Το “Joker” των Νάγκετς, ο «πάτος» των Μπακς και το “and one” των Μαβς!

Το “Joker” των Νάγκετς, ο «πάτος» των Μπακς και το “and one” των Μαβς!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει τα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια του ΝΒΑ και τις ισορροπίες που διαγράφονται στην regular season, λίγο πριν αρχίσουμε να μετράμε αντίστροφα.

Η εορταστική περίοδος είναι απόλαυση περισσότερο απ’ όλα γιατί σου δίνεται η ευκαιρία να χαρείς το σπίτι σου και τους δικούς σου ανθρώπους. Όταν όλο αυτό το καθισιό συμπίπτει και με την μπασκετική πανδαισία, με την οποία το ασυναγώνιστο marketing του ΝΒΑ φροντίζει να γεμίζει το τηλεοπτικό πρόγραμμα των Χριστουγέννων, τότε όλοι εμείς οι απανταχού μπασκετόφιλοι έχουμε έναν παραπάνω λόγο να είμαστε χαρούμενοι.


Το εφετινό menu ήταν κάτι περισσότερο από πλούσιο, έστω κι αν οι μεγάλες απουσίες (Ντέιβις, Μίντλετον, Κάρι, Μπούκερ και Μάξεϊ) «σημάδεψαν» και τα πέντε ματς που διεξήχθησαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.


Η αρχή έγινε σχεδόν πρωινιάτικα (για την ακρίβεια την δωδεκάτη μεσημβρινή) στη Νέα Υόρκη, όπου οι Σίξερς συνέχισαν να αξιοποιούν την σπουδαία φόρμα που έχει βρει το δίδυμο Εμπίντ και Χάρντεν (είχαν μαζί 64π., 12ρ. & 14ασ.) και με όπλο τα τρίποντα (46,2% με 18/39), ανέτρεψαν μία διαφορά 14 πόντων και κατέγραψαν την 8η σερί νίκη (119-112 επί των Νικς) τους.


Με τον Καμερουνέζο σέντερ να πραγματοποιεί έναν ασύλληπτο Δεκέμβριο (μ.ο. 36,0π., 10,0ρ., 4,2ασ. & 1,7κοψ. με 50% τριπ.) και τον «Μούσια» να προσαρμόζεται επιτέλους σε δεύτερο ρόλο, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην δημιουργία (μ.ο. 12,7ασ. στα 8 τελευταία ματς), η ομάδα του “Ντοκ” Ρίβερς έχει έχει καλύψει επάξια το κενό του τραυματία Ταϊρίς Μάξεϊ (μ.ο. 22,9π. & 4,4ας.) και πλέον απειλεί την πρώτη 4άδα της Ανατολής, θέτοντας υποψηφιότητα για την διεκδίκηση ακόμη και της πρωτιάς.


Ο Τζοέλ Εμπίντ δείχνει αφιονισμένος για το MVP που νιώθει ότι αδίκως δεν έχει κατακτήσει μέχρι τώρα, οι ρολίστες Νιάνγκ, Μέλτον και Μίλτον κάνουν εξαιρετική συμπληρωματική δουλειά και εντελώς ξαφνικά η Φιλαντέλφια δείχνει σοβαρό μέγεθος. Έστω κι αν από τις 8 διαδοχικές επιτυχίες, μόλις οι τρεις ήταν απέναντι σε ομάδες με ρεκόρ άνω του 50%...


Ο Luka είναι... magic, αλλά μόνος του δεν μπορει το πρωτάθλημα!


Στο Ντάλας, οι Μάβερικς χρειάστηκε να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να «τρέξουν» την πιο κυριαρχική 3η περίοδο στην εφετινή σεζόν (επιμέρους σκορ 51-21), ώστε να μην περάσουν «μαύρες» γιορτές και να μην χαλάσουν τα «αποκαλυπτήρια» για το αγαλμα του Ντιρκ Νοβίτσκι.


Το τελικό 124-115 έγινε δεκτό με ανακούφιση. καθώς το ενδεχόμενο ήττας από τους Λέικερς χωρίς τον τραυματία Άντονι Ντέιβις (μ.ο. 27,4π., 12,1ρ. & 2,1κοψ.), θα πλήγωνε όχι τόσο την θέση τους στην κατάταξη (8οι στην Δύση), όσο κυρίως την δυναμική της ομάδας του Τζέισον Κιντ.


Με τον Λούκα Ντόντσιτς (32π., 9ρ. & 9ασ.) να πραγματοποιεί την κορυφαία σεζόν της καριέρας του (μ.ο. 32,8π., 8,3ρ. & 8,7ασ. με 49,9% σουτ), το γεγονός ότι οι Μαβς (ο Κρίστιαν Γουντ δεν αρκεί) παραμένουν σταθερά εκτός πρώτης 6άδας, καταδεικνύει την μοναξιά του Σλοβένου superstar και την επιτακτική ανάγκη να πλαισιωθεί με ακόμη έναν σημαντικό πυλώνα.


Διαφορετικά, κουτσά-στραβά θα μπουν στα playoffs (είτε απευθείας, είτε μέσω των play-inn) και εν συνεχεία δύσκολα θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στον υψηλό ανταγωνισμό της δυτικής περιφέρειας.


Όσο για τον ΛεΜπρόν; Θαύμα της φύσης, δίχως άλλο, αλλά από ‘δω και στο εξής, δύσκολα θα μας απασχολεί σε επίπεδο πρωταθλητισμού, καθώς το απόλυτο ρεκόρ στο σκοράρισμα (μέχρι το τέλος της σεζόν θα γίνει ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ) αλλά και η προοπτική να παίξει συμπαίκτης ή αντίπαλος του μεγάλου του γιου (Μπρόνι Τζέιμς), φαίνεται να τον συγκινεί περισσότερο πλέον...


Το χειρότερο αμυντικό 10ήμερο των Μπακς στην τελευταία 3ετία


Οι Σέλτικς φαίνεται ότι προσπέρασαν την μίνι αγωνιστική τους κρίση και μάλλον την «μεταβίβασαν» στα «ελάφια», που μοιάζουν σαν να έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους στο... δάσος.


Οι περυσινοί φιναλίστ των τελικών άφησαν πίσω το πρόσφατο διάστημα των 5 ηττών που μέτρησαν σε 6 διαδοχικά ματς από τις 11 έως τις 22 Δεκεμβρίου και στο πρώτο rematch των περυσινών ημιτελικών (και κατά πολλούς πρόωρων εφετινών τελικών) στην Ανατολή, εξέθεσαν τους Μπακς (περιμένουν ακόμη τον Κρις Μίντλετον) αμυντικά και έδειξαν ότι δικαίως θεωρούνται το μεγάλο φαβορί για το πρωτάθλημα.


Ο Τζέισον Τέιτουμ (41π.) με τον Τζέιλεν Μπράουν (29π.) είχαν μαζί 70 πόντους, 12 ριμπάουντ, 9 ασίστ και 4 κλεψίματα με 50% στα τρίποντα, ενώ το υπόλοιπο supporting cast, θυσιάστηκε για να κάνει δύσκολη την ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο (27π., 9ρ. & 3ας. με 9/22 σουτ) και να σταματήσει το Μιλγουόκι σε άμυνα και επίθεση.


Η επιβλητική επικράτηση της Βοστόνης έβγαλε και με την βούλα πλέον στην επιφάνεια την ξεκάθαρη αμυντική υστέρηση και την ροπή στο λάθος που παρουσιάζουν τις τελευταίες 10 μέρες οι παίκτες του Μάικ Μπουντενχόλτζερ.


Πέραν της 3ης σερί ήττας με μέση διαφορά 15,6 πόντων από τις 3 εκ των κορυφαίων ομάδων της Ανατολής, οι Μπακς απείχαν παρασάγγες από το σύνολο που έχει συνηθίσει να βγάζει μεγάλη αντίδραση μετά από αποτυχημένες εμφανίσεις και να απαντά με ηχηρές νίκες.


Αντ’ αυτού κι ενώ στα πρώτα εννέα παιχνίδια της σεζόν ρεκόρ (9-0), τα «ελάφια» είχαν μακράν την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος (μ.ο. 101,1π.), στο τελευταίο δεκαήμερο και συνολικά στους έξι τελευταίους αγώνες, δέχονται κατά μ.ο. 121,5 πόντους και βρίσκονται στον «πάτο» της σχετικής κατηγορίας. Το παραπάνω μέσο παθητικό αποτελεί το υψηλότερο σε διάστημα 6 αγώνων στην θητεία του coach Bud στο Μιλγουόκι.


Στο ίδιο διάστημα ο “Greek Freak” και οι συμπαίκτες του υποπίπτουν κατά μ.ο. σε 15,3 λάθη ανά αγώνα, νούμερο που τους κατατάσσει στην 25η θέση της λίγκας!


Σίγουρα, η απουσία του Κρις Μίντλετον σε συνδυασμό με την κούραση του Γιάννη, που παίζει από τον Αύγουστο στα «κόκκινα», αποτελεί μία αξιόπιστη δικαιολογία, ωστόσο, η εικόνα της ομάδας ειδικότερα στα τρία τελευταία ματς, δεν παρέπεμψε διεκδικητή του τίτλου.


Ακόμη και ο ίδιος ο Αντετοκούνμπο δείχνει μακριά από τον γνωστό αμυντικό του εαυτό και από τις 16 Δεκέμβρη κι εντεύθεν, καταγράφει τα χαμηλότερα νούμερα της σεζόν σε κλεψίματα (μ.ο. 0,6), κοψίματα (μ.ο. 0,6), ριμπάουντ (μ.ο. 10,4) και ποσοστά ευστοχίας σε σουτ και βολές.


Όταν πετυχαίνεις το “Joker” κάθε χρόνο!


Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση των Νάγκετς, οι οποίοι οφείλουν πολλά στον πρώην πλέον general manager της ομάδας, Τιμ Κόνελι, που το 2014 επέλεξε τον Νίκολα Γιόκιτς στο νο41 του draft και κεφαλαιοποίησε την επιτυχία του με τον 5ετές συμβόλαιο που υπέγραψε πέρυσι με τους Τίμπεργουλβς (ανέλαβε την θέση του προέδρου), αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων.


Μετά back to back βραβεία του MVP (2021, 2022), ο Σέρβος σέντερ έχει προσαρμόσει το παιχνίδι του (μ.ο. 25,4π. & 11,0ρ. με 61,6% στα σουτ) στις επιστροφές του Μάρεϊ και του Πόρτερ τζούνιορ (ο πρώτος έχασε όλη την χρονιά πέρυσι και ο δεύτερος έπαιξε μόλις σε 9 αγώνες) κι έχοντας εκτοξεύσει τα νούμερά του στην δημιουργία (μ.ο. 9,4ασ.), είναι ο κύριος υπεύθυνος της πρωτιάς του Ντένβερ στην κατάταξη της Δύσης (ρεκόρ 21-11).


Στο χριστουγεννιάτικο 128-125 επί των Σανς, ο “Joker” (41π., 15ρ. & 15ασ.) κατέγραψε το 7ο εφετινό του triple double, οδηγώντας την ομάδα του Κολοράντο στην 4η διαδοχική νίκη της και την 7η στα τελευταία 8 ματς.


Σε ατομικό επίπεδο, βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στο να κλείσει τον Δεκέμβριο με διψήφιους μέσους όρους σε πόντους (μ.ο. 30,0), ριμπάουντ (μ.ο. 13,1) και ασίστ (μ.ο. 10,3), ενώ εδώ και μερικές εβδομάδες έχει στρογγυλοκαθίσει στην κορυφή του PER (Player Efficiency Rate), που μετράει την αξιολόγηση των παικτών του ΝΒΑ (32,33).


Με αυτούς τους αριθμούς και με τους Νάγκετς με πλήρη σύνθεση και στην κορυφή της δυτικής περιφέρειας, ποιος τον εμποδίζει να κατακτήσει για 3η συνεχόμενη χρονιά το αγαλματίδιο του πολυτιμότερου παίκτη της κανονικής περιόδου και να γίνει ο 4ος παίκτης στην ιστορία του πρωταθλήματος (και ο πρώτος Ευρωπαίος) που το πετυχαίνει μετά τους αείμνηστους Μπιλ Ράσελ (1961-63) και Γουίλτ Τσάμπερλεν (1966-68) αλλά και τον Λάρι Μπερντ (1984-86).


Υπάρχει ακόμη ζωή στον πλανήτη Γκόλντεν Στέιτ!


Η παραπάνω διαπίστωση οφείλεται στην καθολική επικράτηση (123-109) των πρωταθλητών (χωρίς τον Στεφ Κάρι και τον Άντριου Γουίγκινς) επί των εκρηκτικών Γκρίζλις και παρά το ανεπανάληπτο show του Τζα Μοράντ (36π., 7ρ. & 8ασ.).


Στο πρώτο τους εντός έδρας παιχνίδι, μετά το 2η εφετινή απογοητευτική περιοδεία μακριά από το Σαν Φρανσίσκο (16 ήττες σε 19 αγώνες εκτός έδρας), οι Γουόριορς έδειξαν σημάδια ανάκαμψης κερδίζοντας καθαρά έναν πολύ πιο αθλητικό και νεανικό αντίπαλο, που ήθελε το «διπλό» σαν ένα πρώτο απαντητικό statement για τον περυσινό αποκλεισμό στον 2ο γύρο των playoffs.


Με σπουδαία συνεισφορά από τους συμπληρωματικούς Ντι Βιτσέντζο, Τζερόμ, Λαμπ και Μούντι, οι «πολεμιστές» (Πουλ 32π., Τόμπσον 24π., 9ρ. & 4σ.) δέχτηκαν για πρώτη φορά μετά από 6 ματς κάτω από 110 πόντους (27η άμυνα στο ΝΒΑ) και έκαναν μία νέα αρχή, πάνω στην οποία καλείται να «χτίσει» ο Στιβ Κερ.


Οι Dubs παραμένουν ακόμη εκτός play-inn και σε ελεγχόμενη απόσταση από την διαχωριστική γραμμή των playoffs και περιμένουν πως και πως τις επιστροφές των δύο σημαντικότερων παικτών τους, για να επιχειρήσουν την ολική επαναφορά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!