Ολυμπιακός: Θα είναι πολύ κρίσιμο κομμάτι στον τελικό με τη Φιορεντίνα...

Ολυμπιακός: Θα είναι πολύ κρίσιμο κομμάτι στον τελικό με τη Φιορεντίνα...

Ολυμπιακός: Θα είναι πολύ κρίσιμο κομμάτι στον τελικό με τη Φιορεντίνα...

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta για ένα πολύ κρίσιμο κομμάτι του παιχνιδιού και το ρόλο που μπορεί να παίξει στον τελικό του Ολυμπιακού με τη Φιορεντίνα.

Εύκολα μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι η Φιορεντίνα σε πέντε από τα φετινά παιχνίδια της στο Κόνφερενς Λιγκ προηγήθηκε στο σκορ στο πρώτο 10λεπτο. Τελευταία φορά στον πρώτο ημιτελικό, στη νίκη της 3-2 επί της Κλαμπ Μπριζ, σκοράροντας στο 5ο λεπτό.

Είναι ένα δεδομένο που πρέπει να προβληματίσει τον Ολυμπιακό. Διότι πολύ απλά σε κάθε μεγάλο παιχνίδι, πόσο δε μάλλον σε ένα τελικό, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι όποια ομάδα ανοίξει το σκορ θα έχει περισσότερες πιθανότητες για να επικρατήσει-η, έστω για να μην χάσει, να πάει στην παράταση, στα πέναλτι. Η σχετική ανάλυση λαμβάνει μεγαλύτερη αξία συνυπολογίζοντας ότι ο Ολυμπιακός έχανε 0-2 από τη Μακάμπι μέσα στο Καραϊσκάκη από το πρώτο δεκάλεπτο. Αλλά κι ότι η ήττα του (0-1) στην Κωνσταντινούπολη ήρθε από ένα γκολ μόλις στο 12ο λεπτό-και μνημονεύω μόνο ό,τι έχει να κάνει με την παρουσία του Μεντιλίμπαρ στον πάγκο.

Τα γκολ, όμως, είναι απλά ένα κομμάτι. Εδώ θα πρέπει να δούμε το θέμα πιο σφαιρικά. Να δούμε π.χ. ότι ο Τζολάκης στα τρία ντέρμπι του Ολυμπιακού την προηγούμενη εβδομάδα είχε τρία τετ α τετ στα πρώτα λεπτά! Στην Τούμπα ο Κωνσταντέλιας γλίστρησε κι έχασε μοναδική ευκαιρία στο 12’…Στο Καραϊσκάκη ο Λιβάι κέρδισε πέναλτι από τον νεαρό γκολκίπερ, που όμως στάθηκε κι εδώ τυχερός γιατί υποδείχθηκε ο φορ της ΑΕΚ σε θέση οφσάιντ οριακά στο 7’…Στη Λεωφόρο ο Γερεμέγεφ κι αυτός βγήκε φάτσα με τον Τζολάκη, αλλά καθυστέρησε και σούταρε πάνω στον Κάρμο, που έσπευσε και τον πρόλαβε, τελικά στο 4’…

Τζολάκης

Θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε ότι ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού θα έχει την ίδια ρέντα σε τετ α τετ και με κυνηγό της Φιορεντίνα στα πρώτα λεπτά. Μακάρι να έχει, αλλά καλύτερα να μην του συμβεί! Και για να έχουν συμβεί τρία τετ α τετ στον Τζολάκη σε τρία σερί ντέρμπι στα πρώτα λεπτά, σημαίνει πως κάτι δεν γίνεται καλά. Τόσο από τους αμυντικούς του Ολυμπιακού, όσο κι από τους πέντε μέσους, που προφανέστατα δεν μαρκάρουν και δεν πιέζουν σωστά σωστά κι αφήνουν τους αντιπάλους τους να περάσουν πάσες με όλη την ευκολία που θα ήθελαν. Γιατί το πρόβλημα ξεκινάει από μπροστά και πάει πίσω.

Μην κοροϊδευόμαστε, ένα γρήγορο γκολ πάντα παίζει μεγάλο ρόλο, γιατί εκτός των άλλων όποια ομάδα το βάλει παίρνει και τη λεγόμενη ψυχολογία του αγώνα. Ο Ολυμπιακός κέρδισε και στα δύο παιχνίδια την Άστον Βίλα προηγούμενος εκτός έδρας με γκολ στο 16’ κι εντός έδρας με γκολ στο 10’…Κέρδισε 3-2 τη Φενέρμπαχτσε στο Καραϊσκάκη ανοίγοντας το σκορ στο 8’…Τσάκισε 6-1 τη Μακάμπι παίρνοντας το προβάδισμα στο σκορ από το 10’…Και γενικά ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα ψυχολογίας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται αυτό το πράγμα.

Δεν λέει κανείς ότι ένα γρήγορο γκολ σου λύνει όλα τα προβλήματα-σου λύνει όμως αρκετά, έως πολλά προβλήματα. Κι ο Ολυμπιακός μας έχει δείξει ότι μπορεί να το βάλει το γρήγορο γκολ. Ατυχώς, όμως, μας έχει δείξει κι ότι μπορεί και να το φάει…

Άσχετο:

Ας έχουμε υπόψιν μας ότι η Φιορεντίνα έχει μεγαλύτερο μπάτζετ από την Αταλάντα, που κέρδισε στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ την μέχρι εκείνο το ματς ανίκητη φέτος Μπάγερ Λέβερκουζεν. Βεβαίως, η Αταλάντα είναι καλύτερη ομάδα από τη Φιορεντίνα. Όπως, πάντως, κι η Λέβερκουζεν είναι καλύτερη ομάδα από τον Ολυμπιακό…

Με τον Ιταλιάνο στον πάγκο αυτή την τριετία η Φιορεντίνα έχει μπορέσει και σταθεροποιηθεί σε μόνιμη βάση αξιοπρεπώς εκεί γύρω μεταξύ της 7ης και της 8ης θέσης, την στιγμή κατά την οποία την αμέσως προηγούμενη τριετία ήταν από 10η έως 16η. Παράλληλα, ο προπονητής αυτός αποδείχθηκε ικανός στα νοκ άουτ παιχνίδια, αφού έφτασε με την ομάδα φέτος και πέρυσι στους τελικούς του Κόνφερενς Λιγκ, ενώ πέρυσι και στον τελικό του Κυπέλλου, χάνοντας 1-2 από την Ίντερ, όπως έχασε και στον ευρωπαϊκό τελικό 1-2 από τη Γουέστ Χαμ.

βιόλα

Στη φετινή διοργάνωση του Κυπέλλου, η Φιορεντίνα απέκλεισε (στα πέναλτι) την πολύ ισχυρή Μπολόνια κι αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Αταλάντα παίζοντας στη ρεβάνς 45 λεπτά με 10 παίκτες λόγω αποβολής του ενός στόπερ της. Και πρόπερσι στο Κύπελλο είχε αποκλειστεί επίσης στα ημιτελικά από τη Γιουβέντους, έχοντας πρώτα αποκλείσει την Αταλάντα και τη Νάπολι.

Είναι σαφές δηλαδή ότι το έχει στα νοκ άουτ παιχνίδι κι αυτό είναι κάτι που την καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνη στον τελικό με τον Ολυμπιακό.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Έγραψε χθες ο πορτογαλικός Τύπος ότι ο Πέδρο Προέντσα θα βρίσκεται κι αυτός στην Αθήνα για το Ολυμπιακός-Φιορεντίνα, για να είναι κοντά στο συμπατριώτη του Αρτούρ Σοάρες που για πρώτη φορά στην καριέρα του θα σφυρίξει ευρωπαϊκό τελικό. Βλέπετε, ο Προέντσα (πρόεδρος της πορτογαλικής Λίγκας) είναι πρώην διαιτητής και είχε σφυρίξει τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2012 Μπάγερν- Τσέλσι 1-1 και 3-4 στα πέναλτι.

Μακάρι να φέρει γούρι στον Ολυμπιακό ο Προέντσα, που είχε σφυρίξει μία πολύ μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού, το 3-2 επί της Ατλέτικο Μαδρίτης στο Καραϊσκάκη το 2014, όπως και μία άλλη νίκη, το 2-1 επί της Σταντάρ Λιέγης εντός έδρας το 2009. Όπως, πάντως, είχε σφυρίξει ο Προέντσα τον Ολυμπιακό και σε μία ήττα του μέσα στον Πειραιά, 0-1 από τη Μαρσέιγ το 2011.

Ήταν εκείνα τα χρόνια που έπαιζαν αρκετά συχνά τον Ολυμπιακό Πορτογάλοι διαιτητές στα Κύπελλα Ευρώπης (βλέπε και την εντός έδρας νίκη 1-0 με την Άρσεναλ με τον Λουσίλιο Μπαπτίστα, όπως και την ήττα 1-2 εκτός έδρας από την Μπορντό με τον Μπενκερέτσα). Αντίθετα, εδώ και πολλά χρόνια είναι πραγματικά σπάνιες οι περιπτώσεις που η ΟΥΕΦΑ ορίζει Πορτογάλους διαιτητές στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Ολυμπιακού: στο 0-0 εντός έδρας με την Μπερ Σέβα, στο 1-3 εκτός έδρας από την Άιντραχτ και στο 1-0 εντός έδρας με τη Νέφτσι.

Ολυ

Ο Αρτούρ τον Ολυμπιακό τον έχει παίξει μόνο σε επίπεδο ελληνικού πρωταθλήματος (1-0 με Παναθηναϊκό εντός κι 1-1 με την ΑΕΚ εκτός), ενώ τη Φιορεντίνα την είχε παίξει στην Ευρώπη, αλλά πριν αρκετά χρόνια, το 2013 σε ένα 2-1 εντός έδρας επί της Ντνίπρο και το 2017 σε ένα 2-4 εντός έδρας επίσης από την Γκλάντμπαχ.

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.