Αθλέτικ Μπιλμπάο - Ατλέτικο Μαδρίτης 3-0: Τα Λιοντάρια του Βαλβέρδε φουλάρουν για την κούπα μετά από σαράντα χρόνια! (vid)

Nico Williams

bet365

Με θρίαμβο επί της Ατλέτικο Μαδρίτης (3-0) και συνολικό σκορ 4-0, η Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε προκρίθηκε πανηγυρικά στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας, όπου στις 6 Απριλίου κόντρα στην Μαγιόρκα στην Σεβίλλη θα ψάξει την πρώτη της κούπα μετά από το... 1984!

Την τελευταία φορά που η Αθλέτικ Μπιλμπάο κατέκτησε το Κύπελλο Ισπανίας, το 1984, ο 20χρονος Ερνέστο Βαλβέρδε έκανε τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα στο ποδόσφαιρο με την φανέλα της Αλαβές.

Σαράντα χρόνια μετά, ο «Τσινγκούρι» ελπίζει ότι θα βάλει τέλος στην «ξηρασία» στον τελικό της 6ης Απριλίου στην Σεβίλλη με αντίπαλο την Μαγιόρκα, μετά την σπουδαία πρόκριση επί της Ατλέτικο Μαδρίτης με θρίαμβο (3-0) και συνολικό σκορ 4-0, στην σκιά των σοβαρών επεισοδίων που έλαβαν χώρα πριν από τον δεύτερο ημιτελικό.

Ο αριστερός μπακ Γιούρι Μπερτσίτσε δεν πρόλαβε να ξεπεράσει τον τραυματισμό του και έμεινε εκτός αποστολής, με τον Βαλβέρδε να ξεκινάει στην θέση του τον Ίνιγκο Λέκουε και τα αδέλφια Γουίλιαμς (Ινιάκι και Νίκο) κανονικά στην ενδεκάδα.

Ο Άνχελ Κορέα ξεκίνησε ως παρτενέρ του Άλβαρο Μοράτα στην επίθεση αντί του απόντα λόγω τραυματισμού Αντουάν Γκριεζμάν, με τον κεντρικό αμυντικό Χοσέ Μαρία Χιμένες να παραμένει επίσης εκτός.

Σόου των αδελφών Γουίλιαμς!

Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν δυνατά, αφού άλλωστε έπρεπε να ανατρέψουν το 0-1 του πρώτου αγώνα, αλλά Σαμουέλ Λίνο και Μάριο Ερμόσο δεν κατάφεραν να ανησυχήσουν τον Κέπα Αγκιρεθαμπάλα στο πρώτο δεκάλεπτο.

Το 0-1 έμοιαζε πιο πιθανό, αλλά αντ’ αυτού στο 13’ ήρθε το 1-0, με τον Νίκο Γουίλιαμς να σεντράρει από τα αριστερά και τον μεγάλο του αδελφό Ινιάκι να νικάει με απευθείας σουτ μέσα από την περιοχή τους Γιάν Όμπλακ και Ερμόσο, για να δώσει τεράστιο προβάδισμα στην ομάδα του.

Το γκολ της Αθλέτικ στην πρώτη της τελική πλήγωσε, αλλά δεν πτόησε την Ατλέτικο, η οποία προσπάθησε ανεπιτυχώς να απαντήσει με τον Μάρκος Γιορέντε και τον Κορέα, ενώ ενδιάμεσα η Αθλέτικ άγγιξε το 2-0 με τον μικρό των Γουίλιαμς.

Εν τέλει, στο 42’, ο Ινιάκι «χόρεψε» τον Ερμόσο και γύρισε την μπάλα στον Νίκο, ο οποίος με κοντινή προβολή μέσα από την μικρή περιοχή σφράγισε ουσιαστικά την πρόκριση των Λιονταριών, μετά και το 1-0 μέσα στην Μαδρίτη στον πρώτο ημιτελικό.

Το κερασάκι ο Γκουρουθέτα

Αναζητώντας επί της ουσίας ένα μικρό... θαύμα, ο Σιμεόνε έκανε τρεις μαζεμένες αλλαγές στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, βάζοντας Ρεϊνίλντο, Πάμπλο Μάριος και Μέμφις Ντεπάι.

Οι αλλαγές του «Τσόλο» δεν έπιασαν τόπο και, μάλιστα, επτά λεπτά μετά την τριπλή αλλαγή (61’), ο Γκόρκα Γκουρουθέτα, παίρνοντας από κοντά το ριμπάουτ, νίκησε τον Όμπλακ και έδωσε διαστάσεις θριάμβου στην πρόκριση της Αθλέτικ.

Η σεμνή τελετή είχε λάβει τέλος μισή ώρα πριν από την τυπική ολοκλήρωσή της, με το κατάμεστο «Σαν Μαμές» (ρεκόρ προσέλευσης με 52.061 θεατές) να γιορτάζει για την επιτυχία της ομάδας του, η οποία θα κυνηγήσει την Σεβίλλη το 24ο Κύπελλο της ιστορίας της και πρώτο μετά από τέσσερις δεκαετίες.

Η Ατλέτικο προσπάθησε να πετύχει το γκολ της τιμής, αλλά Μοράτα, Ρικέλμε και Ντεπάι απέτυχαν να νικήσουν τον Αγκιρεθαμπάλα, ο οποίος πήρε μέρος στο... πάρτι με μερικές καθοριστικές αποκρούσεις για να κρατήσει το μηδέν κόντρα στους Ροχιμπλάνκος σε συνολικά 180 λεπτά.

Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ερνέστο Βαλβέρδε): Αγκιρεθαμπάλα - Ντε Μάρκος (89’ Ραούλ Γκαρθία), Βίβιαν, Παρέδες, Λέκουε - Ρουίθ Ντε Γκαλαρέτα (68’ Ντάνι Γκαρθία), Πράδος - Ινιάκι Γουίλιαμς (80’ Άλεξ Μπερενγκέρ), Σανθέτ (80’ Ουνάι Γκόμεθ), Νίκο Γουίλιαμς - Γκουρουθέτα (89’ Γεράι Άλβαρεθ).

Ατλέτικο Μαδρίτης (Ντιέγκο Σιμεόνε): Όμπλακ - Μολίνα (54’ Μπάριος), Σάβιτς, Βίτσελ, Ερμόσο (53’ Ρεϊνίλντο), Λίνο (72’ Ρικέλμε) - Γιορέντε, Κόκε (65’ Σαούλ), Ντε Πολ - Μοράτα, Κορέα (54’ Ντεπάι).

Κύπελλο Ισπανίας – Ημιτελικά

Πρώτοι αγώνες

Τρίτη 06/02

Μαγιόρκα – Ρεάλ Σοσιεδάδ 0-0

Τετάρτη 07/02

Ατλέτικο Μαδρίτης – Αθλέτικ Μπιλμπάο 0-1

(25’ πέν. Μπερενγκέρ)

Ρεβάνς

Τρίτη 27/02

Ρεάλ Σοσιεδάδ – Μαγιόρκα 1-1 (4-5 πέν.)

(71’ Ογιαρθάμπαλ - 50’ Γκονσάλες)

Πέμπτη 29/02

Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδρίτης 3-0

(13’ Ινιάκι Γουίλιαμς, 42’ Νίκο Γουίλιαμς, 61’ Γκουρουθέτα)

Τελικός: Μαγιόρκα – Αθλέτικ Μπιλμπάο (Σάββατο, 06/04 - Ολυμπιακό Στάδιο Λα Καρτούχα – Σεβίλλη)

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

COPA DEL REY Τελευταία Νέα