ΠΑΟΚ: Η… άλλη βία, ο Ιβάν Σαββίδης και ο Κωνσταντέλιας

ΠΑΟΚ: Η… άλλη βία, ο Ιβάν Σαββίδης και ο Κωνσταντέλιας

bet365

Ο μαγικός κόσμος του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει… φούστες κι άλλα ωραία, έχει όμως και έναν Γιάννη Κωνσταντέλια που εξελίσσεται σε μεγάλη «καψούρα» του Ιβάν Σαββίδη, αλλά κι όλων όσοι συνεχίζουν να ασχολούνται μ’ αυτό. Γράφει ο Σταύρος Σουντουλίδης.

Καμία σύσκεψη προέδρων και παραγόντων δεν θ' αλλάξει αυτόματα το πρόσωπο του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Το γνωρίζαμε. Δεν πέσαμε απ’ τα σύννεφα, λοιπόν, μ’ όλα όσα διαδραματίστηκαν στο Πάρκο Γουδή.

Η ψυχολογική βία πού εθιστικά ασκούν οι ΠΑΕ στους διαιτητές επιβεβαιώθηκε με τον πλέον πειστικό τρόπο και είναι μια άλλη… βία εξίσου απεχθής, αν όχι και πιο πολύ, από τη βία των χουλιγκάνων. Ο κόσμος πλέον καταλαβαίνει, αντιλαμβάνεται, διακρίνει. Και έχει βαρεθεί. Εχει σιχαθεί, βλέποντας παράγοντες μεγάλων ομάδων να πετούν φούστες στο πρόσωπο του προέδρου της ανώτερης αρχής του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Απεχθάνομαι την κουβέντα για τη διαιτησία. Το σημείωσα και την επομένη του Άρης – ΠΑΟΚ, δύσκολα επικεντρώνομαι στο συγκεκριμένο σαθρό κομμάτι του ποδοσφαίρου μας. Δυστυχώς, όμως αυτήν την κουβέντα, μας ανάγκασε να τη φέρουμε στην επιφάνεια οι τρομακτικές αποκαλύψεις του αντιπροέδρου και CEO της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Μάκη Γκαγκάτση, για τον elite διαιτητή που αυτοπροτάθηκε να σφυρίξει στο Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ.

Μετά την συγκεκριμένη καταγγελία, για την οποία οι «ασπρόμαυροι» έχουν ζητήσει η έρευνα της να φτάσει μέχρι τέλους, πείτε μου ποιος ήρωας-διαιτητής θα έρθει απ’ τα ξένα να σφυρίξει δίχως φόβο και δεύτερες σκέψεις στο μυαλό του το συγκεκριμένο ματς. Η… άλλη βία.

Την ίδια ώρα, ο Ιβάν Σαββίδης από το μακρινό Ροστόφ, ανήμερα των γενεθλίων του, κράτησε μια στάση ευθύνης απέναντι στο πρόβλημα και στις συνθήκες χάους, που κάποιοι με το έτσι θέλω επιχειρούν να επιβάλλουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο διοικητικός ηγέτης του ΠΑΟΚ μπορεί να βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ωστόσο γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στα μέρη μας και πως «παίζεται η μπάλα» στο παρασκήνιο. Μη σας πω, ότι ξέρει πολλά περισσότερα από πολλούς που έχουν φυσική παρουσία και σίγουρα αντιλαμβάνεται, όπως και πολλοί άλλοι, ότι το πρόβλημα δεν είναι τελικά ο... Ραζβάν Λουτσέσκου!

Ο Ιβάν Σαββίδης συμμετείχε, μέσω Skype, στη σύσκεψη των έξι και έμεινε «online» μέχρι και την ολοκλήρωση της επεισοδιακής συνεδρίασης, μάλιστα η φωνή του ακούγεται στο ξεκίνημα του περίφημου video με αρνητικό πρωταγωνιστή τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κώστα Καραπαπά, προφανώς και είδε «live» το περιστατικό με τη… φούστα.

Ο ισχυρός άνδρας του «Δικεφάλου», παρά τα καταγεγραμμένα παράπονα από την ΚΕΔ τη φετινή χρονιά, με αποκορύφωμα τη δημόσια συγγνώμη της για τον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης για τα όσα δεν είδε το VAR, κράτησε μια υπεύθυνη στάση δείχνοντας ξεκάθαρη διάθεση να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα.

