Νεμάνια Νέντοβιτς: Το «εκρηκτικό» ξεκίνημα, η ατυχία και η επόμενη ημέρα στα «πράσινα»...

Νεμάνια Νέντοβιτς: Το «εκρηκτικό» ξεκίνημα, η ατυχία και η επόμενη ημέρα στα «πράσινα»...

Νεμάνια Νέντοβιτς: Το «εκρηκτικό» ξεκίνημα, η ατυχία και η επόμενη ημέρα στα «πράσινα»...
Η σεζόν ολοκληρώθηκε πρόωρα για τον Νεμάνια Νέντοβιτς και βάζοντας κάτω τους αριθμούς, το Gazzetta.gr καταγράφει το ποσοστό των συνολικών αγώνων που αγωνίστηκε, ενώ στέκεται και στα δεδομένα όσον αφορά την παραμονή του.
Τα bwin Challenges* χαρίζουν μια 4K τηλεόραση 75 ιντσών κάθε μέρα! |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Κακά τα ψέματα. Ο Νεμάνια Νέντοβιτς είναι ο παίκτης για τον οποίο ο Παναθηναϊκός άξιζε να ρισκάρει. Μπορεί να είχε... βεβαρημένο παρελθόν όσον αφορά τα προβλήματα τραυματισμών, μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να έχασε πολλά ματς ως παίκτης της Αρμάνι, αλλά βάσει των οικονομικών δεδομένων της ομάδας και σε συνδυασμό με την ποιότητα του Σέρβου, οι «πράσινοι» έπρεπε, και καλώς έπραξαν, να προχωρήσουν στην απόκτησή του.

ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

Μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου και ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των «πρασίνων» στην EuroLeague, ο «Νέντο» είχε δικαιώσει τις προσδοκίες όλων. Ήταν ο παίκτης με τα ηγετικά χαρίσματα, εκείνος που θα έπαιρνε τη μπάλα όταν «έκαιγε», εκείνος που -μαζί με τον Ιωάννη Παπαπέτρου- θα έβγαινε μπροστά στα δύσκολα. Η «γλώσσα» των αριθμών αποτελούσε τον... πλέον αδιάψευστο μάρτυρα!

Από το ξεκίνημα της χρονιάς και έως τις παραμονές του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ (5/2), ο Νέντοβιτς είχε αγωνιστεί σε 31 από τα 35 ματς του Παναθηναϊκού και στις δύο διοργανώσεις. Δηλαδή στα 21 από τα 22 ματς που είχε δώσει η ομάδα στην EuroLeague μέχρι εκείνο το διάστημα και στα 10 από τα 12 παιχνίδια της Basket League. Δηλαδή είχε δώσει το «παρών» στο 88% των αγώνων!

Μάλιστα οι αριθμοί που «έγραφε» ήταν αντάξιοι του ονόματός του και των απαιτήσεων που υπήρχαν από εκείνον, καθώς μετρούσε 16,7 πόντους κατά μέσο όρο στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, 3,8 ασίστ, 2 ριμπάουντ ενώ σούταρε με 35% στα τρίποντα και με 52% στα δίποντα. Επίσης είχε δύο «μαγικές» βραδιές με 39 πόντους κόντρα στην Μακάμπι στο Τελ Αβίβ και με άλλους 33 πόντους απέναντι στην Βιλερμπάν στο κλειστό του ΟΑΚΑ.

Ήταν και η περίοδος που τ' όνομά του είχε αρχίσει να «ακούγεται» πολύ έντονα στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές! Τα «βαριά» πορτοφόλια είχαν στρέψει το ενδιαφέρον τους στον Σέρβο γκαρντ, ο οποίος και εντός των συνόρων έκανε την διαφορά με 14,8 πόντους κατά μέσο όρο, 2,9 ασίστ και 56% στα σουτ τριών πόντων ανά 21 λεπτά συμμετοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις σε δύο από τα 10 ματς που είχε αγωνιστεί είχε μείνει «μονοψήφιος» αλλά στο... όριο του «διψήφιου» (σ.σ. 9 πόντοι με ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ και 8 πόντοι με Προμηθέα, επίσης στο κλειστό του ΟΑΚΑ).

ΟΙ ΑΤΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ 52% ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Όμως ήρθε η θλάση στις αρχές του Φλεβάρη για να... γυρίσει ολοκληρωτικά το «χαρτί» στον Νέντοβιτς! Το ονειρικό πρώτο μισό της σεζόν άρχισε να εξελίσσεται σε πραγματικό εφιάλτη. Τόσο για τον ίδιο τον παίκτη, όσο και συνολικά για την ομάδα, καθώς έχασε τον καλύτερο και πιο ποιοτικό ξένο που είχε τη φετινή σεζόν.

Μάλιστα ο τραυματισμός του έμελλε να τον στείλει και στη Σερβία προκειμένου να συμβουλευτεί και τον προσωπικό του γιατρό. Αν μη τι άλλο τα πράγματα δεν κυλούσαν καθόλου καλά για τις δύο πλευρές καθώς έπρεπε να συμπληρωθούν δύο μήνες (παρά δύο ημέρες) για να φορέσει ξανά τη φανέλα με το «26» του Παναθηναϊκού. Ήταν η εντός έδρας αναμέτρηση με την Αρμάνι Μιλάνο όπου πήρε 11 λεπτά συμμετοχής ώστε να έμπαινε ξανά και δειλά-δειλά σε αγωνιστικούς ρυθμούς.

Όπως αποδείχθηκε, η απουσία του Νέντοβιτς στοίχισε πολύ στον Παναθηναϊκό, καθώς σ' αυτό το διάστημα οι «πράσινοι» είχαν 2-7 ρεκόρ στην EuroLeague με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν και αυτές οι μηδαμινές ελπίδες για κάτι καλύτερο στα ευρωπαϊκά παρκέ. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε στη συνέχεια και ο κορονοϊός για να ρίξει την χαριστική βολή στον Σέρβο γκαρντ.

Μπορεί να μην ήταν ο μοναδικός που «χτυπήθηκε» από την Covid-19 κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της ομάδας στη Ρωσία για τα δύο «χρωστούμενα» ματς με Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και ΤΣΣΚΑ Μόσχα, αλλά ήταν εκείνος που το... πέρασε πιο βαριά. Ουσιαστικά πρόλαβε να παίξει σε όλα και όλα τέσσερα ματς (τρεισήμισι για να είμαστε πιο ακριβείς) μετά την επιστροφή του αφού η κατάστασή του, δεν του επέτρεψε να επιστρέψει στο ελληνικό ρόστερ. Αποτέλεσμα; Δεν πήρε μέρος στα τρία ματς του Κυπέλλου Ελλάδας όπου οι «πράσινοι» πρόσθεσαν ένα ακόμη τρόπαιο στη συλλογή του, αλλά ούτε ήταν σε θέση να αγωνιστεί στα playoffs της Basket League.

Όπερ και σημαίνει ότι η χρονια ολοκληρώθηκε πρόωρα για τον Νέντοβιτς έχοντας αγωνιστεί σε 35 ματς στο σύνολο εντός και εκτός των συνόρων. Αν υπολογίσουμε όλα τα παιχνίδια που είχε (και έχει) να δώσει ο Παναθηναϊκός έως το τέλος της σεζόν, ο Σέρβος θα έχει πάρει μέρος στο 52% των συνολικών αγώνων.

Να το κάνουμε και πιο... ψιλά. Στην EuroLeague αγωνίστηκε σε 25 από τα 34 ματς της regular season. Στην Basket League σε 10 από τα 22 της κανονικής περιόδου, ενώ είχε 0/3 στο Κύπελλο. Μέχρι εδώ μέτρησε 35 από 58 ματς της σεζόν, ήτοι έχει πάρει μέρος στο 60% των παιχνιδιών. Όμως αν προσθέσουμε και τις αναμετρήσεις των playoffs οι οποίες θα είναι μίνιμουμ άλλα οκτώ ματς (πάντα σε περίπτωση που ο Παναθηναϊκός φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου με το απόλυτο και χωρίς καμία απώλεια) ο Νέντοβιτς θα έχει αγωνιστεί στα 35 από τα 67 συνολικά ματς. Ποσοστό παρουσίας της τάξεως του 52%. Δηλαδή θα έχει παίξει στα μισά παιχνίδια της χρονιάς.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ

Πάντα ένα νόμισμα έχει δύο όψεις. Στην περίπτωση του Νεμάνια Νέντοβιτς και των προβλημάτων που αντιμετώπισε στο δεύτερο μισό της σεζόν, υπήρχε και εκείνη που... ευνόησε τον Παναθηναϊκό. Ναι μεν οι «πράσινοι» έχασαν σημαντικό μέρος της δυναμικής τους λόγω της απουσίας του Σέρβου γκαρντ, αλλά παράλληλα σταμάτησε και ο ευρωπαϊκός ντόρος γύρω από το όνομά του. Κάτι που βοήθησε εμμέσως πλην σαφώς το «τριφύλλι» αναφορικά με την παραμονή του «Νέντο» στην ομάδα.

Ας δούμε πώς έχει η κατάσταση μεταξύ των δύο πλευρών. Η αλήθεια είναι ότι μεγάλα πορτοφόλια της EuroLeague είχαν «λοκάρει» τον παίκτη του Παναθηναϊκού μετά το πρώτο μισό της σεζόν, κάτι που -εκ των πραγμάτων- δυσκόλευε το έργο των «πρασίνων» προκειμένου να τον κρατήσουν στο ρόστερ τους. Παρόλα αυτά είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον για την ανανέωση του συμβολαίου του, έχοντας κάνει τις πρώτες συζητήσεις μαζί του. Όμως εάν το «κασέ» του έφτανε (πολλώ δε μάλλον εάν ξεπερνούσε) το ένα εκατομμύριο ευρώ, σίγουρα δεν θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.

Παρόλα αυτά οι «πράσινοι» επέμεναν και έδειχναν με τον τρόπο τους το πόσο πολύ θέλουν να τον κρατήσουν στο ρόστερ τους. Από τη πλευρά του ο Νέντοβιτς ναι μεν είχε κολακευτεί από το ενδιαφέρον συλλόγων που πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια στην EuroLeague αλλά από την άλλη απολάμβανε την παρουσία του στον Παναθηναϊκό. Τόσο αγωνιστικά όπου είχε τον ρόλο που ήθελε, όσο και έξω από τις τέσσερις γραμμές του παρκέ όντας απόλυτα ικανοποιημένος από το κλίμα και την συμπεριφορά των ανθρώπων της ομάδας προς το πρόσωπό του.

Αυτή η εκτίμηση έγινε ακόμα μεγαλύτερη μετά τον τραυματισμό του και το διάστημα της απουσίας του όλο αυτό το διάστημα! Η ανθρώπινη αντιμετώπιση που είχε από τους «πράσινους» λειτούργησε θετικά στην ψυχολογία του, με αποτέλεσμα να μην βάζει ως προτεραιότητα το οικονομικό κομμάτι αναφορικά με το επόμενο συμβόλαιό του. Ακόμα δεν υπάρχει κάτι επίσημο ή δεδομένο ωστόσο είναι δεδομένη η επιθυμία και των δύο πλευρών για νέο συμβόλαιο το οποίο θα έχει αυτή τη φορά διάρκεια δύο χρόνων. Οι πρώτες συζητήσεις έχουν γίνει, το κλίμα είναι κάτι παραπάνω από θετικό και αμέσως μετά το τέλος του πρωταθλήματος τα πάντα θα μπουν στην τελική τους ευθεία. Εκτός απρόοπτου (γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη, ειδικά σε περιπτώσεις μεταγραφών και ανανεώσεων) ο Νέντοβιτς αναμένεται να συνεχίσει να φοράει τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέντοβιτς: «Φυσικά και υπάρχει πιθανότητα να μείνω στον Παναθηναϊκό» (pic)

Νέντοβιτς: «Βλέπεις τα λάβαρα στην προπόνηση και καταλαβαίνεις πόσο μεγάλος είναι ο Παναθηναϊκός» (vid)

Παναθηναϊκός: Η ηγετική παρουσία των Νέντοβιτς-Παπαπέτρου και η frontline που ξεχώρισε

Παναθηναϊκός: Ο «πράσινος» έλεγχος στην regular season της EuroLeague (vids)