Μεταγραφές: Η ενδεκάδα των κορυφαίων ελεύθερων της αγοράς

Μεταγραφές: Η ενδεκάδα των κορυφαίων ελεύθερων της αγοράς

bet365

Η Γιουβέντους έκλεισε τους Ντι Μαρία-Πογκμπά, αλλά η αγορά παραμένει γεμάτη από μεγάλα ονόματα χωρίς συμβόλαιο, που ψάχνουν τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους. Το Gazzetta παρουσιάζει την κορυφαία ενδεκάδα των ελεύθερων στα μέσα του παζαριού.

Μέσα σε μία ημέρα, η Γιουβέντους ανακοίνωσε και παρουσίασε αντίστοιχα τις δύο πρώτες προσθήκες της για τη νέα σεζόν. Αμφότερες «ηχηρές», αμφότερες από την αγορά των ελεύθερων. Οι Μπιανκονέρι ενέταξαν στο ρόστερ τους τον Πολ Πογκμπά μετά από έξι χρόνια και τον κάνουν συμπαίκτη με τον Άνχελ Ντι Μαρία, συνιστώντας ένα δίδυμο που «άνοιξε» την όρεξη στο κοινό τους και κυρίως, δεν τους κόστισε ευρώ πέραν των προσωπικών τους συμβολαίων.

Ένας-ένας, λοιπόν, τα μεγάλα ονόματα που είχαν μείνει χωρίς συμβόλαιο στο τέλος της σεζόν βρίσκουν τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους. Ο Κρίστιαν Έρικσεν ετοιμάζεται για το step-up στην ποδοσφαιρική του ζωή μετά τη σοκαριστική περιπέτεια της υγείας, αφού πρόκειται να περάσει από ιατρικά τεστ εντός της εβδομάδας κι αν όλα πάνε καλά να υπογράψει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Ουσμάν Ντεμπελέ συμφώνησε, έστω και καθυστερημένα, στη νέα πρόταση της Μπαρτσελόνα για συμβόλαιο με μειωμένες αποδοχές και περιμένει σήμα από τους Μπλαουγκράνα για το ραντεβού που θα πέσουν οι υπογραφές, ενώ ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς έχει δώσει τα χέρια με τη διοίκηση της Μίλαν για επέκταση ενός ακόμα χρόνου στη μυθική καριέρα του, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα το περάσει στα «πιτς» λόγω του τραυματισμού του στο γόνατο.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη αρκετές περιπτώσεις ελκυστικών ελεύθερων παικτών για το κορυφαίο επίπεδο. Με εξαίρεση τους τρεις που αναφέρθηκαν παραπάνω κι έχουν συμφωνήσει προφορικά ή πρόκειται να ανακοινωθούν, το Gazzetta παρουσιάζει την ενδεκάδα με τις καλύτερες περιπτώσεις ανά θέση, επιλέγοντας σχηματισμό 4-4-2 με... αλχημείες για να χωρέσουν όλα τα μεγάλα ονόματα.

Θωμάς Στρακόσια (Τερματοφύλακας)

Θωμάς Στρακόσια (Τερματοφύλακας)

Ντάνι Άλβες (Δεξιός Μπακ)

Ντάνι Άλβες (Δεξιός Μπακ)

Νταν-Άξελ Ζαγκαντού (Δεξιός στόπερ)

Νταν-Άξελ Ζαγκαντού (Δεξιός στόπερ)

Μπεμπά (Αριστερός στόπερ)

Μπεμπά (Αριστερός στόπερ)

Μαρσέλο (Αριστερός μπακ)

Μαρσέλο (Αριστερός μπακ)

Φλόριαν Γκρίλιτς (Αμυντικός χαφ)

Φλόριαν Γκρίλιτς (Αμυντικός χαφ)

Ίσκο (Κεντρικός χαφ)

Ίσκο (Κεντρικός χαφ)

Φεντερίκο Μπερναρντέσκι (Δεξιός εξτρέμ)

Φεντερίκο Μπερναρντέσκι (Δεξιός εξτρέμ)

Τζέσι Λίνγκαρντ (Αριστερός εξτρέμ)

Τζέσι Λίνγκαρντ (Αριστερός εξτρέμ)

Πάουλο Ντιμπάλα (Δεύτερος Στράικερ)

Πάουλο Ντιμπάλα (Δεύτερος Στράικερ)

Λουίς Σουάρες (Σέντερ φορ)

Λουίς Σουάρες (Σέντερ φορ)

Μετά από συνολικά μια δεκαετία στις τάξεις της Λάτσιο, ο Αλβανός κίπερ που ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στην Ελλάδα και γιος του Φώτη Στρακόσια, είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα. Στα 27 του, επέλεξε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του στους Ρωμαίους και το ενδιαφέρον για την περίπτωσή του είναι υψηλό, με επίκεντρο την Premier League. Τις τελευταίες εβδομάδες, το όνομα του διεθνούς πορτιέρε έχει συνδεθεί τόσο με την Τσέλσι, όσο και με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, για τη θέση του back-up τερματοφύλακα πίσω από Μεντί και Ντε Χέα αντίστοιχα. Ωστόσο, ο ίδιος θα συνεχίσει όπως όλα δείχνουν στην Μπρέντφορντ. Το deal βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κι έτσι ο άλλοτε παίκτης του Πανιωνίου στα τμήματα υποδομής θα πραγματοποιήσει το όνειρό του, να αγωνιστεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί, το έτερο όνομα που ξεχωρίζει κάτω από τα γκολπόστ είναι αυτό του Νταβίντ Οσπίνα, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από τη Νάπολι και έχει συνδεθεί τόσο με τη Ρεάλ Μαδρίτης, όσο και με μεταγραφή από τη Λατινική Αμερική ως τη Σαουδική Αραβία.

Στην ίδια θέση: Νταβίντ Οσπίνα (από Νάπολι), Σαλβατόρε Σιρίγκου (από Τορίνο), Σέρχιο Ρομέρο (από Βενέτσια)

Η επιστροφή του στην Μπαρτσελόνα ήταν σύντομη, δίχως τις δάφνες του παρελθόντος. Ο Ντάνι Άλβες, όμως, απέδειξε ότι έχει ακόμα τη φλόγα μέσα του στα 39 του χρόνια και δηλώνει «διψασμένος» για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Με τρεις ασίστ και ένα γκολ σε 14 συμμετοχές, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και συνεισέφερε έμπρακτα στο να γυρίσει ο διακόπτης για τους Μπλαουγκράνα στο δεύτερο μισό της σεζόν επί Τσάβι. Θέλει να παίξει και να πρωταγωνιστήσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο, γι' αυτό και ψάχνει την ομάδα που θα του δώσει αγωνιστικό ρυθμό, κατά προτίμηση εντός Ευρώπης και σε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Στην ίδια θέση: Σερζ Οριέ (ελεύθερος από Βιγιαρεάλ, Τζιμπρίλ Σιντιμπέ (ελεύθερος από Μονακό)

Μία από τις πιο ελκυστικές περιπτώσεις των «μεγάλων». Μόλις στα 23 του χρόνια, ο Γάλλος στόπερ είναι ελεύθερος μετά από μία πενταετία στη Μπορούσια Ντόρτμουντ, στην οποία έμεινε στάσιμος κυρίως λόγω τραυματισμών. Το 2020 έμεινε νοκ-άουτ για πέντε μήνες, το 2021 συνολικά για επτά, αλλά τη σεζόν που ολοκληρώθηκε δεν αντιμετώπισε προβλήματα και τα χαρακτηριστικά του σε συνδυασμό με τα περιθώρια εξέλιξής του συνιστούν μια προσιτή επιλογή για τα μεγάλα κλαμπ που θέλουν ενίσχυση στα μετόπισθεν και με ελάχιστα έξοδα.

Στην ίδια θέση: Τζέισον Ντενάγιερ (ελεύθερος από Λυών)

Ο Αλέσιο Ρομανιόλι ήταν το μεγαλύτερο όνομα για τη θέση, αλλά μετακόμισε κι επίσημα στη Λάτσιο. Έτσι, η επόμενη αξιοπρόσεκτη περίπτωση είναι αυτή του Μπεμπά, τον οποίο η Πόρτο αποφάσισε να μην ανανεώσει μετά από τέσσερις συναπτές σεζόν συνεργασίας. Ο λόγος; Η.. σύγχυση που επικρατεί για την πραγματική του ηλικία. Στο βιογραφικό του Κονγκολέζου ως έτος γέννησης λογίζεται το 1994, ωστόσο, στο πιστοποιητικό του φέρεται πως αναγράφεται το 1988. Σαν να μην έφτανε αυτή η διχογνωμία, η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Κονγκό τον είχε δηλώσει ως γεννημένο το 1991, για να έχει δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, ενώ σύμφωνα με με πληροφορίες έχει εξομολογηθεί στο κοντινό του περιβάλλον πως έχει γεννηθεί το 1990! Ανεξαρτήτως του μπερδέματος, πάντως, αγωνιστικά ο Αφρικανός έχει αποδείξει πως είναι παίκτης υψηλού επιπέδου και δεν αποκλείεται να επιστρέψει στην Premier League (είχε αγωνιστεί για τρία χρόνια στη Νιούκαστλ) για χάρη της Έβερτον.

Στην ίδια θέση: Τζον Μπρουκς (ελεύθερος από Βόλφσμπουργκ)

Δεκαπέντε χρόνια ήταν αυτά. Δεκαπέντε χρόνια που εξελίχθηκαν σαν παραμύθι και που τον μετέτρεψαν σε θρύλο. Όχι μόνο της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, αφού μόνο ως τέτοιος μπορεί να λογίζεται ο κατά γενική ομολογία κορυφαίος αριστερός μπακ της εποχής του. Ο Μαρσέλο αποχαιρέτησε τη Βασίλισσα αφού σήκωσε το πέμπτο του Champions League, ως ο παίκτης με τα περισσότερα τρόπαια στην ιστορία της, ως ένα σύμβολο της σύγχρονης ιστορίας της και «πιστός στρατιώτης» της. Η πορεία του καθοδική τις τελευταίες σεζόν, αλλά ως ελεύθερος στα 34 του μπορεί να διεκδικήσει ένα ακόμα καλό συμβόλαιο και κυρίως μια τελευταία προοπτική στο κορυφαίο επίπεδο. Προτεραιότητά του, άλλωστε, είναι η Ευρώπη, γι' αυτό και είπε «όχι» σε προτάσεις από την πατρίδα του.

Στην ίδια θέση: Φαουζί Γκουλάμ (ελεύθερος από Νάπολι)

Περιζήτητος από ομάδες της Serie A, ο 26χρονος Αυστριακός μέσος είναι ο πολυτιμότερος «κόφτης» αυτή τη στιγμή που κυκλοφορεί ελεύθερος (χρηματιστηριακή αξία στα 16 εκατ. ευρώ), αποχωρώντας από τη Χόφενχαϊμ μετά από πέντε γεμάτες σεζόν με σύνολο 150 συμμετοχών. Τον περασμένο Γενάρη τον προσέγγισαν Μίλαν και Ρόμα, τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρξαν διαπραγματεύσεις με τη Φιορεντίνα, αλλά όπως δήλωσε ο αθλητικός διευθυντής των Βιόλα, το... αγκάθι στις επαφές ήταν η συμπεριφορά και οι απαιτήσεις του πατέρα του Γκρίλις, ο οποίος παίζει πάντα καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις γύρω από το μέλλον του.

Στην ίδια θέση: Οκάι Γιοκουσλού (ελεύθερος από Θέλτα)

Από τα μεγαλύτερα διαθέσιμα ονόματα του μεταγραφικού παζαριού κι άλλος ένας που αποχωρεί μετά από (εννέα) χρόνια στη Ρεάλ. Ο Ίσκο συνέδεσε το όνομά του με τη «χρυσή» εποχή των Μερένγκες κι αυτό δεν ξεγράφει, αλλά η αλήθεια είναι πως τις τελευταίες σεζόν έχασε τον ρόλο του κι έπαψε να είναι επιδραστικός. Στα 30 του χρόνια, όπως φαίνεται θα αναγκαστεί να κατέβει ένα σκαλοπάτι ως προς τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Μέχρι στιγμής ενδιαφέρονται για την περίπτωσή του Ρόμα και Μπέτις.

