VAR: Αποκαλύφθηκαν τα μεγαλύτερα λάθη του αυτή τη σεζόν στην Premier League και η ομάδα που ωφελήθηκε περισσότερο

luiz_diaz_spurs

bet365

Η Premier League παραδέχτηκε ότι υπήρξαν 20 λανθασμένες αποφάσεις του VAR αυτή τη σεζόν, αλλά επιμένει, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, ότι η «πλειοψηφία» των υποστηρικτών είναι υπέρ της τεχνολογίας.

Το VAR έχει κάνει τρεις μεγάλες γκάφες ως τώρα αυτή τη σεζόν στην Premier League, σύμφωνα με μια μια ανεξάρτητη επιτροπή που δημιούργησε η λίγκα, με την αδικία εις βάρος της Λίβερπουλ στο ματς με την Τότεναμ να αξιολογείται ως η μεγάλυτερη από όλες. Θυμίζουμε ότι ο Λουίς Ντίας είδε το το γκολ του στο βόρειο Λονδίνο, τον Σεπτέμβριο, να ακυρώνεται για οφσάιντ, καθ' υπόδειξη του VAR.

Πριν από δύο χρόνια, η Premier League δημιούργησε μια *ανεξάρτητη επιτροπή (KMI panel), η οποία εξετάζει όλες τις μεγάλες αποφάσεις που παίρνουν οι διαιτητές σε κάθε ματς της Premier και πιστεύει ότι τη σεζόν 2023/34 το VAR έχει λάβει 57 αποφάσεις σωστά. Υπήρξαν όμως και 20 λάθη, με τα 17 από αυτά να προέρχονται από την αδυναμία του VAR να εμπλακεί όταν έπρεπε, αναφέρει το Sky Sports.

Επιπλέον, θεωρούν ότι το σύστημα έχει πάρει τρεις «λανθασμένες» αποφάσεις όταν ενεπλάκη. Η πιο διαβόητη εξ' αυτών το ακυρωμένο γκολ του Ντίας, το οποίο ώθησε τη Λίβερπουλ να προτείνει το παιχνίδι να επαναληφθεί. Τα άλλα δύο λάθη προέκυψαν ως αποτέλεσμα της παρέμβασης του VAR, σε στιμές που η επιτροπή θεωρεί ότι έπρεπε να απέχει και να αφήσει τη φάση στην κρίση του διαιτητή.

Ένα από αυτά τα περιστατικά αφορά το Μπέρνλι - Νότιγχαμ Φόρεστ, όταν ο Σάντερ Μπεργκέ ακύρωσε ένα γκολ για την Μπέρνλι. Το πάνελ θεώρησε ότι το γκολ ακυρώθηκε εσφαλμένα για χέρι μετά από έλεγχο VAR.

Το άλλο περιστατικό σημειώθηκε στη νίκη της Άρσεναλ επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Άντονι Τέιλορ έδωσε πέναλτι μετά το φάουλ του Κάι Χάβερτς από τον Άαρον Βα Μπισάκα πριν το VAR συμβουλεύσει τον διαιτητή να πάει στο μόνιτορ και αργότερα άλλαξε γνώμη. Το πάνελ θεώρησε ότι το σύστημα δεν έπρεπε να εμπλακεί.

Παρά τις κατηγορίες ότι η Λίβερπουλ ευνοείται από το VAR, τα στατιστικά στην πραγματικότητα δείχνουν ότι, αυτή τη σεζόν, οι Reds έχουν πληγεί περισσότερο από το σύστημα με τέσσερα λάθη εναντίον τους. Η Γουλβς και η Μπράιτον δέχθηκαν επίσης τις συνέπειες των λαθών του VAR, σύμφωνα με το ESPN.

Αντίθετα, η Άστον Βίλα έχει δει τα περισσότερα οφέλη με τρία λάθη VAR υπέρ της.

Η Άρσεναλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Νιούκαστλ και η Νότιγχαμ Φόρεστ έχουν η καθεμία από δύο καταγεγραμμένα λάθη υπέρ τους.

Ο Χάουαρντ Γουεμπ, ο επικεφαλής διαιτησίας της PGMOL, συνέχισε να υπερασπίζεται το VAR δημόσια και επιμένει ότι το σύστημα είναι μια δύναμη για το καλό. «Θα ήταν ανόητο να αφαιρέσουμε ένα εργαλείο που μπορεί να αφαιρέσει ξεκάθαρα λάθη από το παιχνίδι - σχεδόν 40 αυτή τη σεζόν. Συνήθως έχουμε δει περίπου 100 καταστάσεις να διορθώνονται με τη χρήση του VAR. Γιατί θα θέλατε να το αφαιρέσετε και να αφήσω αυτά τα λάθη στο παιχνίδι;»

*Η επιτροπή/ πάνελ αποτελείται από πρώην παίκτες, πρώην προπονητές και διαιτητές, οι οποίοι αναφέρουν τις απόψεις τους, ώστε η Premier League και η επιτροπή διαιτησίας της λίγκας η PGMOL να βελτιώσουν τα πράγματα.

Πιο συνοπτικά η επιτροπή/πάνελ της Premier League ανέφερε τα εξής:

  • Το VAR επενέβη σωστά σε 57 περιπτώσεις.
  • Υπήρξαν 20 λάθη VAR μέχρι στιγμής - αλλά η Premier League λέει ότι 17 από αυτά ήταν αποτυχία του VAR να παρέμβει, όταν η επιτροπή έκρινε ότι έπρεπε να είχε γίνει.
  • Υπήρξαν τρεις «λάθος» αποφάσεις αυτή τη σεζόν, όταν παρενέβη το VAR: Ένα από αυτά τα λάθη ήταν ένα πραγματικό λάθος - όταν ακυρώθηκε το γκολ του Λουίς Ντίας για τη Λίβερπουλ κόντρα στην Τότεναμ, όταν το VAR απέτυχε να κοινοποιήσει σωστά την απόφασή του.
  • Υπήρξαν δύο «υποκειμενικά» σφάλματα όταν παρενέβη το VAR (και το πάνελ θεώρησε ότι δεν έπρεπε να το κάνει): Το γκολ του Σάντερ Μπεργκέ εναντίον της Νότιγχαμ Φόρεστ τον Σεπτέμβριο, το οποίο θα έδινε τη Μπέρνλι με 2-1, αλλά η επιτροπή θεώρησε ότι το γκολ ακυρώθηκε λανθασμένα για χέρι μετά από έλεγχο VAR.
  • Επίσης τον Σεπτέμβριο - όταν η Άρσεναλ έπαιξε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο Άντονι Τέιλορ έδωσε πέναλτι για το φάουλ του Άαρον Βαν-Μπισάκα στον Κάι Χάβερτς, μόνο για να ακυρωθεί η απόφαση του πέναλτι επειδή το VAR θεώρησε ότι η επαφή δεν ήταν επαρκής για να ρίξει τον Χάβερτς.

Τι κάνουν η Premier League και η PGMOL για να βελτιώσουν τα πρότυπα;

Ο Πολ Σκόουλς αποκάλυψε στο «Sky Sports» ότι τόσο η Premier League όσο και η PGMOL έχουν ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα, με στόχο τον εντοπισμό μελλοντικών εξειδικευμένων στο VAR διαιτητών, που εργάζονται ήδη πιο κάτω στην πυραμίδα του ποδοσφαίρου.

«Η PGMOL εντοπίζει διαιτητές, οι οποίοι ίσως δραστηριοποιούνται στην EFL ή στην National League, οι οποίοι πιστεύει ότι έχουν τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται προκειμένου να γίνουν καλοί ρέφερι VAR. Αυτοί οι άνθρωποι που θα επιλεγούν στη συνέχεια θα περάσουν από ένα πρόγραμμα κατάρτισης με σκοπό να αναπτυχθεί μια ομάδα εξειδικευμένων ρέφερι στο VAR που θα συμπληρώσει, όχι να αντικαταστήσει, τα μέλη της επιλεγμένης ομάδας που αυτή τη στιγμή λειτουργούν πολύ αποτελεσματικά ως VAR, καθώς και στο γήπεδο»

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα