H ευκαιρία της ΑΕΚ, οι «πολεμιστές» του ΠΑΟΚ και η υποχρέωση των «αιωνίων»

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
H ευκαιρία της ΑΕΚ, οι «πολεμιστές» του ΠΑΟΚ και η υποχρέωση των «αιωνίων»

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης μπαίνει στο... pregame show της 4ης αγωνιστικής, εστιάζοντας κυρίως στο γοητευτικό από κάθε άποψη ντέρμπι της Τούμπας.

Να, λοιπόν, που έφτασε η ώρα για το πρώτο μεγάλο ντέρμπι της σεζόν. Το Αρης – Παναθηναϊκός είχε τη δική του ξεχωριστή «βαρύτητα» (ειδικά για τον γηπεδούχο που κατάφερε να αποσυμπιεστεί και ταυτόχρονα να μεταφέρει έξτρα βάρος στο Τριφύλλι), αλλά αυτό το ΠΑΟΚ – ΑΕΚ έχει τη δική του γοητεία και νοστιμιά! Τροχιοδεικτικό! Οχι τόσο για τον γηπεδούχο, όσο για τη φιλοξενούμενη.

Πέντε απουσίες από τη μια πλευρά: Βιεϊρίνια, Ολιβέιρα, Ινγκασον, Ελ Καντουρί, Κρέσπο. Πιο σημαντικές στα δικά μου μάτια του Ολιβέιρα που μας έχει δείξει τι μπορεί να κάνει με και δίχως τη μπάλα, του Ινγκασον που ήταν ο κορυφαίος στόπερ του πρωταθλήματος πέρυσι και του Καντουρί που ξεκίνησε φορτσάτος με τον Λουτσέσκου. Οι απουσίες είναι πολλές και «βαριές». Παικτών με προσωπικότητα, χιλιόμετρα, ποιότητα. Αν όχι για 90 λεπτά, σίγουρα για 65-70. Κουτσαίνοντας προχωρά ο Δικέφαλος. Αγκομαχώντας! Ηττήθηκε από τον ΠΑΣ δημιουργώντας μία ευκαιρία, νίκησε με ανόητο (και πεντακάθαρο) πέναλτι στην Τρίπολη, επικράτησε συγκυριακά με απίστευτα γκολ Μιτρίτσα και Σίντκλεϊ στο Αγρίνιο. Και οι δυο επαρχιώτες «κιρινο-μπλε» άξιζαν βάσει απόδοσης και ευκαιριών τουλάχιστον την ισοπαλία.

Με MVP σε κάθε ματς τον Πασχαλάκη, δεν έχεις υψηλές βλέψεις

Το winning spirit της ομάδας είναι ισχυρό, όμως δεν θα αρκεί σε κάθε αγώνα. Δεν μπορεί να προσχωρήσει με υψηλές βλέψεις ο ΠΑΟΚ αν έχει MVP τον Πασχαλάκη σε κάθε αγώνα, ακόμα και με τους ημιεπαγγελματίες της Λίνκολν στο Γιβραλτάρ. Πρέπει να βρει αντοχές σωματικές και ψυχικές, μα και μηχανισμούς ποδοσφαιρικούς ώστε με τους διαθέσιμους παίκτες να δέχεται λιγότερες ευκαιρίες. Διότι ο Αραούχο, ο Καρίμ, ο Τσούμπερ, ο Λιβάι Γκαρσία, ο Αραμπί και ο Τικίνιο, ο Μασούρας και ο Βαλμπουενά δεν είναι ούτε Μπαράλες, ούτε Καρέλης...

Το ντέρμπι, όμως, είναι ντέρμπι. Και ο οπαδός δίνει τρομερή ώθηση στην ομάδα, ειδικά όταν αισθάνεται ότι υπάρχει πρόβλημα. Οχι επειδή δεν παίζουν καλά ή παθιασμένα, αλλά επειδή... «αυτοί είμαστε, μ' αυτούς θα παλέψουμε» όπως λέει και ο κάπτεν Λουτσέσκου. Ολα αυτά είναι καλά και σωστά από τον κόουτς, όμως το σημερινό ματς μοιάζει με μια μεγάλη ευκαιρία για την ΑΕΚ! Διότι είναι τέτοια τα χαρακτηριστικά των μεσοεπιθετικών της (ταχύτητα, δύναμη, εκρηκτικότητα, physical game) που μπορούν να σμπαραλιάσουν οποιαδήποτε ελληνική άμυνα τους δώσει χώρο. Αυτή η ΑΕΚ μοιάζει ομάδα που θα έχει ίσως περισσότερα προβλήματα σε «σετ» ματς με κλειστές άμυνες (όχι μόνο επιθετικά, αλλά και στις αντεπιθέσεις των αντιπάλων, όπως συνέβη με τον Ιωνικό και τη Λαμία στο ΟΑΚΑ), παρά σε παιχνίδια στα οποία ο αντίπαλος θα προσπαθεί να κυριαρχεί και να έχει κατοχή/κυκλοφορία μπάλας.

Δεν έχει ταχύτητα, έχει εμπειρία και «αρτίστες»

Είναι ένα από τα βασικά ερωτηματικά του σημερινού αγώνα το πνεύμα, η λογική και ο προσανατολισμός με τον οποίο θα μπει κάθε ομάδα στο γήπεδο. Κι' ένα δεύτερο για την ΑΕΚ που έχει τις δικές της σημαντικές απουσίες (κυρίως του φορμαρισμένου τούρμπο – Αμραμπατ, αλλά και των Μάνταλου – Γαλανόπουλου) είναι η αμυντική συμπεριφορά της στο transition του αντιπάλου και στις μπάλες που πέφτουν εντός περιοχής (Βράνιες – Τζαβέλλας δεν προκαλούν... ενθουσιασμό στην εκκίνησή τους κι ας κάνουμε υπομονή για να έχουμε πιο καθαρή εικόνα για τον Στάνκοβιτς). Το θετικό για την Ενωση είναι πως ο ΠΑΟΚ ούτε πολλούς ταχείς παίκτες διαθέτει μεσοεπιθετικά, ούτε γρήγορος συνολικά στο transition είναι αυτή την περίοδο (ίσως και... γενικώς). Ομως διαθέτει παίκτες απρόβλεπτους (Σφιντέρσκι, Κούρτιτς, Μουργκ) χαφ έμπειρους, και δυο αρτίστες (Μπίσεσβαρ – Ζίφκοβιτς) που μπορούν να πάρουν μόνοι τους ένα ματς, με ατομικές εμπνεύσεις και ενέργειες!

Ας μην υποτιμούμε επίσης αυτή την «απενοχοποίηση» στην ατμόσφαιρα του ΠΑΟΚ, λόγω των πολλών απουσιών. Το «πάμε να νικήσουμε, όχι να παίξουμε μπαλάρα» είναι «αξίωμα» στα ντέρμπι. Και ειδικά σήμερα βολεύει τον γηπεδούχο, δεδομένου ότι έχει «περάσει» στους οπαδούς κυρίως μέσω των δηλώσεων Λουτσέσκου το «έτσι όπως είμαστε μην περιμένετε πολλά, πάμε στα ματς μόνο για το αποτέλεσμα και βλέπουμε τι θα γίνει μελλοντικά»... Ισως σε άλλα παιχνίδια, με ασθενέστερους αντιπάλους, αυτό το αξίωμα να μην είναι πειστικό στον οπαδό. Ομως ειδικά σήμερα, η εξέδρα στην Τούμπα δεν θα έχει απαιτήσεις για... σπορ και θέαμα, παρά μόνο για το τρίποντο.

Ισχυρότερος Ολυμπιακός, το «μηδέν» ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον Ολυμπιακό στην Τρίπολη, όπου θα είναι τεράστια έκπληξη αν «γκελάρει», δεδομένων των απουσιών και του μεγάλου επιθετικού προβλήματος του Αστέρα, της επιστροφής του παικταρά Μασούρα που συνεχίζει απτόητος από πέρυσι όντας εδώ και ενάμιση χρόνο σταθερά ο κορυφαίος Ελληνας ποδοσφαιριστής και των Εμβιλά – Ελ Αραμπί (έστω από τον πάγκο). Ψάχνει μόνο το αποτέλεσμα, καθώς έχει και κοτζάμ Φενέρ μπροστά του. Με απόδοση επιπέδου... ΔΑΚ Λαμίας θα ρισκάρει πολύ, αλλά είναι δύσκολο να κάνει τόσο απογοητευτικό ματς όσο στο β΄ ημίχρονο του ματς στη Φθιώτιδα...

Οσο για τον Παναθηναϊκό; Αν καταφέρει να μην δεχθεί γκολ από τη μοναδική ομάδα που έχει 3/3 και έχει πανηγυρίσει περισσότερα γκολ από κάθε άλλη έως τώρα (οκτώ), θα έχει πιθανότητες νίκης επί του Βόλου. Ομως το «μηδέν» στην άμυνα, μοιάζει με... Εβερεστ γι' αυτόν τον Παναθηναϊκό: στο μοναδικό ματς που διατήρησε ανέπαφη την εστία του εδώ και τρεις μήνες (φιλικά και επίσημα) είχε σε καταπληκτική μέρα τον Διούδη και έβλεπε τους παίκτες του Απόλλωνα να χάνουν τέσσερις σπουδαίες ευκαιρίες. Ηταν μάλλον η εξαίρεση που επιβεβαίωσε τον κανόνα εκείνη η πρεμιέρα για το Τριφύλλι...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...