιτίας προς το πρόσωπο του, δίχως να έχει προκαλέσει κανέναν με την συμπεριφορά του, έτσι απλά επειδή είναι ο… Λουτσέσκου!

Το γνωρίζει, άριστος γνώστης διαχείρισης κρίσεων εξ ου και η χαλαρή στάση του απέναντι στις αποδοκιμασίες της κερκίδας, μη νομίζετε ότι τον ενδιαφέρει κιόλας, για το τι του λένε και τι του γράφουν. Προ δύο ετών, όντας ο πιο πετυχημένος προπονητής στην Ελλάδα, έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα αήττητος και το κύπελλο με τον ΠΑΟΚ, εκείνος δε μπορούσε να ξεχάσει την «κλοπή» του τίτλου το 2018. Ήταν, είναι και θα είναι ένα «αγκάθι» στην καρδιά του.

lucescu

Το διαχρονικό «φλερτ» ΑΕΚ-Λουτσέσκου

Αυτό δεν απέτρεψε τον Δημήτρη Μελισσανίδη να βάλει το όνομά του στην κορυφή της λίστας για τον πάγκο της ΑΕΚ, το διάστημα που οι «κιτρινόμαυροι» είχαν βγει στην πιάτσα και αναζητούσαν τον επόμενο προπονητή τους. Το «φλερτ» ΑΕΚ-Λουτσέσκου μπορεί να παραξένευε τους πάντες στο άκουσμά του, ωστόσο ήταν αληθινό και έχοντας προκύψει μέσα από τη σχέση του Ρουμάνου τεχνικού με τον Γιάννη Παπαδημητρίου, εκτελεστικό διευθυντή της Ένωσης, έμοιαζε άκρως ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο.

Και δεν ήταν η πρώτη φορά που στα Σπάτα είχε συζητηθεί έντονα το όνομα του Λουτσέσκου. Όσοι γνωρίζουν καλά τα γράμματα, γνωρίζουν ότι είχε φτάσει μια ανάσα από την συμφωνία το καλοκαίρι του 2017. Όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από τον πάγκο της Ξάνθης. Ούτε και τότε το «φλερτ» προχώρησε, ο Ρουμάνος έδειχνε «κάτι να περιμένει», μέχρι που ο ΠΑΟΚ απέλυσε τον Στανόγεβιτς και τον προσέλαβε για να δημιουργήσει την ομάδα των τίτλων.

Όταν, λοιπόν, τον περασμένο Απρίλιο η ΑΕΚ προχωρούσε από τις επαφές σε επίσημη πρόταση προς τον 52χρονο προπονητή για κλειστό διετές συμβόλαιο, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που αμφισβήτησαν την πρόθεση του ισχυρού άνδρα της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ να συνεργαζόταν με τον Λουτσέσκου. Κάτι το οποίο γνώριζαν καλά στη Θεσσαλονίκη οι στενοί συνεργάτες του Ιβάν Σαββίδη, γι’ αυτό και έκαναν τα πάντα για να τον επαναφέρουν στην Τούμπα.

Ο ΠΑΟΚ «έτρεξε» και τελικά πρόλαβε να κόψει πρώτος το νήμα στην κούρσα της απόκτησης του Ρουμάνου, με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, σε μια συνάντηση με τους ρεπόρτερ της ΑΕΚ στα Σπάτα, όχι απλά να επιβεβαιώνει την πρόταση προς τον Λουτσέσκου, αλλά να δηλώνει ευθέως ότι είναι «φαν» του!

«Με τον Λουτσέσκου μίλησα, τον εκτιμώ προπονητικά αλλά θα πάει σε άλλο πρωτάθλημα όχι στο ελληνικό. Δεν υπάρχει πλέον θέμα. Προσωπικά είμαι φαν του Λουτσέσκου αλλά δεν νομίζω ότι θα έρθει Ελλάδα. Τις αντιδράσεις τις περάσαμε και με τον Μπάγεβιτς, τις πληρώσαμε, αυτά είναι μ@λ@κίες. Εμένα με νοιάζει να έρθει κάποιος που θα του δώσουμε τα κλειδιά, να μας φτιάξει ομάδα. Δεν μασάω από αντιδράσεις. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει Λουτσέσκου οπότε τσάμπα το συζητάμε. Το συμβόλαιό του είναι στα 1,3 εκατ. ευρώ, θα το δίναμε. Και θα το δώσουμε αν βρούμε τον κατάλληλο», ανέφερε χαρακτηριστικά εκείνο το μεσημέρι στα Σπάτα για τον Λουτσέσκου ο διοικητικός ηγέτης της Ένωσης.

Ένα μικρό λαθάκι έκανε ο κ. Μελισσανίδης σ’ εκείνες τις αποκαλύψεις περί ΑΕΚ και Λουτσέσκου. Πίστευε, βάσει των όσων γνώριζε, ότι ο Ραζβάν θα συνέχιζε στη Serie A. Δεν ήταν και τόσο λανθασμένη η εκτίμησή του, καθώς ο Ρουμάνος όντως βρισκόταν σε προχωρημένες επαφές για να αναλάβει τη Βενέτσια, ωστόσο όταν στο τραπέζι επέστρεψε ο ΠΑΟΚ και ο Ιβάν Σαββίδης, όλα είχαν τελειώσει… Ο Λουτσέσκου από την στιγμή που είχε πρόταση από τον ΠΑΟΚ δε θα μπορούσε να πει όχι και να πάει στην ΑΕΚ.

lucescu

Το παιχνίδι των λέξεων

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ξέρει να παίζει πολύ καλά το παιχνίδι των λέξεων. Από μικρό παιδί δίπλα στον πατέρα του Μιρτσέα μεγάλωσε σε αποδυτήρια ομάδων, γνώριζε τι ήθελαν να ακούσουν οι ποδοσφαιριστές και οι φίλαθλοι. Η αγγλική ορολογία και οι λέξεις-φράσεις, πχ. «balance» (ισορροπία), «mentality» (νοοτροπία), «responsibility» (υπευθυνότητα), «support each other», (στηρίξτε ο ένας τον άλλον) έχουν μείνει στην ιστορία και από τον περασμένο Ιούνιο ξανακούγονται στις προπονήσεις του ΠΑΟΚ και στα «ασπρόμαυρα» αποδυτήρια.

