O Παναθηναϊκός έκανε ακόμη ένα βήμα μπροστά

O Παναθηναϊκός έκανε ακόμη ένα βήμα μπροστά

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
O Παναθηναϊκός έκανε ακόμη ένα βήμα μπροστά

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για το φιλικό του Παναθηναϊκού κόντρα στην Λοκομοτίβα, τους σούπερ Χατζηγιοβάνη και Χουάνκαρ και την γκέλα του Σάρλια.

Την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, ξημερώματα Σαββάτου, η Ελλάδα συνέχιζε να δίνει την μάχη με τον πύρινο εφιάλτη σε πολλαπλά μέτωπα ανά την επικράτεια. Όλη η χώρα καίγεται και μακάρι σύντομα να τελειώσει αυτή η τραγωδία, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε κάθε επίπεδο. Αυτά είναι τα σοβαρά, εκεί είναι το μυαλό όλων μας αλλά η δουλειά είναι δουλειά και πάμε να πούμε δύο τρία πραγματάκια για το χθεσινό φιλικό του Παναθηναϊκού κόντρα στην Λοκομοτίβα.

Έξι καθαρές ευκαιρίες για γκολ, πιο αποτελεσματικό πρέσινγκ

Ο Παναθηναϊκός δεν είχε απέναντί του την αδύναμη Φένλο, κόντρα στην οποία είχε καταγράψει το καλύτερο ημίχρονο στα φιλικά επί ολλανδικού εδάφους, αλλά την Λοκομοτίβα που έχει παίξει ήδη τρία επίσημα παιχνίδια στο κροατικό πρωτάθλημα(2 νίκες, 1 ισοπαλία) και διαθέτει προφανώς μεγαλύτερο βαθμό ετοιμότητας από το Τριφύλλι. Το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έβγαλε πάνω στο χορτάρι πράγματα που ήθελε να δει ο Σέρβος τεχνικός, στοιχεία που δουλεύει στις προπονήσεις. Το πρώτο μέρος ήταν ένα ακόμη ένα βήμα μπροστά, ήταν ακόμη ένα βήμα προς την δημιουργία μίας ανταγωνιστικής ομάδας που θα έχει συγκεκριμένη ταυτότητα πάνω στο χορτάρι. Η εικόνα δεν ήταν η ίδια μέχρι το 70᾽(μετά από 8 μαζεμένες αλλαγές δεν μπορεί να υπάρξει ομαδικό συμπέρασμα) και το ζητούμενο μέχρι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, είναι η διάρκεια.

Για το καλό διάστημα μπορούμε να επισημάνουμε τα εξής:

ivan

  • Στο μεγαλύτερο κομμάτι του ημιχρόνου ο Παναθηναϊκός πήρε τα ηνία της αναμέτρησης, κυριάρχησε πάνω στο χορτάρι, επέβαλλε το παιχνίδι του, κράτησε την μπάλα στα δικά του πόδια και ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος με 59% κατοχή.
  • Κατοχή χωρίς δημιουργία δεν λέει το παραμικρό αλλά και σε αυτό το κομμάτι οι παίκτες του Τριφυλλιού παρουσίασαν πρόοδο. Έξι καθαρές ευκαιρίες για γκολ είχαν οι πράσινοι. Το τετ α τετ του Καρλίτος, την διπλή ευκαιρία του Καρλίτος με τον Χατζηγιοβάνη, την... άχαστη κεφαλιά του Βιγιαφάνιες από το ύψος της μικρής περιοχής, το πέναλτι για την ισοφάριση και φυσικά την φάση για το 2-1. Όποιος μπορεί να φέρει στο μυαλό του, την περσινή καταστροφική σεζόν, μπορεί να καταλάβει την δουλειά που έχει κάνει σε αυτό το κομμάτι ο Γιοβάνοβιτς. Έχει δρόμο, όμως, ακόμη...
  • Ο Παναθηναϊκός κατέθεσε ένα σαφώς πιο συντονισμένο, πιο αποτελεσματικό, με μεγαλύτερη ένταση πρέσινγκ ακόμη και στο αμυντικό τρίτο του αντιπάλου. Το Τριφύλλι έκλεψε αρκετές μπάλες και κατάφερε στο επιθετικό τρανζίσιον να αξιοποιήσει τους χώρους και να φτιάξει ευκαιρίες.

Εξαιρετικοί Χατζηγιοβάνης και Χουάνκαρ

Σε ατομικό επίπεδο, ο Τάσος Χατζηγιοβάνης μετέφερε την εντυπωσιακή του εικόνα στις προπονήσεις και στο γήπεδο. Ο Έλληνας εξτρέμ παρά το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε στις αρχές της προετοιμασίας, είναι σε εξαιρετική κατάσταση και όσο είχε δυνάμεις ήταν εξαιρετικός. Δύο γκολ, μία χαμένη ευκαιρία, μία πάρε-βάλε πάσα στον Βιγιαφάνιες.

Από κει και πέρα, τα πράγματα που περίμενε δημιουργικά από τον Χουάνκαρ, τα πήρε σήμερα ο Παναθηναϊκός. Ο Ισπανός μπακ έφτιαξε με το δεξί την ευκαιρία του Βιγιαφάνιες(σέντρα προς τον Χατζηγιοβάνη) και με το αριστερό έβγαλε τον Έλληνα εξτρέμ... φάτσα με το 2-1. Άριστος και στο ανασταλτικό κομμάτι, είναι πολύ καλύτερος από αυτό που έδειξε πέρυσι με το... λάσο του Μπόλονι μέχρι την σέντρα του γηπέδου.

O Bιγιαφάνιες ήταν ουσιαστικός(κλέψιμο στο τετ α τετ του Καρλίτος, πάσα εντός περιοχής για τον Ισπανό στην διπλή ευκαιρία) αλλά φάσεις όπως εκείνη με την κεφαλιά, θα πρέπει να τις στέλνει στο πλεκτό.

tas

Το μάθημα με τα πίσω βήματα

Δεν το συζητάμε καν πως το μεγάλο λάθος στο πρώτο γκολ που δέχεται ο Παναθηναϊκός, ανήκει στον Ρούμπεν Πέρεθ. Ανεπίτρεπτο για την εμπειρία και την ποιότητα του Ισπανού αμυντικού μέσου, να πουλάει την μπάλα σε εκείνο το σημείο. Πήγε να το διορθώσει με άμεσο φάουλ αλλά δεν πρόλαβε και σε γενικές γραμμές δεν ήταν καθόλου καλός σε αυτό το παιχνίδι.

Από την άλλη, όμως, πρέπει να σταθούμε στην αντίδραση που είχε στην φάση ο νεαρός, Γιώργος Σιδεράς που για ακόμη ένα παιχνίδι έδειξε πολύ καλά στοιχεία. Το τονίζουμε γιατί είναι το δεύτερο σερί φιλικό όπου το Τριφύλλι πληρώνει μεταξύ άλλων, τα πίσω βήματα. Ο Γιοβάνοβιτς σε μία από τις ασκήσεις στο Χορστ, είχε διακόψει το πρόγραμμα για να ζητήσει από τους αμυντικούς να πέφτουν στον αντίπαλο όταν εκείνος πλησιάζει στην περιοχή.

Στο Φένλο το έκανε ο Κότσιρας και επέτρεψε στον επιτιθεμένο να πατήσει περιοχή. Χθες βράδυ, ο 19χρονος κεντρικός αμυντικός επιτρέπει στον Κατσεβέντα να κάνει μέτρα με την μπάλα, να ζυγίσει το πόδι του και να πιάσει ένα εξαιρετικό σουτ. Θα έπρεπε να προσπαθήσει να τον κόψει, να του περιορίσει τις επιλογές, αυτή η φάση είναι ένα πολύ καλό μάθημα ενόψει της συνέχειας.

Ευτυχώς που το έκανε τώρα ο Σάρλια

Για το φινάλε, αφήσαμε το... ιδανικό ντεμπούτο του Σβόνιμιρ Σάρλια. Ο Κροάτης στόπερ μετά από τρεις προπονήσεις μπήκε να παίξει, έκανε ένα πολύ χοντρό λάθος στην παρθενική του εμφάνιση με την φανέλα του Τριφυλλιού και προφανώς δεν μπορεί να κριθεί η αξία του. Ούτε από την γκάφα, ούτε από ένα εικοσάλεπτο σε καλοκαιρινό φιλικό. Ήρεμα με την ανθρωποφαγία. Αξίζει, όμως, να σταθούμε στο εξής:

ddd

Ο προπονητής του στην Ανκαραγκουτσού, Χικμέτ Καραμάν, στην μίνι ανάλυση που κάναμε για τον 25χρονο κεντρικό αμυντικό, είχε πει:

᾽᾽Αυτό που θα πρέπει να βελτιώσει είναι το γεγονός πως λειτουργεί με υπερεκτίμηση των δυνατοτήτών του όταν είναι κάτοχος της μπάλας. Κάνει μερικές φορές πράγματα επικίνδυνα και θα πρέπει να παίζει με μεγαλύτερη ασφάλεια᾽᾽.

Αυτό ακριβώς έκανε στην φάση του 2-2 ο Σάρλια. Έπαιξε με πολύ μεγάλη σιγουριά και δεν πήρε... χαμπάρι το πότε έχασε την μπάλα. Ευτυχώς, λοιπόν, που το έκανε τώρα το λάθος. Σε φιλικό παιχνίδι. Θα ακούσει αυτά που πρέπει να ακούσει από τον Γιοβάνοβιτς, θα καταλάβει πως ο Παναθηναϊκός δεν είναι Ανκαραγκουτσού και ο ανταγωνισμός στο κέντρο της άμυνας δεν επιτρέπει τέτοιες γκάφες, αν θέλει να παίξει βασικός.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.