Στην ίδια θέση: Σέκα (από Λιλ), Σεσκ Φάμπρεγας (από Μονακό), Ματίας Βεσίνο (από Ίντερ)

Το πέρασμά του από τη Γιουβέντους ολοκληρώθηκε. Ο ταλαντούχος, πλην όμως «στάσιμος» χαφ-εξτρέμ δεν έσπασε ποτέ το «φράγμα» των 30 συμμετοχών σε μια σεζόν της Serie A με τα Μπιανκονέρι και περιορίστηκε σε εκλάμψεις στη διάρκεια της θητείας του, η οποία, όμως, είχε απολογισμό επτά τρόπαια εντός Ιταλίας. Ο πρωταθλητής Ευρώπης με τη Σκουάντρα Ατζούρα το 2021 φέρεται να βρίσκεται στο στόχαστρο της Σεβίλλης και της Ατλέτικο Μαδρίτης, αν και πρόσφατα δημοσιεύματα τον συνέδεσαν με πιθανή μεταγραφή στο MLS, στα χνάρια των συμπαικτών του με το εθνόσημο, Τζόρτζιο Κιελίνι και Λορέντσο Ινσίνιε.

Στην ίδια θέση: Άντρεϊ Γιαρμολένκο (από Γουέστ Χαμ), Αντνάν Γιανουζάι (από Σοσιεδάδ)

Η «αναγέννησή» του στη Γουέστ Χαμ αποτέλεσε απλά μια παρένθεση. Η επιλογή της παραμονής στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την περασμένη σεζόν δεν είχε αντίκρισμα, αφού ο 29χρονος Άγγλος μεσοεπιθετικός επανήλθε στον ρόλο του «κομπάρσου», τόσο επί Σόλσκιερ όσο κι επί Ράνγκνικ. Μόλις 16 συμμετοχές έγραψε το κοντέρ την περασμένη σεζόν και η μη ανανέωσή του ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη κι από τις δύο πλευρές. Η Νιούκαστλ τον προσέγγισε αλλά τελικά δεν ενέδωσε στις οικονομικές του απαιτήσεις κι έτσι πλέον το πιο ορατό ενδεχόμενο και για τον Λίνγκαρντ είναι το MLS.

Στην ίδια θέση: Κρίστιαν Τέγιο (ελεύθερος από Μπέτις)

Στις αρχές του καλοκαιριού φερόταν «κλεισμένος» από την Ίντερ. Ωστόσο, ο Πάουλο Ντιμπάλα παραμένει χωρίς ομάδα, με το deal να έχει παγώσει εδώ και έναν μήνα και την Ίντερ να μην προτίθεται να κάνει άλλη μεταγραφή στην επίθεση μετά την απόκτηση του Ρομέλου Λουκάκου (Λαουτάρο και Τζέκο ήδη στην ομάδα). Το τοπίο μοιάζει «θολό» προς το παρόν για την επόμενη ομάδα του «Joya», με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να είναι ένα από τα κλαμπ που μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις του και ενδέχεται να κάνει κρούση το προσεχές διάστημα.

Στην ίδια θέση: Ντρις Μέρτενς (ελεύθερος από Νάπολι)

Για τη θέση του φορ, τα φώτα εστιάζουν στο δίδυμο της εθνικής Ουρουγουάης. Λουίς Σουάρες και Έντινσον Καβάνι, αμφότεροι ελεύθεροι, αμφότεροι σε αναζήτηση ομάδας. Ο Σουάρες αποχαιρέτησε την Ατλέτικο Μαδρίτης μετά από μια διετία στην οποία άφησε το σημάδι του και κατάφερε να την οδηγήσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.Παρά το ότι διανύει το 36ο έτος της ηλικίας του, αποτελεί «hot» όνομα, ειδικά από τη στιγμή που επιθυμεί να συνεχίσει στο κορυφαίο επίπεδο ώστε να πάει Κατάρ με τον καλύτερο δυνατό αγωνιστικό ρυθμό. Το «φλερτ» με τη Ρίβερ Πλέιτ δεν ευόδωσε, συνεπώς η αναζήτηση συνεχίζεται. Ανάλογη περίπτωση και του Καβάνι που έμεινε ελεύθερος από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τις επιλογές τόσο του «Matador» όσο και του συμπαίκτη του στη Σελέστε να επικεντρώνονται στην Ισπανία.

Στην ίδια θέση: Έντινσον Καβάνι (ελεύθερος από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Αντρέα Μπελότι (ελεύθερος από Τορίνο)