Η… «συμμορία» του ΠΑΟΚ και η Ακαδημία!

Η… «συμμορία» του ΠΑΟΚ και η Ακαδημία!

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για τους διψήφιο αριθμό διεθνών του ΠΑΟΚ στην Εθνική Νέων, μας παρουσιάζει το προφίλ τους, ενώ στέκεται και στο… όπλο της «ασπρόμαυρης» ακαδημίας.

Την επομένη της περίφημης «σύσκεψης των έξι» επέλεξα να γράψω (και) για τον Γιάννη Κωνσταντέλια, αλλά και τη δεδομένη χαρά του Ιβάν Σαββίδη για την εξέλιξη του 20χρονου Έλληνα μεσοεπιθετικό, που έχει έρθει και ομορφύνει το ελληνικό ποδόσφαιρο με την παρουσία του και μόνο πάνω στο χορτάρι.

Ο «Ντέλιας» δεν προέκυψε στις ζωές όσων περιδιαβαίνουν το χώρο των ακαδημιών, τον περασμένο Οκτώβριο. Τον γνώριζαν, τον έβλεπαν, πολύ πριν έρθει να μας συστηθεί με εκκωφαντικό τρόπο. Στον ΠΑΟΚ, εδώ και μια δεκαετία, ήξεραν τι έχουν στα χέρια τους, κάτι ανάλογο ισχύει και για πολλά ακόμα παιδιά των «ασπρόμαυρων» ακαδημιών.

Η Εθνική Νέων με δύο νίκες και μία ισοπαλία εξασφάλισε την συμμετοχή της στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και το τουρνουά που θα πραγματοποιηθεί από 3 έως 16 Ιουλίου στη Μάλτα.

Το «ασπρόμαυρο» στοιχείο στην συγκεκριμένη φουρνιά της Εθνικής U19 είναι κάτι παραπάνω από έντονο με επτά και οκτώ ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ να ξεκινούν βασικοί σε κάθε παιχνίδι.

Η επιλογή των παικτών στις Εθνικές ομάδες, στην Ελλάδα, είναι μία μέσες-άκρες εύκολη δουλειά, αν και ουκ ολίγες φορές έχει σηκώσει μεγάλη κουβέντα. Στην πραγματικότητα, δεν έχεις πολλά να κάνεις, σ’ αυτό. τη δουλειά την κάνουν οι ίδιοι οι παίκτες. Ποιος είναι για να μπαίνει, ποιος είναι για να βγαίνει. Ο προπονητής παρίσταται και, περίπου, επικυρώνει με τη σφραγίδα τις προσθαφαιρέσεις. Θυμάμαι, τη φασαρία που έγινε από μια συγκεκριμένη ομάδα (Ολυμπιακός) όταν στις μικρές εθνικές ομάδες υπήρχαν 10-11 ποδοσφαιριστές από τον ΠΑΟΚ.

Για τον Τάσο Θέο και τις επιλογές στην Εθνική Νέων είχα γράψει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τον ομοσπονδιακό προπονητή να επιμένει στο σχεδιασμό και στο πλάνο που είχε στο μυαλό του ενόψει των αγώνων στο Elite Round. Η βάση της ομάδας συνέχισε να είναι ο ΠΑΟΚ, κάτι που επιβεβαιώθηκε με τους οκτώ βασικούς στην πρεμιέρα των αγώνων κόντρα στην Εσθονία, συνέχισε στο ίδιο μοτίβο, με έξι-επτά «ασπρόμαυρους» βασικούς, στα επόμενα δύο ματς με Σλοβακία και Ιρλανδία.

Η Εθνική Νέων επέστρεψε με την πρόκριση στην Ελλάδα

Παρακολουθώντας ζωντανά τον κρίσιμο αγώνα της περασμένης Τρίτης απέναντι στην Ιρλανδία άκουσα τους δύο Ιρλανδούς τηλεσχολιαστές να λένε επί λέξη: «Το όπλο της Εθνικής Ελλάδας είναι ομοιογένεια της γιατί στην ενδεκάδα υπάρχουν πολλοί παίκτες του ΠΑΟΚ. Το μεγαλύτερο ποσοστό της ενδεκάδας αποτελείται από παίκτες του ΠΑΟΚ και αυτό προσδίδει στην ομάδα, ταυτότητα συλλόγου και όχι Εθνικής Ομάδας» είπε ένας εκ των σχολιαστών με τον άλλο να συμφωνεί και να συμπληρώνει πως από τον ΠΑΟΚ στην αποστολή της Εθνικής Νέων είναι ένδεκα παίκτες, προφανώς συμπεριλαμβάνοντας και τον Γιώργο Κούτσια, που ταξιδεύει άμεσα για τις ΗΠΑ για να ενσωματωθεί στους Chicago Fire, όπου θα συνεχίσει την καριέρα του προερχόμενος κι αυτός μέσα από την παραγωγική διαδικασία των «ασπρόμαυρων» ακαδημιών.

Οι «ασπρόμαυροι» ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν στο τουρνουά Elite Round της Ιρλανδίας ήταν οι: Δημήτρης Μοναστηρλής, Νίκος Δεληγιάννης, Ζήσης Τσίκος, Δημήτρη Κωττάς, Χάρης Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Γκούμας, Λάμπρος Σμυρλής, Λευτέρης Τασιούρας, Νίκος Σπυράκος και Στέφανος Τζίμας, όλοι τους γεννημένοι το 2004 και 2005, ενώ ο Τζίμας είναι γεννημένος το 2006.

Στην συγκεκριμένη φουρνιά συμμετείχε, όπως προαναφέραμε, κι ο Γιώργος Κούτσιας, που είναι ένας από τους πολλούς ποδοσφαιριστές που ανέδειξαν οι «ασπρόμαυροι» τα τελευταία χρόνια, ας μην ξεχνάμε ότι από τα τμήματα υποδομής του «Δικεφάλου» έχουν περάσει ακόμα τρεις ποδοσφαιριστές που ήταν στην αποστολή της Εθνικής Νέων στην Ιρλανδία, πρόκειται για τους: Νίκο Μπότη (Ίντερ), Δημήτρη Κεραμίτση (Ρόμα) κα Τάσο Συμεωνίδη (Παναθηναϊκός).

Οι διεθνείς του ΠΑΟΚ στην Εθνική Νέων

Πάμε να δούμε αναλυτικά το προφίλ των δέκα ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στην πρόκριση της Εθνικής ομάδας στην τελική φάση του Euro U19 της Μάλτας.

Δημήτρης Μοναστηρλής (2004)

Δημήτρης Μοναστηρλής

Υπερασπίστηκε την εστία της Εθνικής και στα έξι παιχνίδια των προκριματικών, βασική επιλογή του Τάσου Θέου, μπροστά από τον Νίκο Μπότη της Ιντερ, με τον οποίο κάποια στιγμή συνυπήρξαν στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ. Βασικός στην Κ19 του «Δικεφάλου», μετράει 3 συμμετοχές με τον ΠΑΟΚ Β στο πρωτάθλημα της Superleague 2.

«Με εντυπωσιακές σωματικές ικανότητες, ο Δημήτρης Μοναστηρλής είναι ένας πολλά υποσχόμενος τερματοφύλακας με ζηλευτά ανακλαστικά, καλή οπτική και «διάβασμα» του παιχνιδιού, ενώ τον χαρακτηρίζει η ηρεμία κάτω από την εστία. Είναι διεθνής, πρωταθλητής με την Κ15, την Κ17, αλλά και την Κ19».

Χαράλαμπος Γεωργιάδης (2005)

Χαράλαμποες Γεωργιάδης - ΠΑΟΚ Κ19

«Πεντάρης» έρχεται να μας συστηθεί με εντυπωσιακά σωματικά προσόντα ως ένας σύγχρονος δεξιός μπακ που παίζει με την ίδια ευκολία και στο αριστερό άκρο. Ο γιος του Γιώργου Γεωργιάδη αγωνίστηκε και στα έξι παιχνίδια των προκριματικών.

«Ο Χαράλαμπος Γεωργιάδης εκπαιδεύεται στον ΠΑΟΚ από τα πέντε του χρόνια. Αγωνίζεται ως δεξιός, αλλά και αριστερός μπακ, είναι ψηλό παιδί με καλά σωματικά προσόντα, διαθέτει ταχύτητα και δυναμισμό, δουλεύει συνεχώς για την εξέλιξή του και έχει ηγετικά χαρακτηριστικά. Είναι διεθνής και πρωταθλητής με την Κ17».

Λευτέρης Τασιούρας (2004)

Λευτέρης Τασιούρας - ΠΑΟΚ Β

Αγωνίστηκε ως βασικός και στα έξι παιχνίδια των προκριματικών, είτε ως δεξιός μπακ, είτε κι ως αριστερός μπακ, έπαιξε μόλις 41 λεπτά στον τελευταίο αγώνα με την Ιρλανδία, καθώς επέστρεψε στην Ελλάδα τραυματίας. Ανήκει στο ρόστερ του ΠΑΟΚ Β με τον οποίο μετράει 12 συμμετοχές.

«Ο Λευτέρης Τασιούρας μαθαίνει ποδόσφαιρο στον ΠΑΟΚ από τα δέκα του χρόνια. Είναι δεξί μπακ με χαρακτηριστική δύναμη και ταχύτητα και την ικανότητα να είναι εξίσου καλός τόσο επιθετικά, όσο και αμυντικά. Είναι διεθνής, πρωταθλητής με την Κ15, πρωταθλητής με την Κ17, αλλά και την Κ19».

Νίκος Δεληγιάννης (2005)

Νίκος Δεληγιάννης - ΠΑΟΚ

Με πολύ καλό αριστερό πόδι καθιερώθηκε στην Κ19 του ΠΑΟΚ και έπαιξε σε δύο παιχνίδια της προκριματικής φάσης με την Εθνική Νέων.

«Ο Νίκος Δεληγιάννης ήρθε το 2018 στον ΠΑΟΚ, από την ακαδημία Play Zone Κατερίνης, ως ένας αριστεροπόδαρος αμυντικός και μάλιστα ταχύτατος. Εχει καλά τεχνικά στοιχεία, δουλεύει και εξελίσσεται συνεχώς. Προωθήθηκε νωρίς στην Κ19, είναι πρωταθλητής με την Κ17, διεθνής και ζει στο Σπίτι των Ακαδημιών του ΠΑΟΚ».

Ζήσης Τσίκος (2004)

Ζήσης Τσίκος - ΠΑΟΚ

Στις ακαδημίες του «Δικεφάλου», όπου ανήκει μια δεκαετία, ο Καστοριανός αμυντικός χαφ χαρακτηρίζεται ως… «ο Βιντάλ του ΠΑΟΚ», μέτρησε πέντε συμμετοχές στην προκριματική φάση, στα ματς που έγιναν στην Ιρλανδία ήταν βασικός με Σλοβακία και ΕΪΡΕ.

«Αμυντικό χαφ, ταχύτατο, ακούραστο, με τεχνική και αποτελεσματικότητα, τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά. Ο Ζήσης Τσίκος εκπαιδεύεται στον ΠΑΟΚ από το 2013. Δυναμικός μέσα στο γήπεδο, διεθνής, πρωταθλητής με την Κ15, την Κ17 και την Κ19 και «κάτοχος» πολλών και ξεχωριστών εμπειριών σε διεθνή τουρνουά».

Δημήτρης Κωττάς (2005)

Δημήτρης Κωττάς - ΠΑΟΚ

Πριν καν κλείσει τα 18 του αγωνίστηκε βασικός με τον ΠΑΟΚ Β στο πρωτάθλημα της Superleague. Ήταν ο εγκέφαλος της μεσαίας γραμμής για την εθνική Νέων, με την οποία μέτρησε 5 συμμετοχές στα προκριματικά, αν και στα περισσότερα παιχνίδια της αναπτυξιακής ομάδας του «Δικεφάλου» ο Πάμπλο Γκαρσία επιλέγει να τον χρησιμοποιεί ως στόπερ στο κέντρο της άμυνας.

«Ο Δημήτρης Κωττάς είναι υψηλόσωμος αμυντικός μέσος, με καλές τοποθετήσεις και καλή οπτική του παιχνιδιού, που μπορεί να αγωνιστεί εξίσου καλά και ως κεντρικός αμυντικός. Είναι ιδιαίτερα έξυπνος και ώριμος στο παιχνίδι του και παρουσιάζει εξαιρετικές προοπτικές. Προωθήθηκε νωρίς στην Κ19, το καλοκαίρι του 2022 έγινε το νεαρότερο μέλος του ΠΑΟΚ Β – πριν την έλευση του Στέφανου Τζίμα – είναι διεθνής και πρωταθλητής με την Κ17».

Κωνσταντίνος Γκούμας (2005)

Κώστας Γκούμας - ΠΑΟΚ

Ακόμα ένας «πεντάρης» του ΠΑΟΚ από την Κατερίνη, που συμπληρώνει δέκα χρόνια στις «ασπρόμαυρες» ακαδημίες, έχοντας περάσει από όλες τις βαθμίδες μέχρι να φτάσει από πολύ νωρίς στην Κ19. Βασικός στα δύο από τα τρία ματς της Elite Round μέτρησε πέντε συμμετοχές στην προκριματική φάση.

«Από το 2013 στο ΠΑΟΚ ο Κωνσταντίνος Γκούμας είναι ένας κεντρικός μέσος υψηλού δείκτη ποιότητας. Εχει τη δυνατότητα να παίξει σε πολλές θέσεις, είναι πολύ καλός με τη μπάλα, χειρίζεται εξίσου καλά και τα δύο πόδια και είναι εξαιρετικός στις περιστροφές. Ζει στο Σπίτι των Ακαδημιών του ΠΑΟΚ. Είναι διεθνής, πρωταθλητής με την Κ17 και προωθήθηκε νωρίς στην Κ19».

Νικόλαος Σπυράκος (2004)

Νίκος Σπυράκος - ΠΑΟΚ

Από τις τελευταίες χρονικά «αποκαλύψεις» του ΠΑΟΚ στα 16 του χρόνια στέφθηκε πρωταθλητής με την Κ19 του «Δικεφάλου», εξτρέμ, κυρίως στη δεξιά πλευρά, μέτρησε πέντε συμμετοχές στην προκριματική φάση, ανήκει στο ρόστερ του ΠΑΟΚ Β με τον οποίο έχει αγωνιστεί σε 12 παιχνίδια στο πρωτάθλημα της Superleague 2.

«Ερχόμενος από την Πρέβεζα ο Νικόλαος Σπυράκος, προστέθηκε το 2019 στην εξαιρετική επιθετική γραμμή της τότε Κ17. Είναι ακραίος επιθετικός, αγωνίζεται κυρίως στη δεξιά πλευρά, διαθέτει πολύ καλή τεχνική και είναι χαρακτηριστικά κι αξιοζήλευτα γρήγορος. Στέφθηκε πρωταθλητής με την Κ17 και παρότι γεννημένος το 2004 τη σεζόν 2020-21 πήρε το πρωτάθλημα και με την Κ19».

Λάμπρος Σμυρλής (2004)

Λάμπρος Σμυρλής - ΠΑΟΚ

Ο αριστεροπόδαρος εξτρέμ ήταν αυτός που αξιοποίησε την ασίστ του Γιώργου Κούτσια και πέτυχε το νικητήριο γκολ στην αναμέτρηση με την Ιρλανδία, όπου ήρθε από το πάγκο να προσφέρει λύσεις στο συγκρότημα του Τάσου Θέου. Αγωνίστηκε στα 5 από τα 6 παιχνίδια των δύο προκριματικών φάσεων και έχει προλάβει φέτος να παίξει τόσο με την Κ19 του ΠΑΟΚ (9 συμ., 8 γκολ), όσο και με τον ΠΑΟΚ Β (8 συμ.). Ο Λάμπρος Σμυρλής είναι ένας ιδιαιτέρως γρήγορος επιθετικός. Είναι δυνατό παιδί με την ικανότητα να χρησιμοποιεί εξίσου καλά τα δύο πόδια, αποδίδει εξαιρετικά καλά και στην κορυφή της επίθεσης και στα άκρα, είναι πολύ τεχνικός, έχει πολλές διακρίσεις σε διεθνή τουρνουά. Eίναι διεθνής και πρωταθλητής με την Κ15, την Κ17 και την Κ19.

Στέφανος Τζίμας (2006)

Στέφανος Τζίμας - ΠΑΟΚ

Ο «βενιαμίν» και της Εθνικής Νέων εντάχθηκε στο ρόστερ από τον Τάσο Θέο μετά το τέλος της πρώτης προκριματικής φάσης και στην Elite Round έπαιξε ως βασικός στα τρία παιχνίδια, ξεκινώντας με εντυπωσιακό τρόπο και δύο γκολ εναντίον της Εσθονίας. Ξεκίνησε την σεζόν από την Κ19 του ΠΑΟΚ, ανέβηκε στην δεύτερη ομάδα και έφτασε να είναι μέλος της πρώτης ομάδας του «Δικεφάλου».

«Από το 2013 στον ΠΑΟΚ, ο Στέφανος Τζίμας είναι πλέον ένας πολλά υποσχόμενος σέντερ φορ, με σωματικά προσόντα και δύναμη, με ευφυία, καλή τεχνική και έφεση στο γκολ. Ηγετική φυσιογνωμία στο γήπεδο και παράλληλα, προσγειωμένο παιδί και αριστούχος μαθητής. Γεννημένος το 2006 έπαιξε ήδη στην Κ19 τη σεζόν 2021-22, είναι πρωταθλητής με την Κ17 και διεθνής».

Ταξιάρχης Φίλων (2005)

Ταξιάρχης Φίλων - ΠΑΟΚ

Ο μεγάλος άτυχος του ΠΑΟΚ και της Εθνικής Νέων, καθώς στις 5 Φεβρουαρίου έπαθε ρήξη χιαστού στο παιχνίδι της Κ19 κόντρα στον Ολυμπιακό. Ο νεαρός στόπερ από τη Λιβαδειά ήταν βασικός στην πρώτη φάση των προκριματικών με την εθνική Νέων.

«O Ταξιάρχης Φίλων ήρθε από τη Λιβαδειά το 2019 και ζει στο Σπίτι των Ακαδημιών του ΠΑΟΚ. Είναι ένας δυνατός κεντρικός αμυντικός, ιδιαίτερα αποτελεσματικός στις τοποθετήσεις του και ιδιαίτερα συνεπής στον τρόπο που δουλεύει για να βελτιωθεί. Μπορεί να αγωνιστεί εξίσου καλά και ως πλάγιος μπακ. Είναι διεθνής και πρωταθλητής με την Κ17».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.