Παναθηναϊκός-Προμηθέας: Τα «κλειδιά» της στέψης! (vids)

Παναθηναϊκός-Προμηθέας: Τα «κλειδιά» της στέψης! (vids)

bet365

Το Gazzetta.gr θυμάται τις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις των φιναλίστ του 46ου τελικού Κυπέλλου Ελλάδας (20:00, ΕΡΤ3) και υπογραμμίζει τα σημεία εκείνα που αναμένεται να κρίνουν τον φετινό τροπαιούχο.

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ: Ειδικά στοιχήματα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και ενισχυμένες αποδόσεις. |21+

Παναθηναϊκός-Προμηθέας μέρος 3ο και πιο σημαντικό τη φετινή σεζόν!

Ένα ματς το οποίο δεν θυμίζει ούτε στο ελάχιστο τα δύο προηγούμενα. Ένα ματς που κρίνει τον πρώτο τίτλο της χρονιάς! Οι δύο ομάδες θα διασταυρώσουν για πρώτη φορά τα ξίφη τους σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας το βράδυ της Κυριακής στο ΟΑΚΑ (9/5, 20:00) και για δεύτερη με φόντο την κατάκτηση κάποιου τροπαίου.

Όπως είναι γνωστό είχαν αναμετρηθεί και στους τελικούς του πρωταθλήματος Basket League τη σεζόν 2018-19 όπου οι «πράσινοι» είχαν κατακτήσει τον τίτλο με 3-0 νίκες. Τώρα είναι μόνο ένα παιχνίδι. Μόλις 40 λεπτά και για τις δύο ομάδες.

Αναμφισβήτητα φαβορί υπάρχει και αυτό είναι ο πολυνίκης του θεσμού, Παναθηναϊκός, καθώς οι 19 κατακτήσεις του σε 24 παρουσίες σε τελικό «μιλούν» από μόνες τους. Από την άλλη, ο Προμηθέας έδειξε φέτος ότι αποτελεί «σκληρό καρύδι» με αποκορύφωμα το «διπλό» που έκανε στο ΟΑΚΑ στις 31 Ιανουαρίου 2021.

Η πρώτη φετινή αναμέτρηση

Αυτό ήταν και το τελευταίο παιχνίδι που αγωνίστηκε ο Νεμάνια Νέντοβιτς εντός των συνόρων πριν από τον τραυματισμό του με αποτέλεσμα να μείνει εκτός δράσης για δύο μήνες. Έκτοτε δεν δηλώθηκε ξανά στο ελληνικό ρόστερ των «πρασίνων», ενώ όπως είναι ήδη γνωστό, θα χάσει τον τελικό λόγω του νέου προβλήματος με τον κορονοϊό. Σε σχέση μ' εκείνο το παιχνίδι του ΟΑΚΑ όπου ο Προμηθέας είχε φτάσει στη νίκη με 80-78 έχοντας πραγματοποιήσει φοβερή ανατροπή, δεν υπάρχουν στα δύο ρόστερ οι Μάρκους Φόστερ (Παναθηναϊκός) και Γιάννης Αθηναίου (Προμηθέας).

Μάλιστα η εξέλιξη του αγώνα δεν προμήνυε τα όσα θα συνέβαιναν στο τελευταίο λεπτό! Ο Παναθηναϊκός ούτε που... κατάλαβε πώς το έχασε! Προηγήθηκε με 78-71 στο 39' αλλά ο Προμηθέας όχι μόνο δεν παράτησε το ματς, αλλά υποχρέωσε τους «πράσινους» σε δύο τραγικά λάθη! Με το σκορ στο 78-76 και με 28'' να απομένουν για το τέλος, οι «πράσινοι» δεν μπόρεσαν να περάσουν το κέντρο σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις! Στην πρώτη ο Λούντζης έκλεψε τη μπάλα σε πάσα του Παπαπέτρου και ο Γκραντ ισοφάρισε σε 78-78 στα 16'' και στη δεύτερη ο Έβανς έκλεψε τη μπάλα σε πάσα του Μποχωρίδης και έδωσε προβάδισμα στον Προμηθέα με 78-80 στα 8'' πριν από το τέλος. Ο Έλληνας πλέι μέικερ αστόχησε στο τελευταίο σουτ και κάπως έτσι οι Πατρινοί έφτασαν σε μια τεράστια (από πλευράς γοήτρου περισσότερο) νίκη.

Η δεύτερη φετινή αναμέτρηση

Ένα παιχνίδι που έπρεπε να διεξαχθεί στα τέλη του Οκτωβρίου και το οποίο ήταν στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της Basket League, μετατέθηκε για... πέντε μήνες αργότερα και δη για τις 24 Απριλίου! Τα κρούσματα κορονοϊου, αρχικά στον Προμηθέα και στη συνέχεια στον ΠαναθηναΪκό έδωσαν παράταση 20 εβδομάδων για την αναμέτρηση της Πάτρας. Τα πρόσωπα ήταν διαφορετικά ακόμα και από το προηγούμενο παιχνίδι του α' γύρου στο ΟΑΚΑ. Από τον Προμηθέα είχαν αποτελέσει παρελθόν ο Γιάννης Αθηναίου και ο Τζαουάν Έβανς (σ.σ. ο παίκτης που είχε πετύχει το νικητήριο καλάθι στο ΟΑΚΑ) αλλά είχε πάρει θέση στο ρόστερ ο Κουίνσι Φορντ, ενώ από τον Παναθηναϊκό είχε αποχωρήσει ο Μάρκους Φόστερ αλλά είχε αποκτηθεί ο Μάριο Χεζόνια.

Βέβαια η εν λόγω αναμέτρηση δεν είχε καμία σχέση με αυτή της 31ης Ιανουαρίου. Ο Παναθηναϊκός μετέτρεψε το παιχνίδι σε παράσταση για έναν ρόλο και με τον Παπαγιάννη να φτάνει σ' ένα εμφατικό double-double με 15 πόντους και 14 ριμπάουντ έφτανε σε μια εύκολη νίκη με 83-61. Παπαπέτρου (14π.), Σαντ-Ρος (13π.), Κασελάκης (10π.) ήταν οι επόμενοι «διψήφιοι» των «πρασίνων» ενώ από τον Προμηθέα που είχε παίξει και χωρίς τον τραυματία Μιχάλη Λούντζη, ο Χάρης Γιαννανόπουλος είχε τελειώσει το ματς με 16 πόντους αλλά και 5/13 εντός παιδιάς.

Τα σημεία που θα κρίνουν τον τελικό

Πίεση στα γκαρντ του Παναθηναϊκού

Είναι γνωστό το πρόβλημα που έχει ο Παναθηναϊκός τη φετινή σεζόν στα γκαρντ και δη στο να έχει έναν αξιόπιστο χειριστή της μπάλας. Ένα πρόβλημα το οποίο γίνεται ακόμα μεγαλύτερο από τη στιγμή που δεν υπολογίζονται οι Νεμάνια Νέντοβιτς και Τι Τζέι Μπρέι ενώ ο Λευτέρης Μποχωρίδης τραυματίστηκε την περασμένη εβδομάδα με αποτέλεσμα να μην αγωνιστεί στον προημιτελικό με το Περιστέρι και στον ημιτελικό με το Λαύριο. Βέβαια στον τελικό αναμένεται να πάρει χρόνο συμμετοχής και μαζί με τους Σαντ-Ρος και Μακ θα κληθούν να αντέξουν στην πίεση των Πατρινών. Δεν είναι μόνο ο εξαιρετικός Τζέριαν Γκραντ, ο Μιχάλης Λούντζης που πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν, ο Ανδρέας Χριστοδούλου που είναι «εργαλείο» στα χέρια του Γιατρά, αλλά προστέθηκε και ο Τζιαν Κλαβέλ. Η λογική λέει ότι ο Προμηθέας θα προσπαθήσει να ασκήσει μεγάλη πίεση στον Παναθηναϊκό ενώ δεν αποκλείεται να δούμε από νωρίς και full court press προκειμένου να δυσκολέψουν τους «πράσινους» ακόμα και να περάσουν το κέντρο.

Παπαγιάννης Vs Τζεράι Γκραντ

Πολλά θα κριθούν από το «ματς απ» του Γιώργου Παπαγιάννη με τον Τζεράι Γκραντ. Ο άλλοτε παίκτης της ΑΕΚ και νυν του Προμηθέα πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις τη φετινή σεζόν και έχει φτάσει στο σημείο να αποτελεί έναν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της ομάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει 12,5 πόντους κατά μέσο όρο με 5,3 ριμπάουντ ενώ το ποσοστό του στα δίποντα ξεπερνάει το 67%! Εκμεταλλεύεται την δύναμη και την αθλητικότητά του κοντά στο καλάθι, κάτι που έδειξε στα δύο ματς με τους «πράσινους» έχοντας 14 πόντους κατά μέσο όρο και 7,5 ριμπάουντ. Αν μη τι άλλο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η μεταξύ τους μονομαχία στις δύο ρακέτες, με τον Έλληνα σέντερ να έχει από τη πλευρά του 9,8 πόντους και 5,8 ριμπάουντ σε κάθε ματς με 64% στα δίποντα.

Το ποσοστό στα τρίποντα

Το μεγάλο όπλο του Παναθηναϊκού από το δεύτερο (κυρίως) μισό της σεζόν και μετά είναι τα τρίποντα. Συνολικά οι «πράσινοι» έχουν το καλύτερο ποσοστό στην Basket League με 42% έξω από τα 6.75 μέτρα (242/577), έχουν ευστοχήσει στα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα (σ.σ. ακολουθεί με 226 εύστοχα η... Λάρισα) ενώ την ίδια ώρα ο Προμηθέας είναι η ομάδα με τα λιγότερα τρίποντα στην Ελλάδα με 164 εύστοχα (7,4 ανά αγώνα) Αν και συνολικά ο Παναθηναϊκός ευστοχεί σε 11 τρίποντα κατά μέσο όρο, να σημειωθεί ότι στα δύο ματς με τον Προμηθέα το ποσοστό έπεσε στο 30% με 14/46 στο σύνολο. Άραγε θα επαναληφθεί το ίδιο και στον τελικό;

Καλύτερη άμυνα είναι η... επίθεση

Μπορεί να υπάρχει το κλισέ ότι «η επίθεση κόβει τα εισιτήρια, αλλά η άμυνα είναι εκείνη που κερδίζει τους τίτλους» ωστόσο στον συγκεκριμένο τελικό θα διασταυρώσουν τα ξίφη του δύο άκρως επιθετικές ομάδες. Ο μεν Παναθηναϊκός στα επτά τελευταία ματς εντός των συνόρων (πέντε στην regular season της Basket League και δύο στα νοκ άουτ ματς του Κυπέλλου) μέτρησε κατά μέσο όρο 94,5 πόντους έχοντας ξεπεράσει τέσσερις φορές τους 100 πόντους! Ο δε Προμηθέας έχει από τη πλευρά του την 4η καλύτερη επίθεση της Basket League με 80,3 πόντους σε κάθε ματς. Θεωρητικά οι «πράσινοι» φαίνεται να έχουν το μεγάλο προβάδισμα και αναμένεται να κριθούν πολλά από την αμυντική συμπεριφορά των Πατρινών. Πάντως στα μεταξύ τους ματς ο Παναθηναϊκός είχε 80,5 πόντους.

Ερωτηματικό το «ματσάρισμα» στα υψηλά σχήματα, πράσινη υπεροπλία στα ριμπάουντ

Ένα από τα πολύ δυνατά σημεία του Παναθηναϊκού έχει να κάνει με τα «μεγάλα» κορμιά που διαθέτει στο ρόστερ του και το γεγονός ότι «κατεβάζει» πεντάδες που ο μέσος όρος ύψους ξεπερνάει τα 205 εκατοστά (σ.σ. συνήθως με Σαντ-Ρος, Παπαπέτρου, Χεζόνια, Μήτογλου ή Ουάιτ και Παπαγιάννη). Το γεγονός αυτό του δίνει δύο πλεονεκτήματα. Τόσο να σουτάρει με καλά ποσοστά από τη στιγμή που ο Κουβανός έχει εκτοξεύσει τα ποσοστά του έχοντας παράλληλα τις περιφερειακές βοήθειες των Παπαπέτρου και Χεζόνια οι οποίοι στη μέρα τους «σκοτώνουν» οποιαδήποτε άμυνα, όσο -και κυριότερο- να κυριαρχεί στα ριμπάουντ. Οι «πράσινοι» ειναι η καλύτερη ομάδα της Ελλάδας στα ριμπάουντ με περισσότερα από 35 ριμπάουντ κατά μέσο όρο και μάλιστα με τα 9,5 από αυτά (πραγματικά πολύ μεγάλο νούμερο) να είναι επιθετικά. Αν μη τι άλλο θα είναι ερωτηματικό το «ματσάρισμα» του Προμηθέα που δεν έχει τα ίδια κορμιά...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάτας: «Μας αρέσει η πίεση, παίζουμε καλά στην άμυνα και με αυτοπεποίθηση»

Γιατράς: «Σεβόμαστε τον Παναθηναϊκό, αλλά δεν τον φοβόμαστε» (vid)

Παναθηναϊκός: Δεν μπαίνει σε... γαϊτανάκι ανακοινώσεων, βλέπει μόνο τον τελικό

Προμηθέας: «Θα απαντήσουμε στις προκλήσεις του Παναθηναϊκού από Δευτέρα»

ΕΟΚ: Kανονικά ο τελικός Παναθηναϊκός - Προμηθέας στο ΟΑΚΑ

Παναθηναϊκός: Πρόταση να διεξαχθεί ο τελικός στο ΣΕΦ!

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ Τελευταία Νέα