Top-10: Έπαιξαν στον Παναθηναϊκό κι έγιναν προπονητές!

Top-10: Έπαιξαν στον Παναθηναϊκό κι έγιναν προπονητές!
Το gazzetta.gr ξεχωρίζει τους 10 παίκτες που φόρεσαν τα πράσινα υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κι εν συνεχεία έκαναν καριέρα προπονητή!

Η παραγωγή προπονητών δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα για τους Γιουγκοσλάβους. Οι Γιούγκοι γαλουχήθηκαν στα προπονητικά μυστικά με τον προφέσορα Άτσα Νίκολιτς, που συνήθιζε να γράφει μία φορά στον μαυροπίνακα και μετά να σβήνει τις πληροφορίες. Όποιος ρώταγε, επειδή δεν πρόλαβε ή δεν κατάλαβε καλά, δεν έκανε.

Ίσως όχι ο σωστός τρόπος εκπαίδευσης, όμως ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι βγήκαν «αλεπούδες», τουλάχιστον όσον αφορά σε εκείνους που άντεξαν. Σαν τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος με τη σειρά του έχει δουλέψει με πολλούς παίκτες που εν συνεχεία, πέρασαν στην άκρη του πάγκου κι έπιασαν το πινακάκι!

Το gazzetta.gr ξεχώρισε τους 10 παίκτες που αγωνίστηκαν στον Παναθηναϊκό του Ζοτς και ακολούθως έκαναν καριέρα προπονητή.

Κώστας Τσαρτσαρής

Κώστας Τσαρτσαρής

Νίκος Χατζηβρέττας

Νίκος Χατζηβρέττας

Γιώργος Καλαϊτζής

Γιώργος Καλαϊτζής

Νταμίρ Μουλαομέροβιτς

Νταμίρ Μουλαομέροβιτς

Γιάκα Λάκοβιτς

Γιάκα Λάκοβιτς

Ντούσαν Κέτσμαν

Ντούσαν Κέτσμαν

Ντάριλ Μίντλετον

Ντάριλ Μίντλετον

Μάικ Μπατίστ

Μάικ Μπατίστ

Όντεντ Κάτας

Όντεντ Κάτας

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους

Ο Κώστας Τσαρτσαρής ολοκλήρωσε μια τεράστια καριέρα με τον Παναθηναϊκό, κατακτώντας 21 τίτλους σε 11 χρόνια (τρεις EuroLeague, 10 πρωταθλήματα και οκτώ Κύπελλα Ελλάδας) κι εν συνεχεία αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική. Το 2015 ανέλαβε μαζί με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη και τον Γιώργο Καλαϊτζή την προπόνηση των τμημάτων υποδομής του Παναθηναϊκού ενώ την επόμενη χρονιά εντάχθηκε στο σταφ ως συνεργάτης του Αργύρη Πεδουλάκη, έπειτα από την αποχώρηση του Σάσα Τζόρτζεβιτς.

Σημείο αναφοράς στην επίθεση στα χρόνια που έπαιζε στον Ηρακλή και αμυντικό εργαλείο την περίοδο που αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό, ο Νίκος Χατζηβρέττας ολοκλήρωσε μια σπουδαία καριέρα σε ηλικία 34 ετών. Έπειτα από την απόσυρση του από την ενεργό δράση, προσφέρει στο ελληνικό μπάσκετ δουλεύοντας με μικρά παιδιά, δημιουργώντας την Ακαδημία Καλαθοσφαίρισης 10Academy στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης με ιδιόκτητο γήπεδο.

Ο Γιώργος Καλαϊτζής έπαιξε στον Παναθηναϊκό την περίοδο 1997-06, πανηγυρίζοντας 13 τίτλους με τους «πράσινους»: Δυο EuroLeague, οκτώ πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα Ελλάδας. Τον Μάιο του 2016 άρχισε την προπονητική καριέρα του από την εφηβική ομάδα του Παναθηναϊκού ενώ τα τελευταία χρόνια κατείχε τον τίτλο του head coach της PAO BC Academy. Τον περασμένο Ιανουάριο εντάχθηκε στο προπονητικό τιμ του «τριφυλλιού» ως συνεργάτης του Ρικ Πιτίνο, κάνοντας το ντεμπούτο του στην αναμέτρηση με τον Προμηθέα στην Πάτρα.

Ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς έκανε σπουδαία καριέρα ως playmaker ενώ ήταν μέλος του Παναθηναϊκού που κατέκτησε την EuroLeague στην Μπολόνια. Στην Ελλάδα αγωνίστηκε, επίσης στον ΠΑΟΚ (2003-05, 2008-09), τον Πανελλήνιο (2005-06) και τον Ολυμπιακό (2006-07) ενώ από το 2013 εκτέλεσε χρέη head coach στις Σλόμποντα Τούζλα, Τσιμπόνα και Πρίστινα. Φέτος εργάστηκε εκ νέου στην Τούζλα ενώ ανέλαβε πόστο στο προπονητικό τιμ της εθνικής Κροατίας. Το 2019 αναδείχτηκε Κόουτς της Χρονιάς στο FIBA Europe Cup, τη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της FIBA.

Οι επιτυχίες του ως head coach
1 x Πρωτάθλημα Κοσόβου (2019)
1 x Κύπελλο Κοσόβου (2019)
1 x Κόουτς της Χρονιάς στο FIBA Europe Cup (2019)

Ο Γιάκα Λάκοβιτς αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό την περίοδο 2002-06, κατακτώντας τέσσερα πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα Ελλάδας. Το 2016 άρχισε την προπονητική καριέρα του ως assistant coach στην Μπαρτσελόνα Β' ενώ το 2018 προβιβάστηκε στη θέση του πρώτου προπονητή στην Μπιλμπάο ως αντικαταστάτης του Βέλικο Μρσιτς, τέσσερις αγωνιστικές πριν από το τέλος της regular season εκείνης της σεζόν στην Ισπανία. Πέρσι εργάστηκε ως βοηθός στην Μπανταλόνα και φέτος κοουτσάρει τη γερμανική Ουλμ, κάνοντας το 4/4 στο τουρνουά του Μονάχου με το οποίο θα ολοκληρωθεί η σεζόν 2019/20 στην Bundesliga!

Στα 31 του χρόνια κι ενώ μετρούσε ήδη τέσσερις σεζόν στην Παρτίζαν (σ.σ. μεσολάβησε το πέρασμα από τον Μακεδονικό του Αργύρη Πεδουλάκη και την Εφές Πίλσεν), ο Ντούσαν Κέτσμαν άφησε το Βελιγράδι για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, αποτελώντας μέλος της σπουδαία ομάδας του Βερολίνου. Την περίοδο 2015-17 εκτέλεσε χρέη assistant coach στην Παρτίζαν. «Ως κόουτς, αναπτύσσεις μια συγκεκριμένη φιλοσοφία που θες να δεις να εφαρμόζεται στην ομάδα σου. Έχω κρατήσει, λοιπόν, στοιχεία από τον Ζέλικο, τον Βουγιόσεβιτς, τον Ίβκοβιτς, τον Πέσιτς και τον Μαχμουτί. Ξέρεις, είναι σαν παζλ όπου βάζεις το ένα κομμάτι δίπλα στο άλλο» είχε τονίσει στο gazzetta.gr.

Οι επιτυχίες του ως assistant coach
3 x Κύπελλα Σερβίας (2015-17)

Ο Ντάριλ Μίντλετον αποσύρθηκε από την ενεργό δράση σε ηλικία 47 ετών και το 2015 εντάχθηκε στο προπονητικό τιμ της ΤΣΣΚΑ ως άμεσος συνεργάτης του Δημήτρη Ιτούδη. Παρεμπιπτόντως, ο βετεράρνος Αμερικανός φόργουορντ άρχισε τη χρονιά 2014-15 στην τέταρτη κατηγορία της Ισπανίας με τη CB Benidorm όμως το κάλεσμα της «ομάδας του στρατού» άλλαξε τα πλάνα. «Είναι πολύ εύκολο να λυγίσεις από τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις. Πριν έλθω στην ΤΣΣΚΑ, δεν μπορούσα να διανοηθώ τις ευθύνες! Κάνεις τόσα πολλά πράγματα που ο κόσμος δεν βλέπει…» ανέφερε σχετικά στη συνέντευξη του στο gazzetta.gr.

Οι επιτυχίες του ως assistant coach
2 x EuroLeague (2016, 2019)
5 x VTB United League (2015-19)

Ο Μάικ Μπατίστ, ο μακροβιότερος ξένος παίκτης στην ιστορία της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού πανηγύρισε 19 τρόπαια με το «τριφύλλι» στο στήθος: Τρεις EuroLeague (2007, 2009, 2011), εννιά πρωταθλήματα (2004-201, 2014) και επτά Κύπελλα Ελλάδας (2005-2009, 2012, 2014). Ο βετεράνος σέντερ αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2014 κι άρχισε αμέσως καριέρα προπονητή. Συγκεκριμένα πέρασε δυο χρόνια στο Κάντον, εν συνεχεία κατέληξε στο Μπρούκλιν ως βοηθός ανάπτυξης παικτών και τη Σάρλοτ ενώ τα τελευταία δυο χρόνια βρίσκεται στο Ορλάντο. Μάλιστα έχει παραδεχτεί στην κάμερα της NOVA πως έχει σκεφτεί να αναλάβει στο μέλλον τον Παναθηναϊκό!

Δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν καταφέρει να κάνουν σπουδαία καριέρα ως παίκτες και ως προπονητές. Μιλώντας φυσικά για το πιο υψηλό επίπεδο... Ο Όντεντ Κάτας διακρίθηκε με τη φανέλα της Μακάμπι Τελ Αβίβ την οποία πλήγωσε στο Final 4 της Θεσσαλονίκης, κατακτώντας τον τίτλο με τον Παναθηναϊκό. Η καριέρα του ολοκληρώθηκε πρόωρα λόγω τραυματισμών και το 2004 έκανε το ντεμπούτο του ως head coach με τη Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν. Το 2017 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας μπάσκετ του Ισραήλ ενώ την τελευταία διετία κοουτσάρει τη Χάποελ Ιερουσαλήμ.

Οι επιτυχίες του ως head coach
1 x Πρωτάθλημα Ισραήλ (2010)
2 x Κύπελλα Ισραήλ (2019-20)
1 x League Cup Ισραήλ (2019)
1 x Κόουτς της Χρονιάς στο Ισραήλ (2007)

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στο Κάουνας τα τελευταία χρόνια μετά από το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1999 και την επιστροφή του Άρβιντας Σαμπόνις το 2003 ώστε να κλείσει την καριέρα του στη Ζάλγκιρις! Ο Σάρας προβιβάστηκε στη θέση του head coach στις 9/1/2016 αντί του Γκιντάρας Κράπικας ενώ ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ξεστόμισε τη μεγάλη κουβέντα: «Η Ζάλγκιρις είναι ο Γιασικεβίτσιους»! Τη σεζόν 2017-18 οδήγησε τους Λιθουανούς στο Final 4 της EuroLeague για πρώτη φορά έπειτα από 19 χρόνια, αποκλείοντας στα προημιτελικά τον Ολυμπιακό με 3-1 νίκες.

Οι επιτυχίες του ως head coach
5 x Πρωταθλήματα Λιθουανίας (2016-20)
3 x Κύπελλα Λιθουανίας (2017, 2018, 2020)
3 x Κόουτς της Χρονιάς στη Λιθουανία (2017-19)