ΠΑΟΚ- ΑΕΚ: «Αετομαχία» στη «φωλιά» της Τούμπας! (infographics)

Σταύρος Σουντουλίδης
ΠΑΟΚ- ΑΕΚ: «Αετομαχία» στη «φωλιά» της Τούμπας! (infographics)

bet365

Το πρώτο μεγάλο ντέρμπι για τη μάχη του τίτλου είναι προ των πυλών και το Gazzetta κάνει μια βόλτα στο παρελθόν των δύο «Δικεφάλων», ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, παρουσιάζοντας πρόσωπα, στοιχεία και αριθμούς.

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, οι δύο «Δικέφαλοι», Βορρά και Νότου, ενώπιος ενωπίω πριν από την 171η μονομαχία τους, συνολικά, την 137η για το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής κατηγορίας και την 85η (πρωτάθλημα-κύπελλο) με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ.

Οι πρώτες δύο μονομαχίες των δύο «Δικεφάλων» καταγράφονται προπολεμικά για το Κύπελλο Ελλάδας, ακολούθησαν μεταπολεμικά έξι αναμετρήσεις για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και η πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση για την Α’ Εθνική κατηγορία έγινε στο γήπεδο της Τούμπας, στις 13 Δεκεμβρίου 1959, με νικήτρια (1-2) την ΑΕΚ.

Ο συνολικός απολογισμός των αγώνων με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα δίνει ένα προβάδισμα στους «ασπρόμαυρους» με 31 νίκες, 23 ισοπαλίες και 14 νίκες της ΑΕΚ.

Ολα όσα πρέπει να ξέρεις για το ντέρμπι!

Υπάρχουν στιγμές στο χρόνο που επιβεβαίωναν τις καλές σχέσεις των δύο «Δικεφάλων», όπως η επιλογή του ΠΑΟΚ να παίξει το πρώτο ιστορικά παιχνίδι στα εγκαίνια της Τούμπας, τον Σεπτέμβριο του 1959, με αντίπαλο την ΑΕΚ.

Ποιος ξεχνάει ότι ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα που επιλέχθηκε από την ΑΕΚ του Λουκά Μπάρλου για να αποχαιρετήσει τον μεγάλο Μίμη Παπαϊωάννου το καλοκαίρι του 1979. Το μεγαλύτερο «δεκάρι» της Ένωσης, που στα νιάτα του υποστήριζε τον ΠΑΟΚ, παραλίγο να καταλήξει στο «Δικέφαλο του Βορρά», αλλά οι παράγοντες της Νέας Γενεάς από τη Νέα Νικομήδεια Ημαθίας το καλοκαίρι του 1962 δεν τα βρήκαν στο οικονομικό με τους ανθρώπους της ομάδας από τη Θεσσαλονίκη και η μεταγραφή «χάλασε» την τελευταία στιγμή για 20.000 δραχμές!

Υπάρχουν, όμως, στιγμές έντονης κόντρας με το πολυσυζητημένο ντέρμπι του… Κομίνη, τον Μάρτιο του 2018, να τινάζει στον αέρα τις σχέσεις των δύο σωματείων, έχουν χυθεί τόνοι από μελάνι για το συγκεκριμένο ντέρμπι και το γκολ του Φερνάντο Βαρέλα.

paok_aek_info_01

Το μεγάλο σερί του ΠΑΟΚ

‘Έκτοτε, ο ΠΑΟΚ κέρδισε την ΑΕΚ σε δύο σερί τελικούς (2018, 2019), ενώ τα προηγούμενα δύο χρόνια έχει συνολικά επτά νίκες (οι τρεις στο Κύπελλο) επί της αθηναϊκής ομάδας και σε σύνολο 13 αναμετρήσεων από το ξεκίνημα της σεζόν 2018-19 έχει μόλις μια ήττα (το εντός έδρας 2-0 την 1 Ιουλίου 2020 για τα playoffs της προπέρσινης σεζόν). Πέρσι ο «Δικέφαλος του Βορρά» έμεινε αήττητος στις δύο αναμετρήσεις της κανονικής περιόδου και κέρδισε τις τέσσερις συνεχόμενες φορές που συναντήθηκε με την ΑΕΚ(ημιτελικά κυπέλλου και playoffs).>

Πάντως, το μεγαλύτερο αήττητο εντός έδρας σερί το έτρεξε ο ΠΑΟΚ από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Στις 25 Φεβρουαρίου του 1968, η ΑΕΚ πέτυχε μια κομβική νίκη στην Τούμπα (1-2) στο δρόμο για το πρωτάθλημα. Η ομάδα του Γένε Τσάκναντι, που ένα χρόνο αργότερα θα αναλάμβανε τον ΠΑΟΚ, μία εβδομάδα μετά τη νίκη της με 2-1 επί του Παναθηναϊκού στη Νέα Φιλαδέλφεια επικράτησε με το ίδιο σκορ και στο τέλος του αγώνα οι «κιτρινόμαυροι» έκαναν το γύρο θριάμβου μέσα στην Τούμπα. Η ΑΕΚ προηγήθηκε στο 15΄ με τον Μίμη Παπαϊωάννου και στο 59΄ο αρχηγός της, Ανδρέας Σταματιάδης, έκανε δύο τα τέρματά βάζοντας τις βάσεις για την καθοριστική νίκη. Ο ΠΑΟΚ μείωσε στο 81΄με κεφαλιά του Γιακουμή, αλλά τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το φινάλε, η δε ΑΕΚ ύστερα από αυτό το «διπλό», ξέφυγε τρεις βαθμούς από τον δεύτερο Ολυμπιακό και τέσσερις από Παναθηναϊκό και Άρη.

Ύστερα από εκείνη τη νίκη χρειάστηκαν να περάσουν 21 χρόνια για να νικήσει η ΑΕΚ και πάλι στην Τούμπα! Στις 14/9/1980 κέρδισε 2-1, αλλά στο Καυτανζόγλειο, ενώ τον Γενάρη του 1989 επικράτησε 1-0, αυτή τη φορά στη φυσική έδρα του αντιπάλου της.

paok_aek_info_02

Τα «κανόνια» και οι κοινοί

O Κώστας Νεστορίδης σκόραρε στα τέσσερα πρώτα ντέρμπι των δύο ομάδων στην Τούμπα και με συνολικά 16 γκολ είναι ο πρώτος σκόρερ της Ένωσης. Ακολουθεί ο Μίμης Παπαϊωάννου με 14 γκολ, ενώ για τον ΠΑΟΚ πρώτοι σκόρερ είναι ο Νέτο Γκουερίνο και ο Χρήστος Δημόπουλος με 9 γκολ.

Σε 16 διαφορετικά γήπεδα έχουν αναμετρηθεί οι δύο ομάδες, ενώ με τις φανέλες των δύο ομάδων έχουν αγωνιστεί συνολικά 32 ποδοσφαιριστές.

Μεταξύ αυτών οι: Γιάννης Δούκας, Γιώργος Μουρατίδης, Γουλιέλμος Αρβανίτης, Γιώργος Παπαδόπουλος, Αιμίλιος Θεοφανίδης, Λάκης Στεργιούδας, Τάκης Πήττας, Βασίλης Βασιλάκος, Βασίλης Γεωργόπουλος, Παντελής Καφές, Παντελής Κωνσταντινίδης, Ιφεάνι Ουντέζε, Πάρης Ζουμπούλης, Κόφι Αμπονσά, Βασίλης Μπορμπόκης, Τριαντάφυλλος Μαχαιρίδης, Δημήτρης Ναλιτζής, Θοδωρής Ζαγοράκης, Ηλίας Ατματσίδης, Ηλίας Αναστασάκος, Γιάννης Οκκάς, Βασίλης Λάκης, Χρήστος Μαλαδένης, Μπρούνο Τσιρίλο, Δημήτρης Μάρκος, Βλάνταν Ίβιτς, Εντίνιο, Κώστας Κατσουράνης, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, Γεβγέν Σάκχοφ, Γιώργος Τζαβέλλας, Νέλσον Ολιβέιρα.

«Στραγάλια» από το εξωτερικό

Ο Ιταλός Βαλέρι ορίστηκε να σφυρίξει στο ντέρμπι της Τούμπας για να προστεθεί το όνομά του στη λίστα των ξένων διαιτητών που έχουν παίξει σε παιχνίδια πρωταθλήματος με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ. Πιο αναλυτικά:

10/12/61: ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 1-2 Λιόνι (Ιταλία), 09/12/62: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 0-3 Νικολάε Μιχαϊλέσκου (Ρουμανία), 16/05/65: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 1-1 Έουγκεν Μπολέρ (Ελβετία), 20/11/66: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 1-0 Ρούντολφ Σόιρερ (Ελβετία), 05/01/75: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 1-1 Ακίλ Βερμπέκ (Γαλλία), 23/09/18: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2-0 Ματίας Γκεστράνιους (Φινλανδία), 12/01/20: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 1-0 Ορέλ Γκρίνφελντ (Ισραήλ), 01/07/20: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 0-2 Μάρκο Ντι Μπέλο (Ιταλία), 24/01/21: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2-2 Σλάβκο Βίντσιτς (Σλοβενία), 21/03/21: ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 3-1 Νίκολα Νταμπάνοβιτς (Μαυροβούνιο)

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα