Σλάβα Μεντβεντένκο: Πούλησε τα δακτυλίδια των Λέικερς για να πολεμήσει στην Ουκρανία (vid)

Σλάβα Μεντβεντένκο: Πούλησε τα δακτυλίδια των Λέικερς για να πολεμήσει στην Ουκρανία (vid)

Σλάβα Μεντβεντένκο: Πούλησε τα δακτυλίδια των Λέικερς για να πολεμήσει στην Ουκρανία (vid)

bet365

Ο Σλάβα Μεντβεντένκο, δύο φορές πρωταθλητής με τους Λος Αντζελες Λέικερς, ζει το δικό του πόλεμο στην Ουκρανία. Και η παλιά του ομάδα κάνει ό,τι μπορεί για να τον βοηθήσει.

Με ένα όπλο στο χέρι. Για να κάνει κάτι που ποτέ δεν αποτέλεσε μία μπασκετική αρετή του. Ο Σλάβα Μεντβεντένκο φόρεσε τη φανέλα των Λος Άντζελες Λέικερς για έξι χρόνια (2000-2006). Δύο από τα δάκτυλα του ενός χεριού του απέκτησαν κοσμήματα, δύο δακτυλίδια πρωταθλητή. Στο πλευρό του Κόμπι Μπράιαντ και του Σακίλ Ο' Νιλ (2001, 2002).

Ο καιρός πέρασε. Και ο Μεντβεντένκο άφησε την μπάλα στην άκρη. Αποσύρθηκε. Και επιχείρησε να ασχοληθεί με τα κοινά στην πατρίδα του, την Ουκρανία. Στο Κίεβο. Δεν τα κατάφερε.

Μόνο που τώρα μοιάζει υποχρεωμένος, όχι μόνο να υπερασπιστεί την πατρίδα του, αλλά και να κάνει κάτι για το οποίο δεν ήταν διόλου ξακουστός: Να αμυνθεί. Με ένα καλάσνικοφ στα χέρια.

Στο Λος Άντζελες είχαν να το λένε. Τα προσόντα του Ουκρανού φόργουορντ ήταν απίστευτα. Μόνο που αξιοποιούσε τούτα της επίθεση. Η άμυνα δεν αποτελούσε το προτέρημά του. Τη θέση του στο ρόστερ την είχε, ωστόσο. Αποτελώντας έναν από τους ρολίστες των Λέικερς.

Τα δακτυλίδια του στην υπηρεσία της Ουκρανίας

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει φέρει κάθε πολίτη (που μπορεί) στα όπλα! Και ο Μεντβεντένκο δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση. Παρέα με ένα οπλοπολυβόλο υπερασπίζεται την πατρίδα του.

Και όχι μόνο. Αποφάσισε να αφήσει γυμνά τα δάκτυλά του, πουλώντας τα δύο δακτυλίδια του. Τα κέρδη από την κίνηση δόθηκαν στον ουκρανικό στρατό.

Νωρίτερα είχε διαθέσει τις φανέλες, τα παπούτσια και άλλα αναμνηστικά από την πορεία του στο ΝΒΑ. Όλα για τον πόλεμο.

Οι Λέικερς ενημερώθηκαν για την κίνησή του. Και με τη σειρά τους έστειλαν ένα μήνυμα - με την υπογραφή της συζύγου του θρυλικού Κερτ Ράμπις, Λίντα, στον Ουκρανό: Τα δακτυλίδια του θα αντικατασταθούν από την ομάδα. Ένα μικρό δείγμα βοήθειας, ένα «ευχαριστώ» για όσα έκανε για εκείνους.

Και όχι μόνο. Στην Ουκρανία θα σταλεί και ένα φορτίο με αθλητικό εξοπλισμό.

Πηγαίνοντας στον πόλεμο!

Από τις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα της εισβολής των Ρώσων, ο πρώην μπασκετμπολίστας έχει επιστρατευτεί. Οι ημέρες του κυλούν ήρεμα. Όσο μπορεί να το πει κάποιος. Δίχως προηγούμενη στρατιωτική εκπαίδευση, ο Μεντβεντένκο αποτελεί μέλος της οπισθοφυλακής. Δουλειά του και δουλειά της είναι να προστατεύσει ένα συγκεκριμένο τομέα.

Και να ανοίξει πυρ, αν οι Ρώσοι κάνουν την εμφάνισή τους! «Μπορείς να το φανταστείς; Είσαι σε ένα σημείο ελέγχου και μπορεί να δεις έναν γ@μ@μ@ν@ πύραυλο να περνάει από πάνω σου!», είπε στο Athletic.

Και συνέχισε: «Έχουμε σχεδόν την πρώτη θέση στην προβολή μιας ταινίας. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι Ρώσοι κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να σπάσουν την εναέρια άμυνά μας τόσο εύκολα», μιλώντας για τους 20 ρωσικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν μόνο την πρώτη νύχτα, σε μία (αποτυχημένη) προσπάθεια να διαλύσουν το σύστημα των ραντάρ.

Η καθημερινή ρουτίνα του περιλαμβάνει συζητήσεις για την αμυντική στρατηγική και τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση επίθεσης, σκάβει τρύπες για την τοποθέτηση ναρκών που μπορούν να σταματήσουν ένα τανκ και φυσικά εκπαιδεύεται στη χρήση του όπλου του.

Ο φόβος θα είναι πάντα δίπλα του. Ένας αχρείαστος συνοδοιπόρος, ακόμη και στις στιγμές της φαινομενικής ηρεμίας. Μα ο ίδιος επιμένει: «Όταν βρίσκεσαι σε αυτή τη διαδικασία, δεν έχεις χρόνο να φοβηθείς».

@Photo credits: NBA/Getty Images
 

NBA Τελευταία Νέα