UEFA Super Cup: Οι δέκα κορυφαίοι τελικοί της σύγχρονης ιστορίας (vids)

UEFA Super Cup: Οι δέκα κορυφαίοι τελικοί της σύγχρονης ιστορίας (vids)

bet365

Λίγες ώρες πριν από τη «μάχη» μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Άιντραχτ Φρανκφούρτης στο Ελσίνκι (10/8, 22:00, το Gazzetta σας βάζει στο κλίμα των Σούπερ Καπ με τους δέκα κορυφαίους τελικούς στην εποχή των μονών αγώνων.

Πήρε «σάρκα και οστά» από μια ιδέα ενός δημοσιογράφου. Όπως ο Γκαμπριέλ Ανό της «Equipe» οραματίστηκε πρώτος το Champions League, έτσι και εκείνο γεννήθηκε 15 χρόνια αργότερα, το 1971, από τον Άντον Βίτκαμπ της «Telegraaf». Το UEFA Super Cup έγινε θεσμός, ο οποίος σηματοδοτεί την έναρξη μιας ακόμα ευρωπαϊκής σεζόν, μέσα από μια «μάχη» επίδειξης ανάμεσα στον πρωταθλητή και τον Κυπελλούχο Ευρώπης. Από το 1999 και την κατάργηση του Κυπελλούχων, τη θέση του τελευταίου πήρε ο νικητής του Κυπέλλου UEFA ή εσχάτως του Europa League. Κι αυτή η «μάχη», φέτος βρίσκει αντιμέτωπες τις Ρεάλ Μαδρίτης και Άιντραχτ Φρανκφούρτης, στο «Ολυμπιακό Στάδιο» του Ελσίνκι.

Είναι η έλλειψη πίεσης και άγχους που το κάνει να υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις. Είναι, όμως και το διακύβευμα ενός ακόμα ευρωπαϊκού τροπαίου από νωρίς στη σεζόν, κίνητρο που ωθεί ακόμα περισσότερο το αουτσάιντερ του ζευγαριού, το οποίο είθισται να είναι ο νικητής του UEFA/Europa League. Το Super Cup έχει προσφέρει μερικά αξέχαστα ματς στο παρελθόν και λίγες ώρες πριν από τον τελικό του 2022, το Gazzetta σάς παρουσιάζει τις δέκα αλησμόνητες αναμετρήσεις του θεσμού από τότε που καθιερώθηκαν οι μονοί αγώνες (1998): τέσσερις στο πάλαι ποτέ διαχρονικό «σπίτι» του, το «Louis II» του Μονακό και έξι την τελευταία δεκαετία.

Μπαρτσελόνα - Σεβίλλη 5-4 παρ. (2015)

Μπαρτσελόνα - Σεβίλλη 5-4 παρ. (2015)

Ρεάλ - Σεβίλλη 3-2 παρ. (2016)

Ρεάλ - Σεβίλλη 3-2 παρ. (2016)

Μπάγερν - Τσέλσι 5-4 πεν. (2013)

Μπάγερν - Τσέλσι 5-4 πεν. (2013)

Λίβερπουλ - Μπάγερν 3-2 (2001)

Λίβερπουλ - Μπάγερν 3-2 (2001)

Ατλέτικο - Ρεάλ 4-2 παρ. (2018)

Ατλέτικο - Ρεάλ 4-2 παρ. (2018)

Λίβερπουλ - Τσέλσι 5-4 πεν. (2019)

Λίβερπουλ - Τσέλσι 5-4 πεν. (2019)

Ατλέτικο - Τσέλσι 4-1 (2012)

Ατλέτικο - Τσέλσι 4-1 (2012)

Μπάγερν - Σεβίλλη 2-1 παρ. (2020)

Μπάγερν - Σεβίλλη 2-1 παρ. (2020)

Σεβίλλη - Μπαρτσελόνα 3-0 (2006)

Σεβίλλη - Μπαρτσελόνα 3-0 (2006)

Γαλατάσαραϊ - Ρεάλ 2-1 (2000)

Γαλατάσαραϊ - Ρεάλ 2-1 (2000)

Πολύ απλά, ο τελικός με τα περισσότερα γκολ ως και σήμερα. Οκτώ στην κανονική διάρκεια, με την Μπαρτσελόνα να ανατρέπει το 1-0 σε 4-1 χάρη στα γκολ των Μέσι (δύο απευθείας φάουλ), Ραφίνια και Σουάρες, αλλά τη Σεβίλλη να ανατρέπει μια φαινομενικά χαμένη παρτίδα με τρία τέρματα από το 57' ως το 81'! Τον τελευταίο λόγο τον είχαν, όμως, οι Μπλαουγκράνα στην παράταση, όπου ο Λουίς Σουάρες διαμόρφωσε το τελικό 5-4 και χάρισε το πέμπτο και τελευταίο ως σήμερα Σούπερ Καπ στην πολυνίκη του θεσμού (πέντε κατακτήσεις).

Η Σεβίλλη του 3X3 στον αγαπημένο της θεσμό, το Europa League, έχασε αντιθέτως και τα τρία αντίστοιχα Σούπερ Καπ. Το τελευταίο κατά σειρά ήταν το 2016, σε τρίτο διαδοχικό ισπανικό «εμφύλιο», αυτή τη φορά από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Μια Ρεάλ που είχε ήδη μάθει να επιστρέφει από την «κόλαση» και το πιστοποίησε και απέναντι στους Ανδαλουσιανούς με αιχμή του δόρατος τον άνθρωπο της τελευταίας στιγμής. Ο Σέρχιο Ράμος λύτρωσε τη Βασίλισσα στο 90+3' στέλνοντας το ματς στην παράταση (2-2), εκεί που ένας άλλος αμυντικός των Μερένγκες, ο Καρβαχάλ πέτυχε το «buzzer-beater» στο 119' και σφράγισε την κούπα.

Την περίμενε την «εκδίκηση» με ανυπομονησία. Και την πήρε με πανομοιότυπο τρόπο, όπως γεύτηκε την πίκρα σε πρώτο χρόνο στην «Allianz Arena», από το κεφάλι και τα πόδια του Ντιντιέ Ντρογκμπά. Έναν χρόνο μετά την απώλεια του Champions League από την Τσέλσι, η Μπάγερν Μονάχου συνάντησε τους Μπλε στον τελικό του Σούπερ Καπ όντας εκείνοι αυτή τη φορά οι κάτοχοι της κούπας με τα μεγάλα αυτιά και κατάφεραν να κερδίσουν την παρτίδα στα πέναλτι, αφού πρώτα ο Χάβι Μαρτίνεθ την έσωσε στο 120+1' της παράτασης (2-2 παρ, 1-1 κ.α.). Μετά από εννέα σερί εύστοχα χτυπήματα, μοιραίος έμελλε να χριστεί τελικά ο πιτσιρικάς τότε, Ρομέλου Λουκάκου, χαρίζοντας έτσι το παρθενικό Σούπερ Καπ στη συλλογή της Ρέκορντμαϊστερ.

Σε αυτόν τον τελικό, η γραμμή μεταξύ αουτσάιντερ και φαβορί ήταν δυσδιάκριτη. Κι αυτό αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, αφού η νικήτρια του UEFA, Λίβερπουλ, «λύγισε» και την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μπάγερν Μονάχου, παίρνοντας προβάδισμα τριών τερμάτων μέχρι το 46' (Ρίισε, Χέσκεϊ και ο MVP, Όουεν οι σκόρερ). Οι Βαυαροί κυνήγησαν την ανατροπή, μείωσαν σε 3-2 με Σαλιχάμιτζιτς και Γιάνκερ, αλλά η κούπα κατέληξε στο Μέρσεϊσαϊντ.

Η μοναδική ομάδα με τρεις τουλάχιστον κατακτήσεις Σούπερ Καπ και κανέναν χαμένο τελικό. Η πιο πρόσφατη από αυτές, μάλιστα, ήταν βγαλμένη από όνειρο: κόντρα στη «μισητή» συμπολίτισσα, Ρεάλ, με το εμφατικό 4-2 έστω και στην παράταση. Ο Ντιέγκο Κόστα με δύο γκολ «καθάρισε» στην κανονική διάρκεια ισοφαρίζοντας σε 2-2 και στην παράταση, τα γκολ των Σαούλ και Κόκε έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της ομάδας του Τσόλο Σιμεόνε, για τον τελευταίο ευρω-τίτλο της ως και σήμερα.

Ιστορικός τελικός στην Πόλη, καθώς η Στεφανί Φραπάρ έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής που σφυρίζει σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης των ανδρών. Ο αγγλικός «εμφύλιος» ανταποκρίθηκε στα στάνταρ του, προσφέροντας ένα ματς γεμάτο σασπένς που κρίθηκε στα πέναλτι. Ο Σαντιό Μανέ σκόραρε για τους Reds σε κανονική διάρκεια (1-1) και παράταση (2-2), αλλά στο τέλος της βραδιάς, ο ήρωας τίτλου της Λίβερπουλ ήταν ο φρέσκος, τότε, αντικαταστάτης του τραυματία Άλισον ονόματι Άδριαν, ο οποίος απέκρουσε το πέναλτι του Έιμπραχαμ και χάρισε στην ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ την κούπα.

One Falcao show. Ίσως η κορυφαία παράσταση του «Tigre» στην ευρωπαϊκή σκηνή. Χατ-τρικ στο πρώτο ημίχρονο, ασταμάτητος μπελάς για την άμυνα της Τσέλσι σε όλη τη διάρκεια, συνέβαλε τα μέγιστα στο εμφατικό 4-1 και τον δεύτερο τίτλο Σούπερ Καπ των Ροχιμπλάνκος σε τρία χρόνια, αμφότεροι με το «νόμισμα» της νικήτριας του Europa League.

Κάν'το όπως το 2013. Ο Χάβι Μαρτίνεθ εξελίχθηκε στον «Mr. Super Cup» για τη Μπάγερν Μονάχου, αφού πέτυχε το καθοριστικό γκολ και στις δύο κατακτήσεις τους. Με την Τσέλσι είχε στείλει το ματς στα πέναλτι στο 120+1', με τη Σεβίλλη το κέρδισε επί προσωπικού χάρη στο γκολ του στο 104', όντας η «χρυσή» αλλαγή του Χάνσι Φλικ. Ήταν το ένα από τα έξι τρόπαια που κέρδισε η Μπάγερν στο 2020, μόλις η δεύτερη ομάδα της ιστορίας μετά την Μπαρτσελόνα του 2009 που κατακτά το «sextuple».

Και ναι, η Σεβίλλη σε ρόλο νικητή. Στην πρώτη, μάλιστα, χρονικά εμφάνισή της σε τελικό Σούπερ Καπ, η ομάδα των Ντάνι Άλβες, Φρεντερίκ Κανουτέ, Χεσούς Νάβας, αλλά και του αδικοχαμένου Αντόνιο Πουέρτα, «πάτησε» την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μπαρτσελόνα των Ροναλντίνιο, Μέσι, Ετό με 3-0 και κατέκτησε το μοναδικό της Σούπερ Καπ. Ακολούθησαν πέντε ακόμη ευκαιρίες, χωρίς τύχη.

Αντίστροφο φινάλε με τον πρώτο τελικό της νέας χιλιετίας. Η Γαλατασαράι με τον Μιρτσέα Λουτσέσκου στον πάγκο, έκανε την έκπληξη απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης των Ραούλ, Ρομπέρτο Κάρλος και των νεοαποκτηθέντων τότε, Φίγκο-Μακελελέ, επικρατώντας 2-1 με το μοναδικό «χρυσό» γκολ στην ιστορία του θεσμού! Αφού οι δύο ομάδες πήγαν στην παράταση με το σκορ στο 1-1 από τα εύστοχα πέναλτι των Ραούλ και Ζαρντέλ, ο Βραζιλιάνος στράικερ σκόραρε στο 102' και επέβαλε «ξαφνικό θάνατο» στους Μερένγκες, σφραγίζοντας το τρόπαιο για την «Τσιμ Μπομ» που αποτελεί μέχρι και σήμερα τη μοναδική ομάδα της Τουρκίας που το κατακτά.