Τσάμπερλεϊν: Οι 22 χαμένες βολές του και οι αρνητικές βραδιές από την γραμμή της «φιλανθρωπίας»

Τσάμπερλεϊν: Οι 22 χαμένες βολές του και οι αρνητικές βραδιές από την γραμμή της «φιλανθρωπίας»

Τσάμπερλεϊν: Οι 22 χαμένες βολές του και οι αρνητικές βραδιές από την γραμμή της «φιλανθρωπίας»

bet365

Ο θρύλος των... απλησίαστων ρεκόρ την 1η Δεκεμβρίου 1967 αστοχεί σε 22 βολές και δείχνει... την αχίλλειο πτέρνα των «ψηλών» που ακολούθησαν το παράδειγμά του.

Το όνομα του Ουίλτ Τσάμπερλεϊν αποτελεί από τα παραδείγματα ενός φαινομένου… Ενός σέντερ που υπήρξε μέλος των 35, των 50 και προσφάτως των 75 κορυφαίων όλων των εποχών στο ΝΒΑ.

Μέσα από την καριέρα του με την φανέλα των Ουόριορς, των Σίξερς και των Λέικερς, αμέτρητα ρεκόρ βρήκαν την θέση τους στις στατιστικές της αμερικανικής Λίγκας και ακόμη και σήμερα παραμένουν… ανέπαφα.

Στην μπασκετική του… Τροία, όμως, υπήρξαν και τρωτά σημεία. Η αχίλλειος πτέρνα του ήταν η γραμμή των βολών. Μπορεί γενικότερα να έχει την έννοια της «φιλανθρωπίας», ωστόσο αρκετά συχνά παίζει σκληρό «παιχνίδι», ακόμη και στους μεγαλύτερους αθλητές.

Ο ίδιος προσπάθησε να δείξει πολυφωνία ως προς τον τρόπο που εκτελούσε τις βολές του, με πιο χαρακτηριστική την γνωστή «κουτάλα», ώστε να σπάσει την… κατάρα της αστοχίας.

Βέβαια τίποτα δεν φαινόταν ικανό να διαφοροποιήσει την κατάσταση και το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου του 1967 έμεινε στις… τελευταίες σελίδες του βιβλίου του.



Απέναντι τους Σιάτλ Σούπερσονικς μέτρησε 52 πόντους και 37 ριμπάουντ ως μέλος των Φιλαντέλφεια 76ερς. Σε αυτούς τους εντυπωσιακούς αριθμούς, όμως, προστέθηκαν και 22 χαμένες βολές από τις 30, οι οποίες του στέρησαν μία απόλυτη εμφάνιση σε όλα τα επίπεδα.

Ο συγκεκριμένος αντίπαλος, μάλιστα, φάνηκε να είναι… ο κακός δαίμονας για τον Τσάμπερλεϊν, αφού μόλις 11 ημέρες αργότερα «πληγώθηκε» και πάλι από την γραμμή χάνοντας 19 από τις 25 που επιχείρησε.

Την ίδια χρονιά, ο θρύλος του ΝΒΑ πανηγύρισε το πρώτο του πρωτάθλημα και για μερικές σεζόν οι συγκεκριμένοι αριθμοί έμειναν… στοιχειωμένοι. Συνολικά στην καριέρα του ο Τσάμπερλεϊν αστόχησε σε περισσότερες από 5.800 βολές, έχοντας εκτελέσει 11.862.

Ντουάιτ Χάουαρντ

Ένας ακόμη «ψηλός», όμως, ο οποίος δεν είχε ποτέ καλή φήμη για την ικανότητά του στο να εκτελεί βολές, στάθηκε απέναντι στους Ουόριορς για να θυμίσει ξανά εκείνες τις εποχές.

Ο θεαματικός Ντουάιτ Χάουαρντ που αγωνιζόταν στους Ορλάντο Μάτζικ και μπορούσε ως «Superman» να καρφώσει από την βολή, ευστόχησε σε 21 από τις 39 φορές που βρέθηκε στην γραμμή της «φιλανθρωπίας» (18 χαμένες).

Η παράδοσή του Χάουαρντ, βέβαια, συνεχίστηκε με αποτέλεσμα να εμφανίζεται συχνά-πυκνά στον πίνακα αυτής της κατηγορίας.

ΝτεΆντρε Τζόρνταν

Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 30 Νοεμβρίου 2015, η αναμέτρηση μεταξύ των Κλίπερς και των Μπλέιζερς, έμελλε να αναδείξει τον παίκτη εκείνο που θα ισοφάριζε την αρνητική επίδοση του Τσάμπερλεϊν.

Το νούμερο του ΝτεΆντρε Τζόρνταν βρισκόταν πλέον δίπλα σε αυτό του ενός Hall of Famer… για έναν λόγο που δεν θα ήταν και πολύ υπερήφανος! Μόλις 12 από τις 36 προσωπικές του βολές κατέληξαν στο καλάθι και… ξεχασμένο 22 ήρθε στην επιφάνεια.

Μάλιστα, Τζόρνταν είχε προϊδεάσει το κοινό του ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε αφού μέσα στο ίδιο έτος λίγο έλειψε να βρεθεί ξανά σε αυτή τη θέση. Αλλά σταμάτησε στις 18 και αυτή η συμμετοχή πέρασε… στα ψιλά.

Αντρέ Ντράμοντ

Την «πρωτιά» των πιο… άστοχων, τόσο από τον Τσάμπερλεϊν, όσο και από τον Τζόρνταν, έκλεψε ο Αντρέ Ντράμοντ τον Ιανουάριο του 2016, σε αγώνα των Πίστονς με τους Ρόκετς. Ολόκληρη η ομάδα του Ντιτρόιτ κλήθηκε να εκτελέσει 22 ελεύθερες βολές, ενώ ο Αμερικανός σέντερ 36!

Από αυτές, εύστοχες ήταν οι 13 και ο Ντράμοντ έγινε αυτόματα ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που… κουβαλούσε 23 χαμένες βολές σε ένα και μόνο παιχνίδι. Είχαν προηγηθεί 14 άστοχες του παίκτη των Πίστονς την ίδια ημέρα που ο ΝτεΆντρε Τζόρνταν… θύμισε 1967 και αν μη τι άλλο το κάρμα έκανε σωστά την… δουλειά του.

 

NBA Τελευταία Νέα