Ο 52χρονος προπονητής κατηγορήθηκε από πολλούς όταν αποφάσισε να σηκώσει μόνος του όλο το επικοινωνιακό βάρος μετά το πολυτάραχο «ντέρμπι του Κομίνη» το Μάρτιο του 2018, φτάνοντας να «μιλάει βρώμικα», να μπερδεύει τους ναζί με το ελληνικό ποδόσφαιρο, μετά την «κλοπή του πρωταθλήματος», όπως έλεγε σ’ όλους τους τόνους, κατακεραυνώνοντας πολλές φορές (μεταξύ άλλων και) την ΑΕΚ.

Εκείνο το διάστημα και μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ο Λουτσέσκου δεν κουράστηκε να φωνάζει σε ΜΜΕ της Ελλάδας και του εξωτερικού «μας έκλεψαν», να χαρακτηρίζει «πρωταθλήτρια στα χαρτιά» την Ένωση, να λέει διαρκώς τη λέξη «ντροπή» κάθε φορά που του υπενθύμιζαν ότι ο ΠΑΟΚ είχε κατακτήσει περισσότερους βαθμούς στο χορτάρι.

«Για μένα…»

Στις 22 Απριλίου του 2018 ρωτήθηκε για τους πανηγυρισμούς των «κιτρινόμαυρων». «Γιορτάζουν τι; Το ότι έκλεψαν; Έχουμε 64 βαθμούς και ένα παιχνίδι λιγότερο, αυτό με τον Ολυμπιακό. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι γιορτάζουν όταν έχουν κλέψει κάτι. Για εμένα είναι απίστευτο, αλλά για εμένα ξανά η πρώτη ομάδα στην βαθμολογία είναι ο ΠΑΟΚ.. Μας έκλεψαν τη δουλειά, έκλεψαν από αυτούς τους παίκτες», είχε πει.

lucescu

Όχι μόνο πίστευε όσα έλεγε, αλλά τα λόγια του είχαν μια συγκεκριμένη στόχευση. Να «φτιάξει» τους παίκτες του πριν από τον τελικό του κυπέλλου εκείνης της χρονιάς. Και το πέτυχε. Οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ μπήκαν αποφασισμένοι και διψασμένοι για απαντήσεις στο γήπεδο, την ώρα που οι «κιτρινόμαυροι» είχαν χαλάσει όλες τις δυνάμεις του ασχολούμενοι με τα όσα έλεγε ο Ρουμάνος προπονητής.

Εκείνο το χαμένο πρωτάθλημα στοίχειωνε τα όνειρά του. Χωρίς να διαφοροποιούν την οπτική του. Έτσι, τα έβλεπε, έτσι συνεχίζει να τα βλέπει, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στη φετινή επίσημη παρουσίαση του από τον ΠΑΟΚ. Ρωτήθηκε για πολλοστή φορά, είναι αλήθεια, για το πολυσυζητημένο παιχνίδι του… Κομίνη, τον Μάρτιο του 2018 και είπε με νόημα: «Αν υπήρχε VAR τώρα θα είχα δύο πρωταθλήματα…».

Λουτσέσκου Vs AEK

Καλά τα όσα έχουν συμβεί εκτός γηπέδων, έχουν χιλιοειπωθεί και χιλιογραφτεί, ας δούμε με τη γλώσσα των αριθμών και τι έχει συμβεί εντός των γραμμών.

Ο Λουτσέσκου ως προπονητής της Ξάνθης δεν κέρδισε ποτέ την ΑΕΚ. Σε πέντε παιχνίδια (τέσσερα πρωταθλήματος και ενός κυπέλλου) μετράει 2 ισοπαλίες και 3 ήττες.

Αντίθετα, ως προπονητής του ΠΑΟΚ έχει χάσει μόλις ένα από τα έξι παιχνίδια και μετράει τρεις νίκες, οι δύο μάλιστα σε ισάριθμους τελικούς κυπέλλου.

Πιο αναλυτικά:

Ως προπονητής της Ξάνθης

  1. 29/08/15: Ξάνθη - ΑΕΚ 0-0 (πρωτάθλημα)
  2. 28/10/15: Ξάνθη - ΑΕΚ 0-1 (κύπελλο)
  3. 09/01/16: ΑΕΚ - Ξάνθη 2-1 (πρωτάθλημα)
  4. 11/09/16: ΑΕΚ - Ξάνθη 4-1 (πρωτάθλημα)
  5. 28/01/17: Ξάνθη - ΑΕΚ 0-0 (πρωτάθλημα)

Ως προπονητής του ΠΑΟΚ

  1. 05/11/17: ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 1-0 (πρωτάθλημα)
  2. 11/03/18: ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 0-3* (πρωτάθλημα)
  3. 12/05/18: ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 0-2 (Τελικός κυπέλλου)
  4. 23/09/18: ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 2-0 (πρωτάθλημα)
  5. 03/02/19: ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 1-1 (πρωτάθλημα)
  6. 11/05/19: ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 1-0 (Τελικός κυπέλλου)

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα