Τον Παναθηναϊκό δεν τον τσιγκλάς, τον «κοιμίζεις»!

Τον Παναθηναϊκό δεν τον τσιγκλάς, τον «κοιμίζεις»!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει τον 46ο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας που βρήκε τον Παναθηναϊκό να καταθέτει την ποιότητά του και να κατακτά τον πρώτο τίτλο της χρονιάς, ενώ στέκεται στο τεράστιο επικοινωνιακό λάθος των Πατρινών που ξαφνικά νόμισαν ότι έγιναν ίσο μέγεθος.
Πού θα κάτσει η μπίλια στον αγώνα Φούλαμ - Μπέρνλι; Στη bwin το ζεις με Build A Bet κι αμέτρητες επιλογές! |21+

Να σας πω την αλήθεια, έτσι όπως εξελίχθηκε ο τελικός και με τον Παναθηναϊκό να μπαίνει πολύ συγκεντρωμένος, συνειδητοποιημένος και διαβασμένος όσον αφορά στην αμυντική του στόχευση, δεν περίμενα ότι θα ζούσαμε αυτό το πολύ αμφίρροπο φινάλε, το οποίο δεν αποτυπώνεται στο τελικό σκορ του αγώνα (91-79).

Ειδικότερα μάλιστα, όταν οι Κυπελλούχοι Ελλάδας, που πρόσθεσαν το 20ο τρόπαιο στην συλλογή τους, ευτύχησαν να έχουν τέσσερις παίκτες που έπιασαν πολύ υψηλά standards απόδοσης, με κορυφαίο όλων τον άξιο MVP, Ιωάννη Παπαπέτρου (25π., 5ρ. & 4ασ.) στην καλύτερη σεζόν του με την «πράσινη» φανέλα.

To menu, όμως, δεν είχε μόνο τον αρχηγό του «τριφυλλιού» σε μεγάλα κέφια! Είχε έναν φανταστικό Σαντ-Ρος (16π., 5ρ. & 5ασ. με 4/7 τριπ.), έναν αθόρυβο αλλά πολύ μεστό και καθοριστικό Μήτογλου (17π., 6ρ., 3ασ. & 2κοψ. με 6/7 σουτ) και φυσικά μεγάλη δόση από τον μαγικό "Super Mario" (18π., 6ρ. & 5ασ.), που όταν χρειάστηκε έβαλε τις δικές του σημαντικές πινελιές και είχε σημαντική συνεισφορά.

Μετά από όλα τα παραπάνω, με +7 ριμπάουντ και 22 ασίστ έναντι μόλις 8 λαθών, η πολύ πιο ποιοτική ομάδα του Όντεντ Κάτας, θα ήταν αφύσικο να χάσει και μάλιστα μέσα στο γήπεδο που προπονείται όλη την χρονιά.

Επομένως, ο Παναθηναϊκός έκανε το αυτονόητο. Ήταν προσεκτικός και κατέθεσε στο παρκέ τα διαπιστευτήρια που τον καθιστούν μακράν την καλύτερη ομάδα στις εγχώριες διοργανώσεις. Και με τους Νέντοβιτς και Μπρέι υγιείς, δε νομίζω να μπαίναμε καν σε αναλύσεις αγωνιστικές και μη, σχετικά με το πόσο δίκαια (απολύτως) και εύκολα (σχετικό είναι αυτό) κατέκτησε το Κύπελλο.

Όλα τα παραπάνω, άλλωστε, συνηγορούν ότι εύκολα ή δύσκολα θα κατακτήσει και το πρωτάθλημα και θα κλείσει την χρονιά με ένα ακόμη double! Η έκπληξη θα είναι να το χάσει. Με πέντε δίμετρους στην πεντάδα (Σαντ-Ρος, Παπαπέτρου, Χεζόνια, Ουάιτ και Παπαγιάννη), δεν είναι εύκολο ούτε άμυνα να παίξεις, ούτε να σκοράρεις όπως έχεις συνηθίσει, αλλά ούτε καλά-καλά να κυκλοφορήσεις σωστά την μπάλα.

Παρ’ ότι, όμως, οι Αμερικανοί έχουν δίκιο, υπό την έννοια ότι ο πρώτος είναι τα πάντα και ο δεύτερος τίποτε, οφείλουμε να βγάλουμε το καπέλο στον Προμηθέα για την μεγάλη και συνεπή προσπάθεια που κάνει τα τελευταία χρόνια. Μία προσπάθεια που θα μπορούσε κάλλιστα να περιγραφεί με τον πιο αδρό τρόπο, μέσα από την αδιανόητη ανατροπή που λίγο έλλειψε να κάνει στο τελευταίο πεντάλεπτο, δίνοντας στο φινάλε του τελικού μία άγρια ομορφιά.

Ένα φινάλε που θύμισε εν πολλοίς τον τρόπο που τελείωσε ο αγώνας πρωταθλήματος μεταξύ των δύο ομάδων, και ο οποίος βρήκε τους και τότε φιλοξενούμενους, να κάνουν την μεγάλη ανατροπή και να φεύγουν νικητές.

Ήταν τότε, όταν οι Πατρινοί κατάφεραν το πρώτο «χτύπημα» στους πρωταθλητές και τους ανάγκασαν να ξυπνήσουν και να κινηθούν σοβαρά προς την κατεύθυνση της ενίσχυσής τους. Αλήθεια σκέφτεστε πως θα ήταν ο χθεσινοβραδινός τελικός αν ο Χεζόνια δεν είχε μετακομίσει στην Αθήνα;

Ο Μάκης Γιατράς και οι συνεργάτες του μας εξέπληξαν όλους με την επιλογή του Τζιαν Κλαβέλ (23π. & 6ρ.), ο οποίος στο ντεμπούτο του, λίγο έλλειψε να γυρίσει… τούμπα τον τελικό. Ο 27χρονος Πορτορικανός guard με τα ελατήρια στα πόδια και τον "δολοφονικό" τζαμπ-σουτ, ήταν το κρυφό χαρτί του Πατρινού τεχνικού και σίγουρα θα αυξήσει την δυναμική της ομάδας του στα playoffs, που αρχίζουν αύριο.

Μαζί με τους αδελφούς Γκραντ, τον Λούντζη, τους αδελφούς Αγραβάνη (ο Δημήτρης υστέρησε αισθητά στον τελικό), τον Γιαννόπουλο και το υπόλοιπο rotation, ο εκπρόσωπος του αχαϊκού μπάσκετ, έχει δημιουργήσει μία υπολογίσιμη ομάδα, που υπό κάπως διαφορετικές συνθήκες, θα μπορούσε ακόμη και τον Παναθηναϊκό να φέρει στα όρια του.

Το μεγάλο λάθος του Προμηθέα, όμως, ήταν ότι ξαφνικά «ψήλωσε» και θέλησε να το φωνάξει, εκτιμώντας ότι είναι αρκετά δυνατός για να τα βάλει με το «κατεστημένο». Τον Παναθηναϊκό των 20 Κυπέλλων και των 38 πρωταθλημάτων, ειδικότερα όταν τον έχεις κερδίσει μέσα στο σπίτι του, δεν τον τσιγκλάς δημόσια λες και είσαστε ίσα και όμοια.

Αν οι Πατρινοί είχαν κάποια τύχη για να κάνουν την έκπληξη, τότε θα είχαν περισσότερη αν πήγαιναν στον τελικό είτε "λάου-λάου", είτε με «κλεφτοπόλεμο! Όχι πάντως με ευθείες αντιπαραθέσεις σε έναν «στίβο», που δεν αποτελεί το φόρτε τους και με την σιγουριά του «λουσμένου» στην... σαμπάνια λες και είναι το φαβορί! Άλλωστε, τα λάθη που έχουν γίνει φέτος από Πάτρα μεριά είναι πολλά και φανερώνουν έλλειψη εμπειρίας αλλά και μία δόση αλαζονείας. Προς γνώση και συμμόρφωση… Κανείς δεν κατέκτησε την Ρώμη μέσα σε μία μέρα…

Υγ.1: Η τεράστια επιτυχία του Προμηθέα μετριέται από το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός πήρε πολύ πιο σοβαρά από ποτέ την υπόθεση τελικός. Δεν παίζει κατά σύμπτωση μία επαρχιακή ομάδα τρεις τελικούς (δύο συνεχόμενους στο Κύπελλο και έναν στο πρωτάθλημα) μέσα σε τρία χρόνια. Για να ανέβεις στο υψηλότερο σκαλί, όμως, θέλει μεθοδικότητα, αυτογνωσία και σταθερά βήματα. Και σίγουρα χαμηλούς τόνους και μηδενικές προκλήσεις...

Υγ.2: Θέλει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε όλο το προηγούμενο διάστημα ο Βαγγέλης Λιόλιος. Κάνοντας αργά και σταθερά ανοδικά βήματα. «Πιάνοντας στον ύπνο» τους μεγάλους του ελληνικού μπάσκετ και φτάνοντας την ομάδα του στην "ελίτ" και τον εαυτό του να διεκδικεί την προεδρία της ΕΟΚ. Μέχρι πριν έναν χρόνο χωρίς να κάνει και να προκαλεί την παραμικρή... φασαρία. Κάτι που δεν ισχύει πια...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η «Χρυσή Βίβλος» του Κυπέλλου Ελλάδας

Παναθηναϊκός-Προμηθέας 91-79: Ο αρχηγός «υπέγραψε» το 20ο Κύπελλο! (vid)

Παναθηναϊκός - Προμηθέας 91-79: MVP του τελικού Κυπέλλου ο Παπαπέτρου (vid)

Παναθηναϊκός - Προμηθέας 91-79: Ο πρώτος τίτλος των Διαμαντίδη, Αλβέρτη ως general managers! (pic)

Κάτας: «Θα πανηγυρίσω ακούγοντας Ρέμο στο σπίτι»

Πόσο καλά γνωρίζετε τους τελικούς Κυπέλλου; (quiz)

Παναθηναϊκός-Προμηθέας: Τα «κλειδιά» της στέψης! (vids)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!