Νετς-Μπακς: Η πιθανή απουσία του Χάρντεν αλλάζει όλο το «αφήγημα»

Νετς-Μπακς: Η πιθανή απουσία του Χάρντεν αλλάζει όλο το «αφήγημα»

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας παρακολούθησε το Game 1 της ημιτελικής σειράς Μπρούκλιν-Μιλγουόκι, χαρακτηρίζει φυσιολογική την ήττα των «ελαφιών» μετά το "non-show" του διδύμου Μίντλετον-Χόλιντεϊ κι εκτιμά ότι οι Μπακς μπορούν να προκριθούν απόντος του "Μούσια"!

Πριν μπούμε στην ουσία της ανάλυσης μετά τη νίκη των Νετς επί των Μπακς με 115-107 στο Game 1 της ημιτελικής σειράς στην Ανατολή να θυμίσω κάτι πολύ κομβικό για το συγκεκριμένο ζευγάρι, που έχει να κάνει με το πόσο διαφορετικούς και ασταμάτητους κάνει τους Νετς η παρουσία του Τζέιμς Χάρντεν στο παρκέ.

Χωρίς τον 31χρονο guard, η ομάδα του Στιβ Νας είχε νούμερα (ρεκόρ 19-16) λίγο πάνω από το 50%, τα οποία την έβαζαν στα playoffs και με τον πρώην παίκτη των Ρόκετς και των Θάντερ, είχε τον καλύτερο απολογισμό του εφετινού πρωταθλήματος (29-8 και 34-9 μαζί με την post season) και τελείωσε την κανονική περίοδο με το 2ο καλύτερο ρεκόρ στην Ανατολή και το 4ο σε όλο το ΝΒΑ!

Γνωρίζοντας τι εστί Χάρντεν (στον 1ο γύρο των playoffs με τους Σέλτικς, είχε μ.ο. 27,8π., 7,2ρ., 10,6ασ., 2,0κλ. & 1κοψ. με 91% βολ., 55,6% σουτ & 47,5% τριπ. σε 5 αγ.), λοιπόν και ρίχνοντας μία ματιά στα νούμερα, καταλαβαίνει κανείς ότι ο γεννημένος στο Λος Άντζελες αριστερόχειρ superstar, είναι ο πιο επιδραστικός παίκτης στο rotation της ομάδας του και αυτός που της δίνει την έξτρα διάσταση που χρειάζεται για να διεκδικήσει το πολυπόθητο δαχτυλίδι.

Με Χάρντεν υγιή δεν περνούσαν οι Μπακς!

Για να σας πω την «μαύρη» μου αλήθεια, όταν τον περασμένο Γενάρη ο οργανισμός που εδρεύει απέναντι από το Μανχάταν, ανακοίνωσε το "colpo grosso" με την απόκτησή του προ τριετίας MVP της λίγκας (2018), δεν περίμενα ότι ο Χάρντεν θα προσαρμόσει τόσο αποτελεσματικά το παιχνίδι του δίπλα στους εξίσου χαρισματικούς σκόρερ Ντουράντ (μ.ο. 26,9π.) και Ίρβινγκ (μ.ο. 26,9π.) και θα λειτουργήσει περισσότερο ως δημιουργός (μ.ο. 10,9ασ.) και λιγότερο ως εκτελεστής (μ.ο. 24,6π.).

Ο "Μούσιας", όμως, κατάφερε να εξελιχθεί στο πιο πολύτιμο κομμάτι των Νετς και αυτό αποδείχτηκε περίτρανα στην διάρκεια της απουσίας του (από τις 6 Απριλίου όταν υπέστη τράβηγμα στον δεξιό οπίσθιο μηριαίο στο ματς με τους Νικς, μέχρι τις 13 Μαϊου όταν επανεμφανίστηκε κόντρα στους Σπερς). Σε αυτό το διάστημα των 35 ημερών, το Μπρούκλιν κατέγραψε 10 νίκες και 8 ήττες, εκ των οποίων οι δύο ήταν διαδοχικές στο "Fiserv Forum" από τους Μπακς, παρά τους 62 και 70 πόντους αντίστοιχα που σκόραραν μαζί οι Ντουραντ και Ίρβινγκ σε αυτά τα δύο ματς!

H εικόνα των τριών αγώνων Νετς-Μπακς στην κανονική περίοδο, έδινε προβάδισμα στο Μιλγουόκι (2-1 στις νίκες), με το Μπρούκλιν, όμως, να έχει νικήσει στο μοναδικό παιχνίδι που έπαιξε ο Χάρντεν στις 19 Γενάρη και το οποίο ήταν μόλις το δεύτερό του (34π. & 12ασ.), μετά την μετακόμισή του από το Χιούστον στο "Μεγάλο Μήλο".

Η αποχώρηση που αλλάζει τις ισορροπίες!

Και φτάνουμε στο Game 1 της ημιτελικής σειράς των playoffs, στην οποία οι δύο ομάδες θα λύσουν οριστικά τις εφετινές τους διαφορές και πριν καλά συμπληρωθεί ένα λεπτό στο παιχνίδι (στα 43"), ο Τζέιμς Χάρντεν αντιλαμβάνεται ότι έχει υποστεί υποτροπή στον τραυματισμό που τον είχε ταλαιπωρήσει (στον οπίσθιο μηριαίο) και αφού «πουλάει» την πρώτη κατοχή της ομάδας του, φεύγει μόνος του για τα αποδυτήρια με αργό περπάτημα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, αν το πρόβλημά του αποδειχθεί αρκετό για να τον κρατήσει εκτός για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και να του στερήσει την συμμετοχή στα υπόλοιπα παιχνίδια της ομάδας του (εκτός μάχης έχει τεθεί για την ώρα και ο Τζεφ Γκριν) με τα «ελάφια», τότε αυτομάτως αλλάζουν όλοι οι συσχετισμοί της σειράς.

Θέλω να πω ότι οι Μπακς, παρ' ότι έχασαν μέχρι το τέλος της σεζόν τον πολύ χρήσιμο αμυντικά και επιθετικά, ΝτιΒιτσέντζο (μ.ο. 10,4π., 5,8ρ., 3,1ασ. & 1,1κλ.), μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές στην άμυνα και να απελευθερωθούν περισσότερο στην επίθεση, έτσι ώστε να ανακτήσουν το πάνω χέρι και να φέρουν τον «πόλεμο» στα μέτρα τους.

Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν πίστευα ότι θα συμβεί παρόντος του Χάρντεν και το είχα καταγράψει στο blog με τις αρχικές μου προβλέψεις για τις οκτώ σειρές του 1ου γύρου των playoffs! Θα μου πείτε τώρα εσείς γιατί δεν συνέβη και στο Game 1, από την στιγμή που ο "Μούσιας", έπαιξε μόλις 43 δευτερόλεπτα και το Μιλγουόκι ξεκίνησε πολύ δυνατά, προηγήθηκε με +9 (11-20) στα μέσα της 1ης περιόδου και είχε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο (34π., 11ρ., 4ασ. & 2κοψ. με 14/22 σουτ) σε μία πολύ σπουδαία βραδιά...

Γιατί έχασαν οι Μπακς στο Game 1

Η απάντηση έχει να κάνει με την κάκιστη άμυνα των παικτών Μάικ Μπουντενχόλτζερ, η οποία επέτρεψε στους γηπεδούχους να σκοράρουν 115 πόντους πλησιάζοντας την μέση παραγωγικότητά τους (118,6) αλλά και στους Χάρις (19π. με 5/9 τριπ.), Γκρίφιν (18π. & 14ρ.) και Μάικ Τζέιμς (12π., 7ρ. & 3ασ.) να γίνουν ουσιαστικοί «παράγοντες» του παιχνιδιού πετυχαίνοντας συνολικά 49 πόντους!

Κοινώς, οι Μπακς που «κατέβασαν» κατά 10 πόντους την επίθεση του Μαϊάμι (από 108 στους 98 πόντους) στον 1ο γύρο βγάζοντας «σκούπες», δεν τα «έφαγαν» μόνο από τους συνήθεις ύποπτους Ντουράντ (29π. & 10ρ.) και Ίρβινγκ (25π. & 8ασ.), αλλά έβαλαν κι άλλους στο παιχνίδι!

Από την άλλη πλευρά, πλην του "Greek Freak" και του Μπρουκ Λόπεζ (19π. & 5ρ. με 8/11 σουτ), το Μιλγουόκι απογοήτευσε και επιθετικά! Το δίδυμο Μίντλετον (13π. & 13ρ. με 6/23 σουτ) και Χόλιντεϊ (17π., 9ρ. & 6ασ. με 7/19 σουτ) τελείωσε το ματς με 13/42 σουτ και 5 από τα 14 λάθη της ομάδας, παίκτες-κλειδιά όπως οι Πόρτις, Φόρμπς και Κόνατον έμειναν στα ρηχά (συνολικά 14π. με 6/17 σουτ), ενώ τα ποσοστά σε τρίποντα (20% με 6/30) και βολές (57,9% με 11/19), «μιλούν» από μόνα τους

Συμπερασματικά, τα «ελάφια» μάλλον επηρεάστηκαν αρνητικά από την ξαφνική αποχώρηση του Χάρντεν, έχοντας επικεντρώσει την προετοιμασία τους στην παρουσία των "Big Three" των Νετς στην πεντάδα και δεν μπόρεσαν να γυρίσουν άμεσα τον διακόπτη, όταν οι συσχετισμοί άλλαξαν υπέρ τους.

Επειδή θεωρώ το Μιλγουόκι πιο physical ομάδα από το Μπρούκλιν, θεωρώ ότι αν ο "Μούσιας" δεν ξαναπαίξει στην σειρά, πιστεύω ότι έχει πλέον τα «εργαλεία» για να κατεβάσει ένα επίπεδο τους Νετς, να επαναφέρει την σειρά στα μέτρα του και να διεκδικήσει επί ίσοις όροις την πρόκριση!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!