Τι είπε στην τοποθέτηση που «φωτογράφιζε» την προσπάθεια «εμπλοκής» του Μαρκ Κλάτενμπεργκ στην όλη διαδικασία επιλογής elite ή μη διαιτητών; «Η ΚΕΔ και ο κ. Μπένετ, είναι οι μόνοι θεσμικά -και πάντα μόνο μέσω της ΕΠΟ- που μπορούν να σχετίζονται με την εύρεση, ορισμό και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με διαιτητές. Καμία Λίγκα, καμία ομάδα, κανένας εκτός του επίσημου θεσμικού φορέα που είναι η ΚΕΔ, μπορεί να συμμετέχει σε τέτοια διαδικασία».

Ο Ιβάν Σαββίδης ζήτησε από τους ιδιοκτήτες των τεσσάρων «μεγάλων» να ρίξουν τους τόνους, να επιδείξουν ψυχραιμία, αντιλαμβανόμενος ότι μόνο έτσι μπορεί να ολοκληρωθεί ομαλά το πρωτάθλημα, σημειώνοντας πως «κανένας Μπένετ και κανένας Μπαλτάκος δεν μπορεί να το εξασφαλίσει αυτό αν εμείς πρώτα δεν κάνουμε αυτό που πρέπει».

Ο ΠΑΟΚ περιμένει από την ΕΠΟ να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί στη διαδικασία εύρεσης και επιλογής elite διαιτητών για την συνέχεια των play-offs. Κάποια στιγμή, ο κ. Σαββίδης είπε με νόημα πως «μεγαλύτερη επιτυχία στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ότι αυτοί που ήταν εναντίον των ξένων, τώρα είναι υπέρ των ξένων», κι αυτή είναι μια αλήθεια…

Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ο Κωνσταντέλιας

Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας στο Ελλάδα-Λιθουανία 0-0

Για όσους δεν το γνωρίζουν ο Γιάννης Κωνσταντέλιας έχει εξελιχθεί σε μεγάλη «καψούρα» του Ιβάν Σαββίδη. Οι δυο τους περνούν ώρες ατελείωτες μπροστά σε μια οθόνη στα αμέτρητα τετ α τετ – μέσω skype – συζητώντας για το ποδόσφαιρο και όχι μόνο.

Ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ λατρεύει τον Βολιώτη ταλαντούχο άσο της ομάδας, που μπήκε στη ζωή μας στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου και έκτοτε την έχει ομορφύνει με το χαμόγελο και όσα μαγικά κάνει πάνω στο χορτάρι.

Ο Σαββίδης δεν είναι ο μοναδικός που έχει πάθει πλάκα με τον «Ντέλια». Ο κόσμος αντιλαμβάνεται, αναγνωρίζει και επιβραβεύει. Ουδεμία έκπληξη, λοιπόν, για την αποθέωση που γνώρισε και πάλι ο Κωνσταντέλιας από τους Έλληνες φιλάθλους στην OPAP Arena, κατά τη διάρκεια της φιλικής αναμέτρησης του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος με τη Λιθουανία.

Το σκηνικό πολύ γνώριμο για εκείνον, όπως και η στάση του μπροστά σ’ όλον αυτόν το «θόρυβο» που δημιουργεί άθελα του με την παρουσία του και μόνο πάνω στο χορτάρι. Το βίωσε από πρώτο χέρι τον περασμένο Νοέμβριο στο γήπεδο της Νέαπολης (Ιωνικός – ΠΑΟΚ 0-3), το έζησε και στη Λαμία (στον ημιτελικό του κυπέλλου), με τον 20χρονο να κλέβει την παράσταση.

«Ευχαριστώ όλους τους φιλάθλους για την υποστήριξη και τον ενθουσιασμό τους. Είμαστε σε μια αποστολή για την επιτυχία», ανέφερε λιτά στο μήνυμά του ο προσγειωμένος Κωνσταντέλιας, που στο φιλικό με τη Λιθουανία κατέγραψε μόλις τη δεύτερη συμμετοχή του με την Εθνική. Έπονται πολλές ακόμα στο μέλλον...

@Photo credits: eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.