Ντάρβιν Χαμ: Όλα ξεκίνησαν από μία σπασμένη μπασκέτα (vids)

Ντάρβιν Χαμ: Όλα ξεκίνησαν από μία σπασμένη μπασκέτα (vids)

Ντάρβιν Χαμ: Όλα ξεκίνησαν από μία σπασμένη μπασκέτα (vids)

bet365

Ο Ντάρβιν Χαμ θα καθίσει στον πάγκο των Λος Άντζελες Λέικερς. Γι' αυτόν όλα ξεκίνησαν από μία σπασμένη μπασκέτα και συνεχίστηκαν κόντρα στον Κόμπι Μπράιαντ και τον ΛεΜπρόν Τζέιμς. Ο Χαμ έχει μάθει στα δύσκολα και το Gazzetta αναλύει τη ζωή και την καριέρα του.

Το σπασμένο ταμπλό «έλουσε» τον Ντάρβιν Χαμ. Η φωτογραφία του, μετά το απίθανο φόλοου κάρφωμα στην αναμέτρηση του NCAA, ανάμεσα στο Τέξας Τεκ και το Νορθ Καρολάινα, έφτασε μέχρι το εξώφυλλο του περίφημο Sports Illustrated.

Με την έκδοση της 26ης Μαρτίου 1996 να διαπιστώνει πως η εικόνα είναι «τρέλα»! Τότε κανείς δεν γνώριζε τι θα συμβεί 26 χρόνια αργότερα.

Όχι πως ο νέος προπονητής των Λος Άντζελες Λέικερς, Ντάρβιν Χαμ, δεν κατάφερε τίποτα στην προηγούμενη μπασκετική ζωή του, είτε ως παίκτες, είτε ως προπονητής. Έστω και βοηθός.

Εκείνο το κάρφωμα ήταν η πρώτη φορά που το όνομα του Χαμ ακούστηκε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Sports Illustrated

Τα... έβαλε με Κόμπι και ΛεΜπρόν!

Στα χέρια του έχουν καταλήξει δύο δακτυλίδια πρωταθλητή. Το ένα το κέρδισε εις βάρος της νέας του ομάδας, των Λέικερς. Αποτέλεσε μέλος των Ντιτρόιτ Πιστονς, της δεύτερης εκδοχής των «Bad Boys» της ομάδας από το Μίσιγκαν.

Ο ρόλος του ήταν μικρός, μα πολύτιμος. Και στο χρόνο που διάνυσε στο παρκέ, είχε αναλάβει το μαρκάρισμα του Κόμπι Μπράιαντ! Ενώ στη διαδρομή μέχρι τους τελικούς αντιμετώπισε και τον τωρινό παίκτη του, τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, τότε στους Καβαλίερς.

Η σχέση του με τους Λέικερς δεν έμεινε μόνο στους τελικούς του 2004. Εργάστηκε στην ομάδα του Λος Άντζελες από το 2011 έως το 2013, δουλεύοντας περισσότερο στην εξέλιξη των παικτών. Δούλεψε στο πλευρό αρκετών προπονητών εκείνα τα δύο χρόνια, αφού από τον πάγκο πέρασαν οι Μάικ Μπράουν, Μπέρνι Μπίγκερσταφ και Μάικ Ντ' Αντόνι.

«Παιδί» του Μπουντενχόλζερ

Άνοιξε το μυαλό του. Και άρπαξε ό,τι του πρόσφεραν οι προπονητές της ομάδας. Και το χρησιμοποίησε.

Ο Χαμ αποτελεί τη συνέχεια μιας αλυσίδας που δημιούργησε ο Γκρεγκ Πόποβιτς και συνέχισε ο «μαθητής» του, Μάικ Μπουντενχόλζερ.

Για χρόνια το προπονητικό επιτελείο του Πόποβιτς μοίραζε προπονητές στο ΝΒΑ (Μπούντενχόλζερ, Ίμε Ουντόκα, Μόντι Ουίλιαμς, Τέιλορ Τζένκινς, Στιβ Κερ). Τώρα έφτασε η ώρα της... παραγωγής και για τον προπονητή των Μιλγουόκι Μπακς.

Ο Χαμ ήταν στο πλευρό του και στους Ατλάντα Χοκς. Τότε που το ΝΒΑ καυχιόνταν ότι ο «κόουτς Μπαντ» είχε δημιουργήσει την ανατολική έκδοση των Σαν Αντόνιο Σπερς στη Τζόρτζια.

O Χαμ ήταν μέλος της ομάδας που έφτασε μέχρι τους τελικούς της Ανατολής (2015), προτού διαπιστώσει ότι ο ΛεΜπρόν Τζέιμς δεν μπορεί να χάσει. Την ίδια χρονιά οι Χοκς είχαν γράψει ιστορία, έχοντας τέσσερις All Star παίκτες!

Ο Μπουντενχόλζερ αποχώρησε από τους Χοκς για να αναλάβει τους Μπακς, το 2018. Ο Χαμ τον ακολούθησε. Και έζησε την κορυφαία στιγμή της ομάδας του Ουισκόνσιν τα τελευταία 50 χρόνια! Την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2021.

Η καριέρα στο NBA

Ο Χαμ δεν κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον ομάδων στο Draft του 1996. Θα ήταν δύσκολο με τους μέσους όρους που είχε στο Τέξας Τεκ (8.1 πόντους, 5.1 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1/5 λάθος). Highlight της καριέρας του δεν ήταν μόνο η σπασμένη μπασκέτα, αλλά ο τίτλος στο διαγωνισμό καρφωμάτων του NCAA.

Η μη επιλογή του στο Draft δεν αποτέλεσε πρόβλημα να βρει τελικά ένα συμβόλαιο στο NBA. Του το έδωσαν οι Ντένβερ Νάγκετς. Και από εκεί ξεκίνησε ένα σχεδόν ατελείωτο... ταξίδι μέχρι τους Πίστονς (1997 Πέισερς, 1997 Ουίζαρντς, 1999 Μπακς, 2002 Χοκς και για ένα μικρό διάστημα η Γρανάδα στην Ισπανία, 1999).

Ουσιαστικά, η αποχώρησή του από τους Πίστονς, το 2005, έκλεισε και την καριέρα του. Με την προπονητική να είναι το επόμενο βήμα του.

Και το μεγαλύτερο. Πλέον, ο 48χρονος προπονητής πρόσθεσε το όνομά του σε μία λίστα προπονητών που έβγαλαν αυτοπρόσωπο το σκοπό της G-League: την ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα, όντας προπονητής των Νιου Μέξικο Θάντερμπερντς.

Πριν απ' αυτόν, από την... Α2 του NBA είχαν βρεθεί σε πάγκους ομάδων της Λίγκας (έχοντας ψηφιστεί και προπονητές της χρονιάς) οι Κουίν Σνάιντερ (Γιούτα Τζαζ), Τέιλορ Τζένκινς (Μέμφις Γκρίζλις) και Νικ Νερς (Τορόντο Ράπτορς).

@Photo credits: NBA/Getty Images
 

NBA Τελευταία Νέα