UEFA Σούπερ Καπ: Το γήπεδο του τελικού στην «πρωτάρα» οικοδέσποινα, Φινλανδία

UEFA Σούπερ Καπ: Το γήπεδο του τελικού στην «πρωτάρα» οικοδέσποινα, Φινλανδία

bet365

Ρεάλ Μαδρίτης και Άιντραχτ Φρανκφούρτης θα μονομαχήσουν για το φετινό Σούπερ Καπ (10/8, 22:00) στη Φινλανδία και το «Ολυμπιακό Στάδιο» του Ελσίνκι, χωρητικότητας 36.251 θέσεων. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΠΟΥΝΤΖΑΚΗΣ

Η ώρα για τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της σεζόν έφτασε. Ρεάλ Μαδρίτης, η πρωταθλήτρια Ευρώπης για 14η φορά στην ιστορία της και Άιντραχτ Φρανκφούρτης, η κάτοχος του Europa League, διεκδικούν το Σούπερ Καπ με φόντο τον ουρανό του Ελσίνκι, στον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό διασυλλογικού επιπέδου που διοργανώνεται ποτέ στη Φινλανδία.

Γήπεδο του τελικού το ιστορικό «Ολυμπιακό Στάδιο» της φινλανδικής πρωτεύουσας. Με χωρητικότητα 36.251 θέσεων, το ''Stadikka'' όπως λέγεται χαρακτηριστικά στη Φινλανδία, άνοιξε τις θύρες του το μακρινό 1934 και έχει ανακαινιστεί συνολικά δέκα φορές, με την τελευταία να διαρκεί από το 2016 ως το 2020. Είναι το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο της χώρας, στο οποίο, άλλωστε, δίνει τα ματς της και η εθνική Φινλανδίας, έχοντας στο παρελθόν φιλοξενήσει ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα Στίβου και κυρίως, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952.

Σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, πάντως, δεν μετρούσε τελικό μέχρι το 2009, όταν διεξήχθη εκεί ο μεγάλος τελικός του Euro γυναικών.

Αυτός θα είναι ο δέκατος σερί τελικός του Σούπερ Καπ μακριά από την πάλαι ποτέ μόνιμη έδρα του, το Μονακό και το «Louis II». Από το 2013 ο αγώνας έχει διεξαχθεί κατά σειρά σε Πράγα, Κάρντιφ, Τιφλίδα, Τρόντχαϊμ, Σκόπια, Ταλίν, Κωνσταντινούπολη, Βουδαπέστη και Μπέλφαστ.

Το στάδιο, μετά και την πρόσφατη ανακαίνιση, διαθέτει ουκ ολίγους εσωτερικούς χώρους, πολλαπλών χρήσεων. Ενδεικτικό είναι πως η αίθουσα Τύπου αλλά και ο χώρος που θα αποτελέσει την μικτή ζώνη το βράδυ της Τετάρτης, έχει στηθεί σε ένα γυμναστήριο, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει μεταξύ άλλων αγώνες προπονητικού χαρακτήρα σε μπάσκετ και ποδοσφαίρου σάλας. Ο χώρος δεν διαθέτει κερκίδες, ωστόσο, στην μία του πλευρά υπάρχουν τζαμαρίες που δίνουν τη δυνατότητα οπτικής επαφής με έναν εσωτερικό διάδρομο. Ο διάδρομος αυτός έχει διακοσμηθεί για την… περίσταση με εικόνες από την περσινή πορεία τόσο των Μαδριλένων όσο και των Γερμανών ως την κατάκτηση του Τσάμπιονς και του Γιουρόπα Λιγκ αντίστοιχα.

gipedo_mesa

gipedo_mesa_2

Το παραδοσιακό σκανδιναβικό ανοιχτό χρώμα του ξύλου έχει χρησιμοποιηθεί ως επένδυση στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους του σταδίου. Ακόμα και αν η Φινλανδία δεν αποτελεί σκανδιναβική χρώμα, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και οι επιρροές είναι εμφανείς!

diadromos_mesa

Πάντως, όπως χαρακτηριστικά μας έλεγαν οι άνθρωποι της UEFA, μπορεί το στάδιο να τους έλυσε τα χέρια σε αρκετά οργανωτικά ζητήματα, όμως είχαν να αντιμετωπίσουν και ένα σημαντικό πρόβλημα. Οι πολλές κολώνες που υπάρχουν στις κερκίδες καθιστούν αρκετές θέσεις περιορισμένης ορατότητας. Κάτι που επηρεάζει τόσο τους φιλάθλους που θα παρακολουθήσουν τον αγώνα, όσο ασφαλώς και τους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Έτσι, χρειάστηκε οι άνθρωποι της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας να καταστρώσουν χωροταξικό πλάνο, που θα επιτρέπει σε όσους βρεθούν στο στάδιο να έχουν την καλύτερη δυνατή εικόνα.

pillars


@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα