Οι 14+2 «πρώην Ελληνες» του Μουντιάλ

Newsroom
Οι 14+2 «πρώην Ελληνες» του Μουντιάλ

bet365

Στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα συμμετάσχουν 14 ποδοσφαιριστές αλλά και 2 προπονητές που στο παρελθόν πέρασαν από τα γήπεδα της χώρας μας και έχουν γράψει τη δική τους, μικρή ή μεγάλη, ιστορία στα αγωνιστικά μας δρώμενα.

Των Γιώργου Ντυμένου, Βασίλη Μπαλατσού

Εντονο ελληνικό background θα έχουμε στα γήπεδα του Κατάρ και στην τελική φάση του εκεί Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες, αφού ξέχωρα από τους 13 εν ενεργεία ποδοσφαιριστές της Super League που θα συμμετάσχουν στο Μουντιάλ υπάρχουν επιπλέον 14 που έπαιξαν παλαιότερα, για λίγο ή πολύ, στη χώρα μας.

Παράλληλα κάτι ανάλογο ισχύει και για 2 προπονητές που επίσης βρέθηκαν στους εγχώριους πάγκους και άπαντες έχουν «γράψει» τη δική τους, μικρή ή μεγάλη, ιστορία στα εδώ δρώμενα.

Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων δεν είναι άλλο από τον Φερνάντο Σάντος όπου η Ελλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί ως η δεύτερη πατρίδα του Πορτογάλου κόουτς.

Γιαχία Ατιγιάτ Αλάχ (Μαρόκο)

Γιαχία Ατιγιάτ Αλάχ (Μαρόκο)

Καρίμ Ανσαριφάρντ (Ιράν)

Καρίμ Ανσαριφάρντ (Ιράν)

Ντεβί Επασί (Καμερούν)

Ντεβί Επασί (Καμερούν)

Ιβιτσα Ιβουσιτς (Κροατία)

Ιβιτσα Ιβουσιτς (Κροατία)

Τζοέλ Κάμπελ (Κόστα Ρίκα)

 Τζοέλ Κάμπελ (Κόστα Ρίκα)

Γκρζέγκορζ Κριχόβιακ (Πολωνία)

Γκρζέγκορζ Κριχόβιακ (Πολωνία)

Μάρκο Λιβάια (Κροατία)

 Μάρκο Λιβάια (Κροατία)

Γιασίν Μεριά (Τυνησία)

Γιασίν Μεριά (Τυνησία)

Μοχάμεντ Ντρέγκερ (Τυνησία)

Μοχάμεντ Ντρέγκερ (Τυνησία)

Ντανίλο Περέιρα (Πορτογαλία)

 Ντανίλο Περέιρα (Πορτογαλία)

Μπάμπα Ραχμάν (Γκάνα)

Μπάμπα Ραχμάν (Γκάνα)

Ζοσέ Σα (Πορτογαλία)

Ζοσέ Σα (Πορτογαλία)

Κάρολ Σφιντέρσκι (Πολωνία)

Κάρολ Σφιντέρσκι (Πολωνία)

Φίλιπ Τζούρισιτς (Σερβία)

Φίλιπ Τζούρισιτς (Σερβία)

Φερνάντο Σάντος (Πορτογαλία)

 Φερνάντο Σάντος (Πορτογαλία)

Πάουλο Μπέντο (Νότια Κορέα)

 Πάουλο Μπέντο (Νότια Κορέα)

Για λίγο είδαμε στα μέρη μας τον 27χρονο αριστερό μπακ-χαφ, καθώς έπαιξε στο Βόλο στο πρώτο μισό της 2019/20 που ήταν και η «παρθενική» του club στη μεγάλη κατηγορία. Πάντως στάθηκε και λίγο άτυχος αφού τραυματίστηκε στο ντεμπούτο του (στο 2-1 της Νέας Σμύρνης επί του Πανιωνίου) και η παραπάνω εξέλιξη τον άφησε «πίσω».

Ετσι αποχώρησε από την Ελλάδα με 10 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και ένα γκολ και αμέσως μετά επέστρεψε στη Βιντάντ της πατρίδας του και στην ομάδα της Καζαμπλάνκα συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Τον περασμένο Μάρτιο ντεμπουτάρισε στην Εθνική του και συμπεριλήφθηκε στην αποστολή για το Μουντιάλ.

Ο Ιρανός φορ που συνεχίζει πλέον στην Ομόνοια της Κύπρου ήταν μέχρι και πέρσι στην Ελλάδα, όπου στα μέρη μας αγωνίστηκε με τρεις διαφορετικές ομάδες και έχει αφήσει το «στίγμα» του.

Αρχικά στον Πανιώνιο όπου και ήρθε το καλοκαίρι του 2015 προερχόμενος από την Οσασούνα, μετά από 1,5 χρόνο στη Νέα Σμύρνη πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό, ενώ τη διετία 2020-22 ήταν στην ΑΕΚ.

Συνολικά μετρά 165 συμμετοχές και 52 γκολ στη Super League και το Κύπελλο, ενώ τη σεζόν 2016/17 στέφθηκε με τα «ερυθρόλευκα» πρωταθλητής της χώρας μας.

Την επόμενη μάλιστα αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ της λίγκας με 17 τέρματα.

Αγνωστος μεταξύ αγνώστων ήρθε στον Λεβαδειακό το καλοκαίρι του 2017 και στα μέρη μας «έχτισε» το όνομά του. Στους Βοιωτούς έμεινε μέχρι τον Γενάρη του 2020 οπότε και συνέχισε στη Λαμία, ενώ το καλοκαίρι του 2021 υπέγραψε στον ΟΦΗ.

Στο Ηράκλειο... εκτόξευσε τις «μετοχές» του, καθιερώθηκε στο αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα και το περασμένο καλοκαίρι πήρε μεταγραφή για την Αμπα της Σαουδικής Αραβίας, όπου και συνεχίζει τις... υψηλές πτήσεις.

Αθροιστικά μετρά στη Super League 90 συμμετοχές και πραγματοποίησε ορισμένες εξαιρετικές εμφανίσεις, κυρίως με τους Κρητικούς.

Ο Κροάτης τερματοφύλακας υπέγραψε στον Ολυμπιακό τον Γενάρη του 2018 όταν ήταν τότε σε ηλικία 23 ετών, ακολουθούμενος από εξαιρετικές συστάσεις αφού ανδρώθηκε στις ακαδημίες της Ιντερ.

Ωστόσο στο λιμάνι δεν στέριωσε και μετά από ένα εξάμηνο στον Πειραιά αποχώρησε με προορισμό την πατρίδα του και την Οσιγιέκ.

Εκεί παραμένει μέχρι σήμερα, από το 2019 είναι ο βασικός της πορτιέρε, με την Εθνική του ντεμπουτάρισε πέρσι και έτσι κέρδισε μία θέση στην τριάδα της Χρβάτσκα για το Μουντιάλ του Κατάρ.

Στα 30 του πλέον αγωνίζεται στην Μοντερέι του Μεξικό και είναι ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών που έχει αναδείξει η Κόστα Ρίκα. Χωρίς να αποτελεί υπερβολή η «εκτόξευσή» του... οφείλεται (και) στην εξαιρετική παρουσία που είχε με τον Ολυμπιακό τη σεζόν 2013/14, όταν και αποκτήθηκε ως δανεικός από την Αρσεναλ.

Στα μέρη μας «έχτισε», σε μεγάλο βαθμό, το όνομά του και κυρίως οι τότε εμφανίσεις του στο Champions League αποτέλεσαν το «διαβατήριο» για την καταξίωση.

Με τους «ερυθρόλευκους» έπαιξε σε 43 ματς όπου σημείωσε 11 γκολ, ενώ κατέκτησε και το πρωτάθλημα εκείνης της περιόδου.

Ηταν τα μέσα του περασμένου Μαρτίου όταν η ΑΕΚ έκανε το «μπαμ» και έφερε τον Πολωνό χαφ στην Ελλάδα, καθώς το συμβόλαιό του με την Κράσνονταρ βρίσκονταν σε αναστολή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ετσι η Ενωση τον απέκτησε ως δανεικό μέχρι το φινάλε της περασμένης σεζόν και ο 32χρονος μέσος με μεγάλη καριέρα – μεταξύ άλλων σε Σεβίλλη, Παρί – έπαιξε σε εννέα ματς των play offs, όπου μάλιστα σημείωσε και δύο γκολ.

Αποχώρησε μετά την ολοκλήρωσή τους και πλέον συνεχίζει στην Αλ Σαμπάμπ της Σαουδικής Αραβίας.

Εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών που φόρεσαν τα «κιτρινόμαυρα» στη σύγχρονη ιστορία της ΑΕΚ, ο Κροάτης επιθετικός στέφθηκε το 2018 πρωταθλητής Ελλάδος με τη φανέλα της Ενωσης.

Από το 2017 που αποκτήθηκε προερχόμενος από την Λας Πάλμας μέχρι τον Γενάρη του 2021 που αποχώρησε με προορισμό τη χώρα του και τη Χάιντουκ αγωνίστηκε σε 147 ματς του club σε όλες τις διοργανώσεις και σημείωσε 42 τέρματα.

Στην πατρίδα του συνεχίζει σε ανάλογο υψηλό τέμπο και μάλιστα πήρε το Κύπελλο έχοντας προπονητή τον Βάλντας Νταμπράουσκας που πλέον «κρατά» τα ηνία του ΟΦΗ.

Το καλοκαίρι του 2018 μπήκε ο Τυνήσιος κεντρικός αμυντικός στην ποδοσφαιρική μας «πραγματικότητα», καθώς αποκτήθηκε τότε από τον Ολυμπιακό προερχόμενος από την Σφαξιέν της χώρας του.

Στο λιμάνι πάντως δεν έμεινε πολύ και ναι μεν δεσμεύονταν με συμβόλαιο μέχρι και το 2021, ενδιάμεσα παραχωρήθηκε δανεικός σε ορισμένες ομάδες της Τουρκίας (Κασίμπασα, Ρίζεσπορ).

Συνολικά φόρεσε την «ερυθρόλευκη» φανέλα σε 44 παιχνίδια όλων των διοργανώσεων (εντός/εκτός συνόρων) όπου σημείωσε ένα γκολ και επίσημα με τους Πειραιώτες κατέκτησε ένα Κύπελλο Ελλάδος.

Λίγοι μάλλον θα θυμούνται πως ο Τυνήσιος μπακ φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού, καθώς αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2020 από την Πάντερμπορν και ένα χρόνο μετά έφυγε για άλλες πολιτείες.

Εκείνη τη σεζόν ο πλέον 26χρονος ακραίος οπισθοφύλακας που συνεχίζει την καριέρα του στην Λουκέρνη της Ελβετίας έπαιξε σε 10 ματς των Πειραιωτών (οκτώ πρωταθλήματος, από ένα σε Κύπελλο και Champions League) με απολογισμό μία ασίστ.

Πάντως στο φινάλε της πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, στις αρχές του 2011, για να θυμηθούμε το πέρασμα του Πορτογάλου χαφ από την Ελλάδα και τον Αρη. Τότε σε ηλικία μόλις 20 ετών αποκτήθηκε ως δανεικός από την Πάρμα και έπαιξε σε πέντε ματς της μεγαλής κατηγορίας, όπου μάλιστα σημείωσε δύο γκολ.

Στη συνέχεια επέστρεψε στην Ιταλία, βρέθηκε στη Ρόντα και από το 2015 «εκτόξευσε» την καριέρα του όταν έγινε παίκτης της Πόρτο και παράλληλα άρχισε να καλείται στην Εθνική του ομάδα, με την οποία το 2016 στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης.

Το 2020... μετακόμισε στη Γαλλία και ο 31χρονος με καταγωγή από τη Γουινέα Μπισάο είναι μέλος της Παρί Σεν Ζερμέν.

Για λίγο είδαμε τον 28χρονο μπακ στα μέρη μας, καθώς έπαιξε στο δεύτερο μισό της σεζόν 2020/21 στον ΠΑΟΚ με τη μορφή του δανεισμού από την Τσέλσι. Παρόλα αυτά όμως ξεχώρισε και συνολικά «κατέγραψε» 17 εμφανίσεις με τον «Δικέφαλο του Βορρά», όπου μάλιστα σκόραρε στο ντεμπούτο του κόντρα στη Λαμία.

Στο φινάλε εκείνης της περιόδου κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος και στη συνέχεια επέστρεψε στους Λονδρέζους.

Ωστόσο ο Γκανέζος ακραίος οπισθοφύλακας δεν έμεινε στο Στάμφορντ Μπριτζ και από πέρσι (2021/22) αγωνίζεται, εκ νέου on loan, στη Ρέντινγκ της Championship.

Επί μία τριετία, από το 2018 ως το 2021, ήταν ο «φύλακας-άγγελος» της εστίας του Ολυμπιακού και ένας εκ των κορυφαίων γκολκίπερ που έπαιξαν με τη φανέλα του. Ο Πορτογάλος ντύθηκε στα «ερυθρόλευκα» προερχόμενος από την Πόρτο και συνολικά υπερασπίστηκε 124 φορές τα καρέ των Πειραιωτών σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ καθιερώθηκε και στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του.

Στο εδώ παλμαρέ του προσέθεσε δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο, μέχρι που πήρε μεταγραφή, έναντι περίπου εννέα εκατομμυρίων ευρώ, για τον «μαγικό κόσμο» της Premier League και τη Γουλβς.

Στους «λύκους» είναι βασικός και αναντικατάστατος.

Σαν... γέννημα-θρέμμα του ΠΑΟΚ μπορεί να λογίζεται ο Πολωνός φορ, καθώς πήγε στην Τούμπα σε ηλικία μόλις 21 ετών (Γενάρη του 2018) και στην Ελλάδα «έχτισε» το όνομά του.

Με τη φανέλα των Θεσσαλονικιών αγωνίστηκε σε 134 ματς εντός και εκτός συνόρων όπου μάλιστα σημείωσε 35 γκολ, ενώ παράλληλα κατέκτησε ένα πρωτάθλημα και δύο Κύπελλα.

Μέσω του «Δικέφαλου του Βορρά» καθιερώθηκε στο αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα, ενώ στις αρχές του έτους πήρε μεταγραφή για τη Σαρλότ του MLS έναντι ενός ποσού που υπολογίζεται στα πέντε εκατομμύρια ευρώ .

Το 2007 ο Ολυμπιακός προχώρησε σε μια επένδυση, καθώς απέκτησε τον 15χρονο τότε Σέρβο από της ακαδημίες του Ερυθρού Αστέρα και τον ενέταξε στην Κ-17. Ο 30χρονος μεσοεπιθετικός έμεινε για μια σεζόν στην Ελλάδα, πήρε «προαγωγή», παρά το νεαρό της ηλικίας του, στην Κ-19 των «ερυθρολεύκων», όμως δεν κατάφερε να αγωνιστεί ποτέ με την πρώτη ομάδα.

Το μέλλον του πάντως ήταν λαμπρό, καθώς στην πορεία της καριέρας του έπαιξε, μεταξύ άλλων, σε Μπενφίκα, Αντερλεχτ, Σαουθάμπτον και πλέον τον βρίσκουμε στη Serie A με τη φανέλα της Σαμπντόρια.

Από το 2012 καλείται συνεχώς στους «πλάβι».

Ενας από εμάς είναι ο Πορτογάλος κόουτς, που σε συλλογικό και μη επίπεδο κόσμησε τη χώρα μας με την παρουσία του.

Στην Ελλάδα ήρθε το 2001 για λογαριασμό της ΑΕΚ (κατάκτησε το Κύπελλο), έκτοτε εργάστηκε σε Παναθηναϊκό, εκ νέου στην Ενωση και τον ΠΑΟΚ, ενώ από 2010 έως το 2014 ήταν προπονητής της Εθνικής μας, την οποία οδήγησε στους «8» του EURO 2012 και στους «16» του Μουντιάλ του 2014.

Εκ των πλέον πετυχημένων τεχνικών που εργάστηκαν στα μέρη μας και εξαιρετικός χαρακτήρας, το 2014 ανέλαβε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του και δύο χρόνια μετά το οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης.

Ηταν Αύγουστος του 2016 όταν ο Πορτογάλος κόουτς ανέλαβε τα «ηνία» του Ολυμπιακού, διαδεχόμενος τότε τον Βίκτορ Σάντσεζ που πλήρωσε το «μάρμαρο» για τον αποκλεισμό στο Champions League από τη Χαποέλ Μπερ Σεβά.

Ο 53χρονος οδήγησε τους «ερυθρόλευκους» στους «16» του Europa (μετά και την πρόκριση επί της Οσμανλισπορ), όμως οι τρεις σερί ήττες που γνώρισε στο πρωτάθλημα (από ΑΕΚ, Πανιώνιο, ΠΑΟΚ) τον Μάρτιο του 2017 τον οδήγησαν στην πόρτα της εξόδου, οπότε και τον διαδέχθηκε ο Τάκης Λεμονής.

Συνέχισε σε συλλογικό επίπεδο στην Κίνα και από το 2018 είναι προπονητής της Νοτίου Κορέας